Vize Almanın Kolay Yolu Aranan Çalışan Olmak: Avrupa, "İşini Bilene" Kucak Açıyor
Dünyada, tarihten gelen etkilerin yanında iklim, ekonomi, savaş ya da siyasi nedenlerle doğudan batıya göç hep sürdü. Çalışmak için başka ülkelere gidenler 'gurbetçi' olarak nitelendirildi. Birçok kişi belli bir dönem sonra dönerken, bir kesim de kurulu düzen kurunca orayı vatan belledi. Türklerin yoğunlukta olduğu Avrupa hatta Almanya, göç için her daim ilk sırada yer aldı. 60'lı yılların sonunda gurbetçilik, Almanya'nın vasıfsız çalışan ihtiyacını karşılamak için davetiyle başlamıştı. Bu sefer Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri 'kalifiye eleman' ihtiyacını kapatmak istiyor. Diğer yandan dünyada istihdam açığı farkı artıyor. Bir yandan da Türkiye'de Avrupa'ya vize alınamıyor.
Giderek yaşlanan Almanya’nın yakın gelecekte personel sıkıntısı yaşaması bekleniyor. Son araştırmalara göre milyonlarca çalışan, 15 yıl içinde emekli olacak ve kalifiye eleman açığı oluşacak.
Uzmanlar bu açığın kapatabilmesi için Almanya’nın yılda yaklaşık 400 bin kalifiye iş gücü göçüne ihtiyacı olduğunu belirtiyor.
Türkiye’de son yıllarda siyaset ve ekonomi nedeniyle yurtdışına göç edenler artarken, bu durumdan en çok faydalanan, nitelikli çalışanlara kapılarını açan Avrupa ülkeleri oluyor.
Yasa kapsamında Almanya'ya gidecekler de aranan şartlar şu şekilde:
İngiltere'de çalışabilmenin koşulu olan Nitelikli İşçi Vizesi'ne başvurabilmek için listelenen meslekler şöyle sıralanıyor:
Ancak son dönemde vize sorunlarının artması iş dünyasını da çalışanları da etkiliyor.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, AB üyesi ülkelere turistik seyahat için Schengen vize müracaatları konusunda sistemli bir engelleme olduğunu belirterek, ret oranlarının da çok yükseldiğini belirtti.
Ülkelerin artan borç seviyeleriyle farklı krizlerin gelişmekte olan ülkeleri orantısız bir şekilde etkilediği görülürken, zengin ve fakir ülkeler arasında küresel istihdam uçurumunun kötüleştiği açıklandı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın