Görüş Bildir
Haberler
Estetik, Görsellik ve Müzik: Türkiye'nin Gelmiş Geçmiş En İyi 26 Oryantali

etiket Estetik, Görsellik ve Müzik: Türkiye'nin Gelmiş Geçmiş En İyi 26 Oryantali

Şeboş
28.04.2016 - 15:20

Oryantal dans, dünyanın bilinen en eski danslarının başında gelir. İslam öncesi inançları içermektedir. Orijini, antik dönemin doğurganlık, bereket kültüründe yatar. Oryantal dans kadın vücudunun özelliklerine göre tasarlanmıştır. Karın kaslarıyla, kalça hareketleriyle, göğüs hareketleriyle en iyi kadın vücuduna uygundur. Toprağa değen yalın ayaklarla, sıkı ve katı bir danstır. İnsan vücudunun akıcı, pürüzsüz, kompleks ve etkileyici hareketleri, çalkalama ve dalgalanma hareketlerinin çeşitliliği ile dansın karakteri ortaya çıkar. Yılan, kılıç, meşale, mum, peçe, tül, baston ya da sopa gibi malzemelerin dansta sıklıkla kullanıldığı görülür.

Oryantal dans, bizim kültürümüze ilk olarak; 1516 ve 1517 yılları arasında yapılan 'Mercidabık' ve 'Ridaniye' savaşlarını kazanan Osmanlı'nın, Mısır'ı tamamen egemenliği altına almasıyla girmiş oldu. Bu egemenlikle birlikte Osmanlı'nın dans anlayışı da değişmeye başladı. Peki bilinen ilk dansözümüz kimdir? Devamında hangi oryantaller hafızalara kazınmıştır? Şimdilerde neler yapıyorlar? Hadi hep birlikte içeriğimize bir bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Özcan Tekgül

1. Özcan Tekgül

Ortaokulu bitirdikten sonra eğitimine devam etmeyen Tekgül, 1954 yılında bir gazetenin açtığı 'Plaj Güzeli' yarışmasında derece alınca gelen teklifler üzerine dansözlüğe başladı. O günlerin magazin basını ve erotik dergilerinde fotoğrafları yayımlanmaya başlayınca şöhreti daha da arttı. Ayrıca bir çok filmde oynayan Özcan Tekgül, asıl mesleği oryantali hiçbir zaman bırakmadı.

2. Nesrin Topkapı

2. Nesrin Topkapı

Altı yaşında sahneye çıkan Nesrin Topkapı, 1966'da babasının ölümüyle profesyonel sahne yaşamına başladı. 1968'de Londra'ya giderek burada performans sergiledi. 1981 yılbaşında o dönemin tek televizyon kanalı olan TRT-1'de yayımlanan yılbaşı özel programında gece 12'den sonra sahne aldı, böylece Türkiye'de televizyona çıkan ilk dansöz oldu. Daha sonraları ise dans dersleri verdi.

3. Seher Şeniz

3. Seher Şeniz

Playboy'da fotoğrafı çıkan ilk Türk'tür. Evlendikten sonra bir dönem Paris'de yaşadı, orada striptiz kulüplerde çalıştı. Paris'den döndükten sonra oryantal dansa yöneldi ve İstanbul´un ünlü gazinolarında ve Parizien´de sahneye çıktı. Bedeni ve şovlarıyla döneminin seks sembolü oldu, 70'lerin aranan dansözlerinden biriydi.

4. Tülay Karaca

4. Tülay Karaca

70’li yılların sonunda eğlence dünyasında dikkatleri üzerine çekmiştir. 

1970’lerde Türkiye’nin Seher Şeniz ve Nesrin Topkapı ile birlikte en aranılan üç dansözünden biri oldu.

5. Prenses Banu

5. Prenses Banu

Prenses Banu bugüne kadar Avrupa, Asya, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Amerika olmak üzere dünyanın hemen hemen her yerinde dans etti. Şöhreti tüm dünyaya yayıldı. Prenses Banu Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri ve Kültür Bakanlıkları tarafından düzenlenen Türkiye’nin yurtdışı etkinliklerinde görevli sanatçı olarak pek çok kez Türkiye’yi başarıyla temsil etti. Bu yüzden de  “Diplomatik Dansöz” olarak tanımlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sibel Gökçe

6. Sibel Gökçe

Kameralarla 15 yaşında tanıştı. 'Çetin Cengiz Dance Group', 'Hakan Peker Dance Group ', 'Sema Tekin Dance Group' ve 'Solo Dance - Today'de kendini gösterdi.

7. Zinnur Karaca

7. Zinnur Karaca

Halası Tülay Karaca'nın desteğiyle sahne almaya başlayan dansçı bir dönem sahneler de fırtına gibi esmiştir.

8. Pınar Eliçe

8. Pınar Eliçe

1972 yılında Yugoslavya'da doğmuştur. Eskiden dansözlük yapan Pınar Eliçe daha sonra şarkıcılığa adım atmıştır.

9. Sibel Barış

9. Sibel Barış

Maalesef sanat hayatına evden kaçarak başlayan dansçının hayatı tam bir kül kedisi masalı. Türkiye'nin en zengin ailelerinden birine gelin olmuş ve onlara tek torunlarını veren fakirlikten gelme bir dansöz kız öyküsünü yaşamıştır.

10. Nejla Ateş

10. Nejla Ateş

Gerçek adı Naciye Batır olan Nejla Ateş'in ünü tüm dünya çapında duyulmuştu. Kariyerinden önce bir çorap fabrikasında çalışan Nejla Ateş, dansçı Madam Esther ile tanışıp ondan ders almaya başladı. Madam Esther, ondaki ışığı görüp elinden tuttu ve 1942 yılında profesyonel olarak dans hayatına başlamış oldu. Sahneleri için; Kıbrıs, Beyrut, Kahire, Bağdat ve Roma gibi bir çok yere gitti. Ateş, Paris'in en ünlü müzikhol ve gece kulüplerinde çalışmaya başladı. Bundan sonra Amerika'ya giden Ateş, burada bir çok müzikalde yer alarak kariyerinin zirvesine ulaştı. 1954 yılında Central Park'a Nejla Ateş'in çıplak bir heykeli yerleştirildi. Nejla Ateş, 2005 yılında İstanbul'da hayata gözlerini yumdu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Ayşe Nana

11. Ayşe Nana

Ayşe Nana da Saliha Ketenci gibi hem oyunculuk yapan hem de dansözlük yapan biriydi. Roma'da bir gece kulübündeki dansı ile hem İtalya'da hem de Türkiye'de gündem oldu. Hatta bu dansı ile Fellini'nin 'La Dolce Vita' filmine ilham veren bir isim oldu.

12. Özel Türkbaş

12. Özel Türkbaş

Amerika'ya gidenler arasında yer alan Özel Türkbaş, burada Amerikalı kadınlara göbek dansını öğretmeye başladı. Türkbaş, göbek dansı üzerine çeşitli kitaplar ve albümler yapmış bir sanatçıdır. Özel Türkbaş, Amerika'da yakalandığı bir hastalık sebebiyle hayatını kaybetti.

13. Burçin Orhon

13. Burçin Orhon

Dans hayatına klasik bale ile başlayan ve bu alanda sayısız esere imza atan Burçin Orhon daha sonra oryantal dans ile devam edip doğu ve batı kültürünü en iyi şekilde sentezleyip kendi stilini yarattı. ‘Bambi’ lakaplı Burçin Orhon, 2007 yılında Kavacık’ta açtığı “Burçin Orhon Dans akademisi”nde öğrenci yetiştiriyor.

14. Nebile Teker

14. Nebile Teker

İlk olarak 1945 yılında 'Van Kedisi' oyunuyla kariyerine adım attı. 1962 yılından sonra sinema ve tiyatroyu bırakarak dansözlüğe yöneldi. Daha sonra Teker, Amerika ve Almanya'da yaşamaya başladı.

15. Saliha Ketenci

15. Saliha Ketenci

Kariyerinin ilk yıllarında sinema oyunculuğu yapmıştı. 1954-1959 yılları arasında oyunculuk yapan oryantal, sonrasında sinemayı bırakarak dansözlük yapmaya başladı. Ardından dansöz olarak Amerika'ya yerleşme kararı aldı. 1964 yılında çekilen 'Diary of Bachelor' filminde de dansöz olarak rol aldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Aysel Tanju

16. Aysel Tanju

Dansözlüğün yanı sıra sinema oyunculuğu yapan sanatçılardan biridir. 100'e yakın filmde rol aldı. Tanju, 2003 yılında İstanbul'da hayatını kaybetti.

17. Nilüfer Aydan

17. Nilüfer Aydan

Dansçılığın yanı sıra sinema ve dizi oyunculuğu da yapan bir sanatçıdır. Nilüfer Aydan, eşi Yılmaz Duru ile Amerika'ya yerleşip, burada folklor ve çeşitli Türk dansları yaparak kariyerine devam etti.

18. Hülya Babuş

18. Hülya Babuş

Hülya Babuş ve ailesindeki bütün kadınlar dansözlük yapmıştı. Ailedeki erkekler ise tel cambazlığı yapmıştı. Hülya Babuş dönemin önemli sanatçılarıyla çalışan ve onlarla turnelere çıkan bir isimdi. Bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

19. Zümre

19. Zümre

Dans dünyasında ülkenin en tanınmış isimlerinde olan Oryantal Zümre dans kariyerine devam ederken kendini başka alanlarda da geliştirmek için pilates, fizik tedavi, omurga tedavisi üzerine eğitimler almıştır.

20. Sibel Can

20. Sibel Can

14 yaşındayken gelen teklif üzerine oryantal olarak sahneye çıkmaya başladı. Maksim Gazinosu'nda çıkan sanatçı henüz 17 yaşındayken assolist oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Leyla Adalı

21. Leyla Adalı

Küçük yaşta dansa başlamış ve şöhreti zor hazmederek iniş çıkışlarla dolu bir hayatı olmuştur.

22. Türkan Şamil

22. Türkan Şamil

1936 yılında İzmir'de doğmuştu. Dansözlük yaptığı dönemlerde film yapımcılarının dikkatini çeken Şamil, dansözlüğün yanı sıra toplam 13 sinema filminde de rol aldı.

23. Tanyeli

23. Tanyeli

Ünlü oryantal, dansöz Tanyeli’nin gerçek adı Öznuh Kral’dır. Anne ve babası teyze çocukları olan ailesi henüz iki yaşında iken dağılmış ve çocukluk yıllarını Çocuk Esirgeme Kurumu’nda geçirmek zorunda kalmıştır. Henüz 14 yaşında bir evlilik gerçekleştiren Tanyeli daha sonra bu evliliğini bitirmiştir. Hayatını dans ederek kazanmaya başlamıştır.

24. Mezdeke

24. Mezdeke

Peçeli yüzleri ve kıvrak dansları ile ilgi çeken Mezdeke Grubu'nun elemanları 14 yaşından beri birlikte dans ediyorlar. İlk kez Tolgahan Dans Grubu'nda dans etmeye başlayan Mezdeke Grubu'nun üyeleri uzun bir dönem modern dans yapmışlardır. Bir süre sonra birlikte bir grup kurmaya karar veren Nadya, Dilek ve Aynur, Mezdeke grubunu kurmuşlar ve 90'larda sahnelerin oryantal grubu olmuşlardır.

25. Didem

25. Didem

Annesi Selanik, babası ise Yugoslav göçmenidir. Çocukluğu Roman mahallesinde geçmiştir. İlkokul üçüncü sınıfa kadar okumuştur. Daha sonra çalışması gerektiği için okuldan ayrılmış ve dans etmeye başlamıştır. Daha sonra liseyi bitirmiştir. Bir dönem İbrahim Tatlıses'in sahnesinde çıkmış daha sonra özel çalışmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Asena

26. Asena

Gerçek adı Onur Çakmak’tır. 1977 yılında İstanbul’da doğmuştur. Gayrımeşru bir çocuk olarak doğan ve üç aylıkken annesi tarafından terk edilen Asena’yı babaannesi Hanife Hanım büyütmüştür. Bir dönem İbrahim Tatlıses ile çalışan dansçı 2009 yılına kadar Türkiye Dans Sporları Federasyonu (TDSF) bünyesinde Oryantal Danslar As Başkanı olarak yönetim kurulu görevini sürdürmüştür. Asena, aynı zamanda sporcu kimliğine sahip lisanslı bir kick-box sporcusudur.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
387
146
54
34
33
32
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

dansözlük bir nevi fahişeliktir. saçma sapan bir meslek türüdür. zaten göbek atmak, memeleri sallamak, göt kıvırtmak falan başlı başına saçmalıktır.

yürüyenbeyin

kesinlikle. feministler gelir şimdi

no signal

nefret ediyorum bu kültürden

Ezgi

anaa sibelcanın zayıf halini gördüm O.o