48. Davos Zirvesi Başladı: 'Parçalanan Dünyada Ortak Gelecek Oluşturmak'
Dünya Ekonomik Forumu'nun düzenlediği 48. Davos Zirvesi, bugün İsviçre'nin Davos kasabasında başlayacak. Küresel ekonomi, çevre kirliliği ve güvenlik gibi başlıklarda ortak çıkarlar doğrultusunda uluslararası iş birliğinin ele alınacağı zirvede refah dağılımındaki eşitsizlik, iş güvencesizliği ve sosyal sigortaların geleceği de gündemde olacak. 70'e yakın ülkenin hükümet başkanı dahil, buluşmaya katılacak 3 bin elit arasında 12'si Nobel ödülü olmak üzere çok sayıda bilim insanı da bulunuyor.
Davos'un bu seneki sloganı: 'Parçalanan Dünyada Ortak Gelecek Oluşturmak'
23-26 Ocak'ta gerçekleştirilecek Davos Zirvesi'ne, 100'den fazla ülkeden de 3 bine yakın iş adamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılacak.
48. defa toplanacak olan Davos Zirvesi'ne çok sayıda ülkenin liderleri katılacak.
ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı Theresa May, Fransa Başkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker gibi liderlerin yanı sıra İspanya Kralı Felipe, Ürdün Kralı Abdullah ve Belçika Kralı Philippe de zirveye katılım gösterecek.
Zirvede, uluslararası kurumlar da üst düzey seviyede temsil edilecek.
Afrika, Ortadoğu ve Latin Amerika hükümet liderlerinin yanı sıra Birleşmiş Milletler, Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası, Greenpeace ve Oxfam da dâhil olmak üzere 40'ın üzerinde uluslararası kuruluşun temsilcileri de Davos'ta boy gösterecekler.
Küresel ölçekte faaliyet gösteren çok uluslu büyük şirketlerin temsilcileri de zirveye katılım sağlayacak.
Google, Microsoft, Facebook, UPS, Maersk, Engie, Renault, Airbus, Total, Bayer, Deutsche Bank, Monsato, Henkel, Siemens, Volkswagen, Tata, Hitachi, Mitsubishi, ING, Alibaba, Huawei, Gazprom, Saudi Aramco, Novartis, Nestle, Barclays, HSBC, JP Morgan, Citi, IBM, Morgan Stanley, Nike, Pepsi, Pfizer, Procter & Gamble, Qualcomm, Soros, Carlyl, Coca-Cola, Goldman Sachs, Uber ve Walmart gibi önemli şirketler toplantılara yüksek seviyede katılım gösterecek.
Davos'ta Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya temsil edecek.
Ekonomik Gelişmelerden Sorumlu Kurul'a bu yıl üye olarak atanan Mehmet Şimşek, belirli ülkelerin yer aldığı kurulun gerçekleştireceği toplantıda Türkiye'yi temsil edecek.
AA'nın aktardığı bilgiye göre Şimşek'in, Davos'ta 'Ortadoğu'da Yeni Bir Denge Arayışı', 'Avrupa İçin Yeni Liderler', 'Dünya Ekonomi Liderleri Gayri Resmi Toplantısı: Avrupa Birliği İçin Ortak Vizyon Oluşturma' ve 'Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Büyüme Paradigması' başlıklı oturumlarda konuşma yapması bekleniyor.
"Parçalanan Dünyada Ortak Gelecek Oluşturmak" ana temasıyla düzenlenecek Davos Zirvesi’nde, 400'ün üzerinde oturum gerçekleştirilecek.
Yüzlerce görüşmenin yapılacağı bu yılki buluşmada açık ve yarı açık toplantıların yanı sıra ilk kez olmak üzere kapalı toplantılar da yapılacak.
Deutsche Welle'de yer alan habere göre 'Diplomatik oturum' olarak adlandırılan bu buluşmalarda Suriye, Kore, Ortadoğu ve Afrika Boynuzu gibi kriz bölgelerinin durumu ele alınacak.
Davos Zirvesi'nin açılış konuşmasını Hindistan Başbakanı Narendra Modi, kapanış konuşmasını ise ABD Başkanı Donald Trump yapacak.
ABD, toplantılara en son 2000 yılında dönemin Başkanı Bill Clinton'la lider seviyesinde katılım göstermişti.
Trump'ın heyetinde sekiz bakan da yer alacak. Davos seferinin maliyeti hakkında resmi açıklama yapılmıyor. Bir İsviçre gazetesi Amerikan heyetinin İsviçre turunun 40 milyon dolara mal olacağını yazdı. Bill Clinton 2000 yılındaki Davos zirvesine bin 500 kişilik bir ‘orduyla' gelmişti.
Yorum Yazın
dünyayı parçalayanlar, ortak geleceği konuşacak öyle mi?
Bakalım neler olacak. Bir van minut vakası daha yaşamasak iyiydi. -.-
Devletleri 100 000 000 minut bile makyavelizmden vazgeçiremez.. gerisi lafı güzaf
Soner Yalçın'ın yeni kitabı Saklı Seçilmişler'i okusaydınız, yukarıda adı geçen kişi, şirket ve ülkelerin tek bir merkez tarafından kontrol edildiğini ve dos... Devamını Gör