onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Erdoğan'ın 'İsveç ve Finlandiya' Çıkışı Batı'da Nasıl Yankılandı?

Erdoğan'ın 'İsveç ve Finlandiya' Çıkışı Batı'da Nasıl Yankılandı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, NATO üyeliği için başvurmaya hazırlanan İsveç ve Finlandiya ile ilgili açıklamaları Batılı ülkeleri karıştırdı. ABD durumu netleştirmeye çalıştıklarını belirtirken İsveç'ten Erdoğan'a imalı yanıt geldi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası yıllardır sürdürdükleri askeri tarafsızlık politikalarını terk eden İsveç ve  Finlandiya NATO üyeliği için başvurmaya hazırlanıyordu. İki ülkenin bu kararı NATO ve ABD tarafından memnuniyetle karşılanırken Rusya'nın tepkisini çekmişti.

Türkiye'nin bu iki ülkeye NATO üyeliği konusunda yeşil ışık yakmaması Batılı ülkelerde tedirginliğe yol açtı. Çünkü Türkiye'nin de diğer NATO üyeleri gibi bir ülkenin üyelik başvurusunu veto etme hakkı bulunuyor. 

Yeni bir üyenin İttifak'a kabulü için 30 üye ülkenin hepsinin onayı gerekiyor.

"İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin misafirhanesi gibi"

"İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin misafirhanesi gibi"

Bugün İstanbul’da cuma namazı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu iki ülkenin NATO üyeliğine sıcak bakmadığını şu sözlerle açıklamıştı:

'Biz şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. Çünkü daha önce Yunanistan ile ilgili NATO konusunda bir yanlış yaptılar bizden önceki yönetimler ve Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı NATO'yu da arkasına alarak takındığı tavrı biliyorsunuz. Bu konuda ikinci bir yanlışı Türkiye olarak işlemek istemiyoruz. Kaldı ki İskandinav ülkeleri ne yazık ki terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK'sı, DHKPC'si İsveç'te, Hollanda'da yuvalanmış durumdalar. Ve oraların hatta daha da ileri gidiyorum parlamentolarında da yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil.'

👇

ABD: Türkiye'nin tutumunu netleştirmeye çalışıyoruz

ABD: Türkiye'nin tutumunu netleştirmeye çalışıyoruz

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, Erdoğan'ın açıklamalarıyla ilgili bir soruya cevaben 'Türkiye'nin tutumunu netleştirmeye çalıştıklarını' söyledi. 

AFP ajansına konuşan üst düzey bir Amerikalı yetkili de ABD ve Türkiye dışişleri bakanları Antony Blinken ve Mevlüt Çavuşoğlu'nun bu hafta sonunda Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenecek NATO dışişleri bakanları toplantısına katılacağına işaret ederek Erdoğan'ın ifadelerini netleştirmeye çalışacaklarını söyledi.

İsveç'ten "Türkiye'nin çıkarına olmaz" mesajı

İsveç'ten "Türkiye'nin çıkarına olmaz" mesajı

Erdoğan'ın sözleri Finlandiya ve İsveç'te de yankı buldu. 

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto , Erdoğan'ın açıklamalarıyla ilgili bir soruya 'Bu tür süreçlerde biraz sabır gerekir. Bunlar bir günde gerçekleşmez. Şu an söyleyebileceklerim bundan ibaret. Süreçleri adım adım yürütmemiz lazım' diye konuştu. 

Haavisto, konuyu Berlin'deki NATO toplantısında Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile görüşme fırsatı olabileceğini belirtti.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de, ülkesinin NATO üyeliğine başvurması halinde İttfak'ın tüm üyelerinden destek görmek isteyeceğini belirtti. Linde, Türkiye'nin tavrı konusunda ise 'İsveç ve Finlandiya'nın, önemli üye devletlerin 'son derece güçlü' desteğine sahip olduğunu ve bu ülkelerle iyi ilişkileri sürdürmenin Türkiye'nin çıkarına olacağını' söyledi.

Biden İsveç ve Finlandiya liderleriyle görüştü

Biden İsveç ve Finlandiya liderleriyle görüştü

Diğer yandan ABD Başkanı Joe Biden, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto'nun üçlü telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. 

Finlandiya Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, üç liderin 'Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü savaşla ilgili derin endişeyi paylaştığı' belirtilerek 'Cumhurbaşkanı Niinisto Biden'a, Finlandiya'nın NATO üyeliği yolunda ABD'den gelen gerekli desteği derin şükranla karşıladığını dile getirdi' ifadesine yer verildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da Biden'ın 'NATO'nun açık kapı politikasına ve Finlandiya ile İsveç'in kendi gelecekleri, dış politikaları ve güvenlikleriyle ilgili karar verme haklarına verdiği desteğe vurgu yaptığı' kaydedildi.

DW Türkçe ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
70
20
11
9
8
2
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Caps

Hala tehdit etmeye çalışıyorsun İsveç halaa. İstediğini yap ama bizden karşılık geldiği zaman biz kötü olalım, ne güzel dünya öyle. Bıktım bu avrupanın iki y... Devamını Gör

brknt

50 milyar dolar verin değil nato gençlik kolları üyesi bile yaparız sizi

Furkan Aras

🤣🤣🤣 50 çok üstad 30 a da fit olur gibi

Deneri

Reis bu defa doğru konuşmuş hele yunanistanın nato üyeliği konusunda çok haklı. Yunanistanla ortamızdaki adalar antlaşma gereği silahsız ve askersiz bölge 2 ... Devamını Gör