onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kazandığı Parayla Dünyayı İyi Yönde Değiştirmeye Ant İçmiş 9 İyiliksever İş İnsanı

etiket Kazandığı Parayla Dünyayı İyi Yönde Değiştirmeye Ant İçmiş 9 İyiliksever İş İnsanı

İnanılmaz paralar kazandıkları halde dünyanın herhangi bir taşına toprağına gram faydası dokunmadan yaşayıp giden pek çok zenginin aksine, insanlık için iyi bir şeyler yapmaya kaynak ve vakit ayıran iş insanları da hiç az değil neyse ki. 

Business Insider geçtiğimiz günlerde, hayır işleri ve sosyal projeler anlamında dünyada öne çıkan 100 iş insanının listesini yayınladı. Bu isimlerden bir kısmını sizler için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Paul Polman

1. Paul Polman

Unilever CEO'su

2009 yılında Unilever CEO'luğuna geldiğinden beridir, Polman Unilever bünyesine Hellmann's gibi, Dove gibi daha çevre dostu ürünler katmaya başladı. 

2010 yılında şirketin 'Sürdürülebilir Yaşam Planı'nı açıklayan Polman'a göre, şirketin hedefi 2020 yılına kadar bir milyarın üzerinde insanın daha sağlıklı ve çevre dostu ürünler kullanıyor olmasını sağlamak ve 2030 yılında şirketin karbon ayak izini yarıya indirmiş olmak.

Polman katıldığı Birleşmiş Milletler küresel ısınma konferansında, 5 yıl içinde tüm dünyada Unilever ürünlerinin üretiminde kömür kullanımını tamamen bitirmeyi, 2030 yılına kadar ise tüm enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedeflediklerini söylemişti. Şu an şirketin kullandığı enerjinin %40'ı rüzgar ve güneş enerjisi gibi kaynaklardan sağlanıyor. The New York Times'a göre, 2009'dan bu yana Unilever atıklarını %85 oranında, emisyonunu ise %37 oranında azaltmış.

2. Paul Tudor Jones

2. Paul Tudor Jones

Tudor Investment Corporation, The Robin Hood Foundation ve Just Capital'ın kurucusu

13 milyar dolar değerindeki şirketiyle son derece başarılı bir iş adamı olan Jones, aynı zamanda hayır işlerine olan düşkünlüğüyle de biliniyor. 

2015 yılında kurduğu Just Capital, her yıl 1.000 şirketi sosyal duyarlılık ölçütlerine göre listelemeyi hedefliyor. Bu ölçütler içerisinde sürdürülebilirlik, çalışan memnuniyeti, sosyal sorumluluk projeleri gibi konular var. Jones böyle bir liste yapılarak şirketlerin afişe edilmesinin, bu konulardaki şirketler arası rekabeti artıracağı görüşünde. 

Jones aynı zamanda 30 yıldır Robin Hood Foundation'ı yönetiyor. Burası ise, varlıklı kişilerden bağış toplayarak bu bağışları yoksullukla mücadele eden derneklere aktarıyor. Kuruluşundan bu yana yoksullukla mücadele için tam 2,5 milyar dolar bağış toplamış.

3. Salman Khan

3. Salman Khan

Khan Academy kurucusu ve CEO'su

Khan aslında bir eğitimci olmayı hiç planlamamış. Bir gün, kuzenlerine verdiği özel matematik ve fen derslerinin videolarını Youtube'a yüklemiş ve izlenme oranları karşısında hayrete düşmüş. İşte o zaman, çok büyük bir şeyin gelmekte olduğunu fark etmiş. 

Böylelikle, 2009 yılında, çalıştığı işi bırakmış ve kendisini tamamen Khan Academy'ye adamaya karar vermiş. Gerçekten de Khan Akademy, tüm dünyaya ücretsiz olarak ders videoları yayınlayan devrim niteliğinde bir akımın başlatıcısı oldu. Akademi'nin bugün 40 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı var ve videolara birçok dil seçeneği eklenmeye devam ediyor. 

Khan amacının, özel ders ve kurlara parası yetebilen öğrencilerle yetmeyen öğrencilerin arasındaki açığı kapatmak olduğunu söylüyor. Herkesin her an her yerden ulaşabileceği, birinci sınıf bir eğitim sistemi hedefliyor ama konu skalasını genişletmesi gerektiğinin de farkında olduğunu ekliyor. Ayrıca videolara gelen yorumları incelemeye de mutlaka vakit ayırdığından bahsediyor.

4. Elon Musk

4. Elon Musk

Tesla and SpaceX kurucusu ve CEO'su

Kuşkusuz, dünyayı değiştirecek fikirler dendiği zaman akla ilk gelen isimlerden birisi de Elon Musk. Testa'nın elektrikli arabaları tüm otomotiv sektörünü kökten değiştirmek üzere. Dünyanın fosil yakıtlara olan bağımlılığını, haliyle küresel ısınma hızını elektrikli arabalar sayesinde epeyce azaltmak mümkün olacak.

SolarCity ise, ev tipi, kurulumu pratik ve uygun fiyatlı güneş panelleri üretiyor.  

Musk SpaceX ile ise, bildiğimiz gibi Mars'ı kolonileştirme hayalini kurmakta. Bunu nasıl yapacağına dair planlarını geçtiğimiz günlerde açıklamıştı; bu galeriden okuyabilirsiniz:  

5. Sergey Brin ve Larry Page

5. Sergey Brin ve Larry Page

Google eş kurucuları

Kuruluşundan yaklaşık 20 yıl sonra bugün, Google Apple'dan sonra dünyanın en değerli şirketi. Youtube, Android ve Google Maps'le birlikte yıllık geliri 75 milyar dolar civarında. Brin ve Page bu kazancın önemli bir kısmını kendi kendini kullanabilen arabalar, akıllı kontakt lensler gibi projeler için kullanıyor.

Brin ve Page'in işveren olarak saldıkları ünse Silikon Vadisinde efsane haline gelmiş durumda. Yaklaşık 65.000 çalışanları var ve gurme yemeklerden fitness ve masaja kadar pek çok imkandan ücretsiz faydalanıyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Bill ve Melinda Gates

6. Bill ve Melinda Gates

Bill & Melinda Gates Vakfı eş kurucuları

Eş kurucusu olduğu ve 2000 yılına kadar CEO'luk görevini yaptığı Microsoft sayesinde Gates'in 80 milyar civarı bir serveti var. Ve artık vaktinin çoğunu, eşi Melinda ile birlikte 2000 yılında kurduğu vakfın hayır işleri ile geçiriyor. Vakfın ana odak noktası, küresel ölçekte sağlık ve eğitim kalitesini yükseltmek ve yoksulluğu azaltmak. 

Bu vakıf, yıllık yaklaşık 40 milyar dolarlık bağış geliriyle şu an dünyadaki en büyük hayır kurumu. Sağlık alanında AIDS, sıtma ve diğer bulaşıcı hastalıkların tedavisine odaklanan vakıf sayesinde, 2000 yılından bu yana tam 4 ülkede sıtmanın tamamen kökü kurutuldu. 2014'te Hindistan'da çocuk felci tamamen bitti. 

Çiftin yardımları yalnızca bu vakıfla da sınırlı değil. Bugüne dek kendi kişisel servetlerinden 27 milyar dolar gibi bir miktarı farklı kurumların hayır işlerine yatırmışlar. 'Yaşam boyu kazandığının yarıdan fazlasını hayır işlerine yatır' akımını da zaten Gates ve Buffet birlikte başlatmışlardı.

7. Marc Benioff

7. Marc Benioff

Salesforce kurucusu ve CEO'su

Benioff Salesforce'u 1999'da kurduğunda, şirketin yıllık kazancının %1'ini, çalışanların çalışma saatlerinin %1'ini ve toplam ürün değerinin %1'ini hayır işlerine yatırmaya yemin etmiş. O günden beridir de hiçbir yıl atlanmadan bu şekilde devam ediyorlar. Dünyanın en büyük dördüncü yazılım firması haline gelen şirketin CEO'su Benioff, sosyal sorumluluk eksenli salesforce.org sitesini de bizzat yürütüyor. 

Benioff aynı zamanda sıkı bir LGBT aktivisti. Bunun yanı sıra, eşi Lynne ile beraber California San Francisco Üniversitesine 200 milyon dolarlık bir bağış yaparak, bir çocuk hastanesi kurulmasına öncülük etti. Ayrıca şehirdeki 20 devlet okuluna 14 milyon dolar bağışladı.

Çeşitlilik ve eşitlik yanlısı Benioff, kendi firmasında kadınların erkeklerden daha az kazandığını fark ettiğinde ise, 3 milyon dolar gibi bir parayı cebinden ödeyeyip bu açığı kapatmış.

8. Howard Schultz

8. Howard Schultz

Starbucks CEO'su

Neredeyse 30 yıldır, dünyanın en büyük ve ünlü kahve zinciri Schultz'a emanet. Yönetimi süresince, sosyal konulara ve çalışan memnuniyetine verdiği önemle de her daim adından söz ettiriyor.

300.000 çalışanının tümünden 'ortaklarım' diye bahseden Schultz, ABD'deki çalışanlarının üniversite eğitim masrafları ile, tüm sağlık giderlerini karşılıyor. 

Aynı zamanda, restoranlardaki artık yiyeceklerin ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlayan Foodshare programının da kurucusu. Schultz 2021 yılına kadar 50 milyon tabak yemek bağışlamış olmayı planlıyor.

9. Mark Zuckerberg

9. Mark Zuckerberg

Facebook kurucusu ve CEO'su

Harvard'daki bir yurt odasında 2004'te başlayan macera, 330 milyar doları aşan değeriyle bugün dünyanın en popüler sosyal medya platformu.

Kızlarının kasım ayındaki doğumunun ardından, Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan, servetlerinin %99'unu bağışlayacaklarını açıkladı -ki bu da 52,1 milyar dolar gibi bir rakam ediyor. Chan Zuckerberg İnisiyatifini kuran çift, bağışlarını bu kurum aracılığıyla gerçekleştiriyor. Kurum, sağlık, eğitim ve çeşitliliğe yönelik faaliyetler yürütmekte.

Zuckerberg hepsinin ötesinde, birbirimizle olan iletişim biçimimizi sonsuza dek değiştirmekle kalmadı; dünyanın her yerinden herkesle iletişim kurabildiğimiz bir platformu insanlığa hediye etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
225
73
33
12
9
7
3
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
isimsizim

Sinirlendiğim nokta bu insanların yardım etmemeleri değil yardım ediyor gibi gözükmeleri. Yaptıkları tek şey vakıf kurmak ve bu kurdukları vakıflarla paralar... Devamını Gör

_orca_

Karavan değil paravan bro. Büyüyü bozmak istemem.

Tolga Eser

bunlara inananlar varmı cidden?

benjaminfranklin

Dünyaya yaptıkları kötülükleri iyilik satın alarak ört bas etmeye çalışıyorlar ...Vicdani pres dedikleri olay.