Yurtdışı Eğitim: Erasmus Programı ile Gidilebilecek En İyi 12 Şehir
Yurtdışı Eğitim: Erasmus Programı ile Gidilebilecek En İyi 12 Şehir
Erasmus programı, üniversite eğitiminin bir dönemini yurt dışında geçirmek isteyen öğrenciler için çok geniş bir seçenek yelpazesine sahip. 4.000’in üzerinde üniversite ve yüksek öğretim kurumu, 33 ülkede, küçük üniversite kasabalarından kozmopolit şehirlere kadar yüzlerce yerde eğitim alma şansı sunuyor. Parlakbirgelecek.com olarak bu geniş imkanlar dahilinde nereye gideceğin konusunda karar vermeni kolaylaştırmak için Erasmus Programı ile gidilebilecek en iyi 12 şehri senin için inceledik:
Thames Nehri’nin ikiye böldüğü Londra, Dünya’nın en önemli iş ve finans merkezleri arasında yer alıyor. 300’den fazla dilin konuşulduğu şehir, Avrupa’nın en kozmopolit şehirlerinden biri olma özelliğine sahip. Tower Bridge, Parlamento Binası, Londra Kulesi ve Buckingham Sarayı gibi çok sayıda eserin bulunduğu şehirde aynı zamanda dünyanın en eski metrosu da yer alıyor.
İngiltere yalnızca turistik açıdan değil öğrenciler içinde en ideal ülkelerden biri. Özellikle yabancı dil yetenekleri çok güçlü olmayan öğrenciler, anadilin İngilizce olduğu bir ülkede eğitim almayı tercih edebilirler. Shakespeare’in ana vatanı İngiltere, dil ve edebiyat, tiyatro ve müzik programları okuyan öğrenciler için olduğu kadar ekonomi, uluslararası ilişkiler ve işletme gibi alanlarda eğitim alan öğrenciler için de ilham verici bir yer. Bunun yanı sıra çevre bilimleri ve peyzaj gibi alanlarda eğitim gören öğrenciler için Londra 150’ye yakın park ve bahçesi ile ilgi çekici bir destinasyon.
Floransa, İtalya
Her bir köşesi sanat eserleri ile çevrili olan İtalya’da bulunan Floransa, Toscana Bölgesi’nin başkenti. Arno Nehri çevresinde kurulmuş olan şehir, İtalya Rönesans’ının da başkenti olarak kabul ediliyor. Leonardo Da Vinci’nin, Michelangelo’nun ve Dante’nin yaşadığı Floransa, kültür ve mimarisi ile turistik bir şehir olmasının yanı sıra yurtdışı deneyimini değerlendirmek için en iyi seçeneklerden biri.
Signoria Meydanı, Neptün Çeşmesi ve Uffizi Galerisi gibi çok sayıda sanat galerisinin, müzenin, kilisenin ve sanat eserinin bulunduğu Floransa, sanat tarihi ve mimarlık gibi alanlarda eğitim alan öğrenciler için en ideal ülkelerden biri. Ayrıca Floransa tarih, tiyatro, edebiyat, felsefe, moda ve takı tasarımının yanı sıra güzel sanatlar fakültesi öğrencileri için de iyi bir seçim olabilir.
Katalunya Özerk Bölgesi’nin başkenti olan Barcelona, İspanya’nın ikinci, Avrupa Birliği’nin ise altıncı popüler şehri. UNESCO’nun Dünya Miras’ı olarak kabul ettiği çok sayıda tarihi varlığın bulunduğu Barcelona, Picasso’nun ve ünlü mimar Gaudi’nin de yaşadığı şehir olarak dikkat çekiyor. Gaudi’nin tasarladığı ve Sagrada Familia gibi pek çok eserinin de yer aldığı Barcelona, pek çok alanda eğitim gören öğrenci için ilgi çekici ve ilham verici bir şehir.
Mimarlık, mühendislik, çevre bilimleri ve peyzaj gibi alanlarda eğitim alan öğrencilerin yanı sıra güzel sanatlar fakültesi öğrencileri için de en doğru seçeneklerden biri olan Barcelona, spor ve medya ile ilgilenen öğrenciler için de iyi bir seçim olacaktır.
Paris, Fransa
Sen Nehri üzerine kurulu olan ve Işık Şehri olarak da anılan Paris, dünyanın en önemli ekonomi ve politika merkezlerinden biri. Anıtları, parkları, müzeleri ve kültürel ve sosyal yaşamı ile dikkat çeken Paris, dünyanın en zengin mutfaklarından birine de sahip.
Paris, güzel sanatlar ve edebiyat fakültelerinde eğitim alan öğrencilerin yurtdışı deneyimlerini en iyi şekilde değerlendirebilecekleri bir yer olmasının yanı sıra mimarlık, moda ve takı tasarımı, tarih, gastronomi ve mutfak sanatları, peyzaj, ekonomi ve uluslararası ilişkiler gibi programlarda eğitim alan öğrenciler için de doğru bir seçim olabilir.
Berlin, Almanya
Avrupa ülkelerinin tamamı zengin bir tarihe sahip olsa da Almanya’da tarih, duygulara daha fazla hitap edecek şekilde yaşatılıyor. Almanya’nın en büyük şehri ve başkenti olan Berlin, gece hayatı ve festivalleri ile dikkat çekiyor.
Parkları, bahçeleri, gölleri ve nehirleri ile turistik bir şehir olmasının yanı sıra müzeleri, galerileri ve kütüphaneleri ile de ünlü olan Berlin, yurtdışı deneyimi için seçilebilecek en uygun şehirlerden biri. Özellikle siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler ve ekonomi gibi alanlarda eğitim alan öğrencilerin yanı sıra mühendislik, tarih, mimarlık, peyzaj ve rekreasyon gibi alanlarda eğitim alan öğrenciler için de doğru bir seçim olabilir.
Çek Cumhuriyeti’nin en büyük şehri ve başkenti olan Prag, Altın Şehir, Masal Şehri ve Avrupa’nın Kalbi olarak da isimlendiriliyor. Zengin bir tarihe sahip olan Prag’ın tarihi alanları UNESCO’nun Dünya Mirasları listesinde de yer alıyor.
Güzel sanatlar fakültesinde eğitim alan öğrencilerin yanı sıra konservatuvar, mimarlık, peyzaj, tarih, ekonomi ve sanat tarihi alanlarında eğitim alan öğrenciler için de doğru bir seçim olabilir.
Kopenhag, Danimarka
Danimarka’nın başkenti olan Kopenhag’ın Danca anlamı Ticaret Limanı. Kopenhag tüneller ve köprüler ile birbirine bağlanmış bir şehir olarak dikkat çekmesinin yanı sıra mimari eserleri, parkları ve müzeleri ile de ünlü. Danimarka’nın kültür, ekonomi ve yönetim merkezi olan şehir, çok sayıda eğitim kurumu ile öğrenciler için ilgi çekici bir yer olabilir.
Kopenhag özellikle medya ve yayıncılık, ekonomi, pazarlama ve finans gibi alanlarda eğitim alan öğrenciler için doğru bir seçim olacaktır. Ayrıca mimarlık, çevre bilimleri, peyzaj ve mühendislik fakültesi öğrencileri Kopenhag’da yurtdışı deneyimlerini en iyi şekilde değerlendirme şansına sahip olabilirler.
Cenevre, İsviçre
İsviçre’nin en kozmopolit şehirlerinden biri olan Cenevre, Kızılhaç ve Dünya Sağlık örgütü gibi çok sayıda uluslararası kurum ve organizasyonun merkezi olarak dikkat çekiyor. Dünyanın en önemli finans ve diplomasi merkezlerinden biri olan Cenevre, otomobil fuarı ile de isminden söz ettiriyor.
Dünyanın en eski uluslararası eğitim kurumuna sahip olan Cenevre, Erasmus Programı ile gidilebilecek en iyi şehirlerden biri. Arkeoloji alanları, kiliseleri, müzeleri ve tiyatrolarıyla ünlü olan şehir tıp, sağlık bilimleri ve fizik gibi alanlarda eğitim alan öğrencilerin yanı sıra siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, tarih ve konservatuvar öğrencileri için de doğru bir seçenek olabilir.
Varşova, Polonya
Polonya’nın başkenti ve en büyük şehri olan Varşova, pek çok savaşa rağmen ayakta kalabildiği için Phoenix (“Anka Kuşu”) Şehri olarak da adlandırılıyor. Vistül Nehri üzerine kurulmuş olan Varşova, II. Dünya Savaşı’ndan sonra, şehrin %85’inin zarar görmesi sebebiyle, yeniden yapılandırıldı. Çok sayıda Gotik, Rönesans, Barok ve Neoklasik dönem eserlerinin bulunduğu şehir aynı zamanda bir önemli bir eğitim merkezi.
Parkları, bahçeleri, müze ve galerileri ile ünlü olmasının yanı sıra kütüphaneleri ile de dikkat çeken Varşova, Avrupa’nın en gelişmiş otomobil ve traktör endüstrilerinden birine de ev sahipliği yapıyor. Mimarlık, tıp, sağlık bilimleri, ziraat mühendisliği, temel bilimler ve ekonomi gibi çeşitli programlarda eğitim alan öğrenciler için zengin bir deneyim yaşama fırsatı sunan şehir aynı zamanda konservatuvar ve harp akademisi öğrencileri için de doğru bir seçim olabilir.
Oslo, Norveç
İskandinavya’nın dördüncü büyük şehri olan Oslo, Avrupa’nın en gelişmiş deniz ticareti ve denizcilik endüstrisine sahip şehirlerinden biri. Denizciliğin yanı sıra ticaret ve bankacılıkta da önemli olan Oslo, Norveç’in ekonomi ve yönetim merkezi. Parkları, opera binaları, müzeleri, galerileri, Nobel Barış Töreni’nin düzenlendiği Oslo Belediye Binası ve Akershus Kalesi gibi çok sayıda kültürel ve sanatsal varlığa sahip olan şehir, eğitim almak için de en ideal kentler arasında yer alıyor.
Oslo özellikle bankacılık, finans, ekonomi, sağlık bilimleri ve temel bilimler alanında eğitim alan öğrenciler için doğru bir seçim olabilir. Ayrıca şehir veterinerlik, işletme, uluslararası ilişkiler ve bilişim teknolojileri alanlarında eğitim alan öğrencilere zengin bir deneyim yaşama fırsatı sunuyor.
Avusturya’nın başkenti ve en kalabalık şehri olan Viyana, çeşitli dönemleri yansıtan pek çok mimari esere, müzelere ve saraylara sahip. AGİT ve Uluslararası Atom enerjisi Örgütü gibi çok sayıda uluslararası kurum ve kuruluşun da merkezi olan şehir opera ve kafeleri ile ünlü. Bunların yanı sıra Viyana kahve kültürü ve kekleri ile de isminden söz ettiriyor.
Özellikle konservatuvar öğrencileri için ilham verici bir şehir olan Viyana, mühendislik, veterinerlik, tıp, sağlık bilimleri, felsefe, ekonomi ve uluslararası ilişkiler alanlarında eğitim alan öğrenciler için de doğru bir seçim olabilir.
Tallinn, Estonya
Estonya’nın ana liman kenti olan Tallinn aynı zamanda ülkenin başkenti. Dünya dijital şehirleri arasında yer alan Tallinn, kuzey Avrupa’nın en eski kenti olarak da dikkat çekiyor. II. Dünya Savaşı sırasında çok fazla hasar görmesine rağmen tarihi varlıkları ayakta kalan şehrin tarihi alanları UNESCO’nun Dünya Mirasları listesinde yer alıyor.
Skype’ın geliştirildiği ve Ericsson’un en büyük üretim merkezlerinden birinin yer aldığı şehir, konservatuvar ve güzel sanatlar fakültesi öğrencileri için olduğu kadar bilgisayar bilimleri, dünya dinleri, tarih ve mimarlık eğitimi alan öğrenciler için de doğru bir tercih olabilir.