Görüş Bildir
Haberler
Cumhurbaşkanlığı, Yerli ve Milli Google, Apple, Facebook Geliştirmeyi Hedefliyor: 'Dünya GAFAM'dan Büyüktür'

etiket Cumhurbaşkanlığı, Yerli ve Milli Google, Apple, Facebook Geliştirmeyi Hedefliyor: 'Dünya GAFAM'dan Büyüktür'

Google, Apple, Facebook, Amazon gibi teknoloji devlerinin muadillerinin Türkiye'de geliştirilmesini amaçladıklarını söyleyen Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, 'Dünya GAFAM’dan büyüktür. GAFAM, yani Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft. Bu GAFAM’ın muadillerini yapmamız gerekiyor' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sık sık dile getirdiği 'dünya beşten büyüktür' sözlerini, dijital veri güvenliği tartışmalarına uyarladı.

Koç, 'Dünya GAFAM’dan büyüktür. Yani Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft. Dünya bunlardan büyüktür. Veri güvenliği, sınırlarımızın güvenliği kadar önemli ve önceliklidir' dedi.  

Sistemi değiştirmenin yönteminin yerli ve milli olmaktan geçtiğine işaret eden Koç, 'Bu GAFAM’ın muadillerini yapmamız gerekiyor' dedi.

"Teknolojiyi teknolojiyle yeneceğiz"

"Teknolojiyi teknolojiyle yeneceğiz"

ankaragazetecisi sitesinden Sinan Tartanoğlu'nun haberine göreTRT Akademi dergisi ocak sayısında, Dr. Ali Taha Koç ile röportaj yaptı. 

Koç, sorulara verdiği yanıtta, WhatsApp’ın gizlilik sözleşmesinde değişiklik yapacağını duyurmasının ardından, yeniden alevlenen dijital veri güvenliği ile ilgili tartışmaları değerlendirdi.

 'Ofis' olarak mottoları çok sevdiklerini dile getiren Ali Taha Koç, 'Kamu verisini elmasa dönüştürmek. ‘Bizim verimizin ne önemi var’ diyebilirsiniz. Sizin köşebaşındaki bakkaldan aldığınız ürünün verisinin bilgisi sizin için önemli olmayabilir. Ancak bunları bütün insanların verilerini topladığımızda, o caddede herhangi bir yeni bir marketin açılıp açılamayacağı, reklam olup olamaması gibi çok farklı bir boyuta ulaşabiliyor. Kişisel veriler değil, külliyen toplumsal veriler toplandığı zaman büyük bir değere dönüşebiliyor' diye konuştu.

Koç, 'Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalacak' mottosu ile sosyal medya platformları, anlık mesajlaşma ya da video konferans uygulamalarını yerli muadillerini geliştirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Koç, 'bizi nasıl bir gelecek bekliyor' sorusuna ise şu yanıtı verdi:

'Teknolojiyi teknolojiyle yeneceğiz. Bu teknolojik değişimin önüne geçebilmek için de yeni teknolojiler geliştirmemiz gerekiyor. __Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman diyor ya, 'Dünya beşten büyüktür.' diye, ben de dijital anlamda onun bir benzerini söylüyorum: Dünya GAFAM’dan büyüktür. GAFAM, yani Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft.

Google, bizim bütün arama sistemlerimizi biliyor. Apple hem bilgisayarımızı hem telefonumuzu biliyor. Biyometrik verilerimizin dışında parmak izlerimizi de aldı. Facebook, kimi sevip sevmediğimizi ne yiyip ne içtiğimizi bile biliyor. Amazon, nasıl alışveriş yaptığımızı, hangi filmleri izlediğimizi neyi sevip sevmediğimizi biliyor. Microsoft, kullandığımız bütün işletim sistemlerimizin bilgisine sahip.

Bu şirketler bu kadar büyük bir veriye sahip durumdayken sizin özgürlük ve demokrasiden bahsetmeniz biraz zor. Çünkü bu beş firma sizinle alakalı birçok devletin bildiği bilgiden daha fazlasını biliyor. Eğer bu firmalar ellerindeki bütün verileri birbirleriyle paylaşsalar hâlimiz harap olur. Bu anlamda bakıldığında veri güvenliği bizim sınırlarımızın güvenliği kadar önemli ve önceliklidir.'

"GAFAM’ın muadillerini yapmamız gerekiyor"

"GAFAM’ın muadillerini yapmamız gerekiyor"

'Kullanıcı verisinin özellikle şu anda egemen konuma gelen sosyal medya platformlarının arz ettiği tehlikeyi görmezden gelemeyiz. Çünkü kullanıcı verilerinin manipüle edilip adeta bir silah gibi kullanılması çağımızın en büyük tehditlerinden biridir' diyen Koç, sistemi değiştirmenin yönteminin ise yerli ve milli olmak olduğunu dile getirdi. 

Koç, 'Bu GAFAM’ın muadillerini yapmamız gerekiyor. Peki bunu dünyada yapabilmiş ülke var mı? Evet var: Çin. Biliyorsunuz bu tür firmaların muadilleri var, Rusya bir aşamada yapmaya başladı. Ancak belli bir ekonomik ve teknolojik altyapıya ihtiyacınız var' ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
630
147
78
60
25
10
7
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pickle Rick

Öncelikle gafanı s..yim. Teknolojiyi teknolojiyle yenecekmiş. Teknolojiyi teknolojiyle yenecek badem tipe bak. 10 yıl önce 10 trilyona mal ettiğiniz, G*ogle ... Devamını Gör

cenigz han

Saydığı firmlardan sadece biri bu ülkenin yarısını satın alacak kadar zengin, ama böyük değül yeğenüm.

Koyundedilerkoyduk

Bu ülke kanla alındı, parayla satılmaz; ülkeyle şahsını karıştırma.

tughanka

Bu vergilerle yatırımcıya GAFAM girsin diyosunuz zaten.