Görüş Bildir
Haberler
Dünya Genelinde Bir Araştırma: En Pahalı İnternet Hangi Ülkede ve Türkiye Kaçıncı Sırada?

Dünya Genelinde Bir Araştırma: En Pahalı İnternet Hangi Ülkede ve Türkiye Kaçıncı Sırada?

Emre Ordu
06.03.2019 - 18:39 Son Güncelleme: 07.03.2019 - 16:56

İngiltere merkezli Cable firması, internetin olduğu yaklaşık 200 ülkede 1 gigabyte'lık (gb) veri kullanımının ortalama fiyat listesini çıkardı. Buna göre dünyada internet verisi kullanmanın en pahalı olduğu yerler Afrika ülkeleri Zimbabve ve Ekvator Ginesi olurken, en ucuz ülkeler Hindistan, Kırgızistan ve Kazakistan oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Zimbabve'de 1 gb'lık veri kullanımının ortalama fiyatı, 75,2 ABD Doları ile adeta dudak uçuklatıyor. Bu fiyat Ekvator Ginesi'nde 65,83 ABD Doları. 

Hindistan'daki ortalama 1 gb veri kullanımıysa sadece 0,26 dolar. Bu fiyat Kırgızistan'da 0,27, Kazakistan'da 0,49 ve Ukrayna'da ise sadece 0,51 dolar. Bu yönüyle, ortalama veriler göz önüne alındığında Avrupa'da internetin en ucuz olduğu ülke Ukrayna olarak göze çarpıyor. 

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasındaysa en ucuz internet 1,16 dolar ile Finlandiya'da. Finlandiya'yı 1,36 dolar ile Batı Avrupa ülkesi Danimarka takip ediyor.

Türkiye 47. ülke

Türkiye 47. ülke

Euronews'ten Kerem Congar'ın haberine göre, Türkiye ise 230 ülkelik listede 47. sırada ve 1 gb veri kullanımının ortalama fiyatı 2,25 dolar. Dünya geneline bakıldığında ortalama fiyat oldukça yüksek: 8,53 dolar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Avrupa'nın açık ara en pahalı ülkesi Yunanistan

Avrupa'nın açık ara en pahalı ülkesi Yunanistan

Listede 224'üncü sırada yer alan Yunanistan ise Avrupa'da veri kullanımının en pahalı olduğu ülke olarak göze çarpıyor. Bu ülkede ortalama 1 gb veri kullanımı 32,71 dolar. Avrupa geneline bakıldığında Yunanistan'dan sonra en yüksek fiyatlar Malta'da 18,79, Portekiz'de 13,98, Norveç'te 13,21 ve Belçika'da 12,30 dolar olarak göze çarpıyor.

Dünya devleri arasında en pahalı ABD

Dünya devleri arasında en pahalı ABD

Dünyanın en büyük ekonomileri ele alındığında ortalama 1 gb internet veri kullanımı Amerika Birleşik Devletleri'nde 12,37, Çin'de 9,89, Almanya'da 6,96, Japonya'da 8,34 ve Birleşik Krallık'ta 6,66 dolar civarında.

Afrika'da ucuz internet Sudan ve Ruanda'da

Afrika'da ucuz internet Sudan ve Ruanda'da
İçeriğin Devamı Aşağıda

Afrika ülkelerindeki en ucuz ortalama internet veri kullanımının Ruanda ve Sudan'da olduğu görülüyor. Bu iki ülkedeki fiyatlar sırasıyla 0,56 ve 0,68 dolar. Latin Amerika'daysa en ucuz internet 1,87 dolarlık fiyatıyla Şili'de kullanılıyor. Şili'yi 1,88 dolar ile Dominik Cumhuriyeti takip ediyor.

Fiyatlar nasıl belirlendi?

Fiyatlar nasıl belirlendi?

Liste hazırlanırken ülkelerdeki ortalama fiyatlar baz alınmış. 1 gb'lık internet kullanımının ortalama 32,71 dolar olduğu Yunanistan'da en ucuz internet kullanım fiyatı 2,1 Euro (1 gb). Ancak ülkede internet sağlayan tüm firmalar baz alındığı zaman, ortalama fiyatın da arttığı görülüyor.

Örneğin ABD'de ortalama 1 gb internet fiyatı 12,37 dolar ancak ülkede 1,5 dolara* da internet bulmak mümkün (*ABD'deki en ucuz internet fiyatı).

"Alt yapı kuvvetli ise fiyat düşüyor"

"Alt yapı kuvvetli ise fiyat düşüyor"

Telekom hizmetleri analisti Dan Howdle, daha iyi internet altyapısına sahip ülkelerde fiyatların daha uygun olduğuna dikkati çekiyor. İnternet hızı yüksek ve gelişmiş altyapıya sahip ülkelerde kullanıcılar büyük veri paketlerini çok daha ucuza alabiliyor. Ancak yavaş bağlantıya sahip bölgelerde durumun tam tersi olduğu görülüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
49
29
14
11
9
8
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ANKA

Asgari ücretle kıyaslama yapıldığında nasıl bizi s*ktiklerini anlayabilirler dolara çevirince ucuz oluyor, onların işçisiyle bizi doktorlar aynı maaşı alıyor... Devamını Gör

magnet1905

Bence yanlış olmuş ülkelerin asgari ücret ile kaç gb kullanabilceklerini yazsalar daha doğru sonuç verir. Örnek Almanyada asgari ücret 1484euro yakşalık 1680... Devamını Gör

Emre ç

tamam da kendi para birimi dolardan yüksek olan ülkeler var. saçma bir sıralama sadece dolar bazında karşılaştırma çok basit. hiç bir analizi yok.