Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın En Yaygın Ama En İhmal Edilen Hastalığı Varis 4: Kozmetik Tedavi

etiket Dünyanın En Yaygın Ama En İhmal Edilen Hastalığı Varis 4: Kozmetik Tedavi

Prof.Dr.Bora Farsak
13.12.2022 - 11:39 Son Güncelleme: 13.12.2022 - 11:56

Seri yazımızın dördüncüsünde en çok merak edilen başlık kozmetik tedavilere geldik. Bacaklarımızdaki varisleri sağlık problemi ve kozmetik problemleri olarak ikiye ayırabiliriz. Sağlık problemlerimiz ve tedavi yöntemlerimizden önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Bugün ise görsel sorunlar, psikolojik sorunlar hatta kıyafet seçimlerimize kadar bizi en çok etkileyen kozmetik sorunlarımızdan bahsedeceğiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bacağımızdaki görsel damarları üç başlık altında toplayabiliriz:

Bacağımızdaki görsel damarları üç başlık altında toplayabiliriz:

1. Örümcek damarlar:

Bunlar 1 mm altındaki kırmızı damarlarımızdır. Bir sağlık probleminin habercisi olabileceği gibi, altında bir sağlık problemi yatmadan tamamen genetik ve hormonal faktörlerden dolayı da ortaya çıkabilirler. Kesin olarak oluşma mekanizmaları ispatlanamamıştır. Ancak bazı risk faktörlerinden bahsedebiliriz. Bunların en başında hormon preparatları, epilasyon ve soğuk sıcak uygulamalar sayılabilir. Soğuk, sıcak uygulamalardan kastımız çeşitli aletli ya da aletsiz masaj teknikleri, selülit tedavileri G5 mesajları ve bunun gibilerdir.

2. Retiküler damarlar:

1- 3 mm arasındaki menekşe mor renkli damarlarımızdır. Bu damarlarda, benzer bir şekilde altta yatan bir sağlık probleminin habercisi olabilirler.

3. Yeşil damarlarımız:

Cildin altında seyreden, elimizin sırtında olduğu gibi sağlıklı fizyolojik damarlar olabileceği ve sadece sizi görsel olarak rahatsız edebileceği gibi, daha büyük altta yatan büyük toplar damar hastalığından kaynaklanan gerçek ciltten kabarık varislerde olabilirler. Eğer düz bir seyirden çıkmış kıvrımlı hale gelmiş veya cidden kabarmış ise sağlık problemi olma ihtimali çok yükselmiştir.

Kozmetik tedavi başlığı altında aslında çok fazla seçenek yoktur ve bunların tamamı girişimsel tedavilerdir.

En önemli ve en yaygın başlık sizlerin köpük tedavisi olarak bildiği skleroterapidir. Skleroterapi nedir?

En önemli ve en yaygın başlık sizlerin köpük tedavisi olarak bildiği skleroterapidir. Skleroterapi nedir?

Damar akışkanlığının yani kanın damar içerisinde seyrinin 3 tane ana kuralı vardır ve bunlardan en önemlisi damar iç yüzeyinin , kanla temas eden yüzeyin bütünlüğü ve pürüzsüzlüğüdür. Skleroterapi de amaç, bu kanla temas eden damar iç yüzeyine hasar vermek buradaki dokuları, hücreleri öldürmek ve sonuç olarak akışkanlığı bozarak bu damarın kapanmasını sağlamaktır.

İç yüzeyi hasar görmüş damarda akışkanlık bozulacak ve skleroterapi iğnesi çekildikten sonra dolaşmaya başlayan ilk kan hücreleri artık pürüzlü olan yüzeyde akamayacak , lokal bir pıhtı oluşumuna sebep olacaktır. Bu pıhtı oluşumu bir komplikasyon değildir. Skleroterapi uygulanan her hastada az ya da çok miktarda pıhtı oluşacaktır. Bu sebepten dolayıdır ki iğne giriş yerlerinde oluşacak olan küçük morluklar ve pıhtıların bir karınca hızıyla vücut tarafından emilme sürecini de göz önüne aldığımızda, gerek tecrübelerimiz gerek kitabi bilgi olarak iyileşme sürecinin ortalama 2 - 4 ay arasında olacağından bahsediyoruz.

Bu süreç içerisinde iğne giriş yerlerindeki küçük morluklar, birkaç hafta içerisinde kaybolacak arkasından damarın içerisinde koyu renk olarak gördüğünüz ancak üstüne bastığımızda kaybolmayan pıhtılar yavaş yavaş küçülecek ve kaybolduğunda damarda ortadan kaybolacaktır. Bu anlattıklarımdan dolayı ben kendi pratiğimde ziyarete gelen misafirlerime birlikteliğimizin ilk kuralını SABIR oluşturacak diyorum.

Beklentiler:

Karşınızda bir kadın oturuyor ve kozmetik bir beklenti ile geldiyse tabii ki beklenti çok yüksektir. İlk söylediğim  şeylerden bir tanesi beklenti ve tatminin ters orantılı olduğudur. Bu sebepten dolayı misafirlerime çok ciddi bir vakit ayırır, bu işlemin getirisi, götürüsü komplikasyonları ve iyileşme süreci hakkında çok detaylı bilgiler veririm. Skleroterapinin ortalama başarısı %70 ila 80 arasındadır. Yani bana geldiğinizde 10 tane damarınız sizi rahatsız ediyorsa, bunun 7 veya 8 tanesi birkaç ay içerisinde kaybolacaktır. Bu sebeplerden dolayı pratiğimizde buradan çok daha iyi bir bacakla çıkacaksınız, aynalarla, kıyafetlerinizle, ayakkabılarınızla barışacaksınız ancak 18 yaş bacağınıza geri dönemeyeceksiniz derim.

Bu %70-80'lik başarı bazı cihazların yardımıyla bir miktar daha arttırılabilmektedir.

İstenmeyen sonuçlar:

Gelen misafirlerime oluşacak olan morluk ve pıhtılardan dolayı yarın sabah daha kötü bir bacakla uyanacaksınız lütfen moralinizi bozmayın, bana güvenin derim. İlk başta bana çok inanmasalar da süreç bana güvenlerini oluşturur.

İstenmeyenler:

Dünyadaki her girişimsel işlemde ve tedavide olduğu gibi skleroterapinin de istenmeyen etkileri olabilmektedir Bunların aslında bir çoğunluğu bir komplikasyon değil, sizin vücudunuzun verdiği bir cevaptır.

Matting

Tam olarak mekanizması bilinmeyen matting; uygulama yapılan bölgede eskisinden daha fazla damar oluşmasıdır. Saç kılı büyüklüğünde mosmor bir bölge oluşabilir ve çapı değişkendir. Oluşumu hakkında birçok teori vardır. Bunlar arasında en önemlileri enflamasyon ve o bölgedeki oksijen azalması bulunmaktadır. Tabii ki kozmetik bir beklenti ile gelen bir kadında damarların artması son derece moral bozucu ve keyifsiz bir durumdur. Ancak bu durumun uygulayıcı ile ilgisi bulunmamakta, tamamen sizin vücudunuzun verdiği bir cevap olarak ortaya çıkmaktadır. Bu kötü söylemlerin yanı sıra, moral düzeltici kısmı ise hiçbir şey yapılmasa da 6 ay, bir yıl içerisinde bu damarların kendiliğinden kaybolmasıdır. Ancak ben kendi pratiğimde yapabildiğim kadar bunları da tedavi edip moralinizi düzeltmeye çalışıyorum.

Hiperpigmentasyon:

Tedavi edilmeye çalışılan damar boyunca kahverengi bir renklenme oluşumudur. Hipertonik olan ve tedavi edilmek amacıyla enjekte edilen sıvı ya da köpük, damar duvarına hasar verdiği gibi aynı zamanda o anda damar içerisinde bulunan kırmızı kürelere ve şekilli elemanlarda zarar vermektedir. Bunların parçalanması sonucunda kana kırmızı rengini veren maddeler geçirgen olan damar duvarından dışarı sızmakta ve tedavisi amaçlanan damar boyunca cilt altına çökerek kahverengi bir görünüm oluşturabilmektedir. 

Hiperpigmentasyonunda tam olarak mekanizması bilinmemektedir. Çeşitli iddialar bulunmakla birlikte net olarak ispatlanmış herhangi bir teori yoktur. Ancak en çok kansızlık sebebiyle veya başka bir sebeple demir preparatı kullananlarda görülmektedir. Çeşitli ilaçlarla süreci hızlandırmak mümkün olsa da oluştuğu takdirde ortalama iyileşme süreci 6 ay ile bir yıl arasındadır. Bu keyifsiz oluşumunda uygulayıcıyla çok fazla bir alakası yoktur bu da vücudunuzun verdiği cevaptır.

Ülser yani yara oluşumu:

Skleroterapi başlığı altında komplikasyon olarak değerlendirebileceğimiz ve uygulayıcı kökenli olabilecek tek başlık belki de oluşan yaralardır. Uygulanan ilaç damar cidarını öldürmeye yönelik olsa da eğer cilt altı dokulara kaçarsa ya da ciltle temas ederse buradaki dokuları da öldürüp yaralara sebep olabilir. Çeşitli büyüklükte oluşabilecek olan bu yaralar, iz bırakarak iyileşecektir.

Tekrar:

En çok sorulan ve en çok şikayet edilen başlıklardan bir tanesidir tekrar. Aslında bu Türkçemizden kaynaklanmaktadır tekrar ve yenileri. Tekrar diye bir şey söz konusu değildir ölen dirilmez. Bu sebeple uygulama yapılan bir yerde değil ama farklı yerlerde Evet yenileri çıkabilecektir. Bu süreç 6 aydan kısa olabileceği gibi yıllarda alabilir.

Alerji:

Her ilaç grubunda olduğu gibi skleroterapi tedavisinde de alerji önemli bir yer tutmaktadır. Misafirlerimiz erişkin yaşta olduklarından genellikle alerji hikayeleri mevcuttur. Ancak unutmayınız ki alerji her yaş grubunda ve sebebi bilinmeden ortaya çıkabilecek bir durumdur. Küçük döküntü ve kaşıntılardan hayatı tehdit edecek boyutlara kadar ulaşabilmektedir.

Yardımcı cihazlar:

Yardımcı cihazlar:

Bu başlık altında lazer, elektrik, radyo frekans kökenli cihazlardan bahsedilebilir. Birbirlerine ufak tefek üstünlükleri olan bu grup cihazlar içerisinde benim en çok tercih ettiğim öncelikle lazer, arkasından elektrik kökenli cihazlardır. Tüm cihazların kendine has komplikasyonları ve iz kalması gibi yan etkileri de bulunmaktadır.

Yazımızı en çok merak ettiğiniz ve en çok soru sorduğunuz başlıkla sonlandıralım. Köpük tedavisi nedir? Bu tedavinin asıl başlığı skleroterapidir. Sklero büzüştürmek anlamına gelmektedir. Sıvı skleroterapi ya da köpük skleroterapi şeklinde uygulanabilir. Aslında uygulanan ilaç aynıdır. Dünyada ruhsatlı üç ilaç yurdumuzda ise tek ilaç bulunmaktadır. Kullandığınız ilacı 1/4 oranında hava ile karıştırırsanız köpük elde etmiş olursunuz ve bunun adına köpük tedavisi denmektedir. Sıvı ve köpük tedavisinin birbirine ufak tefek avantajları ve dezavantajları bulunabilmekte, daha çok seçim uygulayacağı kalmaktadır.

Sağlıklı bir gül mutlu ve varissiz günlerde buluşmak dileğiyle, hoşça kalın.

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?