Görüş Bildir
Haberler
OECD Verilerine Göre Gelişen Dünyada Yolsuzlukta Tavan Yapan 18 Ülke

OECD Verilerine Göre Gelişen Dünyada Yolsuzlukta Tavan Yapan 18 Ülke

Mert Evren
08.06.2016 - 01:22

Küresel yolsuzluk karşıtı Transparency International şirketi, her yıl, “Yolsuzluk Algı Endeksi” anketinin sonuçlarını paylaşıyor.

Şirketin belirttiğine göre, “yolsuzluk”u kesin olarak belirlemenin standartlaşmış yolları mevcut değil.

Bunun temel sebebiyse, genelde, durumun doğal olarak halkın gözünden uzak gerçekleşiyor olması.

Kaynak: http://www.businessinsider.com/the-mo...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ancak şirket buna rağmen, birçok yolsuzluk araştırmasını baz alarak, 168 ülkeye 100 üzerinden puan veriyor.

100 puan yolsuzluğun en az düzeyde olduğunu belirtirken, 0 en üst düzey anlamına geliyor.

Bu yönde zirveyi Afrika ve Orta Doğu almakta, ki buradaki toplumlar zayıf yasal ve yönetimsel sistemlerine ek olarak, kayda değer yoksulluk seviyeleriyle ön planda.

Somali, Kuzey Kore’yle birlikte, 8 puanla zirveyi paylaşıyor. Afganistan (11) ve Sudan (12) ise onları yakından takip ediyor.

Danimarka’ysa 91 puanla listenin diğer ucunda.

Businnes Insider, bu derlemesiyle, yolsuzluğun yaygın olduğu, demokratik ve ekonomik yanı güçlü ülkelere odaklanmayı tercih etmiş.

Bunun için de Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) verilerinden faydalanmış.

Liste başlıyor:

17. (Ortak Sıra) İrlanda.

17. (Ortak Sıra) İrlanda.

75 puanla, İrlanda diğerlerine göre daha masum.

Ancak RTE TV kanalının 2015 tarihli bir belgeseli gösterdi ki, her seviyeden siyasetçi, gelir faizi beyanlarını hatalı bildirmiş ve belli başlı bazı danışmanlar hizmetleri karşılığında nakit para alma talebinde bulunmuşlar.

17. (Ortak Sıra) Japonya.

17. (Ortak Sıra) Japonya.

Her ne kadar küresel standartlara göre Japonya yolsuzlukla öne çıkmasa da, GAN Integrity şirketinin yolsuzluk karşıtı platformunun belirttiğine göre gelenekselleşmiş, “amakaduri” olarak bilinen bir uygulama söz konusu.

Uygulama dahilinde, emekli hükümet görevlileri, tecrübeleri yetersiz olsa dahi, Japonya’daki şirketlerde üst düzey mevkilere atanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. (Ortak Sıra) Şili.

14. (Ortak Sıra) Şili.

OECD’ye göre dünyanın yolsuzluğu en yüksek ülkelerinden bir olmasına karşın, Latin Amerika’da bu yönü en zayıf olanlardan.

Öte yandan Brezilya, Venezuela ve Paraguay rüşvet ve dolandırıcılıkla gündemde. Şili toplamda 70 puanla (bir önceki seneye göre 3 puan daha az) listede.

14. (Ortak Sıra) Estonya.

14. (Ortak Sıra) Estonya.

2012’de, Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves özel sektördeki şeffaflığı arttırabilmek adına yolsuzluk karşıtı bir yasa yürürlüğe koydu.

Bu da “Yolsuzluk Endeksi”nde ülkenin 69 puandan 70’e çıkmasını sağladı.

14. (Ortak) Fransa.

14. (Ortak) Fransa.

Geçtiğimiz yıl Fransa’daki yolsuzluk oranı biraz olsun azaldı ve bir puan edinerek 70’i gördü, ayrıca yolsuzluk çok yaygın değil.

GAN’in açıklaması şu şekilde, “Ceza Hukuku her türlü aktif ve pasif rüşveti, ulusal ve yabancı yetkililerle olanları da ayırt etmeksizin suç kabul ediyor.”

13. Portekiz.

13. Portekiz.

Haziran 2015’te, Ernst & Young’ın yaptığı bir ankette, Portekizli vatandaşların %83’ü yolsuzluğun ve rüşvetin ülkede yaygın olduğu kanısındaydı.

2014’teyse, eski Başbakan Jose Socrates vergi kaçakçılığı ve para aklama şüpheleriyle göz altına alınmıştı. “Şeffaflık Endeksi”nde Portekiz’in puanı 63.

12. Polonya.

12. Polonya.

62 puanlı Polonya, çok az farkla ilk 10’a girmeyi kaçırmış durumda.

GAN Integrity’ye göre, “Siyasetçiler, mevkilerini menfaatleri için kullandığından, siyasi yolsuzluk adil işlerin yapılabilmesini zorlaştırıyor. Adam kayırma, yandaşçılık oldukça yaygın.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. İsrail.

11. İsrail.

61 puanı olan İsrail’in eski Başbakanı Ehud Olmert, Mayıs 2015’te Amerikan zengin bir iş adamından yasa dışı halle 150.000 doların üzerinde para aldığı için hüküm giymişti.

10. Slovenya.

10. Slovenya.

Son yıllarda yüksek düzeyde yolsuzluk skandallarıyla ismini duyuran bir ülke.

Örneğin, 2013 ve 2014’te Başbakan Janez Jansa ve muhalif lider Zoran Jankovic’e karşı büyük çaplı protestolar düzenlenmişti çünkü mal varlıklarını doğru beyan etmediklerine dair suçlanmaktaydılar.

9. İspanya.

9. İspanya.

Yakın zamandaki tekrar göreve gelişinden önce, Başbakan Mariano Rajoy önemli muhalif figürlerce yolsuzluk iddiasıyla suçlanmıştı ve tam da bu hafta hükümet partisini yeni bir skandal buldu.

Söz konusu skandal dahilinde rüşvet suçlamasıyla 24 kişi tutuklandı. İspanya’nın puanı 58.

7. (Ortak Sıra) Çek Cumhuriyeti.

7. (Ortak Sıra) Çek Cumhuriyeti.

En güncel “Yolsuzluk Algı Endeksi” verilerinde, geçen seneki 51 puanının ardından, ülkenin 56 puanı bulunuyor.

Bu sonuç, ülkedeki önemli bir siyasi yolsuzluk skandalının sonlandığının habercisi, ki bu durum 2013’te Başbakan Petr Necas’ı istifaya zorlamıştı.

7. (Ortak Sıra) Güney Kore.

7. (Ortak Sıra) Güney Kore.

Yolsuzluk 2015’te Güney Kore için de büyük bir sorundu.

Başbakan Lee Wan-koo da önemli bir iş adamının intihar notunda geçen rüşvet

iddiasıyla, istifasını vermek zorunda kalmıştı. Güney Kore’nin puanı 56.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. (Ortak Sıra) Macaristan.

5. (Ortak Sıra) Macaristan.

Ülke 54 puandan 51’e düştü bu sene.

Doktorlara ve cerrahlara ufak çaplı rüşvet vermenin yaygın olduğu ülkede yapılan bir ankete göre, vatandaşların %92’sinin bunu uygunsuz görmediği ortaya çıkmış.

5. (Ortak Sıra) Slovakya.

5. (Ortak Sıra) Slovakya.

51 puanlı Slovakya, yolsuzluğun üst düzeyde olduğu ülkeler arasında. Son yıllar “Goril Skandalı”na şahitlik ettirdi bizi. Bu skandalın ana konusuysa siyasetçilerin, alanında yetkili isimlerin ve iş adamlarının kontratlar düzenlemek için rüşvet alışverişinde bulunmalarıydı.

4. Yunanistan

4. Yunanistan

Geçen yıldan bu yana Yunanistan’ın puanı 46’dan 43’e düşmüş bulunuyor.

Daha iyi hizmet için verilen bir rüşvet türü olan “Fakelaki”’nin ülkede yaygın olduğu iddia ediliyor.

3. İtalya.

3. İtalya.

Avrupa bölgesinin ekonomik gücüyle 3.’sü İtalya’daki yolsuzluk, sıklıkla eski Başbakan Silvio Berlusconi’yle ilişkilendiriliyor.

Kendisi sayısız yolsuzlukla, 2013’te vergi kaçakçılığıyla ve 2015’te bir senatöre rüşvet vermekle suçlanmıştı.

Ülkenin puanı 44.

2. Türkiye

2. Türkiye

Türkiye, Avrupa’da yolsuzluk oranı en yüksek ülke konumunda. Puanıysa 42. 2013’te, ülke, devlet temelli bir bankanın yöneticisinin karıştığı çok büyük çaplı bir skandalla sarsılmıştı. Birçok önemli iş insanı da rüşvet, dolandırıcılık, kaçakçılık ve para aklama suçlarıyla bu skandalın içindeydi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Meksika.

1. Meksika.

OECD’nin listesinde, yolsuzluğu en yüksek ülke 35 puanla Meksika.

Ülkenin, Latin Amerika’dan Birleşik Devletler’e yönlenen uyuşturucu ticaretinin kalbinde olduğu düşünüldüğünde, belki de bu şaşırtıcı olmasa gerek.

Kötü şöhretiyle ün salmış uyuşturucu baronu Joaquin “El Chapo” Guzman hapishane yetkililerine inanılmaz rüşvetler bağlayarak, demir parmaklıkların ardından iki kez kaçmayı başardı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
394
350
233
153
41
38
18
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
lxx

Listeden anlaşılıyor ki yolsuzluğun toplumsal değerler, ahlak algısı, vatandaşların mensubu olduğu çoğunluklu dini inanış veya yönetim biçimiyle hiçbir ilgis... Devamını Gör

feyk

simdi ayni indeksde 75 puan almis japonyayi, 62 puan almis israili 11puan alan afkanistanla bir tutuyorsaniz orda bir hata vardir. gerci yukardaki ceviri ald... Devamını Gör

TROLLeybüs

Yolsuzluk ve hırsızlık yapmayı Meksika'dan öğrenecek değiliz. Kesin "Parelel" oluşumun parmağı var bu işte. Aksi halde her şeyde olduğu gibi bunda da en biri... Devamını Gör

Oliympia

aa birinciliği nasıl meksikaya kaptırırız hayret