Görüş Bildir
Haberler
Çırılçıplak Soyunup Hayat Kadını Taklidi Yapmış: Tarihin İlk Transseksüeli Olarak Kabul Edilen Roma İmparatoru

Çırılçıplak Soyunup Hayat Kadını Taklidi Yapmış: Tarihin İlk Transseksüeli Olarak Kabul Edilen Roma İmparatoru

30.08.2022 - 07:05

Roma İmparatorluğu denince herkesin aklına Sezar gelse de aslında öyle bir isim var ki tarihteki en sansosyonel kişi olabilir! Elagabalus, imparatorluk yaptığı dönemde gerek tuhaf karşılanan eşcinsel ilişkileri gerek korkunç yaptırımları ile oldukça ses getirmiş. Gelin, kendisinden 'imparatoriçe' olarak bahsedilmesini isteyen Elagabalus'u daha yakından tanıyalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kim bu Elegabalus?

Kim bu Elegabalus?

Elegabalus; 200'lü yıllarda imparatorluğu ele geçiren Fas, Afrika ve Tunus kökenli Severus ailesinin bir üyesi. Bu sebeple kendisi bir Tunus vatandaşı olarak Romalı'ya hiç benzemiyor. 203 yılında dünyaya gelen Elegabalus, ara sıra Roma'ya gitse de 217 yılında tahta geçen Macrinus onu bir tehdit olarak görüyor ve başkentte görmek istemiyor. Bu sebeple Elegabalus'u annesi ve anneannesi ile sürgüne gönderiyor. Aslında Macrinus'un akıllıca bir hareket yaptığını söyleyebiliriz çünkü Elegabalus'un annesi Julia Soaemias ve anneannesi Maesa, Elegabalus'u entrikalarla tahtın başına geçirmek için uğraşıyordu. Yalnızca 1 yıl sonra ise bu hayalleri gerçek oluyor.

Peki, nasıl tahta geçiyor?

Peki, nasıl tahta geçiyor?

Romalı askerler, İmparator Macrinus'a karşı lejyon ücretlerindeki kesinti sebebiyle ayaklanma başlatıyor. Maesa da durur mu? Hemen askerleri kendi tarafına çekmeyi başarıyor. Ardından torunu Elegabalus'u Humus kentinde Roma'nın yeni imparatoru olarak ilan ediyor. Tabii herkes bu durumu kabul etmiyor ve iç savaş başlıyor. Antakya'da başlayan savaş, Elegabalus ve askerlerinin zaferiyle sonlanıyor. Bu sırada Macrinus, haberci kılığına girerek Roma'ya kaçmaya çalışırken Kalkedon'da -bugünkü adıyla Kadıköy- askerlere yakalanıyor ve idam ediliyor.

Sansasyonlar, Elegabalus'un başkente girmesiyle başlıyor.

Sansasyonlar, Elegabalus'un başkente girmesiyle başlıyor.

Henüz 14 yaşında imparatorluk tahtına oturan Elegabalus başkente girerken ilk skandal yaşanıyor. Genç imparator, Roma'ya yüzlerce çırılçıplak kadının halatlarla çektiği savaş arabasıyla giriş yapıyor. Zaman ilerledikçe dönemin Roma'sında tuhaf karşılanan yaşam tarzı oldukça ilgi topluyor. Elegabalus; bazı günler yüzüne makyaj yapıyor, vücudundaki tüyleri alıyor ve Çin'den getirttirdiği kadın elbiselerini giyiyor. Hatta birkaç kaynakta peruk ve takma göğüs kullandığı da yazıyor. Drag Queen kültürünü Elegabalus çok önceden yaşatmış, desek yeridir!

Hizmet görevlilerini cinsel organlarının boyutuna göre seçiyor!

Hizmet görevlilerini cinsel organlarının boyutuna göre seçiyor!

Söylenene göre hizmetine alacağı erkekleri cinsel organlarının boyutuna göre seçen Elegabalus, özel muhafız adaylarının başına bir dansçıyı getiriyor. Yanındaki birçok hizmetkârını da bu yöntemle seçiyor. Aralarından en ünlüleri ise kaslı ve iri vücutlu Zotico ile yakışıklı savaş arabası sürücüsü Hierocles. Elegabalus'tan önce ikisi de köle olarak yaşamlarını sürdürürken bir anda devlet makamları içinde önemli yerlere gelerek büyük servetler kazanıyorlar. Yaptığı beş evlilikten ikisi ise yine fazlasıyla sansasyonel. Bunlardan ilki 'Onun kraliçesi, metresi, karısı olarak anılmaktan gurur duyuyorum.' diye bahsettiği Hierocles. Diğeri ise Aquillia Severa adında, erkeklerle yan yana görünmesi bile yasak olan bir rahibe.

Fahişe kılığında kendini sattığı söyleniyor.

Fahişe kılığında kendini sattığı söyleniyor.

Dönemin tarihçi ve yazarlarının aktardığına göre Elegabalus sarayda kendine ayırdığı odasının kapısında çırılçıplak durarak bir hayat kadını gibi altınlarını şakırdatıyor ve oradan geçenlere tatlı sesiyle laf atıyor. Hatta fahişe kılığında Hristiyan kiliselerinin ve tapınakların kapılarında kendini kırk mangıra sattığı bile söyleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Beni kadın yapanı zengin ederim."

"Beni kadın yapanı zengin ederim."

Elegabalus'un artık tek bir isteği kalıyor, cinsiyet değiştirmek. Roma'daki en ünlü doktorları çağırıp onu kadın yapabileni zengin edeceğini vadediyor. Fakat dönemin doktorlarından hiçbiri bu cesareti kendinde bulamıyor ancak Elegabalus, bazı modern yazarlar tarafından cinsiyet değiştirmiş olarak kabul ediliyor. Yani cinsiyetini değiştirip değiştirmediği tam olarak bilinmiyor.

Konukların üzerine çiçekler dökerek onları boğuyor.

Konukların üzerine çiçekler dökerek onları boğuyor.

Elegabalus; yalnızca cinsel kimliğiyle alakalı sansasyonlarla değil, devlet yönetimiyle ilgili de alışılagelmişin dışında düzenlemeleriyle çok konuşuluyor. Örneğin, o dönemde senatoya kadınlar giremese de Elegabalus anneannesi ile annesini senatör yapıyor. Bu duruma karşı çıkan senatörlerden bazılarını hadım ederken bazılarını ise ölüm cezasına çarptırıyor. Hatta birtakım rivayetlere göre saraya gelen misafirlerin üzerine kilolar dolusu çiçek yapraklarını döküp onları boğuyor. Bu öldürme yöntemi, 'Elegabalus'un Gülleri' adında bir sanat eserinin konusu bile oluyor.

4 yıl süren imparatorluğunun ardından henüz 18 yaşındayken öldürülüyor.

4 yıl süren imparatorluğunun ardından henüz 18 yaşındayken öldürülüyor.

Kökeni Romalı olmayan Elegabalus, imparatorluğundakiler Jüpiter'e taparken kendisi El-Gabal adında bir güneş tanrısına inanıyor. Bu sebeple Roma halkının Jüpiter'e tapmasını yasaklayarak Roma'nın tanrısını El-Gabal olarak ilan ediyor. Önce Aquillia Severa ve Hierocles ile evliliği, daha sonra ise Roma'nın tanrısını değiştirmesi artık halk için bardağı taşıran son damla oluyor. Elegabalus, 'Kutsal değerlere karşı saygısızlık' gerekçesiyle dört yılın sonunda annesiyle beraber katlediliyor. İkisinin de cansız bedeni at arabalarına bağlanarak Roma sokaklarında sürükleniyor ve en sonunda ondan hiçbir iz kalmaması için nehre atılıyor. Her imparator gibi onun da zalim yaptırımları olsa da Elegabalus, eşcinselliğini açıkça yaşayan bir imparator olarak kuir teorisinde önemli bir yer tutuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
8
7
5
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın