Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde (MHRS) yeni dönem başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından duyurulan 'Onaylı Randevu' sistem, 13 Mayıs 2024 tarihinde devreye girdi. Bu tarihten itibaren alınan randevularda vatadaşların, randevu tarihinden bir gün önce, akşam saat 20.00'ye kadar randevularını onaylamaları gerekecek. Peki, MHRS onaylı randevu nedir? MHRS randevu onayı nasıl yapılır? İşte, detaylar...
Kanser dünyada en yaygın görülen hastalıklardan biri. Ülkemizde de iyi huylu ve kötü huylu kanser oranları illere göre incelendi. Mynet'in aktardığı habere göre, TÜİK Türkiye'nin kanser haritasını paylaştı.İşte illere göre en fazla ve en seyrek kanser oranları.
Dişlerimizin sağlığını koruyabilmek ve temizliğini sağlamak için fırçalamanın ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz. Ancak 62 yaşındaki bir adam 8 yaşından beri ne dişlerini fırçaladığını ne de kulak çöpü kullandığını anlattığı bir videosuyla hem yanındakileri hem de izleyenleri şoke etti.
Gelin hayatımızda büyük önemi olan ama büyük bir çoğunluğumuzun ilerleyen teknolojiye rağmen bunun değerini hala anlayamadığımız Nano Teknolojinin faydalarından bahsedelim.
İrademizle mutluluğu seçebilir miyiz ya da farkına varmadan kendi garip seçimlerimizin birer oyuncusu muyuz? Daha anlaşılır bir ifadeyle, mutlu hissetmemizin önündeki engel yine kişinin kendisi midir? Bu sorulara ciddi bir araştırmayla açıklık getirmek istiyorum.
Kilo vermek her zaman kolay olmasa da sağlıklı bir yaşam için yapılması gereken ilk şeylerden birisi. Bugün, kilo vererek yaşamlarını değiştiren 15 internet kullanıcısının fotoğraflarını sizin için derledik. Umarız bu hikayeler gününüzü aydınlatabilir. Önemli not: Bu içerik kişilerin kendi kilo alma ve verme hikayelerini içermekte olup, öneri niteliği taşımamaktadır. Eğer tetikleneceğinizi düşünüyorsanız, okumayı burada sonlandırabilirsiniz.
Kolajen genellikle cilt sağlığı, eklem esnekliği ve kemik gücü gibi çeşitli sağlık yararlarıyla ilişkilendirilir ve genellikle takviye olarak kullanılır. Ancak, herhangi bir besin takviyesi gibi, kolajen takviyelerinin kullanımıyla ilgili bazı potansiyel riskler vardır ve bireyin sağlık durumuna bağlı olarak farklılık gösterebilir.
On yıllık konnektom araştırmalarının ardından, Science dergisinde yayınlanan makaleye göre, insan beyninin iç yapısı haritalandı. Harvard Üniversitesi ve Google iş birliği ile gerçekleştirilen araştırma sayesinde, beynin yapısı daha iyi anlaşılabilir ve nörolojik hastalıklar tedavi edilebilir. İşte, detaylar...
Zamanı yavaşlatamayız ancak zamanın üzerimizdeki etkilerini yavaşlatabiliriz. Atılması gereken ilk adım kontrol edebileceğimiz alanlarda daha sağlıklı seçimler yapmaktır ve bu da kötü alışkanlıklardan vazgeçmekle başlar. Hadi hep birlikte bu kötü alışlanlıklar nelermiş görelim...👇Uyarı: Bu içerikteki bilgiler, tıbbi öneri niteliği taşımamaktadır.
Beden sağlığı kadar kıymetli olan bir diğer unsur da psikolojik sağlıktır. Fiziksel sağlığınız ne kadar mükemmel olursa olsun, eğer psikolojik olarak sağlıklı değilseniz, bu durum genel yaşam kalitenizi olumsuz etkiler. Dolayısıyla, tıpkı beden sağlığımızı korumak için spor yapar, dengeli beslenir ve düzenli olarak doktor kontrolüne gider gibi, psikolojik sağlığımızı korumak için de gerekli önlemleri almalıyız. Stresle başa çıkma yöntemlerini öğrenmek, olumlu düşünmek, sosyal ilişkileri güçlendirmek ve gerektiğinde profesyonel yardım almak oldukça önemli.
Hayat pahalı ve hepimiz bir ürün alırken en ucuzunu tercih etmeye çalışıyoruz. Buna rağmen bazı ürünlerin ucuzunu tercih etmek uzun vadede bizim için daha zararlı olabiliyor. Peki, asla ucuz alınmaması gereken bu maddeler neler?
Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ethem Murat Arsava, 10 Mayıs İnme Farkındalık Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında TÜİK verilerine değinen profesör doktor, Türkiye'de her 15 dakikada bir kişinin inme sebebiyle hayatını kaybettiğini açıkladı. İşte, detaylar...
Tüm dünyada 988 milyon kişiyi etkileyen obezite, insan sağlığını tehdit eden en kritik hastalıklardan biriolarak görülüyor. Dünya Obezite Federasyonu dünyada her yıl 4,7 milyon kişinin obezite ile ilişkilendirilen hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini bildiriyor. Bu kadar büyük boyutları olan obezite hastalığı ile ilgili doğru bilgiler edinmenin önemli olduğunu vurgulayan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem Kıyıcı, “Toplumda, obezitenin sadece hareketsiz yaşama ve yeme davranışındaki iradesizliğe bağlı olarak geliştiği bilgisi çok yaygındır. Ancak obezite ile ilgili yapılan araştırmalar, iç ve dış kaynaklı pek çok etkenin, obezitenin ortaya çıkmasını tetiklediğini ortaya koymuştur” şeklinde konuştu.
Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları, POLYGON adı verilen bir yapay zeka algoritması geliştirdi. Kanser tedavisinde özellikle 'çok hedefli ilaçların' geliştirilmesinin önünü açabileceği düşünülen platform, 32 potansiyel çok hedefli kanser ilacının sentezlenmesine yardımcı oldu. Tıp dünyasında çığır açabilecek bu ilerleme, kanser dışında pek çok hastalığın tedavisinde de umut ışığı olabilir. İşte, detaylar...
Bir gün boyunca gerçekleştirdiğimiz aktivitelerle 24 saati nasıl geçirdiğimiz, sağlık açısından bir hayli önemli. İşte tam da bu noktada, yaşamsal dengeyi korumak için ihtiyacımız olan aktivite takvimi, bilim insanları tarafından oluşturuldu. Peki, günde kaç saat uyumalı, oturmalı, hareket etmeli ya da egzersiz yapmalı? İşte, detaylar...
Ülkece siyah çaya olan düşkünlüğümüz aşikar. Ancak her şeyin olduğu gibi siyah çayın aşırısı da bazı olumsuz durumları beraberinde getiriyor. Akşamları içtiğiniz çayda bazı değişiklikler yapmak uyku kalitenizde ciddi bir düzelme sağlayabilir.
Sağlıklı ve kusursuz bir cilt için cilt tipinizi bilmek çok önemlidir. Cilt tipinizi bilmek, doğru ürünleri seçmenize ve sizin için en uygun cilt bakım rutini oluşturmanıza olanak tanır. Dikkate alınacak ana cilt tipleri şunlardır: Dengeli/Normal, karma, yağlı, hassas, nemsiz, kuru. Elbette cildimiz karmaşıktır ve her zaman tam olarak tek bir kategoriye sığmayacaktır ve yaşa göre, mevsime göre, periyodik zamanlara göre farklılıklar gösterebilir. En iyi cilt analizinizi şüphesiz ki profesyonel güzellik danışmanınız belirleyecektir ve güzellik uzmanınız sizin için en uygun bakım ürünleri ve bakım planını oluşturacaktır. Bu yüzden profesyonel bakımlar, destek, analizler oldukça önemlidir.
Çocuk doktoru Nursel Tekin, bazı ebeveynlerin çocuklarında ürtikel ve kaşınma şikayetleri olduğunda kendi kendilerine müdahale ettiklerini anlattı. Çocuklarına ürtikelin ve kaşınmanın geçmesi için sıcak şiş basanlar olduğunu, jiletle çizik atanlar olduğunu anlattı.
Influence of Life Stress on Depression: Moderation by a Polymorphism in the 5-HTT Gene isimli 2003 yılına ait bir araştırmaya göre depresyonun kaynağı aslında genlerimizde gizli!Detaylar👇