'Adil Değer' Ekonomist Robin Brooks Türk Lirası'nı Kurtarma Tüyoları Verdi Türkiye'yi Hangi Ülkeye Benzetti?
'Adil Değer' Ekonomist Robin Brooks Türk Lirası'nı Kurtarma Tüyoları Verdi Türkiye'yi Hangi Ülkeye Benzetti?
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks, TL üzerindeki 'adil değer(fair value)' çalışmalarıyla tanınır. TL'nin değerindeki öngörülerini bir miktar geriden gelmesi nedeniyle iyimser bakış açısı çok eleştirilen Brooks, yeni bir dizi analiz paylaştı. Türkiye'yi Arjantin'e benzetmesi korkuturken, TL'de adil değer hesaplaması bu kez birçok kurumla eşleşmiş göründü.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Eski Goldman Sachs ve IMF stratejisti olan IIF Başekonomisti Robin Brooks, uzun süredir Türkiye ekonomisini yakından takip ediyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2021'de yaşanan kur ataklarında dolar karşısında TL'nin adil değerinin 9,50 seviyesinde kalması yerli ekonomistlerin goygoyuna neden olmuştu.
Brooks, yakında dönemde 21,50 olarak hesapladıkları adil değeri, seçimlerin ertesi gününde 25 olarak güncelledi.
Brooks, bugün uzun bir analiz paylaştı. Önceliği TL'nin stabil olmasına verirken, bunun nasıl yapılacağını da 7 maddede anlattı.
Lira üzerindeki değer kaybı baskısının ihracatın rekabetçi olmaması anlamına gelmediğini belirten ekonomist, "Tam tersi" diyerek, mavi alanda görünen ihracatın "inanılmaz derecede iyi olduğunu" ancak aşırı hızlı büyümeye odaklı olmak ve dolayısıyla ithalata yönelik büyük kredi teşviklerinin (kırmızı) baskı yarattığını belirterek "Bu durmalı" dedi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Seçimlerin bitmesiyle Türk Lirası'nın hızla zayıflamasına izin verildiğini belirten Brooks, yabancı yatırımcıların bu manzarayı görerek Türkiye'den portföylerini kalıcı olarak çıkardığını söyledi ve korkutucu bir benzerlik yaptı: "Türkiye mali otarşide Arjantin'i takip ediyor"
Türkiye'nin "büyük bir ihracat pazarı olan Avrupa'nın hemen yanında yer aldığını" hatırlatan Brooks, "son derece rekabetçi ve dinamik bir ihracat sektörüne sahip" olmasına karşın, yabancı yatırımcıların Türk varlıklarındaki (mor çizgi) durumunun, Arjantin (mavi çizgi) kadar düşük olduğuna dikkat çekti ve ekledi: "Türkiye ne yazık ki finansal otarşiye yönelmeye devam ediyor."
"Türkiye (turuncu çizgi), Brezilya'nın (siyah çizgi) zıt kutbudur" diyen ekonomist, Brezilya'nın büyük ticaret fazlası vermesine karşın, Türkiye'nin büyük açık verdiğini anlatıyor.
2017 gibi yakın bir tarihte Arjantin'in "küresel finans piyasalarının 'harika çocuğu'" olduğunu hatırlatan Brooks, "Ancak bu günlerde, çok yüksek faiz oranları ve yakın zamanda özel sermaye girişlerini çekme ümidi olmayan mali otarşi içinde" diyerek bunun istenmeyen bir durum olduğunu ve Türkiye'nin de bu yolda olduğunu söyledi.
Türkiye ekonomisinin görünümü Robin Brooks'u bile endişelendirmişe benziyor. Ne dersiniz? Sistematik bir krize girmeden bu yoldan döner miyiz?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın