3 İngiliz Kıza Yardım Eden İstihbaratçı Gözaltında
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 17 Şubat'ta Suriye'ye gitmek üzere İngiltere'den Türkiye'ye gelen Shamima Begum, Amira Abase ve Kadiza Sultana'yla ilgili soruşturmada, 3 kıza yardım eden kişi belirlendi.
Yabancı uyruklu olduğu belirtilen kişi, yapılan çalışma sonucu Türkiye'de gözaltına alındı. Şüphelinin IŞİD'e karşı kurulan uluslararası koalisyonun üyesi bir ülke için çalıştığı, fakat bu ülkenin vatandaşı olmadığı, konu hakkında, koalisyon üyesi ülkeye de bilgi verildiği öğrenildi.
Shamima Begum (15), Amira Abase (15) ve Kadiza Sultana'nın (16), 17 Şubat'ta Londra'dan İstanbul'a gittikleri ve daha sonra Suriye'ye geçerek terör örgütü IŞİD'e katıldıkları tahmin ediliyor.
‘3 İngiliz kıza yardım eden istihbaratçı’
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu IŞİD'e katılmak için Suriye'ye giden 3 İngiliz kıza yardım eden kişinin yakalandığını açıklamış, bu kişinin IŞİD karşıtı koalisyon üyesi ülkelerden birinin istihbarat elemanı olduğunu söylemişti.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, A Haber televizyonundan gündeme ilişkin soruları yanıtlarken, 3 İngiliz kızın Türkiye üzerinden Suriye'ye geçişiyle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanı, ülkelerin, yabancı savaşçıların Suriye'ye gidişini önlenmesi için tedbirlerini ve gerekirse yasalarını gözden geçirmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bu konuda Birleşmiş Milletler kararları bulunduğunu ve bu kararlar çerçevesinde ülkelerin bu kanunları değiştirme çabası içinde olduğunu anlatan Çavuşoğlu, ancak asıl olarak bu konunun köküne inerek, bu insanların neden radikalleştiğinin sorgulanması gerektiğinin altını çizdi. Terör, artan ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadeleyi birlikte sürdürmek gerektiğine işaret etti. Bakan Çavuşoğlu, İngilitere'nin 17 Şubat günü Londra'daki Gatwick Havaalanı'ndan THY'nin TK 1966 sefer sayılı yolcu uçağıyla İstanbul'a gittiklerini açıkladığı 3 İngiliz'in durumuyla ilgili olarak da şunları söyledi:
'Size bu konuda bir örnek vereyim. İngiltere’den IŞİD’e katılmak için ayrılan üç kızla ilgili olarak, ülkesi bize birkaç gün sonra bilgi verdi. Fakat bu kızlara yardım eden kişi kim çıktı biliyor musunuz? Yakalandı. Koalisyon içinde olan bir ülkenin istihbaratında çalışan biri çıktı. AB üyesi değil, ABD de değil. Koalisyonun içinde olan bir ülkenin istihbaratında çalışıyor. Ben bunu İngiltere Dışişleri Bakanı'na da söyledim. Bana 'genellikle olduğu gibi' dedi.
''Yeni kurulacak orduya destek veririz'
Çavuşoğlu, Irak ve Suriye'de IŞİD'le mücadelede ve kapsamlı bir strateji çerçevesinde, İncirlik dahil, tüm seçenekleri değerlendirebileceklerini daha önce de söylediklerini belirtti. Irak'taki yeni hükümete bağlı güçlerle peşmergenin IŞİD'le savaştığını işaret eden Çavuşoğlu, Bağdat'ta düzenli bir ordunun olduğunu söylemenin mümkün olmayacağını söyledi. Irak'ta yeni kurulacak ordulara eğitim ve donatım desteği verilmesi için Türkiye'ye Irak Savunma ve İçişleri bakanlarından davet geldiğini hatırlatan Çavuşoğlu, 'Biz de memnuniyetle bu desteği vereceğimizi söyledik' dedi.
'Bugüne kadar zaten hem Bağdat hem de peşmergeye öldürücü olmayan askeri malzeme bakımından desteklerimiz oldu fakat burada özellikle ulusal muhafızların kurulması da önemli. Yani diğer bölgelerde olduğu gibi Musul'a bir ulusal muhafız kurulması gündemde. Biz kurulacak bu ulusal muhafızın da eğitimine ve donatımına katkı vereceğiz. Bunun Musul'da yaşayan insanlardan oluşması lazım. Çünkü bir yerde terörle mücadele ediyorsanız ya da oraya istikrarı getirmek istiyorsanız, o şehirde yaşayan unsurların desteğini mutlaka sağlamanız lazım.'
'Musul'da Sünnilerin de desteği alınmalı'
Koalisyon ve Irak güçlerinin büyük oeprasyon hazırlığı yaptığı Musul'da halkın ağırlıklı olarak Sünni olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, IŞİD'le mücadelede başarılı olmak için Sünnilerin de desteğinin alınması gerektiğini vurguladı. Çavuşoğlu Irak'taki bazı bölgelerde Sünnilere yönelik saldırılar olduğu yönünde bilgiler geldiğini belirterek 'Bu çok tehlikeli. Irak bir kez daha Sünni-Şii çatışmasını kaldıramaz. Mücadele DEAŞ'a (IŞİD) karşı olmalı' ifadesini kullandı.
Harekâtın başarılı olabilmesi için tüm unsurları içine alan ciddi bir planlama yapılması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, IŞİD'le mücadelenin, tekrar bir Sünni-Şii çatışmasına dönüşmemesi gerektiğine dikkati çekti. Çavuşoğlu, 'Mücadelede bir kısmı DEAŞ'ın içine itilen veya yerin altına itilen Sünnilerin de desteğini mutlaka almak gerekiyor. Biz bir Sünni-Şii çatışmasını engellemek için üzerimize düşeni yapıyoruz. Taraflara mesajımızı veriyoruz' diye konuştu.
- AA ve Al Jazeera