Bununla birlikte, görülen her aşırı hava olayının iklim değişikliği ile ilişkilendirilemeyeceğinin de altı çiziliyor.
Örneğin 2013 yılında, İngiltere Meteoroloji Dairesi'nden araştırmacılar, Birleşik Krallık'ta 2007 ve 2012 yılları arasında görülen yağışlı yazların Kuzey Atlantik Okyanusu'ndaki sıcaklıklarda görülen doğal değişimlerle ilişkili olduğu sonucuna vardı.
Güney Amerikalı araştırmacılar, 2019-2020'de dünyanın en büyük sulak alanları olan Pantanal'daki büyük orman yangınlarını tetikleyen aşırı kuraklığın temelinde yine doğal süreçlerin yattığını tespit etti.
Ancak, iklim değişikliğinin sonuçlarına ilişkin araştırmalar yapan World Weather Attribution'a (WWA) göre, Kuzey Amerika'da bu yıl görülen sıcak hava dalgasıyla ilgili böyle durumun olması pek olası değil.
WWA, rekor sıcaklıkların 'tarihsel olarak gözlemlenen sıcaklık aralığının çok dışında kaldığı' ve 'gözlemlere ve modellemeye dayanarak, bölgede gözlemlenen en yüksek günlük sıcaklıklara yol açan hava dalgasının meydana gelmesinin insan olmadan neredeyse imkansız olduğunu' savunarak, bunun arkasında iklim değişikliğinin yattığını belirtti.
WWA ayrıca, Almanya ve Belçika'da görülen su baskını ve selleri de incelemeye aldı. Bu araştırmanın sonuçlarının Ağustos ortasına kadar çıkması bekleniyor.
Araştırmayı yürüten bilim insanlarından Dr van Oldenborgh, 'iklim değişikliğinin aşırı yağışları daha sıklaştırdığına' dair bilimsel bulgular olduğunu ve son birkaç yılda görülen olağanüstü hava olaylarının çoğunda insan faaliyetlerinden kaynaklı iklim değişikliğinin etkisine dair kanıtlar bulunduğunu söyledi.
İklim bilimindeki en son gelişmeleri yayımlayan İngiltere merkezli internet sitesi olan Carbon Brief de, bu yılın başlarında, 2020'den önceki 20 yıl içerisinde dünya çapında görülen 405 olağanüstü hava olayı ve eğilimini inceleyen 350'den fazla hakemli çalışmanın bir analizini yayınladı.
Bu olayların yaklaşık yüzde 70'inin insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliği nedeniyle daha olası veya daha şiddetli olduğu tespit edildi.
Yale Üniversitesi'nin İklim Bağlantıları bültenine de makaleler kaleme alan ABD'li meteorolog Jeff Masters, 'Geçen ay yaşadığımız ve hepimizi şaşkına çeviren rekor sıcaklıkları görmek gerçeküstü ve duygusal olarak sarsıcıydı. Ancak bir iklim bilimcisi olarak ne yazık ki hiç de şaşırtıcı değildi' dedi. Yale
Masters, Harvard Üniversitesi iklim bilimcileri Paul Epstein ve James McCarthy'nin 'iklim sistemi içindeki istikrarsızlık belirtilerini' inceledikleri 2004 tarihli makalelerine de gönderme yaptı.
Masters, 'Bu makalede, 'kaydadeğer ve cezalandırıcı sürprizleri' beraberinde getiren sistem hakkında uyarılarda bulundular. Kuzey Amerika'daki aşırı sıcaklar ve Temmuz'da Avrupa'da görülen seller bu tanıma mükemmel bir şekilde uyuyor' diye konuştu.
Yorum Yazın
tek bir sey var...ozellikle tum avrupa ulkelerinin " Turkiye dahil " attiklari yagmur bombasi....bulutlara yukledikleri elektrik akiminin seyrini, sonun... Devamını Gör