onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dolar, Euro Karşısında Galibiyetini İlan Eder mi? Borsa'ya Tatil Yaramadı! Altın ve Petrol Şimdilik Sakin!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Dolar, Euro Karşısında Galibiyetini İlan Eder mi? Borsa'ya Tatil Yaramadı! Altın ve Petrol Şimdilik Sakin!

Özder Şeyda
13.07.2022 - 10:44 Son Güncelleme: 13.07.2022 - 18:26

Dünyada resesyon ve enflasyon dilemması sürerken, gözler bugün ABD'de enflasyon verilerinde olacak. Haftanın ilk işlem günü olan Borsa İstanbul'da bugün ve yarın işlem olacak. Kurlardaki seyir BİST üzerinde etkili olurken, paritenin de etkileri yakından takip ediliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,27 oranında 6,54 puan artışla 2.440,55 puandan başladı. Sonrasında düşüş geçen endekste bankalar öncülüğünde satışlar sürüyor.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,27 oranında 6,54 puan artışla 2.440,55 puandan başladı. Sonrasında düşüş geçen endekste bankalar öncülüğünde satışlar sürüyor.

Haftanın ilk iki işlem gününde Kurban Bayramı nedeniyle kapalı olan Borsa İstanbul yeniden işleme açılırken, cuma günü de 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü nedeniyle resmi tatil olacak. Geçen haftanın son işlem gününde de yarım gün açık olan piyasada alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,35 artışla 2.434,02 puandan tamamlarken, haftalık bazda yüzde 0,40 değer kaybı görüldü. Bugün gözler içeride işsizlik verilerinde olurken, dışarıda ise İngiltere ve Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi ile Almanya'da ve ABD'de enflasyon verileri öne çıkıyor. 

Teknik olarak ise BIST 100 endeksinde 2.500 seviyesi direnç olarak öne çıkarken, 2.390 seviyesi de destek konumunda olduğunu bildirdi.

Vadeli işlemlerde BIST 30 endeksi kontratı güne yüzde 0,20 oranında düşüşle 2.718,00 puandan başladı.

BIST 100 endeksi günü yüzde 1,07 oranında 25,93 puan düşüşle 2.408,08 puandan tamamlarken, işlem hacmi 23,1 milyar TL olarak gerçekleşti. 

Moody’s, BDDK’nın şirketlerin döviz pozisyonları ile TL kredi kısıtlaması kararının bankacılık sektörünün görünümünü negatife döndürdüğünü bildirirken, Fitch de Vakıfbank'ın ipotekli tahvillerinin notunu 'BB+'dan 'BB'ye düşürdü ve görünümü negatif olarak açıkladı. Bankacılık endeksi de günü yüzde 1,01 oranında düşüşle tamamladı.

Dünyada yeniden yükselişe geçen vaka sayıları ekonomik ortamda yüksek olan belirsizlikleri destekliyor ve varlık fiyatlamaları da bu açıdan giderek zorlaşıyor.

Dünyada yeniden yükselişe geçen vaka sayıları ekonomik ortamda yüksek olan belirsizlikleri destekliyor ve varlık fiyatlamaları da bu açıdan  giderek zorlaşıyor.

IMF'nin ABD ekonomisine dair büyüme beklentileri yeniden aşağı yönlü revize edilirken, bu yıl için yüzde 2,9'dan yüzde 2,3'e indi. ABD'de beklentileri aşan enflasyon verisi sonrası S&P 500 endeksi güne yüzde 1,49, Nasdaq yüzde 1,96 ve Dow Jones yüzde 1,13 oranında değer kaybı ile başladı.

Dün, ECB ve enerji riskleri gündemde olan Avrupa'da ise dün Almanya'da DAX 30 yüzde 0,57, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 0,18 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,80 oranında değer kazandı. İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 0,38 oranında geriledi. Vadeli işlemler yeni güne karışık seyirde başladı.

Almanya'da Haziran'da tüketici fiyatları (final) yıllık %7,6, Fransa'da ise %5,8 olarak açıklandı. 

Asya'da borsalar alış ağırlıklı bir seyir izlerken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5 artışla 26478,77 puandan kapanırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi de yüzde 0,5 değer kazancıyla günü tamamladı.

ABD enflasyon verisi detayları burada👇

Euro/dolar paritesi ana gündem konumuna yerleşti. Euro/dolar paritesi 1 seviyesinin altına sarktı.

Euro/dolar paritesi ana gündem konumuna yerleşti. Euro/dolar paritesi 1 seviyesinin altına sarktı.

Fed'den şahin beklentiler sürerken, ECB'nin artan riskleri nedeniyle yeterli politika alanına sahip olmayabileceğine yönelik endişeler euroda baskı oluşturuyor.

Sabah saatlerinde Dolar/TL piyasalarda aktif işlem olmayan iki günü yatay seyirde geçirirken, bugün de 17,37 seviyesinde işlem gördü. Euro/TL ise pariteye bağlı bir seyirle son iki günde gerilerken, bugün sınırlı bir değer kazancı ile 17,45 seviyesinde bulundu. 

Gün sonunda TL karşısında dolar 17,45, euro 17,63 ve euro/dolar da 1,009 seviyesinden işlem gördü. 

ABD'de ise hafta başından bu yana tahvil piyasalarında oynaklık sürerken, getiri eğrisinin terse döndüğü varlıklar da yakından izlendi. 2 yıllık tahvil faizi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki fark 12,4 baz puana kadar çıkarken, son 15 yılın zirvesini gördü. Resesyon fiyatlaması izlenmeye devam etti. 

Bugün ABD'den beklenen enflasyonda yükseliş ihtimali, belirsizlikleri artırırken, dolar talebindeki artış ile dolar endeksi de son 20 yılın zirvesinde 108,1 seviyesinde görüldü. 

Para piyasalarında Fed'den temmuzda 75 baz puanlık faiz artışı kesin görülürken, eylülde de 75 baz puan artış ihtimali güçleniyor. Çin'de ise artan vakalar risk iştahını baskılarken, Güney Kore'nin 1999'dan bu yana tarihi olan ve Yeni Zelanda merkez bankasının da 50'şer baz puanlık faiz artışları ile sıkılaşması sürdü.

Paritedeki gelişmeler burada👇

Altın fiyatlamalarında resesyon, enflasyon ve faiz artışları baskısı sürüyor.

Altın fiyatlamalarında resesyon, enflasyon ve faiz artışları baskısı sürüyor.

Ons altın, Rusya-Ukrayna savaşı ile gördüğü 2 bin dolar seviyelerinden gerilemesini sürdürürken, nisan ayındaki hızlı gerileme sonrası haziran ortasından bu yana gerilemeye devam ediyor. Geçen hafta görülen sert düşüş ile haftayı kayıpla tamamlayan altın, bu haftaya 1.742 seviyesinden başlarken, 1.725 seviyesinde denge arayışını sürdürdü. 

Gram altın ise dolardaki güçlenmenin desteğiyle, 964 liradan karşılık buldu.

Gün sonunda ons altın 1.740 dolardan, gram altın da 976 liradan karşılık buldu.

Petrol fiyatları 100 doların altında seyrediyor

Petrol fiyatları 100 doların altında seyrediyor

Ay başından bu yana Brent ve Batı Teksas (WTI) petrolü aylık vadeli kontratların %13'ten fazla değer kaybettiği görülen piyasada, ekonomik büyümeye ilişkin endişeler nedeniyle fiyatlar bugün yatay bir seyir izledi..

Montel-Foreks'in haberine göre, Brent ham Kuzey Denizi petrolü Eylül ayı vadeli kontrat bugün Ice Futures'ta en son 0,05 USD düşüşle 99,44 USD/varil seviyesinden işlem gördü. Muadili Batı Teksas (WTI) petrolü Ağustos vadeli kontrat ise 0,01 USD yükselişle 95,85 USD/varil seviyesinden el değiştirdi.

Gün sonunda Brent petrol varili yüzde 0,44 oranında sınırlı bir yükselişle 99,93 dolardan işlem gördü. 

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'de resesyon olma ihtimali ve koronavirüs pandemisiyle mücadeleye yönelik yeni kısıtlamalar nedeniyle dünyanın ikinci en büyük petrol tüketicisi olan Çin'de talep artışının yavaşlayacağı endişeleri gibi nedenlerle piyasa katılımcıları arasında tedirginlik yoğunluk kazanıyor.

ING analistlerinin paylaştıkları bir notta, “Uzun süreli resesyon korkuları piyasaya vurmaya devam ederken, USD'nin gücü ve Çin'in bazı bölgelerindeki Covid vakalarında artış piyasaya destek sağlamıyor” ifadeleri kullanılıyor.

Notta, “Brent şu anda aşırı satım bölgesinde ve piyasa temelleri son haftalarda gördüğümüz satışları açıklamaya yetmiyor. OPEC tarafından Salı günü yayınlanan yeni bir aylık tahmine göre, küresel arzda sıkılığın devam etmesi bekleniyor” bilgilerine yer veriliyor.

OPEC tahminlerine göre, büyük petrol tüketici ülkelerdeki iyileşen ekonomik performans ve Çin'de Covid-19'un kontrol altına alınması sayesinde gelecek yıl küresel talep 2,7 milyon varil/gün artarak 103 milyon varil/gün ortalamaya ulaşacak ve rekor kırmış olacak.

Üreticiler grubu, OPEC dışı arzın ilgili dönemde 1,7 milyon varil/gün artarak ortalama 67,4 milyon varil/gün düzeyine çıkacağını tahmin ediyor.

ABD başkanı Joe Biden, bugünden itibaren İsrail, işgal altındaki Batı Şeria ve Suudi Arabistan'a ziyaretler gerçekleştirecek ve bu hafta Ortadoğu'daki yetkililerle görüşecek.

Biden, Suudi Arabistan ziyaretinde ABD'deki rekor yüksek benzin fiyatlarını dizginlemeye yardımcı olmak için üretimi artırması yönünde OPEC'in en büyük petrol üreticisine baskı yapabilir.

Biden'ın Orta Doğu ziyareti, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IES) enerji arzında küresel sıkılık durumunun daha da kötüleşeceği konusunda uyarıda bulunduğu bir dönemde gerçekleşiyor.

IEA'nın yönetici direktörü Fatih Birol dün Sidney'de küresel bir enerji forumu kapsamında, “Dünya, derinliği ve karmaşıklığı açısından bu kadar büyük bir enerji krizine hiç tanık olmadı. En kötüsünü henüz görmemiş olabiliriz. Bu durum bütün dünyayı etkiliyor” şeklinde konuştu.

Hafta başında Rusya, Almanya'ya akış sağlayan en büyük boru hattı Kuzey Akım 1'i 10 günlük bakım nedeniyle kapatırken, batı ülkelerine yaptırımlar karşılığında yeniden doğal gaz akışı sağlayıp sağlamayacağı korkuları ise belirsizliğini korurken, piyasalar da bunu fiyatlıyor. Avrupa'da temmuz vadeli doğal gaz kontratları 175 euro seviyesinde işlem görüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın