Görüş Bildir
Haberler
Kozmetikte Hangi Ürünleri Kullanmalısınız? Organik mi Doğal mı? Yoksa İşkencesiz mi?

etiket Kozmetikte Hangi Ürünleri Kullanmalısınız? Organik mi Doğal mı? Yoksa İşkencesiz mi?

Fulya Argun
30.09.2022 - 08:24 Son Güncelleme: 30.09.2022 - 08:25

Son 10 yıldır trend haline gelen ama en büyük yanılgıya sahip konu organik / doğal ürünler arasındaki ilişkiye dairdir. Hepimiz uzun yıllar eminim ki doğal ise kesin doğal ise zaten organiktir diye düşündük.  Oysaki durum bilinenden çok daha farklı. Özellikle pandemi sürecinde sadece ülkemizde değil dünyanın her yerinde herkes bütçesi dahilinde doğal olana yönelmeye başladı. Peki bunda da yanlışlar yok mu sizce? Elbette var. Örneğin evde ekmek yaparken bile kullandığınız unun içeriği sonucun doğal ya da organik olmasını tamamen değiştiriyor

Aralarındaki farklara ve benzerliklere bir göz gezdirmek istersek;

İçeriğin Devamı Aşağıda

Doğal ürün; doğada bulunan, doğal olarak yetişen üründür. Organik ürün ise; üretiminden itibaren her aşaması kontrollü ve sertifikalı üründür.

Doğal ürün; doğada bulunan, doğal olarak yetişen üründür. Organik ürün ise; üretiminden itibaren her aşaması kontrollü ve sertifikalı üründür.

Organik ürünler ülkemizde 5262 sayılı organik tarım kanunu ve ilgili yönetmeliklere göre üretilir. Bu sayede organik ürünlerde izlenebilirlik mümkün olmakta ve ürün hakkında yorum yapabiliriz ancak doğal ürünlerin üretiminde bir takip zorunluluğu olmadığından içerikleri ile ilgili kesin bilgi elde etmemiz pek de mümkün değil

Organik ürünlerin ambalajında Türkiye Cumhuriyeti logolu etiket ve bakanlığın yetkilendirdiği sertifikasyon firmasının logosu bulunur ve zorunludur. Doğal ürünler için böyle bir zorunluluk yoktur.

Organik ürün yetiştiriciliğinde ürünün yetişeceği topraklarda ürün yetiştirilmeden önce iki yıllık bir geçiş süreci bulunur. Bu geçiş sürecinin sonucunda yapılan denetimler ile toprak, organik ürün yetiştirmeye uygun bulunursa üretici üretime başlayabilir. Doğal ürünler yetiştirilirken ise bu şekilde bir süreç işlememektedir.

Organik ürünler yetiştirilirken kimyasal kullanımı yasaktır. Doğal ürün yetiştirilirken de kimyasal kullanılmayabilir ancak ürünün yetiştiği tarlaya yakın başka bir tarlada kimyasal kullanılıyorsa rüzgâr yolu ile bulaşma olabilir.

Özetle her organik ürün doğaldır fakat her doğal ürün organik değildir. Organik kelimesi ile eş değer anlama gelen “ekolojik” ve “biyolojik” kelimeleridir.

Peki bu süreçlerin ve sonuçlarının kozmetik sektöründeki yansıması nasıl oluyor derseniz?

Doğal kozmetik, doğal malzemelerle veya doğal içeriklerden türevlerle yapılanlardır. Örneğin çiçeklerden, kabuklardan veya meyvelerden elde edilen yağlar ve özler bunların başında gelmekte. 

Bir kozmetik ürünü kısmen veya %100 doğal olabilir. Ancak bu çevre dostu, organik veya vegan anlamına asla gelmez. Örneğin bir elma düşünün. Bir elma %100 doğaldır, bunun anlamı organik midir? Hayır, öyle değil. 

Biyo, Eko, Organik

Organik kozmetik, ekolojik kozmetik veya biyo kozmetik terimlerini kullanılarak da ifade edilebilmekte.  Sürdürülebilir olarak yetiştirilmiş veya bir şekilde tedarik edilmiş malzemelerle yapılan kozmetik ürünleri aynı sınıfta değerlendirilir

Peki bu ne anlama gelmektedir?

Yani, başka bir deyişle bu ürünü oluşturan bileşenlerin bir kısmı veya tamamı kimyasal böcek ilaçları, yapay gübreler veya GDO’lar kullanılmadan yetiştirilip hasat edilmiş ise, doğal olmanın yanı sıra, aynı zamanda toksik değildir.

Peki gıdada yeterliliği tartışılan ama kozmetikte yine trend olan vejeteryan,

vegan ve işkencesiz kavramları

nedir?

“İşkencesiz” kozmetik terimi kulağa biraz garip gelebilir ama bu ifade ile değilse de farklı bir ifade şekli ile duyduğunuzdan eminiz. Bu elbette hiçbir hayvanın, kullanılan malzemeleri veya kozmetik maddeyi test etmek için zarar görmediği veya aracı olmadığı anlamına gelir. Bunun yerine hücreler ve gönüllüler kullanılır. Ki benim için burada gönüllüler kısmı da büyük bir şaibeye neden oluyor

Vejetaryen kozmetikler veya gıda maddeleri, hayvansal maddeler içermeyen ürünlerdir (balina yağlarının ruj vb. ürünler için kullanıldığı günleri hatırlıyor musunuz?)

Peki, şimdi karışıma veganı ekleyelim! Bir vegan kozmetik ürün yalnızca hayvansal ürünleri içermez aynı zamanda herhangi bir hayvansal ürünün türevini dahi içermez; örneğin süt, bal, yumurta vb.

Mesela burada benim için en başarılı örnek ise Rosece markasıdır.

Mesela burada benim için en başarılı örnek ise Rosece markasıdır.

Rosece, ciddi uzun bir ar-ge sürecinden sonra marka değerleri ve doğallığı ile formüle ettiği makyaj serisi ve ciltte serisi ile bir süredir hayatımızda ve alerjik cilt yapısında sahip ben gönül rahatlığı ile ürünleri kullanıyorum. Sanırım bunun en büyük sebebi, işini sadece laboratuvara bırakmadan kendisi de biyolog ve botanist olan markanın sahibinin bizzat tüm süreçte yer alması ve %100 doğal kaynaklı vegan hammaddeler ve doğal mineral pigmentlerle formüle edilen muhteşem renklerdeki zehirsiz makyaj ürünleri ve cilt ürünlerini çıkartmış olmaları.

Peki başka markalar yok mu? Elbette var. Hatta birçok dünyaca ünlü markanın ürün gamı içerisinde doğal, organik, vegan vb. tercihlere göre de içerikler yer almakta.

Peki başka markalar yok mu? Elbette var. Hatta birçok dünyaca ünlü markanın ürün gamı içerisinde doğal, organik, vegan vb. tercihlere göre de içerikler yer almakta.

Naturiga Vegan serisi, Bioderma’nın Sebium serisi, Okyanus’tan gelen içerikleri ile La Mer’in hemen her ürünü, Doğal içeriği ile İMEW, Doğal ve onarıcı özelliği ile Neutrogena Boost serisi, Ducray, Paradoxx, Avon.

Ve bunlar gibi daha onlarca cildinize, saçınız, vücudunuza faydalı içerikli ürünleri olan markalar mevcut.

Peki tercihimiz bu tarz içeriklerdeki ürünler ise organik kozmetik için nelere HAYIR diyoruz?

Hayvan testlerin HAYIR

Genetiği değiştirilmiş organizmalara HAYIR

İçerikleri tartışmalı kimyasallar HAYIR

Parabenler ve ftalat esterlere HAYIR

Hazır sentetik renkler, boyalar veya kokulara HAYIR

Nano parçacıklara HAYIR

Organik kozmetik için EVET diyeceklerimiz neler?

Yüksek antioksidan seviyelerine EVET (%60’a kadar)

Sürdürülebilir kaynaklı organik bileşenlere EVET

Şeffaf üretim süreçlerine EVET

Biyolojik olarak bozulabilir bileşenlere EVET

Maksimum minimum ambalaj ve geri dönüştürülmüş içerik EVET

Yaban hayatı ve biyolojik çeşitliliği korumak için EVET

Ekolojik zincirde bir adım daha ilerlersek ve sadece bir ürünün içeriğinin ve organik bileşenlerinin sağlığımız için faydalarını değil, aynı zamanda çevreye olan etkisini de düşünmeliyiz. Bunun sonucu olarak kozmetiklerimizde doğal, organik, toksik olmayan maddeler kullanmalıyız. Bu tarz kozmetik ürünlerde doğal yoldan elde edilen ve sürdürülebilirliği oldukça yüksek olan biochar (biyokömür) içerikli ürünlerin tercih edilmesi de unutmayın ki önemli bir adım olacaktır.

Instagram

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
2
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın