Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Türkiye 'Mavi Bayrak'lı 444 Plajı ile Dünya İkincisi
Uluslararası çevre ödülü 'mavi bayrak' almaya 2006'da 192 plajın hak kazandığı Türkiye'de, son 10 yılda mavi bayraklı plaj sayısı yüzde 131 artışla 444'e ulaştı. Ayrıca Türkiye, 444 mavi bayraklı plaj sayısıyla geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dünya ikincisi.
Anadolu Ajansı'nın Mavi Bayrak Programı'nın başlatılabilmesi amacıyla 1993 yılında kurulan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye'de mavi bayraklı plaj sayısı her geçen yıl artıyor.
İlk olarak 1994 yılında 12 plaj ve 9 marinanın mavi bayrak aldığı Türkiye'de bu sayı 2006'da 192'ye, 2007'de 235'e, 2008'de 258'e, 2009'da 286'ya, 2010'da 314'e, 2011'de 324'e, 2012'de 355'e, 2013'te 383'e, 2014'te 397'ye, 2015'te 436'ya ulaştı. Mavi bayraklı plaj sayısı, bu yıl da 444'e yükseldi. Böylece, mavi bayraklı plaj sayısında 10 yılda yüzde 131 artış sağlandı. Türkiye, Mavi Bayrak Programı'nı uygulayan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (EFF) üyesi 50 ülke arasında da 588 mavi bayraklı plajı bulunan İspanya'nın ardından 2. sırada yer aldı.
Lider il 201 plajla Antalya
Türkiye'de mavi bayrak almaya hak kazanan plajların en çok bulunduğu il Antalya. Turizmin lokomotif kenti Antalya, 201 plajla, ülke genelindeki mavi bayraklı plajların yarısına sahip konumda. Antalya'nın merkez, Serik, Gazipaşa, Alanya, Manavgat, Kemer, Kumluca, Kaş ilçelerinde mavi bayraklı plajlar bulunuyor.
İstanbul'da "mavi bayrak" Şile'de dalgalanıyor
Antalya'yı, 100 plajla Muğla, 47 plajla İzmir, 31 plajla Aydın, 22 plajla Balıkesir, 10 plajla Çanakkale, 9 plajla Mersin, 5 plajla Ordu ve 4 plajla Yalova izliyor.
İstanbul'da ise sadece Şile'de 3 mavi bayraklı plaj bulunuyor. Kocaeli'de 3, Tekirdağ'da 2, Kırklareli, Adana, Düzce, Zonguldak, Samsun, Sakarya ve Van'da birer plajda mavi bayrak dalgalanıyor.
TÜRÇEV Genel Müdürü Murat Yiğitol, dünyada en çok tanınan ve bilinen eko-etiketin 'mavi bayrak' olduğunu belirtti. Mavi bayrağın, çevreye duyarlı ve bilinçli bir şekilde yönetilen, medeni koşulların gerektirdiği donanımlara sahip, yüzme suyu Avrupa Birliği standartlarındaki plajı tanımladığını aktaran Yiğitol, prestiji ve halk nezdindeki güven duygusundan ötürü bu plajların tatilciler tarafından tercih edildiğini belirtti.
'Ödül almak zor ama ödülü korumak daha da zor'
Uluslararası Mavi Bayrak Ödülü'nün, yalnızca bir yıl için geçerli olduğunun altını çizen Yiğitol, her sene başvuru ve denetimlerin yenilendiğine işaret etti.
TÜRÇEV'e gelen başvuruların önce ulusal jüri tarafından değerlendirildiğini, ardından Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da toplanan uluslararası jürinin değerlendirmesinden geçtiğini kaydeden Yiğitol, şunları aktardı:
'Ödül almak zor ama ödülü korumak daha da zor. Mavi bayrak almak için öncelikle plajda yüzme suyunun Avrupa Birliği yönetmeliklerine göre mükemmel seviyede olması gerekiyor. Bu şart sağlanmışsa, plajda bulunan yapıların atık su bağlantılarının yapılmış ve bir arıtmayla sonlanıyor olması gerekir. Bu iki önemli şartın ardından çöplerin düzenli toplanması, plaj temizliği, geri dönüşümlü atıkların toplanması, lisanslı cankurtaran, ilk yardım ve engelliler için olanakları da içeren toplam 33 kriterin sağlanması da gerekiyor.
Türkiye, 444 mavi bayraklı plaj sayısıyla geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dünya ikincisi. 21'e ulaşan marina sayısıyla ise 7. sırada. 12 yat da mavi bayrak ödülüne sahip. Bu kapsamda, vakıf olarak ilgi gösteren belediye ve turistik tesislere önderlik yapıyor, eğitimler ve yerinde incelemelerle mavi bayraklı plaj ve marina sayısının artması için çalışıyoruz.'
AA
Yorum Yazın
Plajlarımız güzel de şu terör olayları olmasaydı turizm hep zirvede seyrederdi diye düşünüyorum
Suriyeliler 2 yıla amına koyar o plajların bayrak mayrak dinlemez söker götürürler.
ülkemde güzel bişey olunca kötüm kakıyor :9