onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kritik Veri İçin Geri Sayım: Piyasalar Haftaya Enflasyonla Başlayacak

Kritik Veri İçin Geri Sayım: Piyasalar Haftaya Enflasyonla Başlayacak

Gelecek haftaya piyasalar yurt içinde önemli bir veriyle başlayacaklar; enflasyon rakamları açıklanacak. 

Yurt dışında Euro Bölgesi üretici enflasyonu, hizmet PMI verileri, Almanya sanayi üretimi, Polonya, Avustralya ve Brezilya faiz kararları ile ABD Merkez Bankası(Fed) tutanakları daha öncelikli takip edilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yurt içinde yeni haftaya önemli bir veriyle başlanacak

Yurt içinde yeni haftaya önemli bir veriyle başlanacak

Yurt İçi Gündem

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Mart ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıklayacak. Tüketici fiyatları Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 4,81, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 54,44 artış göstermişti. 

Foreks Haber anketinde 18 ekonomistin TÜFE'de Mart ayı ortalama tahmini yüzde 5,53 oranında artış, yıllık veride de ortalama yüzde 61,24 olarak gerçekleşti. Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin gerçekleştirdiği enflasyon anketinde de katılımcılar Mart ayında yıllık enflasyonun yüzde 61,4 seviyesine yükselmesini bekliyor(10.00).

Aynı saatte yurt içi üretici fiyatları da yayımlanacak. Yurt içi fiyatlarında Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 7,22, geçen yıl aynı aya göre yüzde 105,01 gibi rekor seviyede artış yaşanmıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), Ocak ayına ilişkin finans dışı firmaların net döviz pozisyonu verilerini yayımlayacak (14.30). 

Yurt Dışı Gündem

Asya-Avustralya piyasaları zayıf bir gündemle haftaya başlayacak. Japonya'dan parasal taban (02.50), Avustralya final perakende satışları (04.30) zayıf gündemin öne çıkan verileri olacak.

Çin piyasaları tatil nedeniyle kapalı olacak.

Avrupa piyasaları Almanya'dan gelecek ticaret rakamlarıyla güne başlayacak. Almanya'da Şubat ayına ilişkin dış ticaret rakamları ve cari işlemler dengesi yayımlanacak (09.00). 

Euro Bölgesi'nde yatırımcıların piyasaya bakışını yansıtan Sentix yatırımcı güven endeksi verisi gelecek. Sentix endeksi bir önceki ay -7,0 puana kadar gerilemişti (11.30). 

Avrupa'da günün en önemli verisi Euro Bölgesi Şubat ayı üretici enflasyonu olacak. Ocak ayında üretici fiyatları aylık yüzde 5,2, yıllık yüzde 30,6 gibi rekor seviyelerde artış göstermişti (12.00).

Brezilya Merkez Bankası(COPOM) tarafından haftalık olarak hazırlanan anket yayımlanacak. Anket katılımcıların enflasyon, GSYH, faiz gibi makroekonomik tahminlerini yansıtıyor (14.25). 

ABD tarafında günün tek önemli verisi Şubat ayı fabrika siparişleri olacak. Fabrika siparişleri bir önceki ay yüzde 1,4 artış göstermişti (17.00).

Salı günü Merkez Bankası enflasyon değerlendirmesi yapacak

Salı günü Merkez Bankası enflasyon değerlendirmesi yapacak

Yurt İçi Gündem

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), her ay olduğu gibi enflasyonla ilgili değerlendirmesini yapacağı 'Aylık Fiyat Gelişmeleri' raporunu yayımlayacak (10.00). 

TCMB, Mart ayına ilişkin reel efektif döviz kuru verilerini yayımlayacak. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Aralık ayında gördüğü 47,87 tarihi dip seviyesinden Ocak ayında başladığı yükselişi Şubat ayında da sürdürerek, 54,78 puana gelmişti (14.30).

Yurt Dışı Gündem

Geçtiğimiz haftanın son günü gelen imalat sektörü PMI verilerinin ardından bu kez piyasalar hizmet sektörü PMI verilerini takip edecekler. Avustralya'dan gelecek verilerle başlayacak veri akışı 14 ülkenin rakamlarıyla gün boyu devam edecek.

Güney Kore'de Mart ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklanacak. Tüketici fiyatları Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6, geçen yıl aynı aya göre yüzde 3,7 artış göstermişti (02.00).

Japonya'da hanehalkı harcamaları ve reel ücretler açıklanacak (02.50).

Filipinler ve Tayland'ın Mart ayı enflasyon rakamları, Singapur'un perakende satışları Asya'nın diğer beklenen verileri olacak.

Japonya Hazinesi'nin 10 yıllık tahvil ihalesi de takvimde yer alıyor. 

Avustralya Merkez Bankası(RBA) faiz kararını açıklayacak. RBA, 2020 yılının son ayından bu yana faiz oranını yüzde 0,10 olarak koruyor (07.30). 

Çin, Tayvan ve Hong Kong piyasaları tatil nedeniyle kapalı olacak.

Avrupa'dan veri akışı Fransa'dan gelecek sanayi üretimi rakamlarıyla başlayacak. Ülkede sanayi üretimi Ocak ayında yüzde 1,6 artış göstermişti (09.45). 

İspanya (10.15), İtalya (10.45), Fransa (10.50), Almanya (10.55), Euro Bölgesi (11.00) ve İngiltere (11.30) hizmet sektörü PMI verileri sırayla ekranlara düşecek.

ABD ve Kanada'nın Şubat ayı dış ticaret rakamları aynı saatte ekranlara düşecek (15.30). 

ABD'de Markit hizmet sektörü PMI verisinin ardından (16.45), ISM tarafından açıklanacak olan hizmet sektörü PMI (17.00) izlenecek.

API her hafta olduğu gibi petrol ve petrol ürünleri stok verilerini yayımlayacak (23.30).

Dünya çapında sanayi üretimine yönelik veriler izlenecek

Dünya çapında sanayi üretimine yönelik veriler izlenecek

Yurt İçi Gündem

TOBB Mart ayına ilişkin sanayi kapasite raporlarını açıklayacak (10.00). 

Yurt Dışı Gündem

Asya piyasalarında Hong Kong, Çin ve Hindistan'ın hizmet sektörü PMI verileri dışında öne çıkan bir veri bulunmuyor (03.30, 04.45, 08.00). 

Avrupa piyasaları Almanya'dan gelecek Şubat ayı fabrika siparişleri verileriyle güne başlayacak. Yılın ilk ayında fabrika siparişleri aylık yüzde 1,8, yıllık yüzde 7,3 artış göstermişti (09.00). 

Günün diğer önemli verisi Euro Bölgesi Şubat ayı perakende satışları olacak. Perakende satışlar Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2, geçen yıl aynı aya göre yüzde 7,8 artış gösterdi (12.00). 

Polonya Merkez Bankası(NBP), faiz kararını açıklayacak. NBP, 2021 yılı Ekim ayında yüzde 0,10 seviyesinden başladığı artırımları ile geçen ay gösterge faizi yüzde 3,50'ye kadar yükseltmişti.

Brezilya'da IGP-DI enflasyon endeksi Mart ayı rakamları açıklanacak. Endeks Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,50, geçen yıl aynı aya göre yüzde 15,35 artış göstermişti (14.00). 

Aynı saatte Meksika'dan brüt sabit yatırımlar ve otomobil üretim rakamları gelecek. 

ABD'de öne çıkan bir veri bulunmazken, haftalık MBA mortgage (14.00) ve DoE petrol stokları izlenecek (17.30). 

Günün beklenen raporu ABD Merkez Bankası(Fed) tarafından açıklanacak olan 15-16 Mart FOMC toplantı tutanakları olacak.

BDDK ve TCMB haftalık verileri açıklayacak

BDDK ve TCMB haftalık verileri açıklayacak

Yurt İçi Gündem

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Mart ayına ilişkin nakit gerçekleşmelerini açıklayacak (17.30).

Yurt Dışı Gündem

Piyasalar güne Avustralya'nın Mart ayı Ai Group hizmet endeksi verileriyle başlayacak. Endeks bir önceki ay 60,0 puan seviyesinde bulunuyordu (01.30). 

Japonya'da Mart ayının ilk 20 günü için ticaret, menkul işlemleri ve döviz rezervleri aynı saatte ekranlara düşecek (02.50). 

Avustralya'nın Şubat ayına ilişqkin dış ticaret rakamlarıyla, final inşaat onayları yayımlanacak (04.30).

Sri Lanka Merkez Bankası(CBSL) faiz kararını açıklayacak. 

Japonya'nın öncü göstergeler endeksi Şubat ayı ilk rakamları olacak (08.00). 

Asya'dan son beklenen veri Çin'in döviz rezervleri olacak. 

Hollanda'da Mart ayına ilişkin enflasyon rakamları erken saatlerde ekranlara düşecek. Ülkede enflasyon Şubat ayında yıllık yüzde 6,2 seviyesine kadar yükselmişti (07.30).

Avrupa'da günün en önemli verisi Almanya'nın Şubat ayı sanayi üretimi rakamları olacak. Sanayi üretimi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 2,7, geçen yıl aynı aya göre yüzde 1,8 yukarı gelmişti (09.00).  Aynı saatte İngiltere'de Halifax konut fiyatları da yayımlanacak.

İsviçre'de Mart ayı için işsizlik oranı ile döviz rezervleri arka arkaya ekranlara düşecek (10.00). 

Gıda ve Tarım Örgütü(FAO), Mart ayı için gıda fiyatları raporunu açıklayacak. FAO gıda fiyatları endeksi bir önceki ay 140,7 puana çıkarak rekor kırmıştı (11.00).

Meksika'nın Mart ayına ilişkin enflasyon rakamları günün Amerika için ilk verisi olacak. Tüketici fiyatları Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,80, geçen yıl aynı aya göre yüzde 7,28 artış göstermişti (14.00). 

ABD'de işsizlik başvuruları (15.30) ve doğal gaz stokları (17.30) dışında öne çıkan bir veri bulunmuyor.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, 'Ekonomik Hareketlilik Projesi: Kapsayıcı Tam İstihdam Nedir?' konulu sanal etkinliğe katılacaklar (21.00).

New York Fed Başkanı John Williams, 'Fırsatı Genişletme: İstihdama Yatırım Sosyal Girişim' başlıklı etkinliğin kapanış konuşmasını yapacak (23.05).

Yatırım araçlarının getirileri izlenecek

Yatırım araçlarının getirileri izlenecek

Yurt İçi Gündem

TÜİK, finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını yayımlayacak (10.00).

Ticaret Bakanlığı, 2022 yılı ikinci çeyrek dönem için dış ticaret beklenti anketi sonuçlarını açıklayacak (10.00).

İstanbul Sanayi Odası ile Markit tarafından hazırlanan İSO Türkiye ihracat iklimi endeksi Mart ayı rakamları açıklanacak (10.00). 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iç borç çevirme oranı, ortalama vadesi ve maliyeti verilerini duyuracak. İç borç çevirme oranı bir önceki ay yüzde 76,4 seviyesinde gerçekleşmişti (17.30).

Yurt Dışı Gündem

Güney Kore ve Japonya'nın Şubat ayına ilişkin ödemeler dengesi raporları art arda açıklanacak (02.00, 02.50).

Hindistan Merkez Bankası(RBI), faiz kararını açıklayacak. RBI, son 10 toplantısında faizi değiştirmeyerek yüzde 4,00 seviyesinde tuttu (07.30). 

Japonya'dan ekonomik gözlemciler endeksi ile tüketici güven endeksi Mart ayı verileri gelecek (08.00). 

İspanya'da Şubat ayına ilişkin sanayi üretimi, Macaristan'da Mart ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklanacak (10.00). 

İtalya'da Şubat ayı perakende satış rakamları yayımlanacak (11.00). 

Amerika piyasaları Şili'den gelecek Mart ayına ilişkin enflasyon rakamlarıyla başlayacak (14.00). 

Kanada'nın işgücü rakamları (15.30) ile ABD toptan stok rakamları (17.00) günün diğer takip edilecek verileri olacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın