1 Milyon 148 Bin Metrekarelik Arazi Hükümete Yakın Vakıflara mı Tahsis Edildi?
Maliye Bakanlığı’na bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, 1 milyon metrekarelik toplam 31 araziyi vakıflara tahsis etmiş. Bakanlık ‘22 ilde toplamda 1 milyon 148 bin 192 metrekarelik 31 araziyi’ hükümete yakınlığıyla dikkat çeken ‘TÜRGEV, Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, İHH, Birlik Vakfı ile Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı’na tahsisleri için ‘olur’ vermiş.
Cumhuriyet'ten Canan Coşkun'un haberine göre vakıflara tahsisi için Maliye Bakanlığı tarafından olur verilen arazilerin listesi şöyle:
Adı Urla ile duyulmuştu
Ensar Vakfı’nın ismi 25 Aralık soruşturmasında sık sık Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen villaların bulunduğu Urla Zeytineli koyuna komşu koydaki bir arazinin tahsis edildiği vakıf olarak duyulmuştu.
Devlet Hava Meydanları’na (DHMİ) ait tesislerin de bulunduğu koydaki arazinin tahsis edildiği Ensar Vakfı’nın kurucu üyeleri arasında eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün damadı Mehmet Sarımermer ve İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş da yer alıyor.
Habere göre, Ensar Vakfı’na il il irtifak hakkı ihalesinin yapılması için olur verilen araziler şöyle:
İzmir Urla’da 35 bin 46 metrekarelik arazi
Ankara Yenimahalle Atatürk Orman Çiftliği Mahallesi’nde 612 metrekarelik bina
Adana Çukurova ilçesinde Adana Orduevi’ne ait Emniyet Hizmet Birliği binasının da içerisinde bulunduğu 8 bin metrekarelik arazi
Bitlis Merkez İlçesi’nde öğrenci yurdu yapılmak üzere katlı bina, bin 843 metrekarelik arazi
Batman Merkez İlçesi’nde öğrenci yurdu yapılmak üzere 3 bin 818 metrekarelik arazi
Yozgat Merkez İlçesi’nde öğrenci yurdu yapılmak üzere 9 bin 778 metrekalik alan 4 Amasya Merkez İlçesi’nde öğrenci yurdu yapılmak üzere bin 48 metrekarelik arazi
Alo Fatih’in ismiyle duyulmuştu
İlim Yayma Cemiyeti’nin ismi 25 Aralık soruşturması şüphelilerinden kamuoyunda “Alo Fatih” olarak bilinen eski Habertürk yöneticisi Fatih Saraç ile duyulmuştu.
İlim Yayma Cemiyeti’ne il il irtifak hakkı ihalesinin yapılması için olur verilen araziler ise şöyle:
Ankara Yenimahalle’de 2 bin 772 metrekarelik arazi
Kırşehir Merkez İlçesi’nde 6 bin 40 metrekarelik arazi
Diyarbakır Yenişehir İlçesi’nde 444 metrekarelik bina, bin 872 metrekarelik arazi ve 739 metrekarelik arazi 4 Van Erciş İlçesi’nde 7 bin 680 metrekarelik arazi
Batman Merkez İlçesi’nde öğrenci yurdu yapılmak üzere 8 bin 787 metrekarelik arazi ile 5 bin 604 metrekarelik arazi
Hatay Merkez İlçesi 2 bin 937 metrekarelik arazi
Ağrı Merkez İlçesi 5 bin 495 metrekarelik arazi
Çankırı Merkez İlçesi bin 505 metrekarelik arazi
Bingöl Merkez İlçesi bin 845 metrekarelik arazi
Afyon Merkez İlçesi 3 bin 718 metrekarelik arazi
Erzurum Yakutiye İlçesi bin 647 metrekarelik arazi
Elazığ Merkez İlçesi bin 94 metrekarelik arazi
TÜRGEV’e tahsisi için olur verilen araziler ise şöyle:
İstanbul Başakşehir’de TÜRGEV tarafından kurulacak olan İbn-i Haldun Vakıf Üniversitesi’nin 779 dönümlük arazisi
İstanbul Pendik ilçesinde 167 bin 457 metrekarelik arazi
Sakarya Serdivan ilçesinde 14 bin 666 metrekarelik arazi
Çanakkale’nin Merkez ilçesi Sarıcaeli Köyü’nde 18 bin 438 metrekarelik arazi
Şanlıurfa’nın Merkez ilçesi Gülveren köyünde 9 bin 468 metrekarelik arazi
Birlik Vakfı ve İHH de unutulmamış
İHH’ya tahsisi için ise İstanbul Tuzla Tepeören Mahallesi’nde 14 bin 602 metrekarelik arazi için bakanlık tarafından olur verildi. Kurucuları arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bulunduğu Birlik Vakfı da İstanbul Fatih Mahmutpaşa Mahallesi’ndeki bin 417 metrekarelik arazi ile listede yerini aldı. Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı’na ise İstanbul Yenibosna’da 25 bin 977 metrekarelik arazi için bakanlıktan olur verildi.
Maliye Bakanlığı'ndan açıklama
Maliye Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bugün Cumhuriyet gazetesinde 'Milli Talan Haritası' başlığıyla yer alan haberin tek taraflı, yanlı ve bir amaç çerçevesinde kamuoyuna sunulduğu belirtildi.
AA'nın paylaştığı habere göre açıklamada, Maliye Bakanlığının eğitimi, sağlığı ve turizmi teşvik etmek amacıyla faaliyet gösteren yani kamu yararına çalışan dernekler ile vergi muafiyeti tanınan vakıflar lehine mevzuat çerçevesinde bugüne kadar herkese eşit mesafede tahsisler gerçekleştirdiğine işaret edildi. Tüm irtifak hakkı tesisi rayiç bedel dikkate alınarak, bedel takdiri yapılıp, tahsisin süre bitiminde taşınmaz üzerindeki yapı ve tesislerin tamamının da devlete yeniden intikal ettiği kaydedildi.
Gazetenin kendi perspektifinden bazı örneklerle yola çıkarak, kayırma ve ayrımcılık havası oluşturmaya çalıştığı, durumun böyle olmadığının açık bir şekilde ortada olduğuna yer verilen açıklamada, şöyle devam edildi:
'Bakanlığımız bugüne kadar LÖSEV, Cem Vakfı, Başkent Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, ODTÜ Geliştirme Vakfı, Anadolu Çağdaş Eğitim Vakfı, Mehmetçik Vakfı gibi birçok dernek ve vakfa değeri karşılığı arazi tahsisi gerçekleştirmiş olup sayısız örnekleri bulunmaktadır.
Hal böyle iken haberi yapan gazete Bakanlığımızı aramamış, 'Derneklere, vakıflara neden arazi tahsis edilir? Bu tahsisler nasıl gerçekleştirilir?' gibi sorular sorulmadan gazetecilik 5N1K kuralı çiğnenmiş olup ayrıca Bakanlığımızı yanlı ve kayırmacı göstermek sureti ile bilinçli kara propaganda yapmak istemiştir. Bu gazete hakkında gerekli tüm hukuki işlemler başlatılacaktır.'