Kuzey Yarımküre’de altı ay boyunca günler kısaldı ve geceler uzadı. Ama bu durum, kış gündönümünden sonra tersine dönüyor. Yılın en kısa günü ve kışın resmi başlangıcı olan 2020 Kış gündönümü 21 Aralık Pazartesi günü.
Önce gündönümünün arkasındaki bilime ve zamanlamaya bakacağız. Daha sonra dünyanın dört bir yanındaki bazı eski gelenekleri ve kutlamaları keşfedeceğiz (ancak 2020 kutlamalarının çoğu pandemi nedeniyle iptal ediliyor).
Kış gündönümü nedir?
Kış gündönümü, Kuzey Yarımküre’de, güneşin en güney konumunda, uzaklardaki Oğlak Dönencesi’nde doğrudan tepede göründüğü yılın en kısa gününe işaret ediyor. O gün Kuzey Kutbu Güneş’ten en uzak noktada olduğu için Kuzey Yarım Küre’de kış başlar.
Güney Yarımküre’de ise durum tam tersidir. Orada, Aralık gündönümü yılın en uzun gününü ve Arjantin, Avustralya ve Güney Afrika gibi yerlerde yazın başlangıcını işaret ediyor.
Gündönümü genellikle – ama her zaman değil – 21 Aralık’ta gerçekleşir. Gündönümünün gerçekleştiği zaman ve günün kendisi değişir çünkü Güneş yılı (Güneş’in Dünya’dan görüldüğü gibi aynı noktada yeniden ortaya çıkması için geçen süre) bizim takvim yılımızla tam olarak eşleşmiyor. Dünya, Güneş etrafındaki turunu 365 gün 6 saatte tamamladığı için kış gündönümü bazı yıllar 21 Aralık’a, bazen de 22 Aralık’a denk gelir.
Gözlemlerinizde çok hassas olmak istiyorsanız, 2020 kış gündönümünün tam zamanı Pazartesi günü 10:02 Koordineli Evrensel Zaman (UTC) olacaktır.
Yorum Yazın