Kampüs Kapatan Kayyım Rektör'den Cami Projesi
Kayyım rektör Naci İnci tarafından Boğaziçi hazırlık öğrencilerinin kaldığı Kilyos Kampüsü'nün kapatılmasının ardından onlarca öğrenci sokağa bırakılmıştı. Bu karara tepkiler devam ederken, Naci İnci’nin kurduğu Boğaziçi Üniversitesi Geliştirme Vakfı‘nın (BUVAKIF), Uçaksavar Kampüsü’nde cami yapmak istediği öğrenildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ise yapılması planlanan cami projesinin arsa tapusunun kendilerinde olduğunu kaydetti. İBB yetkilileri ayrıca cami projesiyle ilgili hazırlanan veya onaylanmış bir imar planı da bulunmadığını da belirtti.
Canan Coşkun'un haberine göre, Boğaziçi Üniversitesi’nin Uçaksavar Kampüsü’ne 200 metre uzaklıkta bulunan yaklaşık 3 bin-3 bin 500 metrekare ağaçlıklı alan geçen ay panellerle kapatılmış, içinde bulunan yaklaşık 10 ağaç da kesilmişti. Panellerin önüne dikilen inşaat panosuna kapatılan alanda ‘Etiler Camii ve Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Yurdu İnşaatı’ yapılacağı yazılmıştı. Levhadaki bilgilere göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Sistema Teknolojik Yapı isimli firmaya inşaat ruhsatını 27 Mayıs’ta vermişti.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nün açıklamasında, söz konusu inşaatı BUVAKIF’ın yaptırdığı söylenmiş, inşaat alanının da yakın zamana kadar İBB’ye ait olduğu belirtilmişti.
Beşiktaş Belediyesi’nin haberi vardı
İBB yetkilileriyse, ilgili parselin mülkiyetinin hala İBB’de olduğunu söyledi. Yetkililer, arazinin herhangi bir başka kuruma tahsis edilmediğini belirtti. Araziye yapılması planlanan cami projesiyle ilgili yeni yapılmış ya da onaylanmış bir imar planı olmadığını da kaydedildi.
Beşiktaş Belediyesi’nin imar durumu haritasındaysa caminin dört katlı, yurt ve lojmanın da iki katlı olacağı yazılı. Caminin kapladığı alan, yurt ve lojman için ayrılan alanın dört katı büyüklüğünde.İBB’nin habersiz olduğu cami inşaatından Beşiktaş Belediyesi’nin haberi vardı. Mahalle sakinleri, inşaattan belediyeyi haberdar edip belediyeden yapı ruhsatını istedi. Sakinler, araziye cami ve yurt yapıldığı yanıtını aldı.
Diken’in ulaştığı yüklenici firma Sistema Teknolojik Yapı isimli şirket de söz konusu projeyi yürüttüklerini kabul etti, ama ihalenin detaylarına ilişkin sorulara yanıt vermedi.Öte yandan üzerine cami, yurt ve lojman yapılan arazi epey değerli. Söz konusu arsanın değerinin yaklaşık 200 milyon TL olduğu değerlendiriliyor.
Kayyum rektör Naci İnci tarafından Boğaziçi hazırlık öğrencilerinin kaldığı Kilyos Kampüsü kapatıldı. Öğrencilerin bir kısmı yarı kapasiteli Anadolu Hisarı Kampüsüne taşınırken yüzlerce öğrenci ise sokağa bırakıldı. Yurtsuz kalan öğrenciler tepki gösterdi.
Yurtsuz bırakıldılar
Gerçek Gündem'den Melisa Gülbaş'ın haberine göre Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektör Naci İnci’nin kararıyla, hazırlık öğrencilerinin kaldığı Kilyos Kampüs kapatılmış, tüm hazırlık öğrencileri Anadolu Hisarı Kampüsüne alınmıştı.
“Anadolu Hisarı kampüsünde Boğaziçi yurdu bulunmamakta. Bize, tüm hazırlık öğrencileri Anadolu Hisarı kampüsüne yakın olan Kandilli yurdunda kalacak denildi” diye konuşan öğrenciler, bu yıl Marmara Üniversitesi öğrencileriyle karışık bir şekilde Anadolu Hisarı kampüsünü kullanacaklarını söyledi.
Yüzlerce öğrenci nerede kalacağını bilmiyor
Önceki yıllarda yurt yerleşim sonuçlarını toplu bir listede yayınlayan yönetim ise, bu yıl sistemi değiştirerek öğrencilere sadece e-posta yoluyla bireysel bilgilendirme yaptı. Önceden öğrenci numaralarını aratarak yurt hakkı kazanma durumunu görebilen öğrenciler bu yıl değişen sistemle birlikte sadece kendi yurt haklarından haberdar olabildi.
Boğaziçi Üniversitesinin her yıl düzenlediği bölüm tanıtım günlerinde öğrencilere “şehir dışından gelen her öğrenciye yurt hakkı tanınacağı ve hiçbir öğrencinin açıkta kalmayacağı” söylenmesine rağmen Hatay, Adana, Rize gibi şehirlerde yaşayan öğrencilere bile yurt hakkı tanınmadı. İstanbul dışından ve çok uzak şehirlerden gelen yüzlerce genç ise nerede kalacağını bilemiyor.
Öğrenciler çaresiz
Yurt yetkilileriyle görüşen öğrenciler, yetkililerin onlara “Kontenjan sorunu nedeniyle yapabileceğimiz bir şey yok” şeklinde cevap verdiğini söyledi.
“Kayyum yönetim tarafından hazırlık kampüsünün taşınması sonucunda yaklaşık 900 Boğaziçilinin yurtsuz kaldığını söyleyen” öğrenciler, barınma talebini yükseltmek ve mücadeleyi büyütmek için Twitter üzerinden #bogazicibarınamıyor hashtag’iyle seslerini yükselteceklerini söyledi. Yapılan açıklamada hazırlık binasının Kilyos’tan Anadolu Hisarına taşınması kararını kınadıklarını söyleyen öğrenciler, “Boğaziçi Üniversitesi hazırlık öğrencileri olarak bu sene yurt mağduru olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Yıllarca emek verip dişimizi tırnağımıza takarak kazandığımız üniversitemizin bize barınma kadar basit bir imkânı sağlamamasını kınıyoruz'' ifadelerini kullandı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Nasıl bir şuura sahipsiniz gitmediğiniz halde neden bukadar camii. Cahil lik daha baskın olduğu içinmi bu rövanş
Halk bir tek ondan anlıyor çünkü
Yaptığı haksızlığı kapatmanın, çaldığını örtme nin, Din ticaretinin en kârlı işi Cami inşaatı. Karşı çıkana Dine karşı çıkıyor der , hırsızlığını kapatır.
Bu din ticareti değil milli ruhtur. Bugün sen bu topraklarda yaşıyorsan Atatürk’ün milli ruh ile Anadolu’da çıkardığı milli ruh hareketiyle oldu. Vatanını sa... Devamını Gör
yani bu nasıl bir o.ç dur bu nasıl bir şerefsizliktir bu ülkenin en iyi üniversitesini göz göre göre yok ediyorlar ve hiç bir şey yapılmıyor hiç bir vasfı ol... Devamını Gör