Seçim Hükümeti Son Kez Toplandı, Gözler Yeni Kabinede
Geçici seçim hükümetinin son Bakanlar Kurulu toplantısı Çankaya Köşkü'nde Davutoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.
Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un toplantı sonrası yaptığı açıklamada ana başlıkları 7 Haziran seçimi, çözüm süreci ve terörle mücadele oluşturdu. 'Hiçbir terör örgütünün tehdit oluşturmasına müsaade edilmeyecek' diyen Kurtulmuş, IŞİD ile mücadele için 'Sınırlarımız dışında da mücadelede kararlıyız' ifadelerini kullandı.
Yeni kabine hazırlığı
Öte yandan seçim yorgunluğunu atmak üzere birkaç gündür ailesiyle tatilde olan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bugün Ankara’da yeni kabine ve hükümet programı için çalışmalarına hız vermesi bekleniyor.
HaberTürk'ten Volkan Yanardağ'ın haberine göre, Ankara kulislerinde ise ağırlıkla, kimlerin yeni kabinede olacağı konuşuluyor. Davutoğlu’nun, yeni kabineyi oluştururken, AK Parti’nin eylül ayında yapılan kongresinde merkez yürütme kuruluna (MYK) seçilen ve partide genel başkan yardımcılığı üstlenen bazı isimleri de değerlendirmeye tabi tutabileceği belirtiliyor.
Bu kapsamda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bazı MYK üyelerini kabineye alabileceği konuşuluyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcılarından siyasi ve hukuki işlerden sorumlu Mehmet Ali Şahin, seçim işlerinden sorumlu Bekir Bozdağ, tanıtım ve medyadan sorumlu Ömer Çelik, dış ilişkilerden sorumlu Mevlüt Çavuşoğlu, ekonomi işlerinden sorumlu Naci Ağbal ve yerel yönetimlerden sorumlu Mehmet Özhaseki, bakanlık için ismi geçen MYK üyeleri arasında.
Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in aynı bakanlığa, Mehmet Ali Şahin ve Bekir Bozdağ’dan birinin daha önce bakanlık yaptıkları Adalet Bakanlığı’na getirilebileceği ifade ediliyor. Eski Maliye Müsteşarı Naci Ağbal’ın Maliye veya Ekonomi Bakanı olabileceği belirtilirken, eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun adı Dışişleri veya Avrupa Birliği Bakanlığı için geçiyor. Eski Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin de Çevre ve Şehircilik Bakanı olabileceği öne sürülüyor.
Bakan olan istifa edecek
AK Parti Tüzüğü’nün 149. maddesine göre, MYK üyeliği ile hükümet üyeliği aynı kişide birleşemiyor. Bakanlar Kurulu üyeliğine atanan MYK üyesinin, MYK’dan istifa etmesi gerekiyor. Hükümetin güven oylamasını takip eden 3 gün içinde istifa beyanında bulunmayan Bakanlar Kurulu üyesi, MYK üyeliğinden istifa etmiş sayılıyor. MYK’dan bazı isimlerin kabineye girmesi durumunda, Başbakan Davutoğlu, eksilen MYK üyelerinin yerine gelecek isimleri merkez karar ve yönetim kurulu (MKYK) üyeleri arasından belirleyecek.
Son buluşma bugün
Son kez toplanan Bakanlar Kurulu’nda, Başbakan Davutoğlu, hükümete giren bakanlara yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür edecek. Toplantının ardından Başbakan Davutoğlu, eşli olarak bakanları akşam yemeğinde ağırlayacak.
Anayasa gereği kurulan seçim hükümeti, 1 Eylül’de ilk toplantısını AK Partili, MHP’li, HDP’li ve bağımsız üyelerle yapmıştı. 22 Eylül’deki ikinci toplantıda HDP’li bakanlar Ali Haydar Konca ile Müslüm Doğan istifalarını sunmuş, yerine 2 bağımsız bakan atanmıştı. MHP’den seçim hükümetine giren Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de milletvekili listeleri Yüksek Seçim Kurulu’na verileceği gün MHP’den AK Parti’ye geçmişti. Bugün son kez toplanacak seçim hükümetinde AK Partili ve bağımsız bakanlar görev yapıyor.
Seçim hükümeti, 18 Kasım’da yeni hükümet kurulana kadar çalışmalarını sürdürecek. Ayın 12’sinde Yüksek Seçim Kurulu’nun kesin sonuçları açıklaması, yeni seçilen milletvekillerinin 17 Kasım’da yemin etmesi bekleniyor. 22 Kasım’da Meclis Başkanlığı seçimi, 23 Kasım’da hükümet programının okunması ve 26 Kasım’da görüşülmesi, 28 Kasım’da da güven oylaması yapılması planlanıyor.
HaberTürk, AA ve Onedio