Görüş Bildir
Haberler
İdeal Kilo Nedir? İdeal Kilo Hesaplama Nasıl Yapılır?

İdeal Kilo Nedir? İdeal Kilo Hesaplama Nasıl Yapılır?

Dilara Bağcı
20.12.2022 - 15:43 Son Güncelleme: 20.12.2022 - 16:53

İdeal kilo bireylerin fiziksel özellikleri göz önüne alınarak hesaplanan kilo aralığıdır. Bu hesaplama ile bireyler hangi kilo aralığınının kendileri için en sağlıklısı olduğunu anlarlar. İdeal kilo hesaplamalarında vücut kitle endeksinden yararlanılır. Peki vücut kitle endeksi nedir? İdeal kilo nasıl hesaplanır? 

İşte ideal kilo hakkında detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İdeal kilo nedir?

İdeal kilo nedir?

İdeal kilo, bireylerin sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için sahip olmaları gereken kiloya verilen addır. İdeal kilo hesaplamalarında bireyin boyu, kilosu ve cinsiyeti dikkate alınarak hesaplama yapılır. 

İdeal kilolarında olmayan bireyler, kiloya bağlı bazı rahatsızlıklara sahip olabilirler. Fazla kilosu olan kişiler kadar ideal kilosunun altında olan kişiler de risk altındadır. Bireyler ideal kilolarını korumaya çalışmalıdır.

İdeal kilo nasıl hesaplanır?

İdeal kilo nasıl hesaplanır?

İdeal kilo hesaplaması yapmak için boy ve kilonun net bir şekilde bilinmesi önemlidir. İdeal kilo hesaplamasında ağırlık kilogram cinsinden, boy ise santimetre cinsinden hesaplanır. Hesaplama için aşağıdaki yöntem kullanılmalıdır:

İdeal kilo oranı = vücut ağırlığı (kg) / boy (cm) karesi

Yani, bir kişinin vücut kitle endeksi mevcut kilosunun boyunun karesine bölünmesiyle hesaplanır. 

Gelin birlikte kısa bir hesaplama yapalım: 165 boyunda, 55 kilo birisinin vücut kitle endeksi bu hesaplama sonucunda 20.2 kg /metrekare olarak çıkar.

İdeal Kilo tablosu nasıldır?

İdeal Kilo tablosu nasıldır?

Elde edilen sonuç vücut kitle endeksi tablosundan kontrol edilmelidir. Eğer çıkan sonuç 18.5 ile 24,9 aralığındaysa bu birey ideal kilosundadır. 

18.5 altındaki bireyler düşük kiloya sahiptir. 

25 ile 29,9 aralığındaki bireyler fazla kiloya sahiptir. 

30 veya üstündeki bireyler ise obez olarak sınıflandırılırlar. 

Ayrıca ideal kilo cinsiyete ve yaşa göre değişiklik gösterir. Örneğin 50 yaş üzeri kişilerde bu değerler artış gösterir. Bunun sebebi bireylerin yaşlandıkça kilo almasıdır. Bu gayet normal bir durum olarak kabul edilir.

İdeal kilo neden önemlidir?

İdeal kilo neden önemlidir?

İdeal kiloda olmak bireylerin yaşam kalitesini artıran en önemli etmenlerden birisi olarak kabul edilir. Fazla kilosu olan bireylerde zaman içerisinde halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, hareketlerde zorlanma görülebilir. İlerleyen zamanlarda ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. 

Düşük kiloda olmak ise vücudunun dış etmenlere karşı direncini azaltır, hastalıklara yakalanma riski artar, meydana gelen rahatsızlıklar ağır seyreder. Gelişim dönemindeki çocukların ideal kilolarında olmaması gelişimlerini kötü etkiler. 

İdeal kiloda olan bireyler ise günlük hayatlarında daha zinde hissederler. Bağışıklık sistemleri güçlüdür ve kolay kolay hasta olmazlar. Bu yüzden ideal kiloya ulaştıktan sonra bu kilonun korunması büyük önem taşır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İdeal kiloya nasıl ulaşılır?

İdeal kiloya nasıl ulaşılır?

İdeal kilonuza ulaşmak için dikkat etmeniz gerek ilk şey günlük kalori alımınızdır. Hem kilo vermede hem de kilo almada günlük tüketilen yiyeceklere dikkat edilmesi gerekir. İdeal kiloya ulaşmada diğer bir önemli etmen ise fiziksel aktivitedir. 

Kilonuza, boyunuza, yaşınıza ve cinsiyetinize uygun bir beslenme şekli benimsemek önemlidir. Şok diyetler adı verilen kısa süreli diyetler genellikle sağlıklı bir kilo verme dönemi sağlamaz. 

Diyetisyenlerinizle görüşmek ideal kilonuzu, beslenme şeklinizi ve fiziksel aktivitenizi belirlemek açısından önemlidir.

İdeal Kilonu Hesapla

Bu içeriklerimizi de beğenebilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
10
9
5
5
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?