Yeni uydu görüntüleri, Ukrayna'nın üç tarafında daha fazla Rus kuvvetinin toplandığını gösteriyor.
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın işgal etmesi halinde ABD'nin Ukrayna'daki Amerikalıları kurtarmak için asker göndermeyeceğini söyledi.
12 Şubat 2022: Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'Ukrayna’daki güvenlik durumu ülkemizce yakından takip edilmektedir. Bu çerçevede, vatandaşlarımızın Ukrayna’nın Doğu sınırındaki bölgelerine mecbur kalmadıkça seyahat etmekten imtina etmeleri tavsiye edilmektedir' ifadeleri kullanıldı.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den açıklama geldi. Zelenskiy 'Olası savaş hakkında çok fazla şey söyleniyor ve insanlar tarih bile veriyor. Düşmanlarımızın en iyi dostu ülkemizdeki paniktir ve tüm bu bilgiler sadece panik yaratır, bize yardımcı olmaz' açıklamasında bulundu ve halkını sakin olmaya çağırdı.
14 Şubat 2022: Ukrayna'nın Berlin Büyükelçisi Andriy Melnyk, Olaf Scholz'un Kiev ziyareti öncesi ülkesinin Rus işgali ihtimaline karşı Almanya'dan 12 bin tanksavar füzesi yardımı yapılmasını istedi.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'yı ve Viyana Belgesi'ne taraf ülkeleri 48 saat içinde Ukrayna sınırlarındaki Rus yığınağını görüşmeye çağırdı.
Ukrayna'nın Birleşik Krallık Büyükelçisi Vadym Prystaiko, Kiev'in Rusya ile büyük bir çatışmayı önlemek adına uzun süredir devam eden ABD liderliğindeki NATO'ya katılma teklifinden vazgeçme olasılığının düşünüldüğünü, ancak böyle bir teklifin ülkesinin hedeflerine aykırı olacağını belirtti.
15 Şubat 2022: Moskova'nın Ukrayna'nın üç tarafında yaklaşık 150 bin askeri konuşlandırmasının ardından salı günü Rusya-Ukrayna geriliminde tansiyonu düşürücü adımlar geldi.
Rusya, Ukrayna yakınındaki askeri birliklerin bazılarının geri çekildiğini bildirdi ve Batı ile görüşmelerin memnuniyetle karşılandığı belirtildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin salı günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın savaş istemediğini ve Ukrayna'nın bir gün NATO'ya katılma olasılığını ortadan kaldırmak için müzakerelere devam edeceğini söyledi.
Aynı zamanda, Rusya'nın bir sonraki hamlesinin durumun nasıl gelişeceğine bağlı olarak değişeceğini söyledi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşmesinin ardından konuşan Putin, Avrupa'ya füze konuşlandırılması yasağını, askeri tatbikatlara kısıtlamaları ve Moskova'nın yıllar önce masaya koyduğu diğer güven artırıcı önlemleri Batı’nın tartışmayı kabul ettiğini söyledi.
Yorum Yazın