onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
CHP'de Kurultay Günü: Tek Aday Kemal Kılıçdaroğlu 6'ncı Kez Genel Başkan Seçildi

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket CHP'de Kurultay Günü: Tek Aday Kemal Kılıçdaroğlu 6'ncı Kez Genel Başkan Seçildi

CHP'de 37. olağan kurultay gerçekleştiriliyor. Bugün genel başkanın belirleneceği kurultayda, yarına parti meclisi belirlenecek. İlhan Cihaner, Tolga Yarman, Aytuğ Atıcı, Kılıçdaroğlu'na karşı adaylığını açıklayan isimler oldu. Kurultayda konuşan Genel Başkan Kılıçdaroğlu 13 maddelik beyanname açıkladı. Kılıçdaroğlu yeni bir anayasa hazırlanacağını ve parlamenter sisteme dönüleceğini kaydetti.

Adaylığını duyuran isimler yeterli delege imzasını toplayamadı. Kılıçdaroğlu genel başkanlığa tek aday olarak gösterildi. 

Yapılan seçim sonunda Kemel Kılıçdaroğlu 1251 oyla 6. kez CHP genel başkanı seçildi. Listede kayıtlı 1356 delegeden 1318’i oy kullandı, 67 oy geçersiz sayıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

CHP’nin 37. Olağan Kurultayı Ankara Bilkent Odeon Gösteri ve Kültür Merkezi'nde 'İktidar kurultayı' başlığı altında gerçekleştirildi.

Salona gelişinin ardından kürsüye davet edilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeterli çoğunluğun sağlandığını belirterek, kurultayı açtı. Kılıçdaroğlu, İstiklal Marşı'nın ardından 39 delegenin imzasıyla Divan Başkanlığı için Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun aday gösterildiği önergeyi okudu. 

İki delegenin ret oyu verdiği önerge oy çokluğu ile kabul edildi ve Divan Başkanlığına Çerçioğlu seçildi.

Delegelere teşekkür eden Çerçioğlu da partilerini iktidar yapmak için tüm güçleriyle çalışacaklarını belirtti. Çerçioğlu'nun önerisi ile divanın diğer üyeleri de oluşturuldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 6. kez genel başkanlık mücadelesi vereceği kurultayda, eski Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Kurultay Onur Üyesi Tolga Yarman ve Parti Meclisi Üyesi İlhan Cihaner genel başkanlık için aday adaylığını açıkladı.

"Türkiye'nin beş temel sorununu çözeceğiz"

"Türkiye'nin beş temel sorununu çözeceğiz"

Konuşması için kürsüye gelen Genel Başkan Kılıçdaroğlu 'Bu kurultay, TBMM'nin açılışının 100'üncü yılında yaptığımız bir kurultaydır, tarihi bir kurultaydır. Yüz yılı geride bırakan ve önümüzdeki yüz yıla açılan bir kurultaydır. Bu kurultay bizi Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılına yani 2023'e taşıyacak olan kurultaydır' dedi. 

Türkiye'deki 5 sorun alanının demokrasi, ekonomi, eğitim, dış politika ve toplumsal barış olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, bu sorunları, millet ittifakı ortakları ve toplumun tüm kesimleriyle birlikte çözeceklerini ifade etti.

13 maddelik beyanname

13 maddelik beyanname

Kılıçdaroğlu daha sonra 13 maddelik “İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi'ni açıkladı. Beyanname şöyle: 

1-Yeni anayasa ile güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilecek. Geniş toplumsal mutabakat sağlanacak, darbe hukukundan arınmış, yeni bir anayasa yapılacaktır. Bu ülkeye bugünü kadar anayasalar vesayetçi kurumların baskısıyla oluşturuldu. Darbe hukukundan arınmış yeni bir anayasa. Bu anayasada cumhurbaşkanının tarafsız olması sağlanacak. Kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı sağlanacak.

2-Düşünceyi ifade, örgütlenme ve basın özgürlüğü sağlanacak. Medya özgürlüğü evrensel ölçülerde güvence altına alınacak. Bir devlet hukukun üstünlüğünden vazgeçerse bir süre sonra organize suç örgütü haline döner. Bir kişini talepleriyle bir devlet yönetilemez. Türkiye’nin toplumsal barışı ve huzuru sağlanacak. Başta Kürt sorunu olmaz üzere tüm sorunlar Meclis önünde çözülecek. Türkiye’nin tam bağımsızlığı ve üniter yapısı güçlendirilecek. 

Kadın, erkek fırsat eşitliği sağlanacak, kadına yönelik şiddetin önlenmesi devlet politikası haline getirilecek. Toplumsal barışın kalıcı hale getirilmesi için tüm terör örgütleri ve yer altı suç örgütleriyle mücadele sürdürülecek.

3-Devlet yönetimi ve toplumsa sistemde liyakat sistemi hayata geçirilecek. Devlet hizmetlerinin çıkar amaçlı yapılmasına engel olunacak. Hizmet yandaşa değil vatandaşa verilecek. İşi ehline vermek devlet politikası olacak. Bu anlayışla güreşçiden banka yönetim kurulu olmayacak.

4-Seçim yasası değişecek, milletvekilini milletin kendisi seçecektir. 12 Eylül darbecilerinin ürünü olan seçim barajı kaldırılacak. Milletin vekilini genel başkanlar değil milletin kendisi seçecek. Seçim yasası değişikliğiyle cinsiyet kotası getirilecek ve kadınların parlamentoda temsili yasal güvenceye alınacak.

5-Siyasi ahlak yasası çıkarılacak. Parayla iş takipçiliği azaltılacak, vatandaş ile siyasetçi arasındaki güven yeniden sağlanacak. 

6- Kamu ihale kanunu rekabet ve şeffaflığı sağlamak üzere yeniden düzenlenecek. Kayırmacılıktan uzak şeffaf bir anlayışla yapılması sağlanacak. Kamu özel işbirliği ile yapılan bütün yatırımları devletleştireceğiz.

7- Sayıştay gerçek işlevine kavuşturulacak. Ulusal vergi konseyi ve TBMM’de kesin hesap komisyonu kurulacak. TBMM adına ödenen bütün vergilerin denetimini Sayıştay yapıyor. Bunların bütün hepsini milletin önüne getireceğiz. “Kesin hesap komisyonunun başkanı iktidar partisinden değil muhalefet partisinden olacak.

8- Güçlü stratejik planlama teşkilatı kurulacak. Katma değeri yüksek üretime öncelik veren bir plan yapılacak. Üretim ve hakça paylaşım ana hedef olacak. Kimse aç ve açık kalmayacak. Tarım stratejik sektör olacak.

9-Eğitim sistemi bileşenleriyle yeniden yapılandırılacak. Fikri vicdanı hür nesiller yetiştirilecek. Üniversitelerimizde her türlü düşünce özgürce tartışılacak. Darbecilerin getirdiği YÖK Kaldırılacak.

10- Gelecek nesiller için ekosistem hakkı kurulacak. Bunu Türkiye’de ilk kez bir siyasal parti olarak biz söylüyoruz. Üzerimize düşün soruluğun bilincindeyiz. Sağlıklı işleyen bir ekosisteme sahip, henüz doğmamış nesillerin de hakkıdır.

11- Güçlü sosyal devletin ilk adımı olarak aile destekleri sigortası kurulacak.  Bu topraklarda hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecektir. Vatandaş devlet yardımlarını lütuf olarak değil hakkı olarak görecek.

12- Yeni bir merkez yerel dengesi kurulacak. Reformların başarısı için devletin tüm kapasitesi kullanılacak. Merkezi yönetim ile yerel yönetimlerin halk doğrudan ulaşabilme kapasitesi birleştirilecek. Hizmetin halka ulaşması sağlanacak. Kayyum uygulamalarını son verilecek, seçimle gelen belediye başkanları seçim ile gidecek.

13- Orta doğu barış işbirliği teşkilatı kurulacak. Akılcı, barışçıl ve gerçekçilikten sapmayan uluslar arası hukuka önem veren dış politika izlenecek. Ayrıca bölge merkezli dış politika yaklaşımından yola çıkarak, kurucu üyelerinin Irak, İran ve Suriye’nin olacağı orta doğu barış işbirliği teşkilatı kurulacak, orta doğuya huzuru getireceğiz.

Cihaner: "AK Parti'nin hangi politikasına engel olabildik?"

Cihaner: "AK Parti'nin hangi politikasına engel olabildik?"

Genel başkanlığa adaylığını koyan CHP Parti Meclis üyesi ve CHP Genel Başkan adayı İlhan Cihaner, konuşmasına 'Rol çalmayacağım. Asıl konuşmamı genel başkan adayı olarak yapacağım' diye başlayan Cihaner, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve yöneticilerin salondan ayrılmasıyla delegenin de ayrılmasını eleştirerek şöyle konuştu:

'Şuradaki ciddiyetsizlik bile her şeyi gösteriyor. Genel Başkan gitmeseydi parti yöneticileri gitmeseydi bu salondan hiç kimse gitmezdi. Buradan selfie çekerek gittiler. Sözde tüzüğümüze göre demokrasimizin geleceği tartışılacaktı. Buradan bir karar çıkacaktı biz de geleceğimizi kuracaktık. Neredeler? Bu ciddiyetsizlikle nasıl iktidara gideceğiz. Bu bir tiyatro! En küçük ilçede bile divan başkanlığı üyesi için en güçsüz adaya bilgi verirdi.

Örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcısı sizin iradenize tecavüz ederek seçtik diyor arkadaşlar. Kadın olması hiçbir şeyi değiştirmez. Biz tüzüğümüzde olan yüzde 33'lük kadın kotasını kullanmıyoruz. Şimdi kalkmışız gelecekte böyle yapacağız diyoruz. Ön seçimi kaldırdık. Neymiş halk seçecekmiş. 1934 yılında 18 kadın milletvekilimiz vardı, 100 sene sonra hala 18 kadın milletvekilimiz var.  İl kongrelerinde tek aday ve blok liste dayatılmadı mı? Ankara, İstanbul ve İzmir kongrelerinden utanmadınız mı?

 Ben bir kaç marjinal şey anlatayım. CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı olarak bir siyasal islamcıyı Ekmelettin İhsanoğlu'nu aday göstermek mi marjinallik yoksa bu adaylığa karşı çıkmak mı marjinallik mi?

Savaş tezkerelerine ‘evet’ dediniz. Kürt halkı bize ittifakta nasıl oy verecek? Biz karşı çıktık! İmza vermeyen 20 milletvekilden birisiyim. Dokunulmazlık meselesi. Rejim değişiminde en önemli kavşaktı. Bizim vekillerimizi de vuracağı ortadaydı. Sizler karşıydınız, millet karşıydı, parti meclisi karşıydı robot 14 milletvekili dokunulmazlığa evet diyerek rejim değişikliğinin müsebbibi oldular. Genel Başkana sorarsak Ekmeleddin İhsanoğlu ile ilgili kararında da dokunulmazlık kararında da pişman olmadığını söylüyor.

Baro yasası çıktı. Biz çıkmasını iki gün geciktirdik diye muhalefet yaptık sanıyoruz.Bu güne kadar bu tarzı izleyerek AK Parti'nin hangi politikasına engel olabildik? Ekonomiyi iflas ettiren adam, Ali Babacan'la mı ekonomiyi kurtaracaksınız? Ağzını açan Atatürk diyor. Dün Atatürk'e lanet okundu. '

Kılıçdaroğlu tek aday

Kılıçdaroğlu tek aday

İlhan Cihaner, Aytuğ Atıcı ve Tolga Yarman genel başkanlığa aday olmak için gereken yüzde beşlik delege imzasını toplayamadı. Kılıçdaroğlu genel başkanlığa tek aday olarak gösterildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kılıçdaroğlu 6'ncı kez Genel Başkan

Kılıçdaroğlu 6'ncı kez Genel Başkan

Listede kayıtlı 1356 delegeden 1318’i oy kullandı, 67 oy geçersiz sayıldı.Kemal Kılıçdaroğlu 1251 delegenin oyu ile yeniden Genel Başkan seçildi. 

Kılıçdaroğlu, yaptığı ilk açıklamada, 'Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek' sözünü yenileyerek şu ifadeleri kullandı:

'Hepimiz ama hepimiz ikinci yüzyıla girerken bu beyannamenin altına imza attık. Tarihsel bir sorumluluğu hep beraber üstlendik. Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek dedik. Biz yine çok ama çok önemli bir söz verdik. 2023'te cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında cumhuriyeti taçlandıracağız dedik.'

Genel başkan bugün, PM yarın seçilecek

İki gün sürecek kurultayın ilk gününde genel başkan seçimi gerçekleştirilecek. 1356 delegenin oy kullanacağı CHP'de, genel başkan adayı olmak için yüzde 5 delegenin imzası gerekiyor. 

Bu nedenle genel başkan adayı olmak isteyenlerin 68 delegenin imzasıyla divana başvurması gerekiyor.

CHP'de şu ana kadar PM Üyesi İlhan Cihaner, Kurultay Onur Üyesi Tolga Yarman ve eski Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı aday adayı olmuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
562
228
105
104
30
17
7
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yavuz

fıkra gibi memleket olaya azrail müdahil olmadığı sürece kimse koltuk bırakmıyor

Mete Fatih TATOĞLU

Tek adam ironisi yap mecliste baraj muhabbeti yap sonra yeterli delege imzası olmadığı için yine köşeyi dön bakalım fırıldak kemal seni.

Solucanlı Gübre

Ay yeter be biktik senden chp liyim ama senden nefret ediyorum yapisip kaldiniz koltuga ya genclerin onunu acin yeter!