Görüş Bildir
Haberler
Amasya’da Bedelli Askerlik ve Sık Sorulan Sorular

Amasya’da Bedelli Askerlik ve Sık Sorulan Sorular

Amasya’da Bedelli Askerlik ve Sık Sorulan Sorular

Sülüs’ün ( Askerlik Sevk Belgesi ) Çıkması

Sülüs kağıdınız askere gitme tarihinizden 15 gün önce çıkmaktadır. Sülüs kağıdınıza e-devlet üzerinden ulaşabilirsiniz. Bilgilerin doğruluğunu mutlaka kontrol edin. 2 adet çıktı alın ve mutlaka askere giderken yanınızda bulundurun. Girişte bu kağıtlardan bir tanesi sizden alınıyor. Diğer sülüs kağıdını ise cüzdanınızda bulundurun çeşitli evrak işlerinde gerekli oluyor.

Sülüs kağıdınız aşağıda ki şekilde olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sevk tarihi; askerliğinizin resmi olarak başladığı tarihtir.

Katılacağı tarih; askeri birliğinize teslim olacağınız tarihtir. En geç bu tarihte askeri birliğinize teslim olmalısınız. Katılacağı tarih kısmı ikamet ettiğiniz adresin, teslim olacağınız askeri birliğe uzaklığına göre hesaplanır. 750 KM’den daha uzun mesafelere gidecek olan askerler için yol izni artış gösterebilir.

İAŞE ve Yol Bedeli Nedir?

İAŞE ve yol bedeli tarafınıza PTT yoluyla yatırılacak olan ücrettir.

İAŞE; yeme ve içme ücretidir.

Yol bedeli; birliğinize katılmak için kullanacağınız vasıtaya ait olan yol bedelidir.

Bu ücretler askere gitmeden 1 hafta önce hesabınıza yatabilir. Ücretler ikametkahınıza göre değişiklik gösterebilir.

Askere Gitmeden Önce Saç ve Sakal Traşı

Kendi ikamet ettiğiniz bölgede yada Amasya merkezde traş olabilirisniz.

3 numara traş olacağım diye zorlamanıza gerek yok.Yan taraflar kısa olsun üst kısım 5 – 6 numara da olsa problem olmaz. Bere taktığınız için saçınızın üst kısmı görünmeyecek sadece sağ ve solu görünecek. Bunu dikkate alarak saç traşı olabilirsiniz. Sakal traşınızı da olup gitmelisiniz.

Amasya da Askere Giderken Alınacak Askeri Malzemeler

Aşağıda yer alan görselde size verilecek olan kıyafetleri ve adetlerini görebilirsiniz. Bu belge girişte tüm askerlere dağıtılmıştı.

Bize bu listede bulunan sadece kulak tıkacı verilmedi. Aşağıda yazdıklarımın hepsi verildi.

  • Bot: 1 Adet Yazlık

  • Çorap: 2 Adet Haki Renk

  • Don: 2 Adet Haki Renk

  • Elbise: Eğitim Kamuflajı 1 Adet

  • Pijama: 1 Adet

  • Havlu: 1 Adet Banyo, 1 Adet Yüz Havlusu

  • Fanila: 2 Adet

  • Künye: 2 Adet levha, 1 Adet zincir

  • Kemer: 1 Adet

  • Bere: 1 Adet

Peki bunlar verilecek ama bunlar bana yeter mi? Diye soruyorsanız maalesef yetmez arkadaşlar. Bazı arkadaşlar devlet her şeyi veriyor bir şey alma diyebilir. Sakın inanmayın. 

Askere giderken alınacak Asker malzemeleri şunlar;

Fanila: Haki renk olmak zorunda. En az 9 Tane almanızı öneririm. Ortalama 2 günde bir değiştirdiğinizi varsayın. Çok terleyeceğiniz için şart. Atlet almayın çünkü komutanlar çok sıcak olduğu için kamuflajın üstünü sizlere çıkartabilir ve fanila ile eğitimlere gelmenizi söyleyebilir. Haziran ayında biz bu şekilde eğitim aldık.

Don: 9 Tane don yeterli olacaktır. Haki renk olması şart değil. Kimse pantolonunu indir donuna bakayım demez 😀

Çorap: 9 tane çorap alın. Ayaklarınız botların içerisinde yanacağı için istemsizce koku oluşacaktır.

Pijama: Arkadalar tavsiyem en az yanınızda 2 adet alt üst pijama götürün. Askeriyenin verdiği pijama giyilmiyor maalesef. Bize verdikleri mavi renkti ve hasta pijamasıydı resmen. Saat 6 dan sonra pijamalarınızı giyebildiğiniz için pijama şart.

Havlu: Askerde 2 adet havlu veriyorlar. Çok sık duş alabiliyorsunuz arkadaşlar. ben 18 günün 11 – 12 günü duş aldım. Bu nedenle havlu almanız yararınıza olacaktır. Ama şart değil tabi.

Traş Bıçağı ve Traş Köpüğü: Yıllardır traş olmayan bir çok kişi gibi bende ne yapacağım diye düşünüp duruyordum. İlk 2 günden sonra traşa alışıyorsunuz. 6 Adet traş bıçağı yeterli olacaktır. 6 adetten az almayın derim. Traş köpüğü de şart tabi mutlaka alın. Traş sonrasında yüzünüze sürmek için traş kolonyası bulundurun bir süre sonra yüzünüzün tahriş olduğunu hissedeceksiniz.

Traş çantasını alın çok lazım olacaktır. Poşet ve elde götürmeye çalışırsanız sorun yaşarsınız. Tüm malzemeleriniz tek çantada elinizde lavaboya gitmeniz işinizi kolaylaştırır.

Diş macunu ve diş fırçası götürmeyi unutmayın.

Sabun mutlaka olmalı. Fırsat buldukça ellerinizi yıkarsınız.

Bot boyası ve parlatıcı şart arkadaşlar her sabah o botlar temizlenecek 🙂

Bot için vatka ve tabanlık alın derim bazı arkadaşların ayakları çok kötü oldu. Sorun olması durumunda vatka ve tabanlık çok işinize yarayabilir. Ben sadece tabanlığı kullandım ve ciddi anlamda ayaklarımı rahatlattı. Uzun süre ayakta kalacaksınız ayaklarınız ilk hafta ciddi anlamda ağrır.

Tırnak makası götürmeyi unutmayın. Tırnaklarınız 10 günde uzayacak imal etmeyin.

Pudra pişiği engelleme konusunda size yardımcı olacaktır. Botlarınızın içine dökerek kokunun önüne geçebilirsiniz. Havalar çok sıcak olduğu için yanınızda bulundurmanızda fayda var.

Kirli, temiz torbası 2 şer adet alın derim dolap düzeni için yararı dokunur. Öbür türlü poşetlerin içerisine koyacaksınız ve düzenli olmayacak dolap. Hemde gece bir şey alırken çok ses çıkarır poşet vs.

Bot kilidini alın en azından ilk hafta kullanın derim. İlk haftadan sonra herkesin botları oturacağı için çok sorun olmaz.

Dolaplarınız kitlenmiyor hep açık kalacak bu nedenle dolap kilidi almasanızda olur. Ama o kilitle yanınızda bulunan spor ayakkabınızı kilitlemek isteyebilirsiniz.

Kulak tıkacı kesinlikle alın. Hayat kurtarıyor. Horlama sesleri rahatsız edecektir, uyuma konusunda sıkıntı çekebilirsiniz. Hatta 2 tane alın kaybolma durumuna karşı.

Cüzdan şart boynunuza asmanız ve yatağınızın yanına koymanız açısından ipli olması faydalı oluyor. Ben telefonumu bile cüzdanıma koyuyordum 😀

2 – 3 tuvalet kağıdı işinizi görecektir. Mutlaka tuvalet kağıdı alın yanınıza. Tuvalet kağıdına ek olarak peçete ve ıslak mendil de bulundurmanızda fayda var.

Deodorant: mutlaka içeri sokun. Sabahları kullanırsınız sizi rahatlatacak ve daha iyi hissettirecektir.

Terlik alın ve kaybetmeyin. Ben kaybettim büyük acı yaşadım. Duşlara terliksiz gitme şansınız yok

Askere gitmeden önce askeri malzeme arama zahmetinden kurtulmak için tamamen ihtiyacınız olan ürünlerden oluşan asker setlerini internet üzerinden inceleyebilirsiniz, Asker Kolisi askeri ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek web sitelerinden biridir.Bedelli askerlik seti ve acemi askerlik setlerini buradan inceleyebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bedelli askerlik kıyafeti tam olarak Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın üzerinde ki gibidir. Tabi omzunuzda bir rütbe olmayacak 🙂

Yola Çıkma

Otobüs veya uçak biletinizi sülüs belgeniz çıktıktan sonra almanızı tavsiye ederim.

Otobüs için biletinizi önceden alacaksanız yukarıda belirttiğim sülüs belgesine göre kendi katılım tarihinizi hesaplayarak alıp aksi bir durumda değiştirebilirsiniz.

Kendi aracı ile gelmek isteyen arkadaşlar gelebilir. Askeri birliğin hemen girişin de aracınızı çekebileceğiniz alanlar mevcut. Etrafımda ki arkadaşlarımdan bazıları araçla gelip gittiler. Bu konuda sorun yaşamadılar diye biliyorum.

Gün geldi çattı ve yola çıktınız diyelim 🙂 Otobüsle geldiyseniz otogardan kalkan belediye otobüsleri sizi Amasya merkeze bırakıyor. Yanlış hatırlamıyorsam 2.75 TL’lik bir bilet ücreti oluyor. Amasya merkezde iner inmez dibinizde ki cafeye oturmayın. Biraz ilerleyin ve yeşil ırmak çevresinde bir yere oturun derim. Belediye otobüsü bizi kötü bir cafenin yanında bırakmıştı. Tuvaletler ve kahvaltı maalesef çok kötüydü.

Yine Amasya merkezden kalkan otobüsler sizi nizamiyenin önüne kadar götürüyor.

Benim kişisel deneyimlerime göre, sizlere tavsiyem ne çok geç, ne de çok erken teslim olmayın. Saat 13.00 – 14.00 ideal bir saat. Çok fazla sıraya girmeden koğuşunuza gider yerleşirsiniz. Birliğinize saat 18.00’a kadar teslim olma hakkınız var.

Askeri Birliğe Teslim Olma

Nizamiyeden içeri girerken ön tarafta yer alan askerler çantanızda ve üzerinizde deodorant, çengelli iğne, kolonya, açık sigara paketi, makasi kesici delici bir alet olup olmadığını sorar. Deodorant, kolonya, ilaç ve sigara paketi varsa yok diyip rahatlıkla geçebilirsiniz. Tıpkı avmler de ki gibi hem siz hemde çantanız xray cihazından geçecek. Çok dikkatli bir arama olmadığını belirtmek isterim. Endişelenecek bir durum yok rahat olun.

Nizamiyeden geçtikten sonra kayıt masaları olacak burada soyadınıza göre sizin katılacağınız alay belli olduğu için sülüs belgenize damga vurulacak ve yönlendirileceksiniz. Sizlere verilecek olan bir kitapçıkta takımınız, manganı ve manga sıranız yazacak.

5. Piyade Eğitim Tugayın da 12. ve 22. Alaylar bulunmaktadır. Bu alaylardan birine yönlendirileceksiniz.

15. Piyade Eğitim Tugay komutanlığının içerisinde 22. Alay ve 12. Alay yer almaktadır.

Alaylar kendi içlerinde bölüklere ayrılmaktadır.

  • 12.Alayın içerisinde

  • 1.Tabur 1.Bölük

  • 1.Tabur 2.Bölük

  • 1.Tabur 3.Bölük

  • 2.Tabur 1 Bölük

  • 2.Tabur 2.Bölük (Benim Bölüğüm 🙂

  • 2.Tabur 3.Bölük vardır.

  • 22.Alayın İçerisinde

  • TTZA Bölüğü (Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç)

  • Çavuş Eğitim Bölüğü

  • Bomba Atar Bölükleri

  • Uçaksavar Bölüğü

  • Tanksavar Bölüğü

Bölüklerin kendi yatakhaneleri ve içtima alanları bulunmaktadır. Bizim bölüğümüzde ki kişi sayısı 600 civarındaydı.

600 kişi takımlara ayrılmış.Her takım 80 – 100 kişi olacak şekilde ayarlanır. Her takım ise kendi arasında mangalara ayrılır, her manga 20 kişiden oluşmaktadır.

Ben 2. tabur, 2. bölük, 2. takım, 2. manga, 11. kişiydim. (Maşallah her şey 2) Size de bu şekilde bir sıralama verilecek. Yukarıda yer alan bilgilendirme notuna yazılacak bu bilgiler.

Yönlendirildiğiniz alanda tekrar kayıt masaları olacak, burada da belgelerinizin doğruluğu teyit edilecek ve giyindirmeden önceki, evrak alanın da sırayla içeri alınacaksınız. Yanınızda bir kalem bulunursa evraklarınızı kalem sırası beklemeden doldurursunuz. Kayıt belgelerinde kan grubunuz, hastalık durumunuz vs. gibi bilgiler sorulmaktadır. Daha sonra bu evraklardan birini doktora vermek için sıraya geçeceksiniz. Burada 2 farklı kişiye belgelerinizi ileteceksiniz. Gerekli işlemlerden sonra giyindirme bölümüne alınacaksınız.

Bilgilendirme notu yazan kitapçığı daima yanınızda bulundurun. Takim, manga sırasını ilk başlarda karıştırabilirsiniz.

Bot denemesi yaparken bize verilen botlar maalesef kışlık botlardı bu nedenle bir çok kişi yanlış bot aldı. Benim sivilde ayak numaram 42.5 olduğu için 44 numara bot aldım. Çok büyük geldi 3 numara daha büyük gibiydi. Merak etmeyin botları değiştirme şansınız olacak çok problem yaşarsanız komutanlar bir kaç gün sonra sizi tekrar giyindirme bölümüne götürecek ve istediğiniz numarada botu size vereceklerdir.

Giyindirme kısmında yukarıda ki görselde yer alan malzemeler tarafınıza verilecek.

Malzemeleri alıp bina dışında bekleyeceksiniz. Buradan servis aracılığıyla sizi alıp bölüğünüzün önüne götürecekler. Elinizde ki bilgilendirme kitapçığının yanında koğuş numaranız, yatak ve dolap numaranız verilecek.

Bunları aldıktan sonra içeri girip giyineceksiniz. İlk giydiğinizde bu ne ya çok kötü gibi hissedebilirsiniz. Zamanla gözünüze güzel gelecektir 😀

Mesai Çizelgesi

  • Sabah Kalk Saati: 06.00

  • Sabah Kahvaltı Saati: 06.30 – 07.00

  • Sabah Yoklaması: 07.30 – 08.00

  • Eğitim: 08.00 – 12.30

  • Öğle Yemeği ve Dinlenme: 12.30 – 14.00

  • Eğitim: 14.00 – 17.00

  • Akşam Yoklaması: 17.30

  • Akşam Yemeği: 18.00

  • Yat Yoklaması: 21.30

Mesai çizelgeniz direk bu arkadaşlar.

Her sabah 06.00 da kalkacaksınız, yatak toplama, traş, giyinme, bot temizliği, dolap düzenleme bu işleri 07.00’a kadar kesinlikle halletmeniz gerekli. Lavabolarda çok ciddi sıra oluyor ilk günlerde bu nedenle işleriniz uzayabiliyor. Zamanla sıra azalıyor.

07.00 – 07.30 arasında mıntıka temizliği olacaktır. Bölük komutanlarınız ve eğitim çavuşları bu konuda sizi yönlendircek. Örneğin 2. Mangadan 10 kişi tuvalet temizliği, 10 kişi koridor temizliğine verilir. Herkese bir yer verilir ve her gün bu yer değişir. Böylelikle adaletli olması açısından herkesin tüm alanlarda çalışması amaçlanır.

Eğitim Konuları

  • Askerler ve rütbeler

  • Disiplin, astın vazifeleri, amirin vazifeleri

  • Emir

  • İzin, müracaat ve şikayetler

  • Askerin silah kullanma yetkileri

  • Çevrenin korunması

  • İlk yardım

  • Kadına yönelik şiddetle mücadele

  • Atatürk ve Kurtluş savaşı

Bunlar alınacak olan teorik eğitimler. Eğitim kitapçığında bunlar yer alıyor. Üzerinde konuşularak geçiyor her konu.

Yanaşık Düzen Eğitimi

  • Esas duruş ve rahat vaziyetlerini yapmak

  • Tekmil almak ve vermek

  • Selamlama

  • Kendini takdim ve emir tekrarı

  • Adımlar ve yürüyüşler

  • Yerinde saymak

  • Yerinde dönüşler

  • Yürüyüş kararı saymak

  • Çökmek ve kalkmak

  • Yatmak ve kalkmak

  • Dağılmak istirahat ve paydos etmek

  • Silahlı esas duruş ve rahat vaziyeti

  • Silahlı yerinde dönüşler

  • Silahlı Selamlamak

  • Hizaya getirme ve istikamete bakma

  • Tüfek çatmak, tüfek almak

  • Tüfek kayışını ayarlamak

  • Tüfeği taşıma vaziyetleri

  • Tüfeği doldurma ve kapama

  • Tüfeği muayene etme

  • Sayı saymak

  • Yürüyüş, koşma ve çarklar

  • Hedef küçültme hareketleri

  • Yön tayini

  • Gözetleme, dinleme, etki – tepki ve rapor verme

  • Atış eğitimi

  • Piyade tüfeğinin tanımı, parçaların sökülüp takılması, kullanıcı bakımı,şarjör çıkarma, doldurma, boşaltma ve emniyete alma.

  • Doğru nişan almak ve nişan noktası seçmek

  • Tüfeğe hakimiyet esasları ve nişan vaziyetleri

  • Öğretim atışı

  • Gece eğitimi

  • Gece ilerleme kuralları

  • Gece hareket tarzı

Genel olarak eğitim konuları yukarıda ki gibi arkadaşlar. Bunların hepsinin üzerinde komutanlar duruyor.

Yürümek ne kadar zor olabilir diye düşünüyordum ama öyle değilmiş. Normal yürümüyorsunuz çünkü. Sürekli takım halinde uygun adımda yürüyorsunuz.

Askerde En Çok Zorlanılacak Şeyler ve Önlemler

Temizlik; tuvaletler ve duşlar yeterli hijyene sahip olmayabilir. Hijyen malzemelerinizi yanınızda götürün. Sabun, krem, ıslak mendil, tuvalet kağıdı vs.

Su bulmakta zorluk çekebilirsiniz. Fırsat bulduğunuzda 3-4 adet alıp dolabınızda saklayın.

Hasta olma ihtimaliniz yüksek. Askere gitmenize 1 – 2 hafta kala vitamin takviyesi alabilirsiniz. Hastalıktan kastım grip aslında. Halsizlik, ateş, burun aktıntısı, boğaz ağırısı olacak. Yanınızda bir ateş düşürücü ağrı kesici, boğaz için rahatlatıcı bir ilaç, nurofen benzeri bir ilacın çok yararı olacaktır. Pastil götürebilirsiniz her akşam bi tane atarsınız ağzınıza boğazınızı rahatlatır ve vitamin olur. Ateşlenip acile kaldırılan kişiler oldu.

Revire nasıl gidilir?

Her akşam koğuşa gelen çavuşlar ve görevli askerler revire gitmek isteyen var mi diye sorar ve isim alır. Ertesi gün sabah yoklamasından sonra veya öğleden sonra ismi alınan askerler revire götürülür. Ama sağlık personeli sayısı yetersiz olduğu için her bölükten sadece 30 kişi kabul edilir. 600 kişiden sadece 30 kişi bir gün de revire gidebilir. Özellikle son günlerde revire gitmek isteyenlerin sayısı artacaktır.

Ben son gün mecbur kalıp revire gittim. Bi kaç kez hastalıktan bayılacak gibi hissedince ismimi yazdırmıştım. sadece bizim bölükten 120 klşi revire gitmek istedi. Maalesef bazı arkadaşlar eğitimden kaytarmak içinde bu yolu seçebiliyor. Revirde doktor size ilaç yazdığında ilaçlarınız ertesi gün bölüğünüze geliyor ve saati geldiğinde bölük içerisinde bulunan ecza dolabından ilaçlarınızı alabiliyorsunuz. Eğer benim gibi son gün ilaçlarınızı alırsanız, ilaçları tamamen size veriyorlar.

İlaçların tamamının verilmeme sebebi intihar vs. gibi durumların önüne geçmek..

Büyük ihtimalle koğuşunuz da bir veya birden fazla doktor olacaktır. Onlardan da yardım istemekten çekinmeyin. Bizim koğuşta 2 doktor vardı bedelli yapan sağolsunlar herkese yardımcı oldular.

Çok fazla yürüyeceksiniz. Bu nedenle tabanlık ve vatka alın. Botlar vurursa hayatınızı bir nebze kolaylaştıracaktır.

Sıcaklıklar Haziran ayında 38 – 40 dereceyi gördü. Güneş kremi mutlaka götürün. İnsanların ensesi ve kolları su topladı. Kullanmanız şart. Sabahları ve öğlenleri fırsat buldukça sürün. İhmal etmeyin.

Tugay içtima Alanı ve Tören Yürüyüşünü aşağıda yer alan videodan izleyebilirsiniz. Tugay içtima alanına gidip gelmek ve prova sizi zorlayacak çalışmalardan biri olacaktır. 40 derece sıcakta 3 – 4 saat ayakta bekleyeceksiniz.

https://youtu.be/8stbgyRnx1g

SIK SORULAN SORULAR

Akıllı cep telefonu sokmak ve bulundurmak

Akıllı telefon bulundurmanın kesinlikle yasak olduğunu belirteyim. Komutanlar ilk hafta bu konuda sizleri uyaracaktır. Eğer soktuysanız getirin verin bize, bizde dursun çıkınca size verelim derler bu konuda sorun yaşamazsınız. Yada PTT ile ailenize gönderelim derler. Eğer vermezseniz akıllı telefonunuzu komutanlardan birinin görmemesine dikkat edin.

Akıllı telefonu saklamanın en mantıklı yolu kirli çamaşırların içine koymak. Savcılık tarafından arama izni geldi denilerek bir anda üzerimiz ve dolaplarımız arandı. Narkotik köpeklerinin vs geldiği bile söylendi. Eğer o an telefon üzerinizde olursa büyük bir ihtimalle yakalanırsınız.

Bu durumda da komutanların söylediği istihbarat sızdırma suçundan hakkınızda dava açılabilir ve askerliğiniz 1 hafta süre ile uzatılabilir. Bizim bölükte 2 arkadaş telefonla yakalandı haklarında nasıl bir işlem gerçekleştirildi bilmiyorum. Ama ciddi bir biçimde uyarılıyorsunuz.

Telefonu sokarsanız gün içerisinde kullanamazsınız. SAAT 18.00’dan sonra yatağınızda diğer arkadaşlarınızdan da saklayarak kullanabilirsiniz. Telefonunuzun olması demek herkesin fotoğraf çektirmek istemesi demek. Bu durum canınızı sıkacaksa dikkat edin.

Askeri kantinden malzemeleri alabilir miyiz?

6.000 kişilik bir Tugay da 2 – 3 asker ile er gazinosunun bulunduğu yerde bu malzemeler satılıyor. Bazı bölüklere çok uzak olan bu kantine gitme ihtimaliniz gün içinde düşük. Öğle arasında yemekten sonra gittiğinizde ciddi bir sırayla karşılaşacaksınız.Bu nedenle alacaklarınızı yanınızda götürmenizi tavsiye ederim.

Fiyatlar tabi ki dışarıdan daha iyi. Ama alamadıktan sonra anlamı yok fiyatın. Bazı ürünlerin fiyatı ise dışarıdaki ile aynı. Gezer terliğin fiyatı 8 TL’ civarındaydı yanlış hatırlamıyorsam.

Arkadaşlıklar Nasıl?

Herkes belli bir kültür seviyesinin üzerinde olduğu için insanlarla anlaşmak çok zor olmuyor. Çok iyi arkadaşlıklar edinebilirsiniz. Üniversiteden farkı yok ama herkes işinde profesyonel.

Bolca gülün eğlenin zaman en güzel bu şekilde geçer.

Yemekler Nasıl?

Yemekleri özel bir şirket yapıyor bu nedenle yemekler fena değil. Ama evde ki gibi bir yemek beklemeyin. Bazen sevmediğiniz yemekler çıkabilir bu durumda kantinden veya etrafta olan pidecilerden yiyecek temin edebilirsiniz.

Meyve, sebze, et, çikolata, çay, pilav, makarna aklınıza gelebilecek her türlü yemek yapılıyor. Yemeği sorun etmeyin hiç.

Yemeklerde ŞAP var mı?

Bu konuda net bir bilgi yok. Ama kendi deneyimlerime bakarak söylemeliyim ki bende bi problem olmadı 😀

Çok yorulduğunuz ve heryer testestoron koktuğu için bu durum pek aklınıza gelmiyor. Merak etmeyin bir problem yok 😀

Dolaplar kilitleniyor mu?

Hayır kilitlenmiyor. Bazı eşyalarınız ortadan kaybolabilir aman dikkat.

Dolaplar küçük mü?

Evet küçük. Sığmak zor olabiliyor. Kirli ve temiz torbaları işinizi rahatlatacaktır. Bir süre sonra düzene alışacaksınız zaten problem olmayacak.

Sivil hat mı? Askercell mi? Yoksa ankesörlü telefon mu?

Doğru düzgün kimse Askercell kullanmıyor arkadaşlar bizim bölükte 2 -3 kişi vardı sadece. Askercell akşam 18.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında açık olur. Ücretini tam olarak hatırlamıyorum ama gereksiz arkadaşlar. Komutanlar sivil hattı görmezden geliyor çoğunlukla.

Bu arada ankesörlü telefonlarda bulunuyor bölük çevresinde buradan da arama yapabilirsiniz.

Askerde en çok göreceğimiz rütbeler nelerdir?

Teğmen, Asteğmen, Çavuş, On başı en sık göreceğiniz rütbelerdir. Muhtemelen takım komutanınız Asteğmen olacaktır. Rütbeler hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.

Sivil eşya deposu nedir, ne zaman gideriz?

Yanınızda getirdiğiniz bavulları sivil eşya deposuna 3 – 4 gün sonra koyduracaklar. Bize 10. gün tekrar sivil eşya deposuna gelineceği ve kalan eşyalarımız varsa alabileceğimiz söylenmişti. Ama bi akslikten dolayı yapılmadı sanırım.

Bu nedenle boxer, fanila gibi askerlik süresince ihtiyacınız olacak malzemeleri dolabınıza koyun

Kredi kartı mı? Nakit mi?

Yanınızda 200 TL’civarında bir nakit götürmenizi öneririm. Yolda gidip gelirken lazım olabilir.

Bunun dışında içeride tüm işlemler kredi kartı ile yapılıyor. Aman dikkat edin kartınızın temazsız özelliği varsa çekilen ücrete bakın, fişinizi alın. Eğer yanlış bir ücret çekilirse askerden sonra fark edip peşinden koşmak zorunda kalırsınız.

Kartla her türlü alışverişi içeride yapabilirsiniz.

Nöbet var mı?

Nöbet yok.

Koğuşlar kaç kişi?

Bizim bulunduğumuz koğuş 54 kişiydi. Ancak koğuşa göre değişiyor. Yan yana sadece dolaplarla ayrılan bir koğuş vardı 100’ün üzerinde insan vardı. 50 – 100 kişi gibi düşünebilirsiniz.

Ziraat Bankası banka hesabı şart mı?

Eğer bi Ziraat bankası kartınız varsa iban numarasını yanınıza almanızı öneririm çünkü maaşlar oraya yatıyor 150 tl gibi bir ücret olmalı. Bunun için kartı olanlardan iban istenecektir.

Ziraat hesabı olmayanlar için askeriye otomatik hesap açtırıyor ve maaş ücreti buraya yatıyor. 150 TL gibi bir ücret

Eğer daha önce Ziraatte kartı olmayıp, askeriye tarafından da kart cıkarılmamış kisiler varsa onları ayrıca çağırıp hallediyorlar.

Askere şahsi aracımla gelebilir miyim?

Evet gelebilirsiniz. Bir çok arkadaş nizamiynenin önüne arabasını bıraktı ve bir problem yaşamadı.

Botlar yazlık mı?

Evet yazlık bot veriliyor. Ayak numaranızdan 1 numara büyük alın 2 numara değil. Çok fark ediyor yazlık botlarda kalıp farklı. Ben 42.5 giyerken 44 numara aldım ve çok büyük geldi daha sonra 43 numara ile değiştirdim tam oldu baya rahat ettim. Direk kendi ayak numaranızda bile alabilirsiniz.

Akılınıza gelen soruları aşağıya yazarsanız hızlıca cevaplandırmaya çalışacağım.

Çarşı izni var mı?

Hayır yok.

Tatil günü var mı?

Cumartesi günü saat 12.00 dan sonra boşsunuz. Sadece içtimalara katılırsınız.

Pazar günü tamamen boşsunuz yine sadece içtimaya katılırsınız.

Nizamiyeye giriş ve çıkış için hangi vasıtaları kullanabiliriz?

Amasya merkezden 2 numaralı otobüsler ile nizamiyenin önüne gidebilirsiniz. Yaklaşık 10 – 15 dk bir uzaklığı var. Aynı şekilde askerliğiniz bittiğinde bu araçlarla merkeze dönebilirsiniz.

Taksiye binecekler aman dikkat !!! Taksilerle pazarlıktan ziyade taksimetre açtırın. Taksimetrem bozuk yazmıyor yalanına kanmayın. Gerekir polis çağırırız diyin. Biz çıkışta taksi kullandık 25 TL yazan yer için 60 TL aldılar. Siz yemeyin bu numaraları 🙂

Sağlık sorunum var ne yapmalıyım?

Eğer ciddi bir sağlık probleminiz varsa, yanınızda sağlık rapornuzu getirmenizi öneririm. Bu sağlık raporunu doktora gösterirseniz size spor, eğitim izni verebilir.

İlk girişte doldurtulan sağlık belgelerinde bu durumu belirtin. Eğer bir alerjiniz vs. varsa bunu da verilen belgelerde ki gerekli yerlere yazın yada doktora söyleyin.

Bizim bölükte kalbi ile ilgili problemi olan bir arkadaş doktordan eğitim istirahati dahil her türlü istirahati aldı 18 gün boyunca sadece içtimalara çıktı. Bu sizin en doğal hakkınız bir problem varsa bu durumu belirtmekten çekinmeyin.

Kitap götürelim mi?

Mutlaka kitap götürün. Akşamları veya haftasonu okuyabilirsiniz.

Kitaplarınızı takım komutanlarınıza 3 – 4 gün sonra imzalatıyorsunuz. Terör örgütü propagandası yapan, askeriye tarafından suç teşkil edebilecek kitaplara izin verilmiyor.

Künye verilecek mi?

Evet verilecek. 2 Adet künye levhası, 1 adet zincir ve 2 adet levha çerçevesi veriliyor. Künyeler son haftaya doğru size teslim edilir.

Hangi aşılar yapılıyor?

Eğer 1991 yılı öncesi doğumlu iseniz tetanoz ve kızamık, 91 ve sonraki yıllarda doğmuş iseniz yalnızca tetanoz aşısı oluyorsunuz ve tetanoz aşısı kolunuzu bir süre sonra ciddi şekilde ağrıtabiliyor. Aşı olduğunuz gün duş almayın deniyor. Biz aşıyı kayıttan 3 – 4 gün sonra olmuştuk.

Namaz kılınabiliyor mu?

Alay içerisinde cami mevcut. Komutanlar namaz zamanlarında, namaza gidecek kişileri ayırıp camiye gönderiyor. Namaz konusunda hiç bir problem yok. Komutanlar cami dışında namaz kılmayın temiz değil vs. diye uyarmakta ancak cami her bölüğün yakınında değil. Mümkünse yanınıza bir cep seccadesi alın akşamları veya sabahları koğuşta vs kılabilirsiniz. Bizim koğuşta kılanlar vardı.

Mehmetçik Sigortası zorunlu mu?

30 TL karşılığında yapılan gönüllülük esasına dayalı bir sigorta. Sigortanın detayını sizlere anlatacaklardır. Zorunluymuş gibi lanse edilebilir. Yaptırmak istemiyorsanız yaptırmayın arkadaşlar.

Çarşaflar değiştiriliyor mu?

İlk gittiğinizde yataklarınızın üzerinde yıkanmış çarşafları güzelce sereceksiniz. Askerliğin ortalarına doğru bu çarşaflar toplanacak ve akşama doğru yıkanmış temiz çarşaflar gelecektir.

Yastık konusuna dikkat edin. İnanılmaz pis oluyor yastıklar. Kendi yastık kılıfınızı götürmenizde fayda var.

Kamuflajlarımız bizde mi kalacak?

Hayır kamuflaj ve botlarınızı yemin töreninden sonra teslim edeceksiniz. Teslim ederken sadece botların altı ve üstü temiz mi diye bakıyorlar.

İletişim Bilgileri

Adres: General Hikmet Akıncı Kışlası Yazı Bağları Mahallesi Kışla Caddesi 05500/Amasya

İletişim Numaraları: 0 358 242 00 24-25-26

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın