Tarihteki ilk Haçlı Seferi’nin Bizans kralı I. Alexius’un isteği üzerine resmen Türklere karşı yapıldığı bilinmektedir. Papa II. Urban’ın çağrısına kulak veren Haçlılar, 1096 yılında toparlanıp İstanbul şehrine yola çıktılar. Bizanslılar Frenkleri şehre aldıktan sonra şehrin harap edilmesinden dolayı pişman olmuş olsalar da, fazla ses çıkaramadılar.
Anadolu’ya girdiğinde ‘Frank Ordusu’, henüz 17 yasında olan Kılıç Arslan tarafından mağlubiyete uğratıldı. Bu özgüven ile yönünü Malatya’ya, Danışmentli Türkmenlerinin yönüne çeviren Kılıç Arslan, kulağına gelen Frenk tehlikesini (Frenkler gelmeye devam ediyordu) hafife aldı ve pek önlem almadı. Bunun üzerine Frenk ordusu Kılıç Arslan’ı bozguna uğrattı ve 1097 yılında Antakya’yı muhasara etti.
Antakya’ya giren Haçlılar müslüman ahaliyi katletti. Bunun üzerine Selçukluların Musul ‘atabeyi’ Kerboğa, büyük bir kuvvetle Haçlı Ordusuna saldırdı. Ağır kayıplar alan Haçlılardan az bir kısım kaçıp 1099 yılında Kudüs’e ulaştılar. Burada müslüman ve yahudilerin karşı koymalarına karşın Kudüs Krallığı’nı kurmaya muvaffak oldular.
Daha sonra Sur (Tyre) şehrini muhasara eden Frenklere karşı, Sur halkı Şam’da bulunan Selçuklu atabeyi Zahirüddin Tuğtekin’den yardım istediler, şehir kurtarılırsa Sur’u atabeyi verecekleri taahütünde bulundular. Tuğtekin Frenkleri mağlup etti, ama Sur halkı şehri atabey’e teslim etmediler. Bunun üzerine Türk soylu Zahirüddin Tuğtekin‘Ben bunu Allah’ın ve müslümanların rızası için yaptım, kendim için ve taht içín değil’diye karşılar.
1101 yılında Frenkler gelmeye devam eder fakat Kılıç Arslan onları, Halep emiri Fahrulmülk Rıdvan ve Danışmentli Türkmenleri ile birleşerek mağlup etti ve Anadolu’yu Haçlılara geçiş olarak kapattı.
Yorum Yazın