onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Erzurum Tarihinin En Tanınmış İnsanları

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Erzurum Tarihinin En Tanınmış İnsanları

Oğuzhan Demirtaş
09.01.2015 - 17:13 Son Güncelleme: 10.01.2015 - 19:26

Eşber Yağmurdereli

Eşber Yağmurdereli

1945 yılında Erzurum - Tortum'da dünyaya geldi. 1955 yılında

bir havuz kazasında görme yetisini yitirdi. 1958 yılında lise öğrencisiyken

körler okuluna gitti. 1963'te üniversite seçme sınavlarını üçüncülükle

kazanarak Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi.[1]

12 Mart darbesiyle üniversiteden uzaklaştırıldı.

Daha sonra Hukuk Fakültesini bitiren Yağmurdereli, 1972'de Samsun'da avukatlığa başladı. 1986 yılında bir yarışmada 'Pek Firaklı Bir Dağ Masalı' adlı öyküsüyle ilk ödülünü kazandı

İnsan hakları mücadelesinin en önde gelen isimlerinden

Yağmurdereli'nin 13 buçuk yıllık cezaevi günlerinde yazdığı 'Akrep'

oyunu Ankara Sanat Tiyatrosu'nda sahneledi.

Akrep, Yağmurdereli'ye iki de ödül getirdi: 1998'de Sanat

Kurumu'ndan 'bütün zamanların en iyi yazılmış oyunlarından', 1999'da

İsmet Kuntay En İyi Oyun Yazarı ödülleri.

1985'de Nelson Mandela'nın aldığı, Fransa'nın Bordeaux

kentindeki İnsan Hakları Enstitüsü ile Avrupalı Avukatlar Derneği'nin verdiği

Ludovic Trarieux ödülü 2000'de Yağmurdereli'nin oldu.

Pek çok ödül sahibi Yağmurdereli, 8 Temmuz 2001 Görme

Engelliler Satranç Turnuvası'nda da beşinci oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Recep Akdağ

Recep Akdağ

Recep Akdağ (d. 8 Mayıs 1960; İspir, Erzurum), Türk hekim ve siyasetçidir.

Recep Akdağ 22, 23 ve 24. dönem Erzurum Milletvekili oldu. 58, 59, 60 ve 61. hükümetlerde Sağlık Bakanlığı yaptı. İngilizce bilen Akdağ, evli ve 6 çocuk babasıdır. 18 Kasım 2002'den 24 Ocak 2013'e kadar Sağlık Bakanı olarak görev yaptı. Bu göreve 4 kez üst üste atanan ilk bakandır ve Dr. Refik Saydam'dan sonra en uzun süre görev yapan Sağlık Bakanı'dır.

Erol Taş

Erol Taş

Erol Taş (28 Şubat 1926, Erzurum - 8 Kasım 1998, İstanbul) Türk sinema oyuncusu. Özellikle canlandırdığı kötü adam rolleriyle ün yapmıştır

Henüz iki yaşında iken, babası Hamza Bey'in ölümü üzerine annesi Nazife Hanım ile birlikte İstanbul'a taşındı. Okul çağında olmasına rağmen ailesine yardım etmek için okuldan ayrıldı ve çeşitli mesleklerde çalıştı. Bunların arasında hamallık, tezgâhtarlık sayılabilir. O dönem aynı zamanda boksörlük de yapan Taş, 1947 yılında İstanbul ve Türkiye ikinciliğini kazandı. Yine o yıl askere gitti ve üç yıl askerlik görevini yaptı. Askerden dönünce Cankurtaran’da bir iplik fabrikasında çalışmaya başladı.

Sinemada kötü adam rolleri ile bilinen sanatçı, bu tiplerin dışına çıktığı filmlerde, aslında her tür karakteri rahatlıkla oynayabileceğini de ispatlamıştır. Zaman zaman da olsa oynadığı iyi tiplerle seyirciyi şaşırtmıştır.

Yaklaşık 600 filmde irili ufaklı çeşitli roller alan Erol Taş, oynadığı filmlerin altısında ise başrol oyuncusu olarak karşımıza çıkıyor: Mapushane Çeşmesi (1964-Suphi Kaner), Kanlı Kale (1965-Yavuz Yalınkılıç), Efenin İntikamı (1967-Yavuz Yalınkılıç), Eşkiya Kanı/Hakimo (1968-Yavuz Figenli), Konuşan Gözler (1965-Hicri Akbaşlı), Katırcı Yani Efenin Definesi (1967-Yavuz Yalınkılıç).

Mesut Yar

Mesut Yar

Mesut Yar (d. 18 Nisan 1966, İstanbul), Türk gazeteci, televizyoncu.

Yar, İstanbul Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi bölümünü bitirdi. Aynı üniversitede müzecilik ihtisası yaptı. 1985 yılında gazetecilik mesleğine stajyer muhabir olarak başlayan Yar, sırasıyla Hürriyet, Sabah, Posta gibi gazetelerde muhabirlik, editörlük ve köşe yazarlığı yaptı.

1994 yılında kurucuları arasında olduğu Kanal E'de ülkenin ilk ihtisas talk show'unu (By Night) yapan Yar, bundan sonraki kariyerine televizyon öznesinde devam etti. Show TV, Number One TV, HBB TV, Kanal 6, Star TV, Cine 5, atv gibi ulusal kanallarda yapımcılık, sunuculuk ve anchormanlik görevlerinde bulundu. Sabah-Atv Grubuna bağlı Kanal 1, Atv Avrupa, Türkçe Tv gibi kanallarda genel müdürlük yapan Mesut Yar, mesleğine paralel olarak edebiyatla da ilgilendi.

Çeşitli hikâye, şiir ve ropörtaj kitapları yayımlanan Yar'ın halen Posta Gazetesi'nde televizyon eleştirmenliği yaptığı 'Televizyon Hastası' isimli bir köşesi bulunmaktadır. Mesut Yar, şu anda hafta içi her akşam CNN Türk'te Burada Laf Çok programını sunmaktadır.

Acun Ilıcalı

Acun Ilıcalı

Acun Ilıcalı, Ergün ve İlknur Ilıcalı'nın ikinci oğulları olarak, 29 Mayıs 1969'da Edirne'de doğdu. Ömer Cenker Ilıcalı adında bir ağabeyi olan Ilıcalı'nın ailesi Erzurum'un Ilıca ilçesindendir. İlkokul ve ortaokul hayatı Edirne İstiklâl İlköğretim Okulu'nda geçmiştir. Kadıköy Maarif Koleji orta bölümünü ve Kadıköy Anadolu Lisesi'ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi'nin İngilizce öğretmenliği bölümünü kazanmıştır. Fakat o okulda okumayıp, televizyonculuğu seçmiştir.

2005 yılında, 36 yaşında vergi rekortmenleri arasına girdi.

2011 vergilendirme döneminde gelir vergisi listesine konuşmacı, sunucu gibi faaliyetlerden oluşan geliri için 2 milyon 836 bin 191 lira gelir vergisi tahakkuk ettirilen Acun Ilıcalı listeye 62. sıradan girdi.

On dokuz yaşında evlenmiş ve bu evlilikten Banu adında bir kız çocuğu dünyaya gelmiştir. Yirmi bir yaşındayken, kızı doğduktan dokuz ay sonra ailesini kaybetmiştir. Daha sonra ilk eşinden boşanmıştır.[2] İkinci evliliğini ise 2003 yılında Zeynep Ilıcalı'yla yapmıştır ve bu evliliğinden ise Leyla ve Yasemin adlarında iki kız çocuğuna sahiptir.2013 yılında ise sevgilisi Şeyma Subaşı'ndan Melisa adında bir kız çocuğu olmuştur

Selahattin Taşdöğen

Selahattin Taşdöğen

Oyuncu, Sanat Yönetmeni

Doğum Tarihi: 19.07.1951

Doğum Yeri: Erzurum, Türkiye

Selahattin Taşdöğen  Türk oyuncu.

1986 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri boyunca çeşitli tiyatro oyunları, dizi ve filmlerde rol aldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Eşref Kolçak

Eşref Kolçak

Eşref Kolçak (d. 28 Ocak 1927; İspir, Erzurum), Türk oyuncu.

Babası İspir Gaziler köyünden Harun Kolçakoğlu, annesi ise daha sonra Hateme adını alan, Rus kökenli Katya'dır. 1941 yılında İstanbul'a geldi. Sultanahmet Sanat Enstitüsü'ne girdi ancak bitiremedi. Marangozluk ve ayakkabı tamirciliği gibi işlerde çalıştı. 1944 yılında Atilla Revüsü'nde, 1945 yılında Ses Opereti'nde sahneye çıktı. 1947 yılında ilk filmini çevirdi.

Sanat hayatı boyunca 180 sinema filmi ve televizyon dizisinde rol aldı.

Pop müzik sanatçısı Harun Kolçak'ın babasıdır.

Cemal Gürsel

Cemal Gürsel

Cemal Gürsel (10 Haziran 1895; Hınıs, Erzurum - 14 Eylül 1966, Ankara), Türk asker ve siyasetçi. 1960 Darbesi sonrası oluşturulan Milli Birlik Komitesi başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin dördüncü Cumhurbaşkanıdır.

1. Tümen'de üstün başarı ile verdiği hizmetleri için kıdem zammı ile taltif edildi. Büyük Taarruz'da fiilen görev başında muharebede bulunarak Harb Madalyası ve İstiklal Madalyası ile taltif edildi.

Beklan Algan

Beklan Algan

Beklan Algan (1933, Erzurum - 27 Eylül 2010), Türk oyuncu, yazar, yönetmen.

1933 yılında Erzurum'da doğdu. Robert Koleji bitirdikten sonra Ayla Algan ile evlendi.

1951-1954 yılları arasında Fenerbahçe Basketbol Takımı'nda forma giydi ve 1954 yılında Galatasaray'ı yenerek sarı-kırmızılı takımın potalardaki üstünlüğünü Fenerbahçe'ye taşıyan kadroda genç bir sporcu olarak yeraldı.

Maden mühendisliği eğitimi için gittiği Amerika'da eşi Ayla Algan ile birlikte Actor’s Repertuary Theatre ve New York Actor Studio sahne eğitimi alan sanatçı, tiyatro eğitimi de aldı. Amerika'da birçok oyunda profesyonel olarak oynadı. Türkiye'ye dönünce Şehir tiyatroları'na girdi (1961). 1964 yılında 'Karanlıkta Uyananlar' adlı film ile sinemada yer aldı. 'İstanbul Macerası', 'Karanfilli Kadın', “Kız Kulesi Aşıkları”' gibi filmler çevirdi.

Altan Erbulak

Altan Erbulak

Altan Erbulak (d. 11 Kasım 1929 Erzurum - ö. 1 Mayıs 1988 İstanbul). Türk karikatürist, oyuncu, gazeteci.

11 Kasım 1929'da Erzurum'da doğdu. İlk defa 1955 yılında amatör tiyatro oyuncusu olarak sahneye çıktı. Oynadığı oyunlar arasında Ayı Masalı, Midas'ın kulakları yer almaktadır. Oyunculuğu dışında karikatür çizerliği yönü de vardır. 1979 yılında Metin Serezli ile birlikte 'Kocamustafapaşa Çevre Tiyatrosu''nu kurmuştur. 1988 yılında gittiği turnede sahnede yaşamını yitirmiştir. Eşi Füsun Erbulak ve kızı Sevinç Erbulak da aynı mesleği yapmaktadırlar.Kızı Ayşe Erbulak kaligraf Rıza Külegeç'le evlenip boşanmıştır,Bu evlilikten oyuncu Dağhan Külegeç dünyaya gelmiştir.

Erbulak Vatan, Akşam, Tef, Akbaba, Fırt, Gırgır, Milliyet gibi çok dergi ve gazetede karikatür çizdi. 'Hürmüz’le Cafer', 'Kibar Hırsız' sanatçının Türk mizahına kazandırdığı karikatür tiplerinden birkaçıdır. Orhan Boran'ın 1960'lı yıllarda yayımladığı ve kendi radyo karakterlerine dayandırdığı çizgi roman Yuki'yi de Altan Erbulak resimliyordu.

Türkiye'de Yavru ile Katip (002 filmleri olarak da bilinirler) olarak tanınan ve 1970'li yıllarda sinemalarda yaygın olarak gösterilen İtalya yapımı Franco e Ciccio filmlerinde Ciccio Ingrassia'nın oynadığı Katip karakterini Altan Erbulak seslendirdi. Franco Franchi'nin oynadığı Yavru karakterinin Türkçe dublajını ise Erol Günaydın yapıyordu.

Ölümünden sonra adına, eşi Füsun Erbulak, kızları Ayşe ve Sevinç Erbulak tarafından, yılın başarılı oyuncusuna verilmek üzere “Altan Erbulak Ödülü” konuldu.

Ömer Nasuhi Bilmen

Ömer Nasuhi Bilmen

Türkiye Cumhuriyetinin beşinci Diyanet İşleri Başkanı olan, zamanının değerli din alimlerinden Ömer Nasuhi BİLMEN, 1882 yılında Erzurum'da doğdu. İlk tahsiline Ahmediye Medresesi müderrisi Abdürrezzak İlmî ile Erzurum Müftüsü Müderris Hüseyin Raki Efendilerden okuyarak başladı. 1908 yılında İstanbul'a gelen BİLMEN, Fatih Dersiamlarından Tokatlı Şakir Efendi'nin desrlerine devam etti ve icazet aldı. Daha sonra Medreset'ül Kuzat'a girdi. Burada dört yıl hukuk tahsil etti. 1912 yılında açılan ruus imtihanını da kazandı.

Fatih dersiamları arasına katıldı. Fatih Camiinde, Sahın Medresesinde ve Dar-uş-Şafaka'da dersler veren ve kısa bir zaman içerisinde istidat ve kabiliyeti ile kendisini tanıtan Ö.Nasuhi BİLMEN, ayrıca İstanbul İmam-Hatip Okulu ve Yüksek İslâm Enstitüsü'nde usul-i fıkıh ve ilm-i kelam dersleri okuttu. Temyiz Mahkemesi Şer'iyye Dairesi Mümeyyizliğinde de bulundu. 1941 yılında seçimle İstanbul Müftülüğüne tayin oldu.

30 Haziran 1960 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığına getirilen Ömer Nasuhi BİLMEN, bir yıl kadar sonra emekliye ayrıldı ve 13 Ekim 1971 tarihinde Hakkın rahmetine kavuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Erzurumlu İbrahim Hakkı

Erzurumlu İbrahim Hakkı

Erzurumlu İbrahim Hakkı (d. 18 Mayıs 1703), Marifetname'nin yazarı Mutasavvıf âlim ve Şeyh, Erzurum'a bağlı Hasankale'de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlarda annesini ve daha sonra babasını yitiren İbrahim Hakkı, bir süre amcasının yanında kalmış, bu süre içinde eğitimine devam etmiştir. 1747 tarihinde İstanbul'a gelerek Sultan I. Mahmut ile görüşmüştür. Yeniden Erzurum'a dönen İbrahim Hakkı, sürekli olarak dinî ve bilimsel konularla ilgilenmiş ve 1780 yılında rahatsızlanarak aynı yılın 22 Haziran günü vefat etmiştir. Kabri Siirt Tillo'dadır.

Manzum ve düz yazı toplam on beş eser yazmış olan İbrahim Hakkı'nın en önemli eserleri Divan ve Marifetname'dir.

Erzurumlu İbrahim Hakkı, astronomi, fizik, psikoloji, sosyoloji ve din ile ilgili pek çok çalışma yapmıştır. Tasavvufî konularla birlikte, fen bilimleri hakkında da geniş bilgileri kapsayan Marifetname adlı eseri, ansiklopedik bir özellik taşımaktadır. 1757'de tamamlanan Marifetname, yalın ve halkın anlayabileceği bir dilde yazılmıştır. Yazarın söylediğine göre, Marifetname 400 kitaptan yararlanılarak yazılmıştır. Bu kitapta ilk defa bir alim tarafından Güneş Sistemi ('hey'et-i cedide') anlatıldı.

Refik Durbaş

Refik Durbaş

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

10 Şubat 1944'te Erzurum'un Pasinler ilçesinde doğdu. Liseyi İzmir'de bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ndeki öğrenimini bitirmeden ayrıldı. 1965-1968 arasında çeşitli işlerde çalıştı. Yeni İstanbul ve Cumhuriyet gazetelerinde düzeltmenlik yaptı.

İlk şiiri İzmir'de Ege Ekspres gazetisinin sanat sayfalarında yayınlandı. Devinim, Gösteri, Sanat Olayı, Soyut, Papirüs gibi dergilerdeki şiirleriyle dikkat çekti. Arkadaşlarıyla birlikte 1962-1964 arasında 'Evrim' dergisini, 1967'de de 'Alan 67' dergisini yayınladı. 1971'de ilk şiirlerini Kuş Tufanı adlı şiir kitabında topladı. 1972-1974 yıllarında 'Yeni A' dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Gazetelerde sanat sayfaları hazırladı. 1992 yılında Cumhuriyet gazetesinden emekli oldu. Köşe yazarı olarak değişik gazetelerde çalışmalarını sürdürmektedir.

İkinci Yeni esintisi ile başladığı şiir yaşamı, zamanla toplumcu yönelim kazandı. Kendine özgü dili ve benzetmeleriyle, baştan beri tavrını ve varlığını keskinleştiren, anlam kadar biçime de önem veren şiirler yazdı. Çarşıların, işçi kızların, pazar yerlerinin, çay evlerinin dünyasını yansıtan şair olarak tanındı. Şiirinde günlük konuşma dili içine ustaca serpiştirilmiş eski sözcükler de kullandı.

Erzurumlu Emrah

Erzurumlu Emrah

Erzurumlu Emrah (d. 1775 Tanbura, Erzurum – ö. 1854, Niksar, Tokat), Türk halk şairi.

Sivas ve Kastamonu'da uzun süre kaldığı, Dertli'yi koruyan Alişan Bey'e sığındığı, bir ara Sinop ve İstanbul'a gittiği söylenir. Medrese öğrenimi gördüğü için klasik şiire yönelmiş, Fuzûlî, Baki, Nedim gibi usta bildiklerini örnek almış, Nakşibendiliğin Halidi koluna bağlı olduğu için tasavvuf öğelerini şiirine doldurmuş, koşmalarında Karacaoğlan'ı, kimi zaman da Aşık Ömer ve Gevheri'yi izlemiştir. Aşık geleneğine bağlı kaldığı koşmalarında ustaca bir söyleyişe ulaştığı, yerli zevki dile getirdiği görülür.

Erzurumlu Emrah'ın aruzla yazdığı şiirleri Divan adıyla Erzurumlu Abdulaziz tarafından bastırılmış (1913-1914), hece ölçüsüyle yazılmış şiirlerini Eflatun Cem Güney ile Çetin Eflatun Güney kitap haline getirmişlerdir: Erzurumlu Emrah'ın Hayatı ve Şiirleri(1958). Bu yıla kadar şiirleri ve hayatı sürmüştür Erzurumlu Emrah semaisiyle de ün kazanmıştır.Daha çok halk edebiyatında benimsenen Erzurumlu Emrah divan edebiyatı tarzında yazdığı şiirleriyle benimsenmiştir.

Yaşamı üstüne bilgiler halk arasında dolaşan söylentilere ve şiirlerine dayanan Erzurumlu Emrah'ın Erzurum'da medrese öğrenimi gördüğü bilinmektedir.

18.yüzyılın sonunda Erzurum köylerinden birinde doğduğu, gerek halk inanışları gerek kendi şiirlerindeki anışlardan belli olan Emrah'ın 1855-1860 arasında, son yıllarını geçirdiği Niksar'da öldüğü kabul edilir. Daha açık bilgi yoktur.

İbrahim Erkal

İbrahim Erkal

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1986 yılında Kalender Ordu Evin'de askerlik yaptı. İlk albümü İbrahim Güzel ses adıyla Sarhoş Baki (Erzurum Türküleri) albümüdür. Duyulan İlk albümü 'Tutku', 24 Ocak 1994 tarihinde çıktı.Bu sırada Galatasaray için Ölümüne Cim bom adında albüm yaptı((1994))(Midas Plak). İkinci albümü 'Sıra Bende-Aklımdasın', 8 Mart 1995 tarihinde çıktı. Üçüncü albümü ise 'Gönlünüze Talibim', 8 Temmuz 1996 tarihinde çıktı. Albümün çıkış parçası olan 'Unutmayacağım'dır. İkinci klibi olan 'Canısı'dır.

1997 yılının Ocak ayında 'Canısı' adlı dizi, Show TV ekranlarında yayınlandı. Dördüncü albümü ise 'Sırılsıklam', 15 Mayıs 1998 tarihinde çıktı. 1998 yılının Eylül ayında 'Sırılsıklam' adlı dizi, Show TV ekranlarında yayınlandı. Beşinci albümü ise 'De Get', 5 Ocak 2000 tarihinde çıktı.

4 şarkıya video çekmiştir. Bu albümün çıkış parçası olan 'De Get Yalan Dünya'dır. İkinci klibi 'Nasıl Sevmiştim'dir. Üçüncü klibi 'Seviyorum Mu Ne?'dir. Son klibi 'Alem Bozulmuş'dur. Altıncı albümü 'Su Gibi', 18 Nisan 2001 tarihinde çıktı. Yedinci albümü 'Aşkname', 16 Temmuz 2002 tarihinde çıktı. Sekizinci albümü 'Gönül Limanı', 21 Temmuz 2004 tarihinde çıktı. Dokuzuncu albümü 'Yüreğinden Öpüyorum', 10 Temmuz 2006 tarihinde çıktı. Onuncu albümü 'Aranağme', 23 Kasım 2008'de çıktı.Son albümü 'Burnumda Tütüyorsun' 2011 yılında çıktı.

Zara, İzzet Yıldızhan, Vahdet Vural, Zeynep, Murat Yıldız, Kader, Hülya Avşar, Metin Şentürk, İbrahim Tatlıses, Ayhan Aşan, Yudum, Ümit Yılmaz, Burhan Çaçan, Gökhan Özen, Alişan, Ceylan, Erdinç Şahin, Ferman Toprak, Mine Koşan, Soner Arıca, gibi pek çok sanatçı eserlerini yorumlamıştır, şu ana kadar anonim olanlar hariç seslendirdiği tüm eserlerin söz ve müziği kendisine aittir.

Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu

Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1901 yılında Tortum yakınlarındaki Öşkvank, yeni ismiyle Çamlı Yamaç[1], (bugün Uzundere'ye bağlı) doğmuştur. Asıl adı Ahmed Halil’dir. Fındıkoğulları ailesine mensup Halil Fahri Bey’in oğludur. Halil Fahri Bey de 1860 yılında Öşkvank’ta doğmuş ve çeşitli bölgelerde kadılık yapmış ve 1916 yılında ölmüştür. Annesi Fatma Zehra Hanım 1865 yılında Tortum’un Dikyarlı ilçesinde doğmuştur. İkinci Dünya Savaşı sırasında hac vazifesini yapmak için gittiği Hicaz’da ölmüştür.

Babasının memuriyeti ve Doğu Anadolu’da o yıllarda savaş ve göç olayları sebebiyle Ziyaeddin Fahri’nin çocukluğu sürekli yer değiştirmeler içinde geçmiştir. Fındıkoğlu, babasının memuriyeti sebebiyle ilk öğrenimini Erzincan ve Hakkari'de yapmıştır. Malatya İdadisinden (ilkokul) sonra Kayseri Sultani (Lise)sinde başladığı öğrenimine İstanbul Gelenbevi Sultanisinde devam etmiştir. Gelenbevi Lisesinin 10. sınıfında okumakta iken daha büyük yaştaki sınıf arkadaşlarının askere alınması sonucu sınıfta kendisi ile birlikte iki arkadaşı kalmıştır. Okul idaresi üç çocuk için sınıfı eğitim faaliyetine devam edemeyeceği gerekçesiyle sınıfı kapatır. O sıralarda Ziyaeddin Fahri, Posta-Telgraf Mektebinin sınavla öğrenci aldığını öğrenir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Alpay İzer

Alpay İzer

İzer, babasının hakimlik görevi nedeniyle 1944 yılında Erzurum'da doğdu.[1] Çocukluğunu Anadolu'nun değişik illerinde geçirdi.[1] Liseyi Bursa Erkek Lisesi'nde tamamlayan İzer,[2] Bursa Halkevi Oda Tiyatrosu'nda tiyatroya adım attı. Daha sonra Dormen Tiyatrosu'nda birçok oyunun kadrosunda yer aldı. 1971 yılında İstanbul Belediye Konservatuvarı'nın Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu. Ertesi yıl yeni kurulan Poyrazoğlu Tiyatrosu'na geçti. İki yıl boyunca burada oynayan sanatçı, daha sonra erotik-komedi filmi olan Gariban Şakir'de rol alarak sinemaya atıldı. Birçok erotik filmde oynadıktan sonra Bitirimler Sınıfı filmindeki Selim rolüyle tanınmaya başladı. Artık erotik filmlerde çok az rol alarak, dram ve komedi türündeki filmlerde rol aldı.

İzer, 1976'dan 1979 yılına kadar sinemaya ara verdi ve sadece iki sinema filminde oynadı. Bu dönemde Ali Poyrazoğlu'nun yazdığı Darısı Başınıza ve Levent Kırca'nın yazdığı Ne Olur Ne Olmaz adlı mini dizilerinde rol aldı. 1979 yılında tekrar sinemaya dönen İzer, Kemal Sunal'ın başrollerinde oynadığı Bekçiler Kralı ile Devlet Kuşu filmlerinde bakkal, Umudumuz Şaban'da Muhtar Yaşar Şereflikoç ve Zübük'te Avukat Burhan karakterlerini oynadı. Alpay İzer, bu filmlerden sonra sinema kariyerine uzun süre ara vererek tekrar tiyatroya yöneldi. Aydemir Akbaş'ın kurduğu tiyatro ile Akbank Çocuk Tiyatrosu'nda bir süre çalıştı. Bunun yanında televizyonlarda yayınlanan birçok parodi yazdı ve bu parodilerin bazılarında rol aldı. İzer, 1986 yılında yayınlanmaya başlayan Perihan Abla dizisinde Kahveci Saffeti canlandırdı. Hayatının son dönemlerinde ise daha önce de görev yaptığı Poyrazoğlu Tiyatrosu ve Akbank Çocuk Tiyatrosu ile sahneye çıktı.

Alpay İzer, uzun süre akciğer kanseri tedavi gördüğü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde 20 Ekim 1989'da vefat etti.[1] Sanatçının cenazesi bir gün sonra Teşvikiye Camii'nde öğle namazını müteakip kılındıktan sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedildi.[3]

Mehmed Said Paşa

Mehmed Said Paşa

Mehmed Sait Paşa (1838, Erzurum - 1 Mart 1914, İstanbul), Osmanlı devlet ve siyaset adamı. II. Abdülhamid saltanatında yedi kez ve İkinci Meşrutiyet döneminde iki kez olmak üzere, toplam dokuz dönemde dokuz yıla yakın sadrazamlık yapmıştır.

Kendi dönemindeki diğer Said paşalara nisbetle Küçük Said Paşa veya Şapur Çelebi olarak anılır. Geçlik yıllarında Mabeyn Başkatibi Said Bey lakabıyla ün yapmıştır.

Sürekli rakibi Kâmil Paşa ile birlikte II. Abdülhamid döneminin iki simge isminden biri iken, Meşrutiyet'ten sonra yine Kâmil Paşa ile birlikte, iki rakip siyasi zümreden birinin liderliğini üstlenmiştir. Son iki sadrazamlığında Sait Paşa'yı Meclis-i Mebusan'daki İttihat ve Terakki grubu desteklemiş, ve son sadrazamlığı 1912'de İttihat ve Terakki'ye karşı verilen bir askeri muhtıra ile sona ermiştir.

Üstün siyasi zekâsı, entrikacılığı, kuşkuculuğu ün kazanmıştır.

III. Osman saltanatında 1755'te sadrazamlık yapmış Yirmisekizzade Mehmet Sait Paşa ile karıştırılmamalıdır.

Özkan Mert

Özkan Mert

21 Ekim 1944’te Erzurum’da doğdu. İzmir Namık Kemal Lisesi'nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Urdu Dilleri ve Sinoloji Bölümü’nü bitirdi. Bir süre memur olarak çalıştı. 1970’li yıllarda 'Kuracağız Her Şeyi Yeniden' adlı kitabı yüzünden hapse mahkum edilince yurt dışına gitti. İsveç’te drama-tiyatro-film öğrenimi gördü. İsveç Devlet Radyosu Türkçe Yayınlar Bölümü’nde program yapımcısı ve sunucu olarak çalıştı. Ant, Devrim, Dönem, Evrim, Halkın Dostları, Türk Solu dergilerinde şiirleri yayınlandı. İkinci Yeni'ye özgü biçim ve duyarlılık özellikleri taşıyan ilk şiirlerinde savruk bir yaşama tutkusu, bohem ve yabancıl duygular etkindi. 1970'te Ant Dergisi'nde Ataol Behramoğlu, İsmet Özel ve Süreyya Berfe'nin başlattığı çıkış hareketine katıldı. Toplumcu gerçekçi şairler arasında yer aldı. Kabına sığmayan bir yaşama sevinci ve özlemi, halkın ve ülkenin yaşamına ilgi, geleceğe ve gençliğe umut duyguları ve istekleriyle dolu şiirler yazdı. Uzun ve soluklu şiirleri, benzetme, metafor zenginliği ve tema çeşitliliğiyle dikkat çeker.

Ahmet İhsan Tokgöz

Ahmet İhsan Tokgöz

Ahmet İhsan Tokgöz, (d. 1868 İstanbul - ö. 28 Aralık 1942), Türk bürokrat, siyasetçi, yazar, çevirmen ve spor yöneticisi.

Mülkiye mezunudur. Hariciye Nezareti Tercüme Odası Mütercimliği, Tophane Müserliği Tercümanlığı, Alem Basımevi sahipliği, Şafak, Ümran, Serveti Fünun ve Uyanış Dergileri sahiplikleri, Yüksek Ticaret Mektebi Coğrafya Öğretmenliği, Beyoğlu 6. Daire Belediye Müdürlüğü, Piyer Loti Derneği Kuruculuğu ve Başkanlığı, Lozan Barış Konferansı için kurulan Basın Bürosu Yöneticiliği, Hilal-i Ahmer, Himaye-i Etfal Cemiyeti, Türk Hava Kurumu Dernekleri Üyelikleri, TBMM IV. V. ve VI. Dönem Ordu Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve üç çocuk babasıdır.[1]

Futbol ve spor yazarlığı yapmıştır. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin ilk başkanı olmuştur.

Çevirileriyle Jules Verne'i Türkiye'ye ilk olarak tanıtan çevirmendir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
161
60
26
17
16
10
4
Yorumlar Aşağıda
Reklam