Meslek Liseleri Devreye Girdi: Koronavirüse Karşı Dezenfektan ve Maske Üretecekler
Covid-19 salgınının dünyaya etkilemeye başlamasının ardından Türkiye'de dezenfektan ve koruyucu maske stokları neredeyse tükenmiş, bir çok yerde maske ve dezenfektan bulanamaz hale gelmişti. Bu boşluğu kapatmak için meslek liseleri devreye girdi. 28 meslek lisesi günlük 100 ton kapasiteyle Koronavirüs önlemleri kapsamında dezenfektan üretiyor.
Öte yandan meslek liseleri ülkedeki koruyucu maske ihtiyacını karşılamak için de çalışmalara başladı.
Milli Eğitim Bakanlığın belirlediği 28 mesleki ve teknik Anadolu lisesinde, günlük 100 tona yükseltilen kapasiteyle zararlı virüslere karşı en hızlı etkiyi gösteren hipoklorit dezenfektan üretimi yapılıyor.
Bu kapsamda Bahçelievler Kocasinan Şehit Samet Kırbaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin kimya teknolojileri alanı öğretmen ve öğrencileri büyük bir özveriyle Koronavirüsüne karşı dezenfektan üretiyor.
Okulların ve kamu kuruluşlarının ihtiyaçlarını karşılıyor
Sektöre yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak için öğrencilere hem teori hem de pratik kazandıran okul, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullar ile kamu kurum ve kuruluşlarına klor bazlı dezenfektan üreterek destek veriyor. Okulların ve diğer kurumların hijyen solüsyonu ihtiyaçlarını karşılamak için üretilen dezenfektanlar bakteri, mantar, virüs gibi pek çok zararlı organizmaya karşı etkili ve sağlık açısından da hiçbir sakıncası bulunmuyor.
Öğrenciler, Koronavirüsle ilgili yaşanan olağanüstü durum nedeniyle hem üreterek öğreniyorlar hem de bu süreçteki dezenfektan ihtiyacını karşılama noktasında el birliğiyle çalışıyorlar.
Meslek liseleri maske üretimine de başlayacak
Meslek liselerinde temizlik malzemeleri üretiminden sonra Koronavirüs önlemleri kapsamında maske üretimine de başlanacak.
Hem N95 standardında hem de basit cerrahi maskelerden üretilecek. Özellikle piyasada maske bulunmadığı bugünlerde meslek liselerinin bu adımı, önemli bir boşluğu dolduracak.
30 meslek lisesi maske üretecek
Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak il milli eğitim müdürlükleriyle süreci koordineli şekilde yürüttüklerini belirtti.44 mesleki ve teknik Anadolu lisesinde tüm illerdeki okulların temizlik ve dezenfeksiyonuyla ilgili ihtiyaç duyulan tüm malzemelerini üretilebildiğini ve okullara ulaştırıldığını ifade eden Özer, şunları kaydetti:
'Okul sayısını nisan ayında 100'e çıkartmak için de planlama yaptık. Şimdi önemli bir adım daha atıyoruz. Piyasada maske bulunmasında sıkıntı çekiliyor. Sağlık Bakanlığımızla da durumu değerlendirdik. Maske üretimi için gerekli adımı atıyoruz. 14 pilot il belirledik. Bu illerde cerrahi maske üreteceğiz. İstanbul'da 5, Bursa'da 3, İzmir'de 3, Gaziantep'te 3, Adana'da 3, Ankara'da 2, Kocaeli'de 2, Sakarya'da 2, Antalya'da 2, Konya, Hatay, Tokat, Malatya ve Van'da da birer okul olmak üzere 30 okulumuzda cerrahi maske üreteceğiz.'
Üç ildeki liseler ise N95 standartında maske üretecek
Liselerin cerrahi maske üreteceklerini söyleyen Özer, İstanbul, Bursa ve Hatay'daki liselerin ise N95 standartında maske üreteceğini söyleyerek şöyle devam etti:
'Diğer taraftan N95 standardında maske üretmek için İstanbul, Bursa ve Hatay'ı seçtik. Bu illerimizde bir mesleki ve teknik Anadolu lisemizde N95 standardında maske üretebilmek için yatırımlarımızı yapıyoruz. Bu kapsamda İstanbul'da Sultan Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bursa'da Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Hatay'da Erol Bilecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde üretim yapacağız. Mesleki ve teknik Anadolu liselerimiz tüm kapasitesiyle bu süreçte milletimizin yanında yer alacaktır. Nisan ayında üretimlere başlayacağız.'
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
iste meslek liselerinin onemi...tebrikler cocuklar gercekten gelecegimizsiniz.
Hem de o her seferinde hiç bir şey olmazsa meslek lisesibe göndeririz derkeb aşağıladığınız meslek liseleri... işte meslek bilmek, iş bilmek... tebrikler 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 Devamını Gör
Türk öğün, çalış, güven ..helall