Anayasa Görüşmeleri Başkanlık Sistemi Tartışmaları Gölgesinde Başladı
Yeni Anayasa amacıyla Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında Meclis'teki dört partiden eşit sayıda üyenin katılımıyla oluşturulan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, çalışmalarına başkanlık sistemi tartışmalarının gölgesinde başladı. Komisyon, ikinci toplantısını 10 Şubat Çarşamba günü yapacak.
Meclis'te düzenlenen toplantıya, komisyon üyeleri AK Parti'den Ankara milletvekilleri Ahmet İyimaya ve Cemil Çiçek ile Gaziantep Milletvekili Aldülhamit Gül, CHP'den Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, MHP'den Mersin Milletvekili Oktay Öztürk, Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir ve HDP'den Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan katıldı.
'Geleceğin büyük Türkiye'sini inşa edecek anayasaya ihtiyaç var'
TBMM Başkanı Kahraman, 'Demokratik bir anayasanın yapılması diğer kanunlarda gerekli değişikliklerin yapılmasının önünü açacaktır. Türkiye’nin ithal ve taklit olmayan, günün şartlarına cevap veren, geleceğin büyük Türkiye'sini inşa edecek, yalın, sürekli değişiklik yapılmasını gerektirmeyen, kalıcı nitelikte yeni bir anayasaya ihtiyacı bulunmaktadır' diye konuştu.
'Birlik ve beraberliğimizi güçlendirecek bir anayasa'
Kahraman, şunları söyledi:
“Meclisimiz bir bütün olarak tüm Türkiye’nin Meclis’idir. Milli iradeyi ve milletin egemenliğini temsil etmektedir. Komisyonumuzun sayın üyelerinin mensubu olduğu siyasi parti ile olan bağlılıklarının komisyon çalışmalarında uzlaşma ortamını zedelemeyeceğine olan inancım tamdır. Ortak aklı harekete geçirerek, fikir teatisinde bulunarak anayasa yapım sürecini başarıyla neticelendireceğimize inanıyorum. Hareket noktamız ve hedefimiz, millet, devlet dayanışması olmalıdır. Türkiye’nin toplumsal kutuplaşmayı önleyecek milletçe birlik ve beraberliğimizi güçlendirecek yeni bir anayasaya ihtiyacı bulunduğu kesindir. Günümüzün ihtiyaçlarına cevap verecek bir anayasa düzeni, köklü bir değişiklikle ve yeni bir anayasanın kabulü ile mümkün olabilecektir.'
'Çalışmalar kısa sürede tamamlanacak'
Kahraman, komisyonun çok sayıda toplantı yaptığını, birçok toplantıya destek verdiğini de ifade ederek, 'Yeni kurulan komisyonumuz geniş kapsamlı ve takdire değer bu birikimden faydalanacak, böylece çalışmalar en kısa sürede tamamlanacaktır' değerlendirmesinde bulundu.
Komisyonun bugünkü ilk toplantısında üç muhalefet partisinin temsilcisi de, başkanlık sistemiyle ilgili önerilere ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yöndeki kampanyasına destek vermeyeceklerini dile getirdi.
CHP'li komisyon üyesi Bülent Tezcan, 'Çalışmalarımızı başkanlık rejimi tartışması gölgesinde yürütmek istemiyoruz' derken, HDP'li Meral Danış Beştaş, 'Halkın iradesini temsil eden Parlamento sürecin tek sahibidir' ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan iki hafta önce yaptığı açıklamada başkanlık sisteminin referandumla halkın önüne getirilmesi gerektiğini, sistem değişikliği konusundaki kararın milletvekilleri tarafından değil millet tarafından alınmasını arzuladığını söylemişti.
Komisyonun MHP'li üyesi Oktay Öztürk ise Erdoğan'ın sözlerine karşı çıkarak, 'Komisyonumuz henüz daha ilk toplantısını yapmamışken Cumhurbaşkanı tarafından bu şekilde yönlendirilmesi kabul edilemez' dedi.
Bir partinin anayasayı tek başına değiştirebilmesi için 367 sandalye gerekirken, 330 oyla anayasa değişiklikleri referanduma götürülebiliyor.
TBMM'de 317 sandalyesi olan AKP'nin, oy kullanma imkanı bulunmayan Meclis Başkanı da hesaba katıldığında anayasa değişikliğini tek başına referanduma götürebilmek için 14 sandalye eksiği bulunuyor.
Bütünüyle yeni Anayasa tartışması
Anayasa komisyonunda taraflar arasında yapılacak çalışmanın bütünüyle yeni bir anayasa yapımı üzerine mi yoksa anayasanın yenilenmesi üzerine mi olacağı konusunda da mutabakat bulunmuyor.
MHP'li Öztürk, 'Süreci yeni anayasa yapımı değil anayasanın yenilenmesi olarak algıladığımızı söylemek isteriz' derken, AKP ise anayasanın tümden değiştirilmesi gerektiğini savunuyor.
AKP'li komisyon üyesi Cemil Çiçek anayasanın bütününde uzlaşılması gerektiğini ifade ederken, 'Ya anlaşamayıp darbeciler kadar olamadılar yakıştırması yapılacak, ya da görevimizi yapmış olacağız' diye konuştu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Aralık ayı içerisinde partilerin genel başkanları ile görüşmesinin ve Kahraman'ı ziyaretinin ardından, Kahraman Parlamento'daki dört partiye çağrıda bulunmuş, olumlu yanıtlar gelmesi üzerine Anayasa Uzlaşma Komisyonu üç yıl aranın ardından yeniden canlandırılmıştı.
Bundan beş yıl önce kurulan uzlaşma komisyonunda dört parti 60 maddede uzlaşmış, ancak özellikle başkanlık sistemi tartışmaları ve anayasanın bütününde uzlaşma olmaması nedeniyle komisyon çalışmalarını 2013 yılında sonlandırarak dağılmıştı.
Çalışma yöntemlerinin belirleneceği bugünkü komisyon toplantısının ardından partilerin açıklama yapmaları bekleniyor.
İkinci toplantı 10 Şubat'ta
Komisyon, ikinci toplantısını 10 Şubat Çarşamba günü yapacak.
Reuters ve AA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
uğursuz şerdoğan kendisi olmasa bile gölgesi karıştırıyor ortalığı