Görüş Bildir
Haberler
Hizbullah ile İlişkisi Olduğu Öne Sürülen HÜDA PAR Kimdir?

Hizbullah ile İlişkisi Olduğu Öne Sürülen HÜDA PAR Kimdir?

13. Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri tüm Türkiye'nin gündeminde yer alıyor. Seçimden çıkan sonuçlara odaklandığımız bu günlerde siyaset dünyası en hareketli günlerini yaşıyor. '14 Mayıs'ta aday çıkarmayacağız, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyeceğiz' ifadelerini kullanan HÜDA-PAR hakkında yapılan araştırmalar hız kazandı. HÜDA-PAR'ın meclise girip girmediği ise merak konusu haline geldi. Peki, HÜDA-PAR meclise girdi mi? HÜDA-PAR kimdir, açılımı nedir? HÜDA-PAR Genel Başkanı kimdir? 

Gelin günlerdir gündemden düşmeyen HÜDA PAR'ı beraber tanıyalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri Türkiye'nin sıcak gündeminde yer alıyor. 14 Mayıs Pazar günü yapılan seçimler siyaset dünyasının trafiği de hızlandırdı.

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri Türkiye'nin sıcak gündeminde yer alıyor. 14 Mayıs Pazar günü yapılan seçimler siyaset dünyasının trafiği de hızlandırdı.

'2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı aldık. Parlamento seçimleriyle ilgili de görüşmelerimiz devam ediyor' açıklamasını yapan HÜDA-PAR hakkında yapılan araştırmalar gündem oldu.

HÜDA-PAR Kimdir? HÜDA-PAR Açılımı Nedir?

HÜDA-PAR Kimdir? HÜDA-PAR Açılımı Nedir?

Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partilerden biri olan HÜDA-PAR'ın açılımı Hür Dava Partisi'dir.

Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması 'HÜDA PAR' olan siyasi oluşumun kurucu Genel Başkanı da Mehmet Hüseyin Yılmaz'dır.

HÜDA-PAR Genel Başkanı Kimdir?

HÜDA-PAR Genel Başkanı Kimdir?

HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'dur.

Yapıcıoğlu, 30 Haziran 2013 tarihinde düzenlenen 1. Olağan Büyük Kongre ile birlikte genel başkanlık görevine getirilmiştir. Ardından 21 Mayıs 2018 tarihinde istifa etmiştir.

Hür Dava Partisi'nin 2 Haziran 2021 tarihinde düzenlenen 4. Olağan Kongresi'nde Zekeriya Yapıcıoğlu yeniden partinin Genel Başkanlığına seçilmiştir.

HÜDA-PAR Genel Başkanları

HÜDA-PAR Genel Başkanları
  • Mehmet Hüseyin Yılmaz 19 Aralık 2012 - 30 Haziran 2013

  • Zekeriya Yapıcıoğlu 30 Haziran 2013 - 21 Mayıs 2018

  • Mehmet Yavuz (vekil) 21 Mayıs 2018 - 7 Ekim 2018

  • İshak Sağlam 7 Ekim 2018 - 2 Haziran 2021

  • Zekeriya Yapıcıoğlu 2 Haziran 2021 - Günümüz

HÜDA-PAR Oy Oranı Nedir?

HÜDA-PAR Oy Oranı Nedir?

2014 yılında yerel seçimlere katılan HÜDA-PAR'ın oy oranları, Ağrı'da %1.37, Batman'da %7.80, Bingöl'de %3.06, Bitlis'te %5.58, Diyarbakır'da %4.77, Mardin'de %2.00, Muş'ta %1.46, Siirt'te %1.16, Şırnak'ta %2.32 ve Van'da %0.65 oldu.

HÜDA-PAR 2018 seçimlerinde ise %0.03 oranında oy aldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hür Deva Partisi 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan genel seçimlere ise katılım sağlayamadı.

Hür Deva Partisi 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan genel seçimlere ise katılım sağlayamadı.

HÜDA-PAR, 2015 yılının Haziran ayında yapılan genel seçimlerde Adana, Bitlis, Şırnak, Van, Şanlıurfa, Bingöl, Batman ve Diyarbakır'dan bağımsız adayları destekleme kararı aldı. Ancak adaylardan seçilen biri olmadı.

HÜDA PAR Ne Zaman Kuruldu?

HÜDA PAR Ne Zaman Kuruldu?

Hizbullah terör örgütü ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle kapatılan Mustazaf-Der'in devamı olarak kurulduğu iddia edilen HÜDA PAR, aynı yıl içinde partileşme kararı verilmesinin ardından kuruldu.

19 Aralık 2012 tarihinde kurulan Hür Dava Partisi yani bilinen adıyla HÜDA PAR 2013 yılında resmileşmiştir.

HÜDA PAR, Hizbullah’ın Devamı mı?

HÜDA PAR, Hizbullah’ın Devamı mı?

24 Ocak 2001 tarihinde Diyarbakır Emniyet Müdürü iken faili hâlen meçhul olan bir suikast sonucu öldürülen Gaffar Okan vefatından sonra Hizbullah eskisi kadar kullanılmaz oldu. O dönemde gözaltına alınıp bırakılanlarlarla beraber ve içeriye hiç alınmayanlar yeniden Diyarbakır ve Batman gibi illere döndü. 

2004 yılında kurulan Mustazaflar ile Dayanışma Derneği (Mustazaf-Der) ise örgütün yoluna silahsız siyaset yaparak ve sivil toplum kuruluşu olarak devam edeceği şeklinde okundu.

Dernekleşme kararı nedeniyle gündem olan Mustazaf-Der, Kutlu Doğum Haftası'nda organize ettiği Kürtçe mevlit mitinglerle kitlesel kalabalıklar tarafından da dikkat çekti. 

2012 yılında bu derneğin Diyarbakır 2. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilen “Hizbullah terör örgütünün amacı doğrultusunda faaliyetlerde bulunduğu” gerekçesiyle kapatılmasına hükmedildi. Ardından ilgili karar, Yargıtay tarafından onandı.

HÜDA PAR'ın Hizbullah ile İlişkisi Var mı?

HÜDA PAR'ın Hizbullah ile İlişkisi Var mı?

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, partisinin “Hizbullah'ın siyasi ayağı” olduğuna yönelik iddialar için, “Bu soruyu onlarca defa cevapladık. Bir daha cevaplayalım. Net ifadelerle söylüyorum; biz Hizbullah’ın devamı değiliz, siyasi kanadı değiliz, sözcüsü de değiliz. Ne Hizbullah ne de başka bir örgütle HÜDA PAR'ın ne organik ne inorganik bir bağı yoktur. Daha önce defalarca soruldu. 11 yıl önce partimizi kurduk. Onlarca defa net cevaplar verdik. Birileri ısrarla aynı şeyi tekrarlıyor. HÜDA PAR'ın parti programının hiçbir yerinde 'Biz federasyon istiyoruz' diye bir şey yok. Arkadaşlarımız defalarca programa bağlandı. Biz 'federasyon dahil herşey özgürcü savunulabilsin' diyoruz. Biz yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söylüyoruz. Bu yeni anayasayı yaparken de milletin temsilcileri ortak noktada buluşulmalıdır. Yeni anayasada değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddeler olmamalıdır diyoruz. Biz saltanat değil cumhuriyetçi bakıyoruz. Evet biz ümmetçiyiz. Ümmetçi bakmak cumhuriyetçi olmaya engel değil.'ifadelerini kullandı.

HÜDA PAR’ın İdeolojisi Nedir?

HÜDA PAR’ın İdeolojisi Nedir?

HÜDA PAR tarafından yapılan etkinlikler ele alındığında siyasi partinin en belirgin özelliğinin anti-sekülerci olması olduğu söylenebilir. Bu siyasi oluşum, partisinin asıl ideolojik konumunun İslam kimliğini ve ümmetini esas aldığını savunur. 

HÜDA PAR'ın kurulduğu dönemlerde yapılan bir açıklamada 'Türkçü', 'Kürtçü', 'Kemalist', 'Apoist' gibi siyasi tutumları benimsemeyecekleri, bunlara şiddetle karşı olduğuklarını ve partinin bu ideolojilere benzemeyeceği ifade edilmişti.

Zekeriya Yapıcığolu'nun sarf ettiği ‘’Şeyh Said hem arif hem mücahid hem kâmil bir mürşid hem şehid hem ilmiyle amil bir alimdir.' sözlerine bakılırsa HÜDA PAR’ın Şeyh Said yanlısı bir tutum içerisinde olduğu öngörülebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

HÜDA PAR Kürt Milliyetçisi mi?

HÜDA PAR Kürt Milliyetçisi mi?

HÜDA PAR sözcüsü Serkan Ramanlı, yaptığı bir röportajında partisinin Kürt milliyetçisi olduğu yönde orta atılan iddiaları, 'Biz Kürt milliyetçisi bir parti değiliz. Biz her türlü milliyetçiliği ayakları altına almış bir partiyiz. Biz Müslüman'ız. Bize göre bütün Müslümanlar kardeştir.' sözleriyle reddetti.

HÜDA PAR’ın Kadınlara Bakış Açısı Nedir?

HÜDA PAR’ın Kadınlara Bakış Açısı Nedir?

HÜDA PAR’ın resmi sitesinde yayınladığı parti programı içerisinde geçen ifadeleri sizler için sıraladık:

‘’Kadın ile erkek arasında çalışma hakkı noktasında bir ayırım yoktur. Ancak erkek ve kadının gerek ailedeki gerekse toplumdaki konumları ve fizyolojik özellikleri dikkate alındığında, konum ve özelliklerine uygun iş sahalarının bulunması gerekir. Bunun yanında geçim yükümlülüğünü erkeğin yüklenmesi, kadın için çalışmada tabii önceliğin evi olması gerektiğine inanmaktayız.’’

‘’Kadının, çalışarak aile bütçesine katkıda bulunurken çocuklarını ve ailesini ihmal etmemesi için, çalışma hayatında gerekli yasal düzenlemeler ve iyileştirmeler yapılmalıdır. Kadınlarla ilgili düzenlemeler yapılırken inanç ve toplumsal değerler göz önünde tutulmalıdır. Kadının fıtratına uygun işlerde istihdamına dikkat edilmelidir.’’

‘’Kadınların çalışma şartları cinsiyetlerinin gereklerine uygun hale getirilmelidir. Eğitim ve sağlık başta olmak üzere, kadınlara hizmet veren kurum ve kuruluşlarda sadece kadınlar istihdam edilmelidir.

''Çalışmak isteyen kadınların inançlarının gereği olan kılık ve kıyafetleri nedeniyle çalışmalarına engel olunmamalıdır.’’

''Varisleri olmayan veya bulunamayan kişilerin bıraktığı miras, devlet hazinesine değil fakirlere bırakılmalı veya sadece fakir gençlerin evlendirilmesi, yalnız yaşayan kadınların sahiplenilmesi ve yetimlerin bakımı gibi alanlarda kullanılmak üzere oluşturulacak bir fona devredilmelidir.''

HÜDA PAR ve 6284 Sayılı Kanun

HÜDA PAR ve 6284 Sayılı Kanun

HÜDA PAR Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Şahin, partisinin '2023 Seçim Vizyon Belgesi’’ni açıklarken şu ifadeyi kullandı:

‘’Kadına yönelik her türlü şiddetin ve istismarın önlenmesi için, kadının çalışma şartlarının fıtratına ve insan haysiyetine uygun hale getirilmesi için, aile kurumunun nesli ifsat eden zararlı akımlara karşı korunması ve güçlendirilmesi için, yuvaları dağıtan evlilik dışı ilişkilerin, nikâhsız birlikteliklerin ve zinanın yeniden suç sayılması için, sapıklığın propagandasının suç kapsamına alınarak yeni nesillerin zararlı akımlardan korunması için, 6284 sayılı Kanun’un değiştirilmesi ve süresiz nafaka uygulamasına son verilmesi için, evlilikte 25 yılını tamamlayan kadınlara emekli maaşı bağlanması için HÜDA PAR Meclis’te olmalıdır.’’

HÜDA PAR’ın LGBT Görüşü

HÜDA PAR’ın LGBT Görüşü

LGBT haklarına karşı çıktığı bilinen HÜDA PAR konuyla ilgili parti programı içerisinde şu maddeye yer vermiştir:

‘’Aile bir erkek ve bir kadının evlenmesi ile kurulur. Bazı ülkelerde vuku bulan eşcinsel sapık ilişkililerle aile kurulmaz. Buna aile denemez. Aile kurumunun kutsallığını ortadan kaldıran bu tür sapık ilişkiler toplum ve devlet tarafından meşru kabul edilemez.’’

HÜDA PAR’ın İstekleri Nelerdir?

HÜDA PAR’ın İstekleri Nelerdir?

HÜDA PAR resmi sitesinde yayınladığı parti programında isteklerini şöyle sıraladı:

  • Kürtçe, Türkçe ile beraber ikinci resmi dil olarak kabul edilmeli, Kürtçe aynı zamanda eğitim dili olmalıdır. Yeterli talep olması halinde anadili farklı olan diğer vatandaşların da kendi dillerinde eğitim alabilmelerinin önü açılmalıdır.

  • İlköğretim öğrencilerine okutulan, ırkçılık kokan ‘Andımız’ ve benzeri metinler kaldırılmalıdır. Muhtelif yerlerde yazılan ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ gibi yazılar silinmeli, “Bir Türk dünyaya bedeldir.” şeklindeki ırkçı söylemlere son verilmelidir.

  • Zulüm ve ayrımcılık uygulamış olan tarihi şahsiyetlerin isimlerini taşıyan okul, kışla, cadde, sokak ve benzeri yerlerin isimleri derhal değiştirilmelidir.

  • Başta vatandaşlık tanımı olmak üzere, anayasa ve sistemin bütün resmi literatürüne hâkim olan Türklük esaslı dışlayıcı ve ayrımcı söylem terk edilmelidir.

  • Bölgede çok yönlü sorunlara yol açan koruculuk sistemi derhal lağvedilmeli, ancak mağduriyetlere de sebebiyet verilmemelidir.

  • Başta Şeyh Said olmak üzere Kürtlerin büyük bir saygı ile andıkları Kürt âlimlerine zulmedildiği resmen kabul edilmeli, yakınlarından ve bütün halktan özür dilenmelidir.

  • Said-i Nursi, Şeyh Said ve Seyyid Rıza gibi şahsiyetlerin mezar yerleri açıklanmalı, İstiklal Mahkemeleri ile ilgili arşivler derhal açılmalıdır.

  • Medreseler iyileştirilmeli, asli fonksiyonlarına kavuşturulmalı ve medreselerde verilen icazetlere resmi statü tanınmalıdır.

  • Uzun yıllar her alanda geri bırakılan bölgenin, batıdaki ekonomik refah seviyesine ulaşması için gerekli yatırımlar yapılmalı, bu anlamda bölgeye pozitif ayrımcılık uygulanmalıdır.

  • Vatandaşlığa kabul işlemlerinde başka ülke vatandaşı olan Kürtlere de Batı Trakya ve diğer bölgelerden gelen Türk kökenli kişilere sağlanan kolaylık ve ayrıcalıklar tanınmalıdır.

  • Siyasi nedenlerle uğradıkları takibat veya aldıkları cezalar nedeniyle yurt dışına çıkmak zorunda kalmış olanların ülkeye, siyasi düşüncelerinden dolayı cezaevlerinde tutulan kişilerin de toplumsal hayata dönebilmeleri için siyasi af çıkarılmalıdır.

  • Katı merkeziyetçi yönetime son verilerek yerel yönetimler güçlendirilmeli ve tüm yerel yöneticiler halk tarafından seçilmelidir.

  • Vesayetten ve ideolojiden arınmış, sivil bir anayasa acilen yapılmalıdır.

  • Yeni anayasanın başlangıç bölümü kısa ve öz olmalıdır. Etnik vurgu yapılmaksızın insani hak ve özgürlüklere kuvvetli bir vurgu yapılmalıdır.

  • Bu yeni anayasanın değiştirilemez nitelikte hiçbir maddesi olmamalıdır.

  • Yeni anayasa herhangi bir ideoloji dayatmamalı, bu çerçevede hem seçilecek milletvekillerinin hem de devletin değişik kademelerinde görev alacakların yemin metni değiştirilmelidir. Hiç kimse bir ideolojiye bağlılık üzerine yemin etmemeli ama herkes bu toplumun faydasına çalışacağına dair yemin etmelidir.

  • Profesyonel ordu oluşturularak, askerlik hizmeti zorunlu olmaktan çıkarılmalıdır. Geçiş sürecinde askerlik hizmetini asker olarak yapmak istemeyenler için vicdani red hakkı, insani temel bir hak olarak tanınmalıdır. Bu hakkın kullanımı kişinin ileride belirli haklardan yoksunluğuna da yol açmamalıdır.

  • Yükseköğretim öğrencilerinin ihtiyaçları dikkate alınarak yeteri kadar kız-erkek ve evli yurtları oluşturulmalıdır.

  • YÖK kaldırılarak üniversiteler, akademik, idari ve mali yönden özerk bir yapıya kavuşturulmalı, yükseköğretim kurumları arasında koordinasyonu sağlayan yatay bir organizasyon oluşturulmalıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

HÜDA-PAR Meclise Girdi mi?

HÜDA-PAR Meclise Girdi mi?

Hizbullah örgütü ile bağlantıları olduğu iddialarıyla tartışmaların odağı haline gelen HÜDA-PAR2023 Genel Seçimlerine Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) listelerinden girme kararı aldı. 4 isimle seçime giren Hür Dava Partisi, açıklanan son sonuçlara göre meclise girdi.

HÜDA PAR Kaç Milletvekili Çıkardı?

HÜDA PAR Kaç Milletvekili Çıkardı?

Resmi olmayan sonuçlara göre; İstanbul 3. Bölge'de 4. sıradan aday gösterdiği HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Gaziantep'te 6. sıradan aday gösterilen HÜDA PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir ve Mersin 4. sıradan aday gösterilen HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç milletvekili seçildi.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
117
66
14
6
5
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
rednose34

HDP ile PKK ilişkisi varsa HÜDA-PAR ile Hizbullah terör örgütünün ilişkisi vardir. biz onları HÜDA-PAR olarak değil Ali Gaffar Okkan'in katilleri olarak bili... Devamını Gör

Levent Üreni

BEN HUDA PAR I BİZZAT KENDİ AGİZLARİNDAN DİNLEDİM KİM OLURSA OLSUN DİNLEMEYİ BORC BİLDİM DİNLEMEDEN KARAR VERMEK YANLIŞ OLUR ŞUNA KANAAT GETİRDİM BEN HAYATİM... Devamını Gör

Senin borcunu ayrı seni ayrı iskerim. Lan bas git şuradan mikrobun evladı.

kalifat

hergün HDPKKyi yalayanların, HÜDA-PARı karalama kampanyası çok ironik :)

Hoess

Tam tersi daha da ironik ama hüdapara laf atınca hdpkkyı yücelttiğimizi savunan troller daha da komik