Bugün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü: Çarpıcı Veriler ve Örneklerle 9 Maddede Türkiye'de İşçi Olmak
Bugün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü: Çarpıcı Veriler ve Örneklerle 9 Maddede Türkiye'de İşçi Olmak
Melbourne'deki taş ve inşaat işçilerinin günde sekiz saatlik iş günü talebiyle 1856 yılında yürüyüş düzenlemelerinden yıllar sonra, 1 Mayıs 1886’da Chicago’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde düzenlenen görkemli yürüyüş ile birlikte 1 Mayıs tüm dünya işçi ve emekçileri tarafından İşçi Bayramı olarak uluslararası çapta kutlandı.
Tüm dünyada bayram olarak nitelendirilen, Türkiye'de ise haksızlıklarla mücadelenin günü olan 1 Mayıs'ta ülkemizde işçi olmayı her yönüyle inceledik.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. Türkiye’de işçi olmak denince akla gelen ilk başlıklardan biri maalesef işçi ölümleri…
Türkiye’de yaşanan en büyük iş kazası olarak kayıtlara geçen Soma Faciası’nda tam 301 maden işçisi yaşamını yitirdi.
2. İş kazalarının önlenebilmesi için pek çok sivil toplum kuruluşu aynı paydada birleşiyor: Sendikalaşma.
Yine İSİG’in 2018’in Ocak ayı verilerine göre yaşamını yitiren 141 işçi arasında sendikalı işçiler de bulunuyor…
3. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. Maddesine göre Türkiye’de haftalık çalışma süresi 45 saat. Peki Avrupa ortalaması 40 olan bu çalışma süresi gerçeği yansıtıyor mu?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
4. Koşullar elbette yalnızca çalışma saatlerinin uzunluğuyla ilgili değil: Türkiye’de net asgari ücret 1.603,12 TL.
DİSK’in geçtiğimiz aylarda açıkladığı Türkiye İşçi Sınıfı Gerçeği raporuna göre işçilerin yüzde 17’si 1.000 liranın altında ücret alıyor.
5. Türkiye’nin yıllardır çözülemeyen en büyük sorunlarından biri: Sokakta oyun oynaması ve okula gitmesi gereken çocuk işçiler…
6. Ve tabii ki göçmen işçiler…
BBC araştırmacı gazetecilik programı Panorama'nın ekibi, Türkiye'deki Suriyeli mülteci çocukların İngiltere'de satılan tekstil ürünlerinin üretiminde çalıştıklarını ortaya çıkardı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
5510 sayılı kanunun 40. maddesine göre 15 meslekte yıpranma payı bulunuyor, önümüzdeki günlerde bu uygulamaya farklı iş kollarının eklenmesi bekleniyor.
8. Ancak bu, Türkiye’de emekliliğin yıpranma payı da hesaba katıldığında ne kadar geç olduğunu gizlemiyor.
9. Son olarak gelir eşitsizliğinin ve toplumsal mücadelenin simgesi: Türkiye’de kadın işçi olmak…
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün şartları iyileştirmek için kullanılmasını diliyor, eşit şartlarda yaşam hakkını savunuyoruz. Yaşasın 1 Mayıs!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
İçim, kararmaktan pas tuttu artık. Her gün haberlerde olumsuzluk üstüne olumsuzluk. Her yıl yapılan eylem ve grevlerin hiçbir sonuca varmaması. Sadece seçiml... Devamını Gör
ya arkadaş bir ülkede hiç mi güzel şeyler olmaz ya!? arada telefondan,bilgisayardan haberlere bakayım diyorum hep yarak kürek haberler.ölümler,kazalar,daha d... Devamını Gör
Yine bir parmak surulur her şeçim öncesi olduğu gibi ... Taşerona kadro dedıler aldık 3un bırını denetim dedıler nerde lan mıllet resmı tatıl çalısıyorum ada... Devamını Gör