onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Meclis'te İlk İş Tezkere

Meclis'te İlk İş Tezkere

adem kara
01.10.2014 - 09:04 Son Güncelleme: 01.10.2014 - 12:07

Meclis'te yeni yasama yılı bugün başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk kez yeni yasama yılının açılış konuşmasını yapacak. Erdoğan'ın yemin törenine katılmayan CHP ise bu kez Meclis'te olacağının mesajını verdi. 2 Ekim Perşembe günü ise Meclis'te Suriye ve Irak tezkeresi görüşülecek.

Meclis iş başı yapıyor. Yeni yasama yılı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılış konuşması ile başlayacak. Erdoğan ilk kez Cumhurbaşkanı sıfatıyla Meclis'te yeni yasama yılının açılışını gerçekleştirecek. Erdoğan'ın yeni yasama yılının başında tezkere, çözüm süreci ve yeni anayasa konularına ilişkin mesajlar vermesi bekleniyor. 1 Ekim akşamı ise Meclis Başkanı Çiçek yeni yasama yılının başlaması nedeniyle Meclis'te bir resepsiyon verecek.

CHP Erdoğan'ı dinleyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 28 Ağustos'ta Meclis'te düzenlenen yemin törenine katılmayan CHP ise 1 Ekim'de yeni yasama yılının açılışı nedeniyle düzenlenen oturuma katılacak. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin 1 Ekim'de Meclis'e gelip gelmeyecekleri yönündeki bir soruya ' CHP Cumhurbaşkanı'nın gelişiyle ilgili hiç bir krizin parçası olmayacak. Keşke Cumhurbaşkanı hepimizin takdirini toplayacak bir konuşma yapsa da ben de alkışlasam' diye konuştu.

İlk iş tezkere

2 Ekim Perşembe günü ise Meclis Genel Kurulu'nda Suriye ve Irak tezkeresi görüşülecek. Suriye tezkeresi ilk kez 2012 yılında Meclis gündemine geldi. Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine havan mermisi düşmesinin ardından hükümet tarafından hazırlanan tezkere Meclis'e gönderildi. Suriye tezkeresi en son 10 Ekim 2013 yılında Meclis'te kabul edildi, 'Suriye'den Türkiye'ye yönelen tehditler karşısında hükümete yabancı ülkelere asker gönderme yetkisi veren', bu tezkenin süresi ise 17 Ekim'de sona eriyor.Hükümet yeni tezkere ile Meclis'ten aldığı yetkiyi bir yıl daha uzatacak.

Irak tezkeresi ise 2007 yılından beri her yıl Meclis gündemine geliyor. Hükümet terörle mücadele kapsamında Irak'ın kuzeyine operasyon yapma ve asker gönderme kapsamında 2007 yılından bu yana Meclis'ten yetki alıyor. Suriye ve Irak tezkerelerinin tek tezkerede birleştirilerek görüşülmesinin ardından Meclis çalışmalarına Kurban Bayramı nedeniyle ara verilecek, Meclis'in bayram tatili sonrasında 14 Ekim Salı günü açılması bekleniyor. Tatil dönüşü ise Meclis'te Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifinin gündeme gelmesi bekleniyor.

Bütçe maratonu

Bütçe mesaisi de Meclis'i bekleyen önemli gündem maddeleri arasında olacak. Hükümet 17 Ekim'de Bütçe Yasa Tasarısını Meclis'e sevk edecek. Meclis'te bütçe önce komisyonda ardından da Genel Kurul'da görüşülecek. Meclis Kasım ve Aralık ayında önceliği bütçe mesaisine verecek.

HSYK Meclis gündemine gelebilir

Yargıtay ve Danıştay'da yapılan HSYK seçimlerinde iktidarın desteklediği adaylar kaybetti,Yargıtay ve Danıştay'dan HSYK'ya 5 üye seçildi. 12 Ekim'de ise hakim ve savcılar tarafından kurula 10 üye daha seçilecek. Hükümetin desteklediği adayların 12 Ekim'de yapılacak seçimleri kaybetmesi durumunda HSYK tartışmasının yeniden alevlenmesi ve konunun yine Meclis gündemine taşınması bekleniyor. Hükümet ve iktidar partisi temsilcileri HSYK ile ilgili yeni bir yasal düzenlemenin Meclis'e gelebileceğinin sinyallerini veriyor. Buna göre hükümet HSYK ile ilgili önce yasa değişikliği ardından da anayasa değişikliği yapmayı düşünüyor.

2015 seçim yılı

Bu yasama yılı aynı zamanda bu parlamento döneminin de son yasama yılı. 2015 genel seçimleriyle 24'ncü parlamento dönemi sona erecek. Anayasa gereği seçimler dört yılda bir yapılıyor. Seçim tarihi öne çekilmezse 2015 Haziran'ında seçim yapılacak. Seçim kararının ise seçim tarihinden önce alınması gerekiyor. Yılbaşından sonra Meclis'in artık seçim havasına girmesi bekleniyor. Bu nedenle Meclis'in önünde uzun bir çalışma dönemi yok.

Meclis Başkanı Çiçek 29 Eylül'de düzenlediği basın toplantısında, seçim takvimi göz önünde bulundurulduğunda ve tatiller çıkarıldığında 60 günlük bir çalışma dönemi kaldığına işaret etti . Çiçek bu süre içinde ise seçim kanunu, siyasi partiler kanunu ve içtüzük değişikliğine öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.

'Yeni Anayasa imkansız değil'

Bu dönemde Meclis yeni anayasa yapımı üzerinde çalışsa da yeni anayasa girişimi sonuçsuz kaldı. Yeni anayasa çalışmaları için kurulan Meclis uzlaşma komisyonu'nda dört parti sadece 60 madde üzerinde uzlaşabildi ancak bu da hayata geçirilemedi. Üzerinde uzlaşılan 60 maddelik anayasa değişikliğinin hayata geçirilmesi yönünde iktidar partisinden muhalefete yönelik çağrılar gelse yaklaşan seçim nedeniyle bu da zor görünüyor. Ancak Meclis Başkanı Çiçek'in ifadesiyle imkansız değil. Çiçek dört partinin arzu etmesi durumunda seçim öncesinde bu değişikliğin yapılabileceğini belirtti.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/meclist...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam