Enflasyon Ortamında Fakirleşen Vatandaşa Hükümetler Nasıl Destek Oluyor?
Enflasyon, pandemiden çıkan dünyada, adeta bir mağaza indiriminde 'Black Friday'ine kavuşan tüketici gibi depar atarken, 2020'ye lanet eden dünyada 2022'yi cehennem düzeyine taşıyor. Pandemiden evden çıkamamak toplumları tüketimden mahrum etmezken, yine de oransal olarak etkili olduğundan talep enflasyonuyla yılların ardından kucaklaşan merkez bankaları bunu dizginlemek için pilates tadında faizle sıkılaşırken, Türkiye'de durumun farklı olduğunu söylemeye gerek yok. Spor olarak pilates yerine cardio seçen Türkiye Ekonomi Modeli, doğal gazdaysa halk nezdinde adeta bir 100 metre koşucusu olmaya devam ediyor.
Dünyada merkez bankaları genel geçer iktisadi teoremler üzerinden hareket ederek para politikalarında sıkılaşmaya gidiyor.
Türkiye Ekonomi Model'indeyse enflasyon yerine büyüme önceliklendirilerek, yatırım ve istihdam amaçlanıyor.
Enflasyon demek gelir adaletsizliği ve fakirleşmek demek oluyor.
Pandeminden çıkarken ufukta görünen enflasyonu bir roket edasıyla Rusya-Ukrayna savaşı ateşlerken, birçok ülke de vatandaşlarını fakirleşmekten korumaya çalışmak için destek programları açıklıyor.
ABD
Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın aktardığına göre, ABD'den Biden, “Enflasyonu Düşürme Yasası”nı imzaladı. Gelecek 10 yılda 433 milyar dolarlık harcama yapılmasını planlanıyor.
Avrupa Birliği
Avrupa Birliği (AB) tarafından açıklanan 140 milyar Euro'luk paketle artan yaşam maliyetleri desteklenirken, üye ülkeler ek olarak kendi özel tedbirlerini de alıyor.
Almanya
Almanya, vatandaşlar için toplamda 95 milyar Euroluk paket açıkladı. 30 milyar Euro'luk iki yardım paketi sonrası 65 milyar Euro'luk bir paket daha bulunuyor.
İspanya
Enerji krizinin kucağına düşen AB'de yükselen fiyatlara karşı İspanya, doğal gazda KDV'yi yüzde 21'den 5'e indirdi.
Portekiz
Enerji fiyatlarındaki yükselişe karşı Portekiz de elektrikteki KDV oranını düşürdü.
Japonya
Asya'da da enerji fiyatları önlemleri bulunuyor. Japonya, faturalar için 100 milyar dolar üzerinde bir yardım paketi sunmaya hazırlanıyor.
Fransa
Fransa hükümeti emekli maaşları ve sosyal yardımları artırırken, kira artışlarını askıya alarak, 20 milyar Euro'luk destekı paketi açıkladı.
Hindistan
Hindistan’da yerel hükümetlerin çok tartışılan sosyal destekleri 13 milyar dolar tutarında açıklandı.
İtalya
İtalya, 16 Eylül'de 14 milyar Euro tutarında hazırlanan enflasyon mücadelesi paketini onayladı.
Belçika
Belçika'da vatandaşlara ısınma için 225, elektrik için de 100 Euro katkı sağlanırken, yoksullara yönelik sosyal enerji tarifesinin süresi uzatıldı.
Meksika
Ülkede enflaysonla mücadele kapsamında 28,7 milyar dolara karşılık gelen 575 milyar peso büyüklüğünde kaynak ayrıldı.
Polonya
Elektrik faturalarında 2 bin kilovatsaatin altındaki faturaları dondurmayı planlıyorlar.
İngiltere
Enflasyondan en çok etkilenen ülkelerden biri olan İngiltere'de 1 Ekim'den sonrası hane halkı enerji faturalarında yıllık 2 bin 500 sterlini aşmayacak şekilde iki yıllık sabit fiyat politikası uygulanacak.
Endonezya
Endonezya, akaryakıt sübvansiyonları ve sosyal yardımalar için ek kaynak ayıran ülkelerden oldu.
Tayland
Tayland’da akaryakıta vergi indirimi yapılırken, asgari ücret de yüzde 5 ila 8 oranında artırıldı.
Türkiye'de sosyal destek politikalarında genişlemeye giderken, akaryakıt fiyatlarında vergi oranları ve doğalgazda sübvansiyonlar açıklandı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, hanelerde her bir doğalgaz faturasının 80 TL'sini hükümetin ödediğini iddia ederken, vergi uzmanı Ozan Bingöl şu paylaşımı yaptı:
Faturamızı biz ödüyoruz, geri kalan kısmını da yine biz vergilerimizle ödüyoruz. Bizlerden başka kimse cebinden bir şey ödemiyor!
Dünyada artan enerji fiyatlarında Almanya gaz ithalatçısı Uniper’i kamulaştırırken, İrlanda da bu kış gaz şirketlerinin ödeyemeyen faturalara karşın gazını iletimi kesmesi yasaklandı.
Uzmanlar doğalgazda devletin sadece halkın faturasını ödemediğini, iş dünyasına da yüklü miktarlı sübvansiyon yapıldığını ayrıca BOTAŞ'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 Ağustos 2020’de büyük müjdesi olan “Karadeniz’de doğalgaz” haberi sonrası Hazine’ye yüklü miktarda borçlandığını da belirtiyor. .
Birgün'den Hüseyin Şimşek'in aktardığına göre, Hazine’den BOTAŞ’a ilk borç 2021 yılı Haziran ayında verilirken, yıl sonuna değin toplamda 2021’i 50 milyar 260 milyon TL borçlandı.
2022'nin ilk 8 ayında da BOTAŞ, Hazine'den KİT’lere verilen 137 milyar 867 milyon 549 bin TL'nin 96 milyar 860 milyon TL’sini aldı.
BOTAŞ'ın son iki yılda Hazine'den toplamda 147 milyar 120 milyon TL borç aldı.
BOTAŞ’a Hazine’den borç dışında aktarılan çeşitli ödemeler de iki yılda 24 milyar TL'yi buldu.
Siz bu yardımlar için ne dersiniz? Yeterli buluyor musunuz? Yorumlarda buluşalım👇
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Her gün daha büyük saplayarak
Sabır ve şükür telkinleri, 24 saat dayanabilen KDV indirimleri, en fazla bir ay süren Tarım Kredi Kooperatif indirimcikleri, 34 TL'de 51 TL'ye çıkartılan gün... Devamını Gör
yaaa tvden cikip göz boyuyorlar showdan baska birsey degil. yandasa gidiyor yardimlar erzaklar. gözümle görmesem hadi neysede.