onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Sinema Yazarlarına Göre Kadın Yönetmenler Tarafından Yönetilen Tüm Zamanların En İyi 15 Filmi

Sinema Yazarlarına Göre Kadın Yönetmenler Tarafından Yönetilen Tüm Zamanların En İyi 15 Filmi

Aburoski
27.12.2019 - 00:15

Her alanda olduğu gibi sinema sektörünün de ne kadar 'erkek' olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Hazırlanan birçok 'iyi' filmlerin yer aldığı listelerde genellikle kadın yönetmenler bir elin parmağını geçmiyor. Bu nedenle de BBC ekibi, birçok sinema yazarından kadınlar tarafından yönetilen en iyi 10 filmi listelemelerini istemiş. BBC ekibi de oluşan listelere göre 'Kadınlar tarafından yönetilen en iyi 100 film listesini' yayınlamış. Biz de sizler için ilk 15'e giren filmleri derledik. 

Yazarların listelerine buradan bakabilirsiniz. 

Film konuları beyazperde.com sitesinden alınmıştır. 

Kaynak: http://www.bbc.com/culture/story/2019...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

15. The Swamp (Lucrecia Martel, 2001) - IMDb 7,1

15. The Swamp (Lucrecia Martel, 2001) - IMDb 7,1

İki aile, hayatı felce uğratan bir sıcak hava dalgasında mümkün olduğunca iyi bir durum yaratmaya çalışıyor.

Arjantin’i rekor bir sıcak hava dalgası sararken; Tali (Mercedes Moran) avcılık döneminin açılmasıyla oldukça meşgul olan kocasından gelen çok az yardımla 4 küçük çocuğa bakıyor. İşler kuzeni Mecha (Graciela Borges) için de hiç iyi gitmez. O da pek yardıma tenezzül etmeyen kocası (Martin Adjemian) ile 4 çocuğu bakıyor. Tali ve ailesi yazı Mecha ile geçirmeye karar verir. Ancak yağan yağışlar, şehrin kavurucu sıcağına çekilmez bir nem katar

Doğaçlama gibi görünürken La cienaga, Lucrecia Martel tarafından yazılmıştır.

14. Point Break (Kathryn Bigelow, 1991) - IMDb 7,3

14. Point Break (Kathryn Bigelow, 1991) - IMDb 7,3

Los Angeles’ta eski başkanların maskeleriyle banka soygunları yapan bir çete türemiştir. Sörfçülerden şüphelenen FBI, genç bir ajanı Johnny Utah’ı onların arasına sokar. Fakat gruba sızan Johnny, kısa zamanda karizmadik lider Bodhi’nin etkisine girer.

Aksiyon sinemasının sayılı kadın yönetmenlerinden Kathryn Bigelow imzasını taşıyan bu hızlı tempolu yapım, türün meraklılarını tatmin etmiş ve gişelerde oldukça başarılı olmuştu. Filmin yıldızları Keanu Reeves ve Patrich Swayze’ye de dikkat!

13. Vagabond (Agnès Varda, 1985) - IMDb 7,7

13. Vagabond (Agnès Varda, 1985) - IMDb 7,7

Fransa'nın güneyindeki üzüm bağlarındayız. Dondurucu kış soğuğunda, Mona adlı bir evsizin cesedi bulunur. Çevresinde Mona'yı tanıyanlarla onun geçmişine yarı-belgesel bir yolculuk yaparız. Onu hayatının son haftalarında tanımış insanlarla Mona'nın hayatına bol geriye dönüşlerle bir bakış atarız. Sokaklarda oradan oraya sürüklenen bir yaşamda yollarının kesiştiği, tanımaya çalıştığımız bu gizemli karakteri, köhne bir evde esrar içen yaşlı bir adam ve bir kadın, ağaçların korunmasını isteyen bir çevreci ve Mona'nın üzüm bağlarında hasat zamanı beraber çalışırken aşık olduğu Tunuslu bir adamın gözünden izleriz.

12. Zero Dark Thirty (Kathryn Bigelow, 2012) - IMDb 7,4

12. Zero Dark Thirty (Kathryn Bigelow, 2012) - IMDb 7,4

11 Eylül 2001'de Manhattan'daki Dünya Ticaret Merkezi kuleleri yerle bir edildikten sonra, yakın dünya tarihini değiştiren bu saldırıyı El-Kaide terör örgütü ve ABD'nin en azılı düşmanlarından biri olduğunu iddia eden Usame Bin Laden üstlenmişti. Önce Afganistan'da başlayan savaş, diğer Orta Doğu ülkelerine de yayıldı ve Pentagon saldırıların bir numaralı sorumlusu olarak gösterdiği Bin Ladin'i köşe bucak aramaktan asla vazgeçmedi. Pakistan'ın Abbottabad kentinde köşeye sıkıştırılıncaya kadar ABD'ye milyonlarca dolara mal olan bu arayış ve 'insan avı' operasyonu 1 Mayıs 2011'de düzenlenen gizli bir operasyonla nihayete ermişti. 

Senaryosunu Mark Boal’ın gerçeklere sadık kalarak kaleme aldığı filmde, Bin Ladin'in saklandığı yeri tespit eden ve bu timin organizasyonunu yürüten Maya adlı CIA ajanı, böyle operasyon ve bölge için oldukça genç olmasına rağmen, kendisine olan güveni ve üstün istihbarat başarısıyla Bin Laden'in yakalanmasını sağlıyor.

11. The Ascent (Larisa Shepitko, 1977) - IMDb 8,3

11. The Ascent (Larisa Shepitko, 1977) - IMDb 8,3

İkinci Dünya Savaşı yıllarında geçen hikayede iki Sovyet partizanı olan Sotnikov ve Rybak, yemek bulmak için Belarus'un bir kasabasına giderler. Birliklerine geri dönerken Alman devriyesi tarafından yakalanırlar ve bir şekilde kaçmayı başarırlar. Ancak Sotnikov ayağından vurulduğu için yola devam edemeyince Rybak bulduğu ilk evde gizlenmeyi başarır. Üç çocuklu bir anne olan Demchikha'nın evinde bir süreliğine saklanmayı başarsa da sonunda Almanlar tarafından yakalanırlar. Bir toplama kampına götürülen Rybak ve Demchikha'yı zor günler beklemektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

10. Daughters of the Dust (Julie Dash, 1991) - IMDb 6,5

10. Daughters of the Dust (Julie Dash, 1991) - IMDb 6,5

Amerika ana kıtasından ayrı kalan tenha adalardan birinde Gullah kültürüyle yaşayan Peazant ailesinin ana kıta Amerika’ya geçişini anlatan bir hikaye.

9. Fish Tank (Andrea Arnold, 2009) - IMDb 7,3

9. Fish Tank (Andrea Arnold, 2009) - IMDb 7,3

Mia (Katie Jarvis) on beş yaşındadır. Tek tutkusu hiphop’tur; amacı da dans yarışmasında kazanmak. Ailesi ve arkadaşlarıyla sorunları olan Mia’nın yaşamı, annesinin eve yeni bir erkek arkadaş getirmesiyle epey değişir. Gelen, büyüleyici bir adam, bir baba figürü, seksi herifin tekidir... Andrea Arnold’ın bol ödüllü Kırmızı Sokak’ın ardından çektiği bu ikinci uzun metrajlı film, sıkıcı yaz günlerine ve İngiltere’nin kasvetli geleceğine dair harikulade görüntülerle yüreklere dokunuyor.

8. Toni Erdmann (Maren Ade, 2016) - IMDb 7,4

8. Toni Erdmann (Maren Ade, 2016) - IMDb 7,4
images.squarespace-cdn.com

Bir baba habersizce yurtdışındaki kızını ziyarete gider. Kızının neşesini kaybettiğine inanır ve ona sürekli sürprizler ve şakalarla yaklaşmaya çalışır. Maren Ade’nin yazıp yönettiği filmin başrollerini Peter Simonischek ve Sandra Hüller gibi Avusturya sinemasının tanınmış isimler paylaşıyor.

7. The Hurt Locker (Kathryn Bigelow, 2008) - IMDb 7,6

7. The Hurt Locker (Kathryn Bigelow, 2008) - IMDb 7,6

Batılı eleştirmenler tarafından olumlu karşılanan bu filmin en büyük dezavantajı Ortadoğu'daki savaşın diğer tarafına tepeden bakan ve oryantalist bir bakış açısını taşıması gösterilebilir. Herkesin potansiyel düşman ve her objenin de ölümcül bomba olduğu Irak’ta, elit askerler dünyanın en zor görevlerinden birinde yer alır. Sıcak savaşın ortasında bombaları imha etmekle yükümlüdürler. Takım lideri William James, hem bu yaygın bombalardan hem de psikolojik ve duygusal etkilenmelerle uğraşmaktadır. James’in iki askeri kendini cürretkarca savaşın ortasına atar. James ise ölümü aldırmadığı için askerlerine yardıma gider. Yeni vahşi liderini korumaya çabalayan adamlar, şehri kaosa sürekler.

6. Daisies (Věra Chytilová, 1966) - IMDb 7,4

6. Daisies (Věra Chytilová, 1966) - IMDb 7,4

1966 yılının Çekoslavakya'sında yasaklanmış bir film olarak Papatyalar, dönemin hükümetinin hışmına uğrayan yapımlarıdan biri. Yasaklanan film aynı zamanda yönetmeni Vera Chytilová'nın ülkesinde uzunca bir süre film yapamamasına da neden olmuştur. Çek Yeni Dalgası içinde anılsa da aslında tüm sinema tarihi içerisinde oldukça ayrıksı bir yerde duran Papatyalar, gerek hikâyesi, gerek sinema dili, gerekse yönetmenin hayatında yarattığı etkilerle feminist ve avangart sinemanın en önemli örneklerinden biri. Film konu olarak ise ikisi de Marie adında iki genç kızın dünyayı ve kendi hayatlarını keşfetme çabalarını ele alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

5. Lost in Translation (Sofia Coppola, 2003) - IMDb 7,7

5. Lost in Translation (Sofia Coppola, 2003) - IMDb 7,7

Orta yaşı çoktan geçmiş, evli ve çocuklu Amerikalı aktör Bob bir reklam çekimi için Japonya’ya gelir. Tokyo’da kaldığı otelde bir başka Amerikalı ile, fotoğrafçı kocasının peşinden buraya gelmiş olan sevimli ama ciddi Charlotte ile tanışır. Dillerine ve kültürlerine uzak oldukları bu insanların ülkesinde fazlasıyla yabancı olan ve iletişimsizlik denizinde boğulan bu iki yabancı, bir Tokyo hafta sonunda birdenbire yakınlaşacaktırlar.

4. Beau Travail (Claire Denis, 1999) - IMDb 7,4

4. Beau Travail (Claire Denis, 1999) - IMDb 7,4

Fransız Yabancı Lejyon eski subayı Galoup, Djibouti Körfezi'nde askerlere liderlik ederken yaşadığı güzel günleri hatırlar. O zamanlar sert bir mizaca sahiptir, fakat mutludur. Ta ki ümit verici genç acemi asker Sentain'la karşılaşıp kıskançlığın ağına düşene kadar. 

Galoup hayranı olduğu, ama onu görmezden gelen komutanının Staine'e verdiği dikkatini durdurması gerektiğine inanır. Bunun için savaş verirken sonunda kıskançlığı Sentain ve kendinin sonunu hazırlar.

3. Jeanne Dielman (Chantal Akerman, 1975) - IMDb 7,8

3. Jeanne Dielman (Chantal Akerman, 1975) - IMDb 7,8

Yalnız, takıntılı ve ritüelleri olan dul bir ev kadını günlük işlerini yapar; genç oğlu ile birlikte yaşadığı apartman ile ilgilenir. Zaman zaman geçinebilmek için fahişelik yapar. Müşterilerden bir ilk kez onun orgazm olmasına neden olur ve kadının hayatı yavaş yavaş değişir.

Yönetmenliğini Chantal Akerman’ın üstlendiği bu sıra dışı filmin başrolünde ise Delphine Seyrig yer alıyor.

2. Cléo from 5 to 7 (Agnès Varda, 1962) - IMDb 7,9

2. Cléo from 5 to 7 (Agnès Varda, 1962) - IMDb 7,9

Agnès Varda imzalı feminist klasik Beşten Yediye Cleo modernist Avrupa sinemasının en güçlü örneklerinden birini temsil ediyor. Kentli bir kadının ölüm ve hastalık korkusunu, özgün bir zaman ve mekan anlayışı ve sinema diliyle anlatan Varda, yeni dalga gibi sinemayı yenileştiren bir akım içinde kadınların sinemasına yepyeni bir pencere açıyor.

1. The Piano (Jane Campion, 1993) - IMDb 7,6

1. The Piano (Jane Campion, 1993) - IMDb 7,6

The Piano, dilsiz bir pianist olan Ada ve kızının, 19. Yüzyılın ortalarında Yeni Zellanda’nın batı kıyısında geçen hikayesidir. Altı yaşından beri tek bir kelime bile konuşamayan Ada bu suskunluğunu çok sevdiği piyanosuna yansıtmış, iyi bir piyanist olmuştur. Babası Ada’yı, Yeni Zellanda’lı bir zenginle yaptığı anlaşmayla evlendirir ve genç kadın kızını da alarak daha önce hiç görmediği, bilmediği bu ülkeye taşınır. Yeni kocasıyla arasında problemler yaşanır ve genç kadın piyanosundan ayrılmak zorunda kalır. Ancak bu esnada kendisini bekleyen bir sürpriz hayatındaki tüm aksaklıkları çözecek, onu bambaşka biri haline getirecektir. 

Tam liste şu şekilde; 

100. The Kids are All Right (Lisa Cholodenko, 2010)

99.    The Souvenir (Joanna Hogg, 2019)

98.    Somewhere (Sofia Coppola, 2010)

97.    Adoption (Márta Mészáros, 1975)

96.    The Meetings of Anna (Chantal Akerman, 1977)

95.    Ritual in Transfigured Time (Maya Deren, 1946)

94.    News From Home (Chantal Akerman, 1977)

93.    Red Road (Andrea Arnold, 2006)

92.    Raw (Julia Ducournau, 2016)

91.    White Material (Claire Denis, 2009)

90.    Fast Times at Ridgemont High (Amy Heckerling, 1982)

89.    The Beaches of Agnes (Agnès Varda, 2008)

88.    The Silences of the Palace (Moufida Tlatli, 1994)

87.    35 Shots of Rum (Claire Denis, 2008)

86.    Wadjda (Haifaa Al-Mansour, 2012)

85.    One Sings, The Other Doesn’t (Agnès Varda, 1977)

84.    Portrait of Jason (Shirley Clarke, 1967)

83.    Sleepless in Seattle (Nora Ephron, 1993)

82.    At Land (Maya Deren, 1944)

81.    A Girl Walks Home Alone at Night (Ana Lily Amirpour, 2014)

80.    Big (Penny Marshall, 1988)

79.    Shoes (Lois Weber, 1916)

78.    The Apple (Samira Makhmalbaf, 1998)

77.    Tomboy (Céline Sciamma, 2011)

76.    Girlhood (Céline Sciamma, 2014)

75.    Meek’s Cutoff (Kelly Reichardt, 2010)

74.    Chocolat (Claire Denis, 1988)

73.    On Body and Soul (Ildikó Enyedi, 2017)

72.    Europa Europa (Agnieszka Holland, 1980)

71.    The Seashell and the Clergyman (Germaine Dulac, 1928)

70.    Whale Rider (Niki Caro, 2002)

69.    The Connection (Shirley Clarke, 1961)

68.    Eve’s Bayou (Kasi Lemmons, 1997)

67.    The German Sisters (Margarethe von Trotta, 1981)

66.    Ratcatcher (Lynne Ramsay, 1999)

65.    Leave no Trace (Debra Granik, 2018)

64.    The Rider (Chloe Zhao, 2017)

63.    Marie Antoinette (Sofia Coppola, 2006)

62.    Strange Days (Kathryn Bigelow, 1995)

61.    India Song (Marguerite Duras, 1975)

60.    A League of their Own (Penny Marshall, 1992)

59.    The Long Farewell (Kira Muratova, 1971)

58.    Desperately Seeking Susan (Susan Seidelman, 1985)

57.    The Babadook (Jennifer Kent, 2014)

56.    13th (Ava DuVernay, 2016)

55.    Monster (Patty Jenkins, 2003)

54.    Bright Star (Jane Campion, 2009)

53.    The Headless Woman (Lucrecia Martel, 2008)

52.    Happy as Lazzaro (Alice Rohrwacher, 2018)

51.    Harlan County, USA (Barbara Kopple, 1976)

50.    Outrage (Ida Lupino, 1950)

49.    Salaam Bombay! (Mira Nair, 1988)

48.    The Asthenic Syndrome (Kira Muratova, 1989)

47.    An Angel at my Table (Jane Campion, 1990)

46.    Near Dark (Kathryn Bigelow, 1987)

45.    Triumph of the Will (Leni Riefenstahl, 1935)

44.    American Honey (Andrea Arnold, 2016)

43.    The Virgin Suicides (Sofia Coppola, 1999)

42.    The Adventures of Prince Achmed (Lotte Reiniger, 1926)

41.    Capernaum (Nadine Labaki, 2018)

40.    Boys Don’t Cry (Kimberly Peirce, 1999)

39.    Portrait of a Lady on Fire (Céline Sciamma, 2019)

38.    Paris is Burning (Jennie Livingston, 1990)

37.    Olympia (Leni Riefenstahl, 1938)

36.    Wendy and Lucy (Kelly Reichardt, 2008)

35.    The Matrix (Lana and Lilly Wachowski, 1999)

34.    Morvern Callar (Lynne Ramsay, 2002)

33.    You Were Never Really Here (Lynne Ramsay, 2017)

32.    The Night Porter (Liliana Cavani, 1974)

31.    The Gleaners and I (Agnès Varda, 2000)

30.    Zama (Lucrecia Martel, 2017)

29.    Monsoon Wedding (Mira Nair, 2001)

28.    Le Bonheur (Agnès Varda, 1965)

27.    Selma (Ava DuVernay, 2014)

26.    Stories we Tell (Sarah Polley, 2012)

25.    The House is Black (Forugh Farrokhzad, 1963)

24.    Lady Bird (Greta Gerwig, 2017)

23.    The Hitch-Hiker (Ida Lupino, 1953)

23.    We Need to Talk About Kevin (Lynne Ramsay, 2011)

21.    Winter’s Bone (Debra Granik, 2010)

20.    Clueless (Amy Heckerling, 1995)

19.    Orlando (Sally Potter, 1992)

18.    American Psycho (Mary Harron, 2000)

17.    Seven Beauties (Lina Wertmüller, 1975)

16.    Wanda (Barbara Loden, 1970)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
9
6
3
1
1
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ancient Guy

Filmi kadın yönetince ne oluyor da böyle bir listeye gerek var? Üretimde kadın-erkek ayrımı olmaz, üreten üretir, üretici kadın da olsa erkek de olsa ortadak... Devamını Gör

sinan

"Açlık-Bilge Olgaç" Bu filmlerin çoğunu izledim daha kralını henüz görmedim