Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'nin Üst Sıralarda Olduğu Endeksler: Sefalet, Faiz, Enflasyon

Türkiye'nin Üst Sıralarda Olduğu Endeksler: Sefalet, Faiz, Enflasyon

En büyük 10 ekonomi içinde yer alacağı belirtilen Türkiye, ekonomik kriz nedeniyle fakirler liginde yer almaya başladı. Yüksek enflasyon ve faiz konusunda Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alan Türkiye 'sefalet endeksi'nde de dünya birinci sıraya yükseldi. 

'Türkiye şahlanıyor'

'Türkiye şahlanıyor'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'Dünya ekonomisinin yüzde 3 küçüldüğü, küresel ticaretin yüzde 10 daraldığı ortamda biz büyüme kaydettik. G20'de ikinci sırada yer aldık. 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7'lik büyüme yakaladık. İşsizlik düştü, Türkiye şahlanıyor.' demişti.

Independent Türkçe'den Adem Demir haberine göre, Erdoğan pek çok defa benzer cümleler kurarak Türkiye'nin 'İrade, erdem ve cesaretle şahlanacağını' ifade etti.

Sadece Erdoğan değil, birçok yetkili de benzer açıklamalar yaptı.

Bunlardan biri de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu.

5 Haziran 2021 tarihinde, 'Temmuz ayından sonra Türkiye ekonomisi atağa kalkacak. Öyle bir sıçrayacak ve büyüyecek ki etrafımızdaki Almanya'sı, Fransa'sı, İngiltere'si, İtalya'sı ve o her şeye burnunu sokan ABD'si de çatlayacak' demişti Soylu.

Sefalet endeksinde ilk sırada

Sefalet endeksinde ilk sırada

Ancak müjdesi verilen o şahlanış şimdilik ufukta görünmüyor.

Birçok veri Türkiye'nin zenginler liginde yer almasının neredeyse imkansız hale geldiğini gösteriyor.

İktisatçı Arthur Okun tarafından 1960'larda formüle edilen sefalet endeksi, enflasyon ve işsizlik oranının basit toplamından oluşuyor.

Endeks değerinin yükselmesi, iş bulmakta zorlanan insanların daha yüksek enflasyona maruz kaldığı anlamına geliyor.

Türkiye, yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik rakamları nedeniyle Arjantin'i de geçerek sefalet endeksinin ilk sırasında yer aldı.

Avrupa ülkeleri arasında en yüksek faiz oranı Türkiye'de

Avrupa ülkeleri arasında en yüksek faiz oranı Türkiye'de

Son açıklanan verilere göre Türkiye'de enflasyon yüzde 48,69 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı ise yüzde 11,2.

Arjantin'de yıllık enflasyon yüzde 50,9'ken işsizlik ise yüzde 8,2'di. Arjantin enflasyonu Türkiye'nin enflasyon oranından yüksek olmasına rağmen işsizlik rakamı Türkiye'de daha yüksek. Bu nedenle Türkiye bu kategorideki sıralamada ilk sıraya yerleşmiş oluyor. 

Türkiye'de politika faizi yüzde 19'dan yüzde 14'e düşürüldü. Politika faizi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Merkez Bankası tarafından 5 puan düşürülse de diğer ülkelere kıyasla yine de yüksek.

Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında en yüksek faizle birinci, G-20 ülkeleri arasında ise ikinci sırada.

Dünyada faiz oranlarının en düşük ve en yüksek olduğu ülkelerden bazıları şöyle:

Dünyada faiz oranlarının en düşük ve en yüksek olduğu ülkelerden bazıları şöyle:

Enflasyona gelince Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ocak verilerine göre Türkiye'de aylık enflasyon yüzde 11,10 olurken yıllık bazda ise 48,69 olarak açıklandı.

Avrupa ülkelerinden hiçbiri bu kadar yüksek bir  enflasyon oranı görmedi.

Bazı Avrupa ülkelerinin enflasyon oranları şu şekilde:

Bazı Avrupa ülkelerinin enflasyon oranları şu şekilde:

Enflasyonun en yüksek olduğu ülkeler Amerika, Afrika ve Asya kıtalarında yer alıyor. Türkiye, işte bu kategorideki devletlerin arasında.

Enflasyon oranının en yüksek olduğu ülkeler de şöyle:

Enflasyon oranının en yüksek olduğu ülkeler de şöyle:

Benzer olumsuz bir tablo işsizlik oranlarında da söz konusu.

İşsizliğin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye, 11,2 oranındaki işsizlik oranıyla G20 ülkeleri arasında ilk üçte. Avrupa Birliği ülkeleri arasında yüzde 13,33 ile İspanya birinci sıradayken, Yunanistan yüzde 13,3 ile işsizliğin yüksek olduğu ülkeler arasında.

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erinç Yeldan, 'Türkiye kendisine benzeyen, rakip gelişmekte olan ülkeler grubu içerisinde en kötü enflasyon oranına sahip. OECD ülkeleri arasında da ortalamanın çok üstünde işsizlik oranına ulaştı' dedi.

"İşsizliğin en yüksek olduğu ülkeler kategorisinde"

"İşsizliğin en yüksek olduğu ülkeler kategorisinde"

Karşılaştırma grubu olarak OECD ülkeleri de alınsa, gelişmekte olan ülkeler grubuna da bakılsa Türkiye ekonomisinin gerek enflasyon gerekse işsizlik bakımından en alt sırada yer aldığını ifade eden Yeldan, 'Bu kaba bir gözlem. Bu, nihayetinde iki verinin aritmetik toplamı. Genç işsizlik ve özellikle de kadın istihdamı önündeki engellerle birlikte Türkiye ekonomisi son derece kötü ve giderek kötüleşen bir performans sergiliyor' diye konuştu.

'Bu gidişat Türkiye'nin dünyanın en büyük ekonomisine sahip ilk 10 ülke arasına girmesi hayali imkansız kılıyor mu' sorusuna Prof. Dr. Erinç Yeldan şu cevabı verdi:

'Ekonomi nihayetinde bir alternatifler sanatıdır'

'Ekonomi nihayetinde bir alternatifler sanatıdır'

'Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alma arzu ve niyeti vardı. Dikkat ederseniz ‘niyet' sözcüğünü kullanıyorum. Bu hiçbir zaman bir hedef veya plan haline dönüşmedi. Bunun bir hedef haline gelmesi için bu hedefin araçları, yapılacak yatırımlar, maliyetleri, kaynakların tahsisi ve fayda-maliyet analiziyle ciddi bir planlama gerekiyor.'

'Ekonomi nihayetinde bir alternatifler sanatıdır' diyen Prof. Yeldan, 'Fırsat maliyetleri nelerdir? Fayda-maliyet analizi nasıldır? İç ve dış kaynak dengesi nasıl oluşturulacak? Bütün bunlar hedeflerin içinde tasarlanmadan yapılan söylemler sadece birer iyi niyet temennisi olur. Türkiye bu şekilde yola çıktı. Bu süreçte Kovid-19, dış politika şokları, Suriye, Rusya, ABD, Avrupa Birliği ile krizler söz konusu oldu. Hedefe ulaşmak için herhangi bir planımız olmadığı için savrulduk ve bu öngörü şu anda gündemden çıkmış vaziyette' değerlendirmesinde bulundu.

"Avrupa'da birinciyiz"

"Avrupa'da birinciyiz"

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Ekonomi ve Finans Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı, Türkiye'nin gıda enflasyonunda da dünyada 5'inci sırada yer aldığını hatırlattı.

Karşılaştırmalar yapılırken öncelikle birbirine benzeyen devletlerin kıyaslanması gerektiğinin altını çizen Çanakçı, 'Dünyada en yüksek enflasyonda 9'uncü sıradayız ama üstümüzdeki ülke Zimbabve, altımızdaki ülkeler de Etiyopya ve Venezuella. Aslında bizim karşılaştırılmamız gereken ligin Avrupa ve G20 ligi olması gerekiyor. Böyle olmayınca karşılaştırma yapmanın bir anlamı kalmıyor' diye konuştu.'G20'de 22'ye geriledik'

'Avrupa'da birinciyiz. G20'de enflasyonu bizden yüksek tek ülke vardı. İşsizlik eklendiğinde biz G20'de de sefalet endeksinin en kötü olduğu birinci ülkeyiz' diyen Çanakçı, 'Sefalet endeksinde Arjantin'i de geçmiş olduk' ifadelerini kullandı.

İbrahim Çanakçı, 'En büyük ekonomiye sahip ilk 10 ülke arasına girmek hayal oldu mu' sorusuna yanıtı ise şu oldu:

'İlk 10 ekonomi içerisine gireceğiz' derken hep satın alma gücü paritesine göre rakamlar kullanıyor. Halbuki dünyadaki ekonomilerin sıralamaları piyasa kuruna göre hesaplanır. Türkiye piyasa kuru ile hesaplandığında dünya ekonomisindeki yerimiz AK Parti iktidara geldiğinde 21'inci sıradaydı. Bu 2013'lerde 16'ncı sıraya kadar yükseldi. Maalesef 2021'de tekrar 21'inci sıraya düştü. Bu sene de 22'nci sıraya düşmesi bekleniyor. Şimdi 22'nci sıradan tekrar 10'uncu sıraya yükselmesi hele birkaç yıl içerisinde bu politikalarla gitmesi mümkün değil.'

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
6
4
3
3
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Can

Saraydaki son durum ise zenginlik lüks huzur ve pişkinlik