Görüş Bildir
Haberler
Seda Yekeler Yazio: Bir Son Yaz

etiket Seda Yekeler Yazio: Bir Son Yaz

Seda Yekeler
27.05.2021 - 11:46 Son Güncelleme: 27.05.2021 - 12:11

Herkese yeni bir haftadan merhabalar. Lütfen her yazımda kullandığım “siz” hitabıyla kalabalıkları değil tek tek her birinize ulaşmak istediğimi bilin. Bu benim için önemli çünkü bugünkü yazımda birey olarak başarılmış nice tarihi olayın toplumumuzu nasıl dönüştürdüğüne dikkat çekmek istiyorum.

Her birimiz tek tek kendimizi geliştirmeyi amaçlarken, kendi küçük ya da büyük insan topluluklarımızı da peşimizden sürükleyebildiğimiz ölçüde rahat bir hayat yaşayabiliriz. Ben zaman zaman tarihte bugün ne olmuş diye geçmişe bakarak önemli olayları öğrenmeye ya da anlamaya çalışırım. Umarım bunu yapma nedenimi yazımın sonunda anlatmış olabilirim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gelin şimdi son bir haftadaki “Tarihte Bugün” bilgileri arasından seçtiklerime bakalım:

Gelin şimdi son bir haftadaki “Tarihte Bugün” bilgileri arasından seçtiklerime bakalım:

22 Mayıs 1990 – Microsoft, Windows 3.0'ı piyasaya sürdü. 

23 Mayıs 2002 – Ankara'nın en eski ve en büyük sinemalarından biri olan Akün Sineması, 1975 yılında Ertem Eğilmez'in unutulmaz filmi Hababam Sınıfı ile açtığı perdelerini, yine aynı filmle bir daha açılmamak üzere kapattı.

23 Mayıs 1978 – İmralı Cezaevi'nden kaçan Amerikalı Billy Hayes'in yazdığı roman, Geceyarısı Ekspresi adıyla sinemaya aktarıldı. Türkiye, filmi protesto etti.

24 Mayıs 2003 – Letonya’da yapılan Eurovision şarkı yarışmasını Sertab Erener kazandı.

24 Mayıs 1040 – Selçuklu Devleti kuruldu.

25 Mayıs 2008 – Nuri Bilge Ceylan Üç Maymun filmiyle en iyi yönetmen ödülünü aldı ve meşhur konuşmasını yaptı: “Benim güzel ve yalnız ülkeme ithaf ediyorum.”

25 Mayıs 1977 – Star Wars filmi gösterime girdi.

25 Mayıs 1954 – Türkiye, Osmanlı borçlarının son taksitini ödedi.

25 Mayıs 1944 – Nuri Demirağ’ın fabrikasında yapılan ilk Türk yolcu uçağı İstanbul’dan Ankara’ya uçtu.

28 Mayıs 1913 – Osmanlı'da feminist örgüt sayılabilecek Teali-i Nisvan kuruldu.

28 Mayıs 1919 – Mustafa Kemal Paşa, Havza'dan, sivil ve asker yüksek memur ve komutanlıklara, işgallere karşı çıkılan mitingler düzenlenmesini bildirdi.

28 Mayıs 1954 – Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), en çok konuşulan diller arasına Türkçeyi de aldı. 

Yukarıda size aktardığım tarihi notların benim bakış açıma göre ortak bir noktaları var. Hepsi de ilk önce bir kişinin hayali ya da hedefi olarak ortaya çıkmış ama gerçekleştiklerinde çok geniş kitleleri etkilemiş olaylar.

Benim de bu yazıyı kaleme almama ilham kaynağı olansa bu hafta karşıma çıkan bir söz oldu:

Benim de bu yazıyı kaleme almama ilham kaynağı olansa bu hafta karşıma çıkan bir söz oldu:

Kimse geçmişe gidip yeni bir başlangıç yapamaz ama bugün başlayıp yeni bir son yazabilir. – Carl Bard

Ben bir dil eğitimcisi ve dil gönüllüsü olarak profesyonel hayatım boyunca “Keşke öğrenciyken dil eğitimi alsaydım ya da buna önem verseydim!” diyen öğrencilerin, yabancı dil edinmemiş oldukları için kaçırdıkları fırsatları dinledim. Beni şu anda okuyan “sen” de kendi kişisel tarihini değiştirmek için yabancı dil edinip dünyayla konuşmaya başladığında, kendin için bambaşka bir son yazma şansın olacak. Ama kendin için yazdığın son belki bizim de sonumuzu etkileyecek. Ve benim hayalim de yabancı dil edinerek “senin” ve “sizin” ve nihayetinde de “bizim” hayatlarımızı değiştirecek bir toplum gelişmesine, birey ve Türkiye’nin tek dil vakfı SEYEV’in kurucusu olarak katkı vermek.

Attığım tüm adımların beni götürdüğü, kendim olduğum ve kendi yaşam amacımı bulduğum için minnettar olduğum yol bu benim. Bana bu yolda eşlik ederseniz sizi götürmek istediğim varış noktasında hayalleriniz ve hayallerimiz var. Yol burada; yola çıkmaya erkenden cesaret edenler erken, geç cesaret edenler de geç varacaklar varış noktalarına. Hadi bugünü kendinize yeni bir son yazacağınız kişisel tarihinizin dönüm noktası yapın.

Sevgi ve umutla.

Instagram

Twitter

Linkedln 

Web

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın