Avrupa ve Türkiye'de Enflasyona Göre Maaşlar Ne Kadar Arttı?
Avrupa ve Türkiye'de Enflasyona Göre Maaşlar Ne Kadar Arttı?
Enflasyon Türkiye'nin sorun olduğu kadar Avrupa'nın hatta tüm dünyanın sorunu ancak biz biraz daha yüksek hissediyoruz orası kesin. Enflasyon durduk yerde paranızın eksilmesi olurken, bu durumdan en çok etkilenen kesimler özellikle alt ve orta gelir kesimi oluyor. Orta gelir kesiminde gelirler genelde sabit olduğundan yapılan zamlar reel erimeye yetişemeyebiliyor. Reel dediğimiz kısım da enflasyon karşısında gücünü korumak oluyor. Gelin Türkiye ve Avrupa'da durum ne olmuş bakalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Reel ücret, enflasyondaki yükselişe karşı maaşları eritmemek adına yapılan bir hesaplama olurken, AB’de ve Türkiye'de tarihi zirvelere çıkan enflasyon çalışanların alım etkiledi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Dünya Bankası verilerine göre, 1960 yılından bu yana AB’de enflasyon yüzde 10’u pek aşmadı. 1974 yılında yüzde 13,2 ile zirveyi görürken, 1980’de yüzde 12,9 oldu.
2022-2023 ilk çeyreklerde arasında Avrupa’da 25 ülkenin 23’ünde saatlik reel ücretler düştüğü görülüyor. En büyük düşüş Macaristan’da oluyor ve yüzde 15,6 oranında, ikincisi yüzde 13,4 ile Letonya, onun ardından da yüzde 10,4 ile Çekya geliyor.
Saatlik reel ücrette en büyük düşük yüzde 9,6 ile Estonya’da olurken, reel ücretin en çok arttığı ülke ise yüzde 7,1 ile Litvanya oluyor.
Yunanistan ilk sırada gelirken, İtalya, Portekiz, Birleşik Krallık gibi bazı ülkelerde yüksek ücretli sektörlerdeki değişimler düşük ücretli alanlardan biraz daha iyi durumda oluyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
AA verilerine göre, üniversite mezunu bir memur maaşının yıllık artışı 2022’nin ilk çeyreğinden 2023'e göre, nominal olarak yüzde 77, reelde yüzde 23 oluyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın