MHP'de Akşener Sürprizi
MHP'de Akşener Sürprizi
Muhabir
Milliyetçi Hareket Partisi 1 Kasım seçimleri için aday listelerini tamamlayan ilk parti oldu. Genel Başkan Devlet Bahçeli ismi çok ön plana çıktığı için tepkili olduğu Meral Akşener’i milletvekili adayı göstermedi. 7 Haziran seçimlerinde İstanbul’dan milletvekili seçilen Akşener 1 Kasım seçimleri için de aday adaylığı başvurusu yapmıştı.
Bahçeli’nin Akşener’e yönelik tepkisinin kamuoyuna yansıması 7 Haziran seçimleri sonrasında Meclis Başkanlığı için Meral Akşener’in adının geçmesiyle oldu. 12 Haziran günü bazı gazetecilere konuşan Bahçeli, “Bu şekilde söylenen isimlerden hiç hoşlanmam, ismi geçeni de devre dışı tutarım. Meral Akşener’i eğer çok sık kullanırsanız, o devre dışı kalır, haberiniz olsun. 80 milletvekilimiz var, her şeyde Akşener. Bu, o zaman başka bir şey var burada demektir. Onun için bir Meclis açılsın. Zannediyorum başkanvekilliğini de kaybetti” demişti.
Akşener’in adı geride kalan dönemde sadece Meclis Başkanlığı için geçmedi. MHP’de zaman zaman yönetim tartışmaları dile getirildiği zaman da öne çıkan isim yine Meral Akşener’di. 7 Haziran seçimleri öncesinde ise “kaseti olduğu” iddiaları gündeme getirilmişti. Akşener, bu iddiaları dile getirenler için, “Bu kişi Müslüman olduğunu söylüyor. Hukuki yoldan bir şey çıkmazsa bu kişiyle aramızda İslam hukuku dahil olacak. Müslüman bir kadın olarak kısas hakkım doğacak. İftiranın karşılığı 80 adet değnek atmaktır.” demişti. Bu dönem Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan da yaşananlardan üzüntülerini dile getirmek için Meral Akşener’i telefonla aramışlardı.
Akşener ismi son olarak geçici hükümet kurulurken gündeme geldi. Bahçeli’nin “Hükümette yer almayacağız” açıklamasına rağmen Başbakan Davutoğlu’nun bakanlık teklif ettiği üç MHP’liden biri Akşener oldu. Tuğrul Türkeş görevi kabul ederken, Kenan Tanrıkulu ve Meral Akşener bakanlık teklifini reddettiler.
Partide şaşkınlık yarattı
Akşener’in listede yer bulamaması bazı parti kurmaylarını da şaşırttı. Al Jazeera’nin ulaştığı bazı kaynaklar listeyi görünce şaşkınlığa uğradıklarını, Akşener’in neden aday gösterilmediğine ilişkin hiçbir bilgileri olmadığını söyledi. Bazı kaynaklar ise “MHP’nin isimler üzerinden değerlendirilebilecek tek parti olmadığını, değerlendirmenin ideolojik olarak yapılması gerektiğini” dile getirdi.
Meral Akşener son dönemde MHP’de ismi öne çıktıktan sonra parti ile sorun yaşayan isimlerden sadece biri. Geçici hükümette görev alma teklifini kabul etmesinin ardından Tuğrul Türkeş partiden ihraç edildi. 7 Haziran seçimlerinde aday gösterilmeyen Sinan Oğan da bir süre önce partiden ihraç edilen isimler arasına katıldı.
Akşener kim?
Siyasete 1995 yılında Doğruyol Partisi’nden giren Meral Akşener, İçişleri Bakanlığı yapan tek kadın oldu. Sonrasında siyasete MHP’de devam eden Akşener, uzun süre Meclis Başkanvekilliği yaptı. Meral Akşener, bu dönemde aralarındaki derin siyasi ayrılığa rağmen DTP, BDP ve HDP çizgisindeki Kürt vekiller tarafından en adaletli başkanvekili olarak gösteriliyordu.
MHP listesinde başka değişiklikler de var. Vekillerden sadece aday olmayan Murat Başesgioğlu ve ihraç edilen Tuğrul Türkeş’in liste dışı kalması bekleniyordu ama başka milletvekilleri de listelerde yer bulamadı.
7 Haziran seçimlerinde Ankara’da birinci bölgeden 3, ikinci bölgeden ise 2 milletvekili Meclis’e sokabilen parti, Ankara birinci bölgedeki üç vekilinden ikisini liste dışı bıraktı. Tuğrul Türkeş ile birlikte Mustafa Erdem listeden çıkarken Erkan Haberal listenin ikinci sırasına yerleşti. Üçüncü sırada ise Mustafa Hidayet Vahapoğlu yer aldı.
Uzunırmak ve Çirkin de liste dışı kaldı
Liste dışı kalan bir diğer milletvekili Aydın’dan vekil seçilen Ali Uzunırmak oldu. Parti Aydın’dan bir milletvekilliği kazanmıştı. Uzunırmak yerine listeye giren isim psikolojik danışmanlık yaptığı belirtilen Deniz Depboylu oldu.
Hatay milletvekili Adnan Şefik Çirkin de listeye giremedi. MHP 1 milletvekili çıkardığı Hatay’da birinci sıradan Mehmet Necmettin Ahrazoğlu’nu aday gösterdi.
7 Haziran seçimlerinde Meral Akşener listenin birinci sırasındaydı. Akşener’in aday gösterilmemesiyle birlikte liste yukarı doğru kaydırıldı. Akşener’in aday olduğu 3. Bölgede bu sayı 4’tü. Bu bölgede liste yukarı doğru kaydırıldı. Birinci sıraya Genel Başkan Yardımcılarından Atila Kaya geldi, dördüncü sırada ise Fuat Çakıroğlu yer aldı. Parti İstanbul genelinde 10 milletvekili çıkarmıştı.
Manisa’da ikinci sıradan milletvekili seçilen Zeynel Balkız da yerini kaybetti. Balkız’ın yerine Osman Oktay aday gösterildi. Karabük’ten milletvekili seçilen Durmuş Yalçın da 1 Kasım seçimlerinde aday olamadı. Listenin birinci sırasında Adem Kar’a yer verildi.
İzmir’de kadınlara avantaj
İzmir’de yapılan değişiklik de vekillikte değişikliğe yol açabilecek nitelikte. Parti 2 milletvekili çıkardığı İzmir birinci bölgede ikinci sırada yer alan ve vekil seçilen Aslan Savaşan’ın yerine bu sıradan kadın aday gösterdi. Senem Kılıç ikinci sıraya çıktı. İzmir ikinci bölgede de aynı yöntem uygulandı. Kenan Tanrıkulu ve Murat Koç bu bölgeden milletvekili seçilmişlerdi. Murat Koç listenin üçüncü sırasına kaydı, kadın aday Sueda Neslihan Çelik ise milletvekili seçilebileceği ikinci sıraya çıkarıldı.
Şırnak’ta değişiklik yapıldı, listede bir korucuya yer verildi. Korucubaşı olarak tanımlanan Yasin Benek, Şırnak’ta MHP’nin ikinci sıradaki adayı oldu. Iğdır’da Sinan Oğan aday gösterilmemiş, MHP milletvekili çıkaramamıştı. Bu ilde 7 Haziran’da adaylar değiştirildi. Yakup Kumtepe ve Muharrem Çeçen aday gösterildi.
Milletvekili çıkarılamayan bir çok ilde aday listelerinin sil baştan yazıldığı görüldü. Bunlar arasında Ordu, Bingöl, Çankırı ve kısmen değişiklik yapılan Diyarbakır da yer alıyor.
Kaynak: Al Jazeera