onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Her Gün Kullandığımız Başarılı Uygulamaların Kurucularının Kim Olduğunu Biliyor muydunuz?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Her Gün Kullandığımız Başarılı Uygulamaların Kurucularının Kim Olduğunu Biliyor muydunuz?

Pelin Yelda Göktepe
15.06.2019 - 18:42 Son Güncelleme: 17.06.2019 - 01:59

Son 10 yılda dünyamız çok değişti. Hemen hemen her evde en son teknoloji araçlar bulunur ve uygulamalar günlük hayatımızın önemli bir parçasıdır. WhatsApp, Twitter ve Instagram olmadan geçen bir günümüzü hayal edemiyoruz. Bildiğimiz ve sevdiğimiz popüler uygulamaların veya web sitelerinin fikirlerinin nasıl ortaya çıktığını, hangi aşamalardan geçtiklerini biliyor muydunuz?

Kaynak: https://brightside.me/wonder-people/w...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Evan Spiegel ve Bobby Murphy (Snapchat)

Evan Spiegel ve Bobby Murphy (Snapchat)

Evan Spiegel (solda) ve Bobby Murphy (sağda) 24 saat içinde kaybolan fotoğraf ve videoların paylaşıldığı Snapchat uygulamasını kurdu. Her biri 2.7 milyar dolardan fazla kazandıklarında 30 yaşlarında bile değillerdi.

Murphy, Stanford Üniversitesi'nden sınıf arkadaşı Kelsey Bateman ile evli. Spiegel ise 2017 yılında dünyanın en popüler modellerinden biri olan Miranda Kerr ile evlendi. 2018 yılında, çocukları Hart dünyaya geldi. Mart 2019'da da çiftin ikinci bebeklerini bekledikleri duyuldu.

Jan Koum ve Brian Acton (WhatsApp)

Jan Koum ve Brian Acton (WhatsApp)

Eylül 2007’de Jan Koum (solda) ve Brian Akton (sağda) yaklaşık 10 yıldır Yahoo!'da çalışıyordu. Her ikisi de Facebook'a bir iş başvurusunda bulundu ancak geri çevrildiler. Birlikte  bir tatili hak ettiklerini düşündüler ve Güney Amerika'ya gittiler. Görünüşe göre çok iyi vakit geçirdiler. 2009'un başından Jan, WhatsApp Inc. uygulamasını tescil ettirdi.

Koum ve Acton, 2015 yılında  şirketlerini Facebook'a (bir zamanlar çalışmak istedikleri şirket) 22 milyar dolara sattılar. Bugün tüm dünyada bir milyardan fazla insan bu uygulamayı kullanıyor. Jan’in net hissesi 9,9 milyar dolar ve Brian’ınki ise 3,6 milyar dolar.

Nathan Blecharczyk, Brian Chesky ve Joe Gebbia (Airbnb)

Nathan Blecharczyk, Brian Chesky ve Joe Gebbia (Airbnb)

2007'de bir noktada Brian Chesky (ortada) ve Joe Gebbia (sağda) maddi olarak çöktü, kirayı ödeyecek para bile bulamadılar. Sonra akıllarına turistlere şişirilebilir yatak kiralama fikri geldi. 2008'de, bu yaratıcı oda arkadaşları, diğer bir arkadaşları Nathan Blecharczyk (solda) ile birlikte, kısa süreli yaşam alanı kiralama hizmet sunan Airbnb'yi yarattılar. Uygulamada mevcut 191 ülke ve yaklaşık 100 bin şehir var. Her kurucunun yaklaşık 3,7 milyar dolar hissesi var.

Garrett Camp ve Travis Kalanick (Uber)

Garrett Camp ve Travis Kalanick (Uber)

2009'da iki girişimci Garrett Camp (solda) ve Travis Kalanick (sağda) bir iş yemeğinden sonra bir taksi bekliyordu. Uber fikri tam olarak orada ortaya çıktı. Başarıya ulaşmadan önce şirket diğer şirketlerle rekabet etmek ve farklı ülkelerin hükümetleriyle bazı sorunları çözmek zorundaydı çünkü gerekli lisanslara sahip değillerdi. Bugün Uber 76'dan fazla ülkede hizmet veriyor ve Uber sürücüleri toplamda 10 milyardan fazla seyahat yapmış.

Kalanick yaklaşık 4.8 milyar dolar paya sahipti. 2017 yılında şirketten ayrıldı ve 10100 Fonu adlı bir yatırım fonu başlattı. Camp ise, 2013 yılında genç girişimcilerin başarılı projeler başlatmasına yardımcı olan Expa şirketini kurdu. Onun payı ise yaklaşık 3,8 milyar dolar.

Talmon Marco ve Igor Magazinnik (Viber)

Talmon Marco ve Igor Magazinnik (Viber)

Talmon Marco (solda) ve Igor Magazinnik (sağda) İsrail ordusunda yaptıkları hizmet sırasında bir araya geldiler ve her ikisi de teknolojiye ilgi duydukları için ortak bir noktada buluştular. Hizmetlerinden hemen sonra  bir medya ve dosya paylaşım istemcisi olan ilk uygulamalarını kurdular. 2010'da ise Viber'i geliştirdiler ve 2014'te uygulamayı Japonya merkezli bir elektronik ticaret sitesi olan Rakuten'e 900 milyon dolara sattılar.

Bu arkadaşlar devasa başarılarını bir kez daha tekrarlamayı başardılar. 2016'da Gett'e 200 milyon dolara satılan taksi servisi Juno'yu geliştirdiler. Şimdi tüm dünya onları izliyor çünkü ikilinin tekrar inanılmaz projeye imza atma ihtimali var.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Pavel Durov (“VKontakte”, Telegram)

Pavel Durov (“VKontakte”, Telegram)

2006'da, Saint Petersburg'lu iki kardeş Pavel ve Nikolay Durov 2007'de en popüler 3. sosyal medya sitesinden biri olan vkontakte.ru'yu geliştirdi. Site gerçekten hızlı gelişti ve 2010 yılında 100 milyondan fazla kullanıcısı vardı. 2014 yılında Pavel Durov payını Mail.Ru Group'a sattı. Tüm çabasını ve zamanını Telegram'a adadı. Uygulamayı kullanan 200 milyondan fazla insan var ve Pavel'in kazancı bugün 2,7 milyon dolar.

Chris Barton (Shazam)

Chris Barton (Shazam)

1999'da Chris Barton, arkadaşları Dhiraj Mukherjee, Philip Engelbrecht ve Avery Wang ile birlikte, müziği tanımlayabilecek bir uygulama geliştirdi. Proje tüm dünyadan birkaç adım ilerideydi; iTunes, iPhone ve App Store bu uygulamadan birkaç yıl sonra kuruldu. Başlangıçta, Shazam kullanıcıları 4 basamaklı bir telefon numarası arıyor, telefonlarını müzik kaynağının yakınında tutuyor ve şarkı hakkında bilgi içeren bir mesaj bekliyordu. Teknoloji geliştikçe, servis daha da kolaylaştı ve akıllı telefon kullanımı için uygun hale getirildi. Şirket 2002 yılında kuruldu ve kurucular, 2017'ye kadar kendi başlarına çalışıyorlardı. Sonra Apple, onlara uygulama için iyi bir miktar para teklif etti.

Evan Williams, Jack Dorsey ve Biz Stone (Twitter)

Evan Williams, Jack Dorsey ve Biz Stone (Twitter)

Başlangıçta Twitter, Jack Dorsey (ortada) tarafından geliştirilen ve bir şirketin iç iletişiminde kullanılan kısa bir mesajlaşma platformuydu. Odeo'dan meslektaşları Evan Williams (solda) ve Biz Stone (sağda) fikri beğendi ve Dorsey'e katıldılar. 2007 yılında Twitter bağımsız bir şirket haline geldi. 2008 yılına gelindiğinde, tweet sayısı günde 300 milyona ulaşmıştı. Bugün twitter.com en popüler siteler listesinde 11. sırada.

Palmer Luckey (Oculus)

Palmer Luckey (Oculus)

Palmer Luckey, Oculus Rift'in ve 2014'te Facebook'a 2 milyar dolara satılan Oculus VR'ın tasarımcısıdır. Bugün 750 milyon dolardan fazla değere sahip ve sadece 7 yıl önce Oculus Rift için Kickstarter'ı kullanarak bir kampanya başlattı. Sadece biraz ekstra para kazanmak istiyordu. Kendisi Doomand Quake'deki çalışmaları ile ünlü, oyun geliştirmesine yardım eden önemli bir oyun geliştiricisi olan John Carmack ile arkadaşdı.  Carmack, Electronic Entertainment Expo 2012'de Oculus Rift prototipini tanıttı ve fikirle ilgilenen yatırımcıların dikktani çekti.

Steve Huffman ve Alexis Ohanian (Reddit)

Steve Huffman ve Alexis Ohanian (Reddit)

Haziran 2005’te, Virginia Üniversitesi'nden sınıf arkadaşları Steve Huffman (solda) ve Alexis Ohanian (sağda), içeriğin kullanıcılar tarafından yaratıldığı bir sosyal haber sitesi olan Reddit'i kurdu. Başlangıçta, arkadaşlar sahte hesaplar oluşturmak ve haberleri kendi başlarına yayınlamak zorunda kaldılar. İlk gerçek paylaşım, sitenin popülerlik kazanmaya başladığı an olarak kabul edilir.

Sadece bir yıl sonra, platform Condé Nast tarafından satın alındı ve bugün Reddit en etkili sitelerden biri ve tonlarca kullanıcısı var. Ohanian kendini 'internet özgürlüğü' mücadelesine ve ailesine adadı. 2017 yılında, tenis yıldızı süperstar Serena Williams ile evlendi. Alexis adında bir kızı var.  Huffman ise 2015 yılında Reddit'in yeni CEO'su oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Alan Schaaf (Imgur)

Alan Schaaf (Imgur)

Ohio Üniversitesi'nde bir öğrenci olan Alan Schaaf, internette fotoğraf paylaşma sürecinden hoşlanmıyordu. 2009 yılında, 22 yaşında, Reddit ve Digg aracılığıyla paylaşılan fotoğrafları depolamak ve paylaşmak için bir servis geliştirdi. Şu anda en büyük resim barındırma web sitesidir ve günde 150 milyon tekil kullanıcı tarafından ziyaret edilmektedir.

Steve Chen, Chad Hurley ve Jawed Karim (YouTube)

Steve Chen, Chad Hurley ve Jawed Karim (YouTube)

Anlatına göre, Chad Hurley (ortada), arkadaşına telefonundan bir video göndermekte sorun yaşadıktan sonra YouTube fikrini buldu. 2005 yılında Çad, proje üzerinde çalışmak için PayPal'dan meslektaşları Steve Chen (solda) ve Jawed Karim (sağda) ile bir araya geldi. Jawed'in ilk videosu hayvanat bahçesinde çektiği bir videoydu ve 23 Nisan 2005'te yayınlandı. Sadeliği sayesinde YouTube, dünyanın en popüler video sitesi oldu. 2006 yılında, şirket Google tarafından 1.65 milyar dolara satın alındı.

YouTube'dan ayrıldıktan sonra Steve Chen ve Chad Hurley, akıllı telefonlar üzerinden video düzenlemeyi sağlayan MixBit'i geliştirdi.

Drew Houston ve Arash Ferdowsi (Dropbox)

Drew Houston ve Arash Ferdowsi (Dropbox)

Bir zamanlar MIT öğrencisi Drew Houston (solda) otobüsle Boston'dan New York'a seyahat etmek zorunda kaldı. Sıkılmamak için dizüstü bilgisayarını yanına aldı ama flash kartını unuttuğunu fark etti. Bu durumda büyük bir hayal kırıklığı yaşadı ve internet üzerinden dosyalara erişme imkanı sunan bir program yazmaya başladı. 500 milyondan fazla insanın kullandığı  Dropbox bu şekilde icat edildi.

2007 yılında Drew, Arash Ferdowsi (sağda) ile birlikte Dropbox Inc. şirketini kurdu. Şirket hisselerinin %25'ine sahip olan Huston'un bugün net payı 2.3 milyar dolar. Arash'in payı 500 milyon dolar (%10 hisseye sahip).

Mike Krieger ve Kevin Systrom (Instagram)

Mike Krieger ve Kevin Systrom (Instagram)

2010'da, Stanford mezunu olan Mike Krieger (solda) ve Kevin Systrom (sağda) farklı yerlere ziyaretlerini planlamanı, orada check-in yapmanı ve resim göndermeni sağlayan Burbn uygulamasını yarattı. Uygulama başarılı değildi ve popüler olmadı. Ancak kullanıcılar fotoğraflarını paylaşmayı seviyordu.

Kevin ve Mike daha sonra ne yapacaklarına karar verdi. 5 Ekim 2010'da, App Store Instagram adında yeni bir uygulama tanıttı. Uygulamanın, Aralık ayında bir milyondan fazla kullanıcısı vardı. 2012 yılında Facebook, uygulamayı 'o zaman için inanılmaz' bir fiyata, 1 milyar dolara satın aldı. Systrom 1,5 milyar dolar kazandı ve Krieger bu anlaşmadan 350 milyon dolar pay aldı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Kocaeli Üniversitesi, Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldum. Yazma uğraşının her alanında kendimi geliştirmeye çalışırken, değişen dünya ile birlikte yazdıklarımla internet ortamında da yerimi aldım. 2017 yılında Onedio ailesine dahil oldum ve o günden beri çeşitli kategorilerimizde içerik ürettim. Son yıllarda ise sosyal medyada viral olmuş pek çok türde videoyu sizlerle buluşturuyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
95
17
12
5
4
4
2
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mak

bizimde nihat hatipoğlumuz var allahsızlar

Ata Şahin

cidden bilgilendirici intagrami cok merak etmistim eyw

Saffet Filiz

Bu uygulamaların çoğu facebok, gogle gibi şirketlerin onları satın alması ile bu günlere kadar geldi, gogle, youtube kullanıcılari ile kazancımızı paylaşıca... Devamını Gör