Meclis'te Bütçe Maratonu Başladı
Meclis'te 2017 Yılı Bütçe Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri bugün başladı. Görüşmeler aralıksız 12 gün sürecek.
2017 Yılı Bütçe Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2015 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısının görüşmeleri, TBMM Genel Kurulunda saat 13:00'te başladı.
Maliye Bakanı Naci Ağba bütçe sunumunu yaptı
Liderlerden sadece CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bütçe üzerinde konuşacak.
AK Parti grubu adına Grup Başkanvekilleri Naci Bostancı ve Mehmet Muş, MHP Grubu adına grup başkanvekilleri Erkan Akçay ve Erhan Usta kürsüye çıkacak.
Hükümet adına ise eleştirileri Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yanıtlayacak.
Gruplar adına konuşma süreleri 1'er saat olacak.
2017’de bütçe giderleri 645,1 milyar, bütçe gelirleri ise 598,3 milyar TL olarak öngörülüyor
Buna göre gelirdeki artış 2016’ya göre yüzde 9,5 oranında artmış olacak. Vergi gelirlerinin 2016’ya göre yüzde 13,6 oranında artarak 511,1 milyar TL’ye ulaşması hedeflenirken bütçe açığının da 46,9 milyar TL olması öngörüldü.
2016’ya göre yatırım ödenekleri de yüzde 30 artırılıyor. 60 milyar TL olan yatırımların 78 milyar’a ulaşması hedefleniyor.
Bütçe içerisindeki yatırımlarda en büyük pay 22,1 milyar TL ile ulaştırma sektörüne ayrılıyor. Ardından 13,7 milyar TL ile eğitim, 10,3 milyar TL ile tarım ve 7,1 milyar TL ile sağlık sektöründeki yatırımlara pay ayrılıyor. Diğer yatırımlara ayrılması öngörülen toplam miktar da 24,4 milyar TL.
Bütçe giderinin yaklaşık yüzde 20’si 2017’de eğitime ayrılıyor
Al Jazeera'nin haberine göre 122 milyar TL’lik bütçe öngörülen eğitime 2016’da harcanan para 109 milyar TL civarındaydı. 2017’de eğitime ayrılan bütçenin 37 milyar TL’sini yükseköğretime ayrılan kaynaklar oluşturuyor.
Eğitim giderleri için öngörülen bütçede en büyük kalemi burs ve öğrenim kredisi desteği oluşturuyor: 9 milyar TL. Özel okul eğitimi ve takviye kurslarına toplam 2,9 milyar TL ayrılırken, pansiyon desteği için ise 1 milyar TL ayrılması öngörülüyor.
Sağlığa 111 milyar TL
2017 bütçesinde sağlık giderleri 2016’ya göre yüzde 17 oranında artırılıyor. İlaç harcamalarına 24 milyar, tedavi harcamalarına 50 milyar, aile hekimliğine de 6,4 milyar TL kaynak ayrıldı.
2017 bütçe tasarısına göre bakanlık ve kurumlara ayrılan pay şöyle:
Maliye Bakanlığı’na 171 milyar 691 milyon TL
Milli Eğitim Bakanlığı’na 85 milyar 48 milyon TL
Milli Savunma Bakanlığı’na 28 milyar 702 milyon TL
Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 23 milyar 537 milyon TL
Adalet Bakanlığı’na 12 milyar 304 milyon TL
Diyanet İşleri Başkanlığı’na 6 milyar 867 milyon TL
İçişleri Bakanlığı’na 5 milyar 834 milyon TL
Sağlık Bakanlığı’na 5 milyar 831 milyon TL
Dışişleri Bakanlığı’na 2 milyar 963 milyon TL
MİT’e 1 milyar 995 milyon TL
Başbakanlık’a 1 milyar 584 milyon TL
AFAD’a 1 milyar 248 milyon TL
TBMM’ye 981 milyon TL
Cumhurbaşkanlığı’na 648 milyon TL
Anayasa Mahkemesi’ne 58 milyon TL
Genel Kurul'da bu hafta bütçeleri görüşülecek bakanlık ve kurumlar:
6 Aralık Salı; Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Başbakanlık, Kamu Denetçiliği Kurumu, MİT, MGK Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, RTÜK, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Hazine Müsteşarlığının bütçeleri görüşülecek.
7 Aralık Çarşamba: İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu.
8 Aralık Perşembe: BDDK, SPK, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EPDK, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, MTA, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu.
9 Aralık Cuma: Dışişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, TÜİK, GAP, Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlıkları, Adalet Bakanlığı, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, HSYK.
10 Aralık Cumartesi: İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Türkiye Yazma Eserler Başkanlığı.
11 Aralık Pazar: Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, ÖSYM, 108 üniversite, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü.
Ziyaretçi alınmayacak
TBMM'ye bütçe görüşmeleri süresince, milletvekillerinin Genel Kurul çalışmalarına daha etkin katılabilmeleri için görevliler hariç ziyaretçi alınmayacak.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde kurulan yurtdışında yaşayan kadınların ve ailelerinin sorunlarına yönelik alt komisyon da AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca başkanlığında toplanacak.
AA ve Al Jazeera
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Bunlar bedava yesin bizim halkta alkışa tutsun bunları.Güzel.
yeni vergiler istiyoruz :)
maliye bakanı: yeni bir formül buldum eğer ÖTV nin KDV sinin ÖTV sini alırsak bize daha fazla maaş ve diyanete daha fazla bütçe sağlayabiliyoruz. (Tüm mecli... Devamını Gör