Görüş Bildir

Rumeli Hisarı Haberleri

Rumeli Hisarı ile ilgili tüm haberler, içerikler, galeriler, testler ve videolar Onedio’da. Rumeli Hisarı ile ilgili son dakika haberleri ve gelişmelerini, yeni içerikleri de bu sayfa üzerinden takip edebilirsiniz.

Popüler İçerikler

Fransızların 1964 Yılında Kaydettiği Muhteşem İstanbul Görüntüleri
Videoda özetle 'İstanbul'un bir zamanlar ( 26 asır önce) Megara'li Bizans isimli bir kaptan tarafından fetih edildiği, İstanbul'un isminin Bizans, Konstantinopolis ve sonra İstanbul olarak değiştirildiği, kentte kanallar üzerinde taşımacılık ve kömür taşındığı ve şehir halkının nasıl beslendiğini anlatılmakta. Nostalji dolu İstanbul'a aşık olmamak zordur. Son sözü hep güzelliğiyle İstanbul söylüyor.'
Natali AVAZYAN'ın Albümünden 31 Eski İstanbul Fotoğrafı
Natali Avazyan Twitter hesabından Türkiye'nin 81 iline ait çok özel fotoğraflar paylaşıyor. Biz de sizler için bu özel koleksiyonun İstanbul fotoğraflarından belli başlılarını derledik. Yanına da günümüze ait fotoğrafları koyduk ki değişime tanıklık edin.  Günümüze ait fotoğraflar birebir o mekanın fotoğrafı olmayıp, yakın yerlerden çekilmiş fotoğraflarıdır. Fotoğraflara bakarken bunu göz önünde bulundurmanızı rica ediyoruz.  Daha çok fotoğraf için: https://twitter.com/NataliAVAZYAN
İstanbul'un En Bilindik, İlginç İlçe ve Semt İsimleri Nereden Geliyor?
Arnavutköy semti, sahil yolunda Kuruçeşme ve Bebek arasında kalmaktadır. Karşısında Kandilli ve Vaniköy bulunmaktadır. Arnavutköy'ün en eski adı Hestai'dir. Bizans döneminde Promotu ve Anaplus olarak da bilinirdi. Fatih Sultan Mehmet'in Arnavutluk ve Epir'e egemen olduktan sonra, 1486 yılında getirilen Arnavutların buraya yerleştirilmesinden dolayı bölge Arnavutköy adını almıştır.
İstanbul'da Kokteyl Tadılası 10 Mekan
İşletmeler birbirleriyle yarışa dursun İstanbul'da iş çıkışı yurt dışında olduğu gibi iş sonrası oturup bir iki yudum kokteyl içerek kritik yapmak gündemden bahsetmek ilerde bir gün mümkün olur mu bilinmez ama meraklısına İstanbul'da bar taburesinde oturup tadılası ve o işletmelerle bütünleşmiş 10 kokteyli sıraladım. (Rastgele bir sıra ile düzenlenmiştir.)
Rumeli Hisarı'nda Restorasyon Başladı
Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan, bugün müze ve açık hava tiyatrosu olarak kullanılan Rumeli Hisarı'nı tamamen kapatılmanın eşiğine getiren hasarlı bölümlerin restorasyonu başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi hazırladığı raporla taşlarının arasındaki derzlerinin boşalması, kırıklar oluşması, merdivenlerde aşınmalar gibi hasarların tamiratı bitene kadar müzenin tamamen ziyarete kapatılmasını istemişti. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından işletilen müzenin yalnızca hasarlı olduğu tespit edilen bölümleri ziyarete kapatılmış, diğer bölümler “Haksız eleştirilere neden olur” düşüncesiyle açık tutulmuştu.MÜZE YETKİLERİNİN MÜRACAATI İLE İNCELEME BAŞLATILMIŞTIİstanbul’un fethinden önce Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan 563 yıllık tarihi yapı alarm sinyalleri vermeye başlamıştı. Tarihi yapının duvarlarında derz kayıplarının yaşanması, merdivenlerin aşınması gibi hasarlar üzerine müze yetkililerinin müracaatı ile inceleme başlatılmıştı.
2015 Dünya Saati'nde Işıklarını Kapatan 15 Önemli Yapı
WWF tarafından dokuz yıldır düzenlenen Dünya Saati etkinliği bu yıl tüm dünyada 172 ülke ve bölgede kutlandı. 28 Mart 2015 akşamı 20.30 ile 21.30 saatleri arasında birçok anıtsal yapı, işyeri ve evde ışıklar bir saatliğine kapatılarak iklim değişikliği sorununa dikkat çekildi. #DünyaSaati
Erdoğan'dan Oyuncu Defne Halman'a: 'Siz Kimin Bağından Kimi Kovuyorsunuz?'
Rumeli Hisarı'nda tiyatro sahnesi olarak kullanılan alana mescit yapılmasını eleştiren oyuncu Defne Halman'a Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sert tepki geldi:  'Sanatçı olduğu iddiasındaki birileri çıkıyor, 'Biz buraya mescit yaptırmayız, buna izin vermeyiz' diyor. Siz kimin bağından, kimi kovuyorsunuz. Orası zaten ibadet mekanı...'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATO Congresium'da düzenlenen TİKA toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, 'Maalesef ülkemizde hala ecdadından adeta utanan, ecdadının mirasına sahip çıkmak şöyle dursun onu ihya edenlere karşı çıkan bir anlayış var' diyerek, 'Bazı köşe yazarlarını görüyoruz, 'ecdat' dediğiniz zaman beyler rahatsız oluyor. Niye çünkü bunlar köksüz, çünkü bunların cibilliyeti bozuk' ifadelerini kullandı.Erdoğan, 'Fatih'in emaneti olan Rumeli Hisarı içerisindeki bu mescit tekrar inşa edilmeye çalışılıyor. İnşaat şu anda sürüyor, inşallah ramazana değilse de bayrama yetişecek ve ibadete açılacak. Ne güzel bir hizmet değil mi? Yapanlardan Allah razı olsun. Ama bakıyoruz, bir ödül töreninde, sanatçı olduğu iddiasındaki birileri çıkıyor, 'biz buraya mescit yaptırmayız, buna izin vermeyiz' diyor. Siz kimin bağından, kimi kovuyorsunuz. Orası zaten ibadet mekanı' şeklinde konuştu.Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:'Hayalleri 81 vilayetimize dahi ulaşamayanların aksine, biz 3 kıta, 7 iklimi kucaklayan bir anlayışla tüm kardeşlerimizin onurunu korumanın, geleceğine ışık tutmanın mücadelesini veriyoruz. Biz de kuru slogan, istismar olmadı. Biz yaşadık ve yaşatmaya gayret ettik.'Fatih'in emanetine ihanet konusunda milletin değerlerinden bihaber olanların bunların istismarını yapan şer örgütü ile bir araya gelebildiğini kaydeden Erdoğan, 'Bu iki kesim, Gezi olayları sırasındaki gizli işbirliklerini artık aleniyete dökmüş durumdalar. Biz, dünyanın dört bir yanında ecdadın emanetlerini ihya etmenin çabası içindeyken bunlar kendi ülkemizde hem de Fatih'in emanetinin ihyasını engellemeye çalışıyor' dedi.
Vatandaşı Foodporn'cu Yapacak 27 Enfes Mekan
Bu aralar Instagram'ın en havalı paylaşımlarından biri olarak karşımıza çıkan, pancake'leriyle adeta Alice'in Harikalar Diyarı'na götüren Maple Barrel, çılgın renkli sunumlarıyla profilinizde gökkuşağı etkisi yaratacak.
Rumeli Hisarı Açıkhava Tiyatrosu Cami Oluyor
Açıkhava Tiyatrosu’nun bulunduğu bölgede, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) öncülüğünde Boğazkesen Mescidi’nin ana duvarının inşasına başlandı. Tarihî Açıkhava Tiyatrosu’nun yerine inşa edilecek mescidi, şehir plancısı Ayşegül Başak Kutlu, Agos için değerlendirdi.Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethi öncesinde yaptırılan ve günümüzde müze ve Açıkhava Tiyatrosu olarak kullanılan Rumeli Hisarı’ndaki restorasyon sırasında, Açıkhava Tiyatrosu’nun yer aldığı bölümde, 14. yüzyılda inşa edilen Boğazkesen Mescidi’nin minaresi ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine, İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 7 Ekim 2009’da, tarihî mescidin minaresinin, duvar ve sarnıç kalıntılarının mevcut durumlarıyla muhafaza edilmesine karar verirken, mescit 1. grup kültür varlığı olarak tescil edildi. Ardından da Açıkhava Tiyatrosu’nun bulunduğu bölgede, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) öncülüğünde Boğazkesen Mescidi’nin ana duvarının inşasına başlandı. Tarihî Açıkhava Tiyatrosu’nun yerine inşa edilecek mescidi, şehir plancısı Ayşegül Başak Kutlu, Agos için değerlendirdi.Mescidin kamusallığı tartışmalı“Türkiye’de son dönemde kentsel yenileme çalışmaları kapsamında yoğunluklu olarak cami, türbe ve medreselerin ihya edildiği apaçık ortada. Özellikle yandaş yerel yönetimler yıkılmış, yanmış veya herhangi başka bir nedenle harap duruma gelmiş türbe, cami ve medreseleri ihya ederek sergilediği “göstermelik” korumacı yaklaşımla iftihar ediyor. Ancak, dikkat çekici olan, yok olmanın eşiğinde çok sayıda kültürel miras olmasına rağmen, bu yapay korumacılık, varlığını yalnızca dinî yapılar üzerinden gösteriyor.”Sorular ve kuşkular“15. ve 18. yüzyıllar arasında varlığını sürdürmüş olan ve günümüze yalnızca minare gövdesi ulaşabilen Boğazkesen Mescidi’nin ihya projesi, içinde pek çok soru işareti barındıran bir konu. İlk olarak Rumeli Hisarı’na yapılacak herhangi bir müdahalenin, hele ki bu bir rekonstrüksiyon projesi ise, alandaki fiziksel bütünlüğü bozmaması gerekir. Şimdiki Rumeli Hisarı Açıkhava Tiyatrosu’nun yerinde bulunan Boğazkesen Mescidi’nin restitüsyon projesinin olmaması, alandaki mimari bütünlük açısından şüpheyle karşılanıyor. Yeniden inşa edilecek olan mescidin, neye göre ve nasıl inşa edileceği başlı başına bir soru işareti. Ayrıca, yeniden inşa edilen mescidin kamusallığı da tartışmalı. Belirli bir ücret verilerek girilen Açıkhava Müzesi’nin içinde yapılacak mescidin kullanıcı kitlesi kim olacak? Ya da etrafı sac levhalarla çevrilip gizliden gizliye yürütülen daha kaç projeye şahit olacağız? Ve son bir soru olarak da, Bakanlar Kurulu’nun 8 Temmuz 2013 tarihli 2013/5118 no’lu kararı ile ‘riskli alan’ ilan edilen Rumeli Hisarı’nı, gelecekte neler bekliyor?”Vartan Estukyan | AGOS