Çanakkale 1915 Köprüsü'nün Geçiş Ücreti: 15 Euro
Başbakan Yıldırım, 18 Mart 2017'de temeli atılması beklenen Çanakkale 1915 Köprüsü'nün geçiş ücretini açıkladı: 15 Euro + KDV. Hedefin 2023 yılına kadar köprü yapımını bitirmek olduğunu belirten Yıldırım, 'Çanakkale geçilmez tarihte kaldı. Her türlü geçilir hale geliyor. Denizden, havadan... Şimdi karadan da geçilmiş olacak' dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Çanakkale 1915 Köprüsü'yle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yıldırım, köprüden geçiş ücretinin 15 Euro + KDV olacağını açıkladı.
Başbakan'ın açıklamalarından satır başları:
'Çanakkale Köprüsü 2023 metre olacak. Viyadüklerle topladığımızda 5169 metrelik bir uzunluğa erişiyor. Köprü viyadük şeklinde bir geçiş oluyor. 100 kilometrelik bir de otoyol var. Ağırlıklı kısmı Gelibolu tarafından başlayıp Malkara'ya kadar devam eden oradan da İstanbul yoluna katılan bir otoyol. Buradan Havza üzerinden Edirne'ye uzanan bölünmüş yolu bulunuyor.
Bir taraftan Gelibolu'dan Lapseki'ye geçiyor. Bir kolu Çanakkale'ye bir kolu da Bandırma İzmir yoluna geçiyor. Çanakkale'den diğer tarafı Bandırma üzerinden Bursa Manisa ve diğer illere gidiyor.
'Hedef 2023 yılına kadar bitirmek'
İnşallah ihalesi gerçekleşecek ve yapımına başlanacak. Hedefimiz 2023 yılına kadar bitirmek. Yaklaşık 5 yıl olarak öngörülüyor yapımı. 18 Mart Çanakkale törenlerinde temel atmayı hedefliyoruz. Maliyetle birlikte gelecek ama oldukça büyük bir proje. 10 milyar lirayı bulur diye düşünüyoruz. Yıllardır konuşulan bir projedir. Son 50 yıldır konuşulan bir projedir. Nihayet bunu da yapmak bizlere nasip olur diye düşünüyoruz. Yarın ihale ilanına çıkıyoruz, 26 Ocak'a teklifler toplanacak. Aksilik olmazsa 18 Mart'ta da ilk kazmayı vuracağız.
Japonya da ilgileniyor, başka ilgilenenler var. Kore, Çin ve Türk müteahhitler de var ilgilenenler arasında. Boy gösterecekler. Er meydanı burası. Burada sistem şöyle olacak yapım süresi dahil işletme süresini en az veren. Süre yarıştırılacak. Trafik garantisi var. Süreyi en kısa veren kazanan teklif olacak.'
'Çanakkale geçilmez tarihte kaldı'
'Memleketimize hayırlı olsun' diyen Yıldırım şöyle devam etti:
'Çanakkale geçilmez tarihte kaldı artık. Her türlü geçilir hale geliyor. Denizden, havadan... Şimdi karadan da geçilmiş olacak.'
Dünyanın 'en uzun aralıklı' köprüsü olacak
Çanakkale'de, Lapseki'nin Şekerkaya mevkisi ile Gelibolu'nun Sütlüce mevkisi arasında yapılacak 'Çanakkale 1915 Köprüsü' için, Japonya Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanlığınca görevlendirilen OCG Danışmanlık Kuruluşu yetkilileri, geçtiğimiz günlerde bölgede inceleme yapmıştı.
Firma Yetkilisi Hironori Kuroki, dünyanın en uzun aralıklı köprüsünün halen Japonya'da bulunduğunu, Çanakkale'deki köprünün tamamlanmasıyla ülkelerindekinin yerini alacağını söylemişti.
Yorum Yazın
"Çanakkale geçilmez tarihte kaldı. Her türlü geçilir hale geliyor. Denizden, havadan... Şimdi karadan da geçilmiş olacak" nasıl bir cümle ulan bu!? Çapsız! Y... Devamını Gör
Her kelimene katılıyorum ağzına sağlık. Nasil gidicekler bunlar ya deliricem geleceğimizi s*kip attılar zaten. Ne yapalım bir yol gösterin hazır yaş da genç ... Devamını Gör
bu adam nası başbakan olabiliyor ya. dediği lafa bak çanakkale geçilmez tarihte kaldı. sen latife yapma binali lütfen.
"Çanakkale geçilmez" sözünü böyle bir konu ile ilişkilendirmek, hem de "Her türlü geçilir hale geliyor" demek en büyük ayıp ve en büyük cahilliktir.