Görüş Bildir
Haberler
Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğunun (SGUB) Belirtileri ve Tedavileri

etiket Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğunun (SGUB) Belirtileri ve Tedavileri

Cem Keçe
30.11.2023 - 13:56

Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu (SGUB), tıp literatüründe “Persistent Genital Arousal Disorder” (PGAD) olarak adlandırılır. Bu durum, cinsel organlarda ve genital bölgede “sürekli ve rahatsız edici bir cinsel uyarılma” hissiyle karakterize edilen bir tıbbi durumdur.

SGUB; eş zamanlı cinsel fantezi, cinsel arzu ya da cinsel uyarı olmadan, kendiliğinden ortaya çıkıp saatler veya günlerce devam edebilen istenmeyen, rahatsız edici, kontrol edilemeyen ve sürekli genital uyarılma belirtileri ile karakterizedir. Fizyolojik genital uyarılma yanıtları ise sıklıkla öznel cinsel arzu ya da cinsel istekten bağımsız olarak deneyimlenir; davetsizdir, rahatsız edicidir veya istenmeyen şekilde ortaya çıkar ve yoğun sıkıntı verir. Olağan bir orgazm ile sonuçlanmayan bu uyaranlar saatler veya günleri bulan “çoklu, yalancı ve anhedonik orgazm benzeri durumlar” ile yatışır. SGUB sık karşılaşılmayan bir bozukluk olmakla beraber utanç, sosyal izolasyon ve intihar düşüncesi ile yakından ilişkili ciddi bir klinik tablo yaratır, uyku bozuklukları ve yoğun mastürbasyon yapma tabloya eşlik edebilir.

SGUB, gerçek yaygınlığından daha düşük oranda tanı konulan bir durumdur, çünkü bu çok az bilinen ve hala tartışma konusu olan durum uzun süreli rastgele cinsel ilişkilerde bulunma bozukluğu yani hiperseksüalite ile çok karıştırılır. Ayrıca SGUB yaşayan kadınlar böylesi bir tanı almaktan korktukları için çoğu zaman bu yakınmalarını hekimler veya cinsel terapistler ile paylaşmazlar.

SGUB’un temel belirtileri

SGUB’un temel belirtileri

1- SGUB’ta “tekrarlayan, yalancı ve rahatsız edici orgazm hissi” mevcuttur. Yani “kontrol dışı ve rahatsız edici orgazm benzeri bir durum” söz konusudur.

2- “Genital bölgede, vulvada ve klitoriste rahatsızlık veren bir zonklama, gerginlik, yanma, batma, titreme, kaşıntı gibi tatlı bir şey, sık sık tuvalete gitme ihtiyacı” ile kendisini gösterir.

3- Cinsel düşünceler veya cinsel uyarılma hissi sürekli zihinlerinde dolaşır ve kişinin normal günlük aktivitelerini engelleyebilir.

4- SGUB genellikle cinsel, fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duygusal rahatsızlığa yol açar ve bu nedenle kişinin yaşam ve ilişki kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir.

Neden olur?

SGUB'ın nedeni tam olarak anlaşılmamıştır ancak bazı faktörlerin bu duruma katkıda bulunabileceği düşünülmektedir. Hormonsal dengesizlikler, sinir sistemi sorunları, pelvik taban kaslarının anormal kasılması gibi etkenler bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Depresyon ve anksiyeteyi içeren psikolojik kökenli patofizyolojilerle ilişkili olabileceği gibi, damarsal, nörolojik, farmakolojik temelli patofizyolojik süreçlerle de ilişkili olabilir.

Psikolojik ve psikiyatrik nedenlerin başında “suçluluk ve günahkarlık duygusu, korku ve kaygı” gelir. “Antidepresan ilaçlar” ve “zyban (wellbutrin) gibi sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçlar”, nörolojik olarak “tarlov kistleri” SGUB’a yol açabilir.

“Erkekteki priapism durumu kadında SGUB şeklinde kendisini gösterebilir” veya “klitorisin kanlanması ile ilgili arterio-venöz problemler” damarsal nedenler arasında sayılabilir. “Dar pantolon giyme, çok fazla bisiklete binme ve at binme gibi vajinaya uygulanan baskıyı artıracak aktivitelerde bulunma” SGUB’u tetikleyebilir.

SGUB’u tetikleyen uyarıcılar

—Sezaryen ameliyatları

—Zeban gibi çok özel antidepresanların kullanılması

—Âdetin bitmesi veya kesilmesi

—Farklı antidepresanların üst üste kullanılması

—Tren, araba veya motosiklet gibi araçların yarattığı titreşimler

—Geçirilen bir kaza sonrasında pelvis bölgesinin incinmesi ve yaralanmasından sonra mastürbasyon yapma, vb.

SGUB’un tedavisi

SGUB’un tedavisi

SGUB cinsel sağlık sorunlarına ve kişisel yaşam kalitesine ciddi bir etki yapabilen bir durumdur. Bu nedenle, SGUB şüphesi olan bir kişi bir cinsel terapiste başvurmalıdır. Tedavi, belirtileri hafifletmeye ve kişinin yaşamını daha iyi hale getirmeye yardımcı olabilir. Ancak, bu tür rahatsızlıkların spesifik tedavi yaklaşımları ve sonuçları kişiden kişiye değişebilir, bu nedenle profesyonel yardım almak önemlidir. SGUB'u tedavi etmek karmaşık bir süreç olabilir ve her birey için farklılık gösterebilir. Tedavi seçenekleri arasında şunlar bulunabilir:

1- MetaSeks Cinsel Terapi: Cinsel terapist, kişinin SGUB ile başa çıkmasına yardımcı olabilir ve cinsel uyarılma ile ilişkili kaygıyı azaltabilir. Mastürbasyon sıklığı günlük olarak bir çizelgeyle takip edilebilir. Psikoeğitim verilerek suçluluk ve günahkârlık duygusu azaltılmaya çalışılır.

2- İlaç tedavisi: Bazı ilaçlar cinsel uyarılmayı kontrol etmeye yardımcı olabilir. Ancak ilaç tedavisi herkes için etkili olmayabilir. MsVenüs, doloksetin, alprazolam, ketiapin ve magnezyum bisglisinat tedavide kullanılabilir. B vitamin kopmpleksleri ve kas gevşeticiler de tedaviye eklenebilir.

3- Pelvik taban rehabilitasyonu: Pelvik taban kas fonksiyonunu optimize etmeyi amaçlayan bir tedavi yöntemidir. Rehabilitasyonda hedef kasların dengeli ve koordineli çalışmasını sağlamaktır. Bu alanda uzman terapistler tarafından uygulanan bir yöntemdir.

4- Hormon tedavisi: Hormonsal dengesizlikler SGUB'in nedeni ise, hormonsal tedavi düşünülebilir.

SGUB şikayetlerinizi azaltmak için yapılabilecekler

—Atakları tetikleyen ortamlardan ve etkenlerden mümkün olduğunca uzak durun.

—Ayakta iş yapın.

—Vajinayı titreşime maruz bırakmayın.

—Vajina ısısını düşük tutmak için soğuk kompres uygulayın. 

—Kaygı ve stresi azaltma için diyafram nefesi kullanın, nefes ve gevşeme egzersizlerini düzenli yapın. 

—Stresten uzak durun.

—“Suçlu ve günahkâr değilim” cümlesini sık tekrar edin.

—Vajinaya direkt olarak baskı-basınç sağlayan etkenleri ortadan kaldırın.

—Uyurken veya araba kullanırken bacaklarınızın arasına minder yerleştirin, tek ayağınızı altınıza alarak oturun, geniş iç çamaşırları ve giysiler tercih edin.

—Oturma minderleriyle zemini yumuşatın.

—Desteğini sağlamak amacıyla partnerinizi ve ailenizi bilgilendirin.

—Düzenli mastürbasyon yapın.

—Düzenli masaj yaptırın.

—Spor yapın.

—Açık havada egzersizler yapın.

—Ters Kegel egzersizleri yapın

Web

Instagram

Facebook

X

YouTube

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0