Sezai Karakoç'un Hayatına Dair Bilmeniz Gereken 15 İlginç Bilgi
İkinci Yeni şiirinin uç beyi, yeni mistik şiirin kıyas kabul etmez şairi, tevazu ve beyefendiliğin kalesi... Büyük bir düşünür, siyasetçi, şair ve yazar olan Sezai Karakoç resmi kayıtlara göre 22 Ocak 1933'de Diyarbakır'da doğmuştur. Oldukça parlak bir eğitim hayatı geçirmiş, çeşitli dergilerde çalışmış, onlarca kitap yazmış, Türkiye'den ve dünyadan çeşitli sanat ödüllerine layık görülmüştür.
Yarattığı mistik şiir tarzıyla ona 'Sezo' diyen Cemal Süreya tarafından 'Mehmet Akif ve Necip Fazıl karışımı şair' şeklinde tanımlanmış, benzetildiği Necip Fazıl'la dava kardeşliğine mazhar olmuştur. Monna Rosa şiiri ile efsaneleşen şair yaşayan en büyük Türk şairlerinden biri olarak gösterilmekte, aşıladığı birlik bilinci ile ne kadar büyük bir düşünür olduğunu ortaya koymaktadır. Türk şiirinin efsanelerinden Sezai Karakoç'u aşağıdaki galeri ile biraz daha iyi tanıyacaksınız.
1. Yanlış yazılan isim
2. Şaire görünen cinler
3. Görülen ilk kaloriferli bina ve çocuk yaşta ezberlenen divan iiirleri
4. Yazılan ilk şiirler
5. Alınan ölüm haberi ve göz yaşlarına karışan kömür tozları
6. Necip Fazıl'a 16 yaşında yollanan mektup ve içindeki şiir
7. Efsane aşk Muazzez Akkaya ve Monna Rosa şiiri
8. İzin verilmeyen evlilik ve yitip giden aşk
9. İkinci yeninin doğuşu
10. Sirkeci'de ölümden dönüşü ve kandan elbiseler giyindiği şiir
11. Birlik çağrısı
12. Hatay Suriye'nindir
13. Ve Necip Fazıl ölür suskunluk sarar dört bir yanı
14. Yüce Diriliş Partisi
15. Alınmayan ödüller
Büyük şaire saygıyla...
'Not: Yapılacak yorumların tam bir beyefendilik ve zarafet şahikası olan Sezai Karakoç'a yaraşır şekilde yapılması, böylesine büyük bir sanat ve düşünce adamının ucuz siyasi yorumlara alet edilmemesi, sanatın sadece sanatla ve güzellikle ölçülebileceğinin unutulmaması ve amiyane tabirlerden kaçınılması önemle rica olunur. Galeride yer alan tüm bilgiler çeşitli belgesel, kitap, dergi ve gazete yazılarından alınmış olup hepsi destekli bilgilerdir. Galeride herhangi bir uydurmaya veya söylentiye yer verilmemiş, İnternet ortamındaki kaynaksız bilgiler galeriye dahil edilmemiştir. Yapılacak yorum ve eleştirilerin de bu bilgiler göz önünde bulundurularak yapılması rica olunur. Son olarak galeriyi hazırlayan kişi olarak Sezai Karakoç ile tanışmış, kendi ile sohbet etmiş biri olduğumu da ayrıca belirtmek isterim '
Yorum Yazın
Helal denir, susulur, hayatımıza kattıkları için...
Bugün dünya sürgünü bitti kendi diliyle… Rahmetola…