Görüş Bildir
İzmir Sokaklarını Sanatla Güzelleştiren Sprey Ustası Can Çetiner: "Berlin'de Bir Çalışma Yapmak İsterim"
İzmir'de ilk göz ağrım Bostanlı sahilindeki yürüyüş parkuru. Her sabah kediler, köpekler, uzaktan flamingolar, şuursuzca atlayan kefaller eşliğinde yürüyorum. Bu rutinimin sonunda da rengarenk bir basket sahasının yanında mola veriyorum. Tabii ki sahayı bu hale getiren grafiti sanatçısı Can Çetiner'i buldum ve ona aklımdakileri sordum.Söyledikleri arasında en hoşuma giden şey 'illegal' olarak tanımlanan hatta bir dönem 'çevre kirliliği' olarak bile addedilen bir sanat türünün artık belediyeler tarafından gençlerle iletişim kurmak için tercih ediliyor olması.Yani sanattan zarar gelmeyeceği, aksine insanların duygu, düşünce ve gözlemlerini 'yaratarak' dışa vurumlarının toplum açısından da faydalı bir durum olduğu artık anlaşılıyor. Sprey boyaların ve diğer malzemelerin daha ulaşılabilir olduğu bir dünyada eminim bizim gençlerimiz de Grafiti sanatında giderek daha başarılı olacaklardır.
Soyut Resmi Neden Anlamıyoruz?
Sevgili okurlar birçoğunuz modern sanat, özellikle soyut resim sergilerine gitmişsinizdir. Gidersiniz ama çoğunlukla da pek bir şey anlamazsınız. Hele bir de soyut dışavurum (Abstract expression) resim sergisindeyseniz hemen hiçbiriniz neredeyse hiçbir şey anlamadan eserleri çözümlemeye uğraşır, bir şeylere benzetmeye çalışırsınız. Ancak sonuç boşunadır, kavrayamaz ve de strese girersiniz. Eğer yanınızda bir arkadaşınız varsa onun kulağına eğilip “bu ne ya! Bunu ben de yaparım” gibi yorumlar fısıldarsınız. Ya da komplekse girer beğenmiş gibi yaparsınız. Tabi, bazen de anlamazsınız ama gerçekten de beğendiğiniz bir yerleri olur.
50. Yılında Unutulmayan Müdahale 'Kıbrıs Barış Harekatı'nın Önemi ve Sonuçları
Kıbrıs Harekatı Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli olaylarından biridir. 50 yıl önce gerçekleşen harekatın etkilerini hala sürdürmekle birlikte dönem dönem farklı tartışmaları da getirmiştir. Kıbrıs Barış Harekatı, Türkiye'nin 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs'ta Rum ve Türk toplulukları arasındaki çatışmalar ve Yunanistan destekli bir darbe sonrasında adaya askeri müdahalede bulunduğu operasyonudur. Harekat, Kıbrıs'ta Türklerin güvenliğini sağlamak ve ada üzerindeki dengeleri korumak amacıyla gerçekleştirilmiş olup, adanın kuzeyinde fiilen bir Türk kontrolü oluşturmuştur. Bu müdahale, Kıbrıs'ı ikiye bölen ve uluslararası alanda hala tartışılan bir siyasi duruma yol açmıştır.
Reklam
Reklam
Dünyaca Ünlü Sanatçıların İlham Perilerini Resmetme Şekillerini Görmelisiniz!
Sanatçılar tutkulu insanlardır bu yüzden de hislerine ve duygularına tamamen teslim olma eğilimindedirler. Hatta bazıları aynı anda birkaç kişiyi sevebilecek kadar büyük bir kalbe sahiptir. Hadi hangi ünlü ressam, heykeltıraş ve fotoğrafçıların ilhamlarını tek bir kadınla sınırlayamadıklarını hep birlikte öğrenelim...👇
Fantastik-İronik ve Derin: Gülercan Hacıoğlu
etiket
Yaşam felsefesini bu üç kelime ile -fantastik-ironik ve derin- tanımlayan Gülercan Hacıoğlu geç keşfettiğim çok kıymetli bir sanatçı. Açıkçası ben tanıyınca siz de tanıyın istedim. 1960 yılında Bulgaristan’da doğmuş ve 30’larına kadar orada yaşamış. 1989’da Sofya Ulusal Sanat Akademisinden mezun olduktan sonra zorunlu göçe tabi tutulunca, Türkiye’ye gelmiş ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nde yüksek lisansını tamamlamış. Pek çok kıymetli hoca ile teşrik-i mesai yaparken aynı zamanda bugün isimlerini hayranlıkla andığımız pek çok sanatçıya da rehber olmuş. Ta o vakitlerden bugüne birçok karma sergiye katılmış, altı tane de kişisel sergi açmış. Yedincisini şimdilerde Istanbul Concept Gallery’de sergiliyor: “Dalgalı Gerçek” Tuval ve kâğıt üzerine karışık teknikle uyguladığı eserleriyle göz göze gelince insan bir dalgalanıyor gerçekten de…
Reklam
FAUST Olan Her Şey Buharlaşıyor
etiket
Uluç Esen'in, Goethe'nin Faust eserinden uyarladığı ve oynadığı oyunu Moda Sahnesi'nde izledim. Farklı yaş gruplarından, farklı kesimlerden seyirciler salonu doldurmuştu.
Yıllar Süren Denemeler Sonucunda Kusursuz Anlar Kaydeden Fotoğraf Sanatçılarının 'Hayatlarının Kareleri'
Hayatının karesini yakalamak için sabırla bekleyen fotoğraf sanatçılarının birbirinden benzersiz fotoğraflarına hayran olacaksınız. Tek bir kusursuz kare için günler, aylar ve hatta yıllar harcayan yetenekli sanatçıların karelerinde doğanın zarafeti ve büyüleyici güzelliği sizi bekliyor. İşte, bakmaya doyamayacağınız o eşiz kareler... Kaynak: James Lucas
Reklam
Reklam
Denizin Onlarca Metre Altında Doğanın Bir Parçası Haline Gelmiş Eşsiz Su Altı Heykelleri!
Günümüzde, Dünya'nın dört bir yanında yer alan ve muhteşem yetenekli heykeltıraşların ellerinden çıkan benzersiz su altı heykellerinden bazılarına göz atıyoruz. Su altı parklarında ve resiflerde yer alan heykeller ve batık şehirlerden oluşan başyapıtlardan bazıları, Twitter'da bir kullanıcı tarafından listelendi. Gelin, bu muhteşem su altı heykellerini birlikte keşfedelim... Kaynak: James Lucas
Bir Yönetmenden Çok Daha Fazlası! O, Kosta Kortidis!
etiket
Bugün, köşemde başarılı yönetmen, oyuncu, yazar yani kısacası tam anlamıyla bir sanat insanı olan Kosta Kortidis’le sizleri buluşturmak isterim. Bunu sıradan bir köşe yazısı olarak değil de, Kortidis’in oyunlarını hayranlıkla izlemiş, hem yönetmenliğini hem oyun kurgusunu hem de oyunculuğunu çok beğenmiş birinin gerçek duyguları olarak okumanızı tavsiye ederim. Şayet hâlâ bir Kortidis oyunu izlemediyseniz de yazıyı okuduktan sonra hem Kosta’yı hem de tiyatro sayfalar olan Teatro Rudius’u takibe alıp, oyunların tarihlerini kaçırmamanızı tavsiye ederim.  Girizgahı burada sonlandırıp bu keyifli ve samimi röportajla sizleri baş başa bırakıyorum. Keyifli okumalar.
Cem Yılmaz'ın Efsane G.O.R.A. Filminden Dert Tasa Bırakmayan 21 Harika Replik
etiket
Gösterime girdiğinden beri uzun bir süre geçse de G.O.R.A. şüphesiz sinemamızın en komik filmlerinden. G.O.R.A.'nın dördüncü filminin duyurulmasından bu yana son zamanlarda Cem Yılmaz ve Şafak Sezer gibi isimlerin kadro olduğu film serisi tekrardan gündeme geldi. Peki bu G.O.R.A.'da en çok aklımıza kazınan replikler hangileriydi?Gelin beraber hatırlayalım...👇
Reklam