Bugün Mutlaka Okumanız Gereken 10 Köşe Yazısı
'Bir Gazetecinin Görüşleri' | Aslı Aydıntaşbaş | Milliyet
Allah yar ve yardımcımız olsun. Aynı Ergenekon soruşturması günlerindeki gibi bir atmosfer var memlekette. Kolektif bir akıl tutulması; ileride pişman olacağı hataları ısrarla yapma hali...
Çıkıp, Türkiye’nin demokrasi açığındaki en büyük gediklerden biri olan %10 barajının inmesi gerektiğini söylüyorsunuz, ”Vay sen iktidar partisine darbe mi planlıyorsun!” diyorlar.
Temsilde adalet olmadan Türkiye’de istikrar olamayacağını belki de yüzüncü defa anlatıyorsunuz; ”Vay Anayasa Mahkemesi’ne mesaj mı veriyorsun!” diyorlar.
HDP’nin parti olarak baraja gireceğini, yüzde 8-9’la Meclis dışı kalmaları durumunda Türkiye’nin ”bölünmeye” doğru gideceği uyarısında bulunuyorsunuz, beyin kapasitesi Twitter’da yazdığı 140 karakterin ötesine gidemeyen tipler, ”Karanlık senaryolar devrede” diyor.
Yeni Darbecimizi Tanıyalım: Haşim Kılıç | Ruşen Çakır | HaberTürk
Salı günü Meclis kulislerinin en fazla ilgi gören kişisi, Habertürk Gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya’ydı. Gerek iktidar, gerekse muhalefet partilerinden çok sayıda milletvekili ve yönetici, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç ile yüzde 10 barajı üzerine yaptığı söyleşi hakkında kendisiyle konuşup tartıştı. AYM’nin böyle bir hakkı olmadığını söyleyene tanık olmadım.
Sarıkaya’nın yazısının ardından AYM’nin barajı kaldırıp kaldır(a)mayacağı üzerine çok şey yazılıp söylendi. Bu tür hukuki/ yasal konulardan anlayan biri değilim, fakat tartışmalardan çıkardığım kadarıyla önümüzdeki genel seçimlere muhtemelen yine yüzde 10 barajıyla gireceğe benziyoruz.
Putin ve Erdoğan'ın Çıkar İttifakı | Dimitar Bechev | Al Jazeera Turk
Putin'in Ankara ziyareti, Güney Akım boru hattı projesinin iptal edildiği duyurusu ile hatırlanacak olsa da, asıl dikkat çekici nokta, Putin ile Batı arasındaki ilişkilerin giderek gerildiği bir ortamda, Rusya-Türkiye ilişkilerinin gelişmeye devam etmesi.
Kırım Tatarlarının Ankara ve İstanbul'da düzenledikleri protesto gösterilerine bakılacak olursa, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti herkes tarafından sıcak karşılanmadı. Bununla birlikte, Putin, Türk devletinin ağırlamaktan her zaman memnuniyet duyduğu bir konuk.
Yavuz Bingöl'den Açıklama Geldi | Ahmet Hakan | Hürriyet
Yavuz Bingöl'le 'Çarşamba Sohbetleri' yaptık.
Ses kayıt cihazını açtım.
Sorular sordum, önyargısızca, anlamaya çalışarak ve kendisini en iyi şekilde ifade etmesini sağlamaya çalışarak.
O da verdi cevaplarını.
Verilen cevapları biraz kısalttım.
Tabii ki anlam değişimine ve anlam kaymasına yol açmamaya azami ölçüde özen göstererek.
'Çarşamba Sohbetleri' dün yayınlandı Hürriyet'te.
Dersim'e Dersim Diyememek... | Aydın Engin | Cumhuriyet
Bir okur mail yollamış, uyarıyor: Evet, Dersim’in adı Tunceli’dir...
Bir başka okur mail yollamış, tebliğ ediyor: Türkiye sınırları içinde ‘Dersim’ adında bir bölge, yerleşim bulunmamaktadır!
Her iki okur da çok, ama çok haklılar. Bencileyin milli duyguları zayıf, sık sık vatan hainliği filan yapanlar her zamanki gibi yanılıyorlar.
Kendilerine Kürt diyen, aslında hepsi de Horasan dolaylarından gelme Türkoğlu (Türkkızı) Türk olan, Türkçenin Zaza ağzı ile konuşanların o güzelim beldeye Dersim demeleri tarihi ve milli bir yanılgıdır. Orası Tunceli’dir.
Yavuz Bingöl, Yiğit Bulut'u 'Sol'larken... | Ezgi Başaran | Radikal
Dik durmakla ilgili hala bir hevesi olduğu anlaşılan Bingöl'e ve Bingöl gibilere dik durdukları evrenin böyle bir evren olduğunu, çevresinde gördükleri bu yeni ve uçucu kalabalığın da böyle kimselerden oluştuğunu hatırlatarak...
Yıllar yılı kendisini solcu olmakla tanıtmış Yavuz Bingöl’ün adının yanına ‘sol’ kelimesini yazıp Google’a ara deyince ne çıkıyor biliyor musunuz: “Yavuz Bingöl solcu mu?” kalıbı. Soru şeklinde yani. ‘Solcu diyorlar, harbiden solcu mu ki’ gibilerinden.
Demokrasi ve Kamusal İşlerde Şeffaflık | Atilla Yayla | Yeni Şafak
Demokratik sistemin temel özeliklerinden biri, kamusal işlerin şeffaf olmasıdır. Bununla kastedilen, kamu otoritesi kullananların icraatlarının kapalı kapılar ardında kalmaması, hem işleyiş süreçleri hem etkileri ve sonuçları bakımından vatandaşlar tarafından bilinir kılınmasıdır. Böyle olmasının gerekmesinin ilk sebebi, kamu otoritesi sahiplerinin bu otoritenin sahibi değil emanetçisi olmasıdır. Her türlü siyasî ve idarî yetkinin ve otoritenin asıl sahibi toplumdur. Toplum, kendine ait yetkileri, usulüne uygun olarak kamu otoritesini kullanma hakkını kazanmış kişilere-ekiplere emanet eder.
Baraj İşi ve Ak Parti | Ahmet Taşgetiren | Star
Seçim barajı konusu...
Her halükarda Türkiye’nin çözmesi gereken ciddi bir sorun.
PKK eksenindeki Kürt siyasi hareketinin Meclis’e yansımasını önlemeyi amaçlayan bir düzenleme.
Kürt siyasi hareketi, son seçimlerde bağımsız adaylarla ve “bir şekilde” kontrol edebildiği seçmen yönelişiyle Meclis’e grup kuracak sayıda bir milletvekili göndermeyi başardı.
Ancak baraj sıkıntısı böylece çözülmüş olmadı. Halen sistemin kara deliği olmaya devam ediyor.
Nükleerin Fıtratında Felaket Var | Orhan Kemal Cengiz | Bugün
Dünyanın başka yerlerinde çok basit tedbirlerle önlenebilen maden kazalarının katliama dönüştüğü bu ülkede...
İşin fıtratı, falan deyip bütün sorumluluğu üzerinden atan bu iktidarın yönetimi altında...
İşin fıtratında kazalar ve korkunç felaketler olan bir işe gözü kapalı bir şekilde giriveriyoruz.
Bu ülkenin kuzeyinde, Sinop’a ve güneyinde Mersin Akkuyu’ya birer nükleer santral kurulacak.
Türkiye Bir Günde İki Rekor Kırdı | Süleyman Yaşar | Taraf
Türkiye gıda fiyat artışında dünya rekorunu kırdı. Dün kırılan ilk rekor, bu dünya gıda fiyat artış rekoru oluyor.
Şöyle ki; dün kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre kasım ayında enflasyon yüzde 0,18 oranında arttı. Böylece yıllık tüketici enflasyonu yüzde 9,15 oranına yükseldi.
Peki, bu yüksek enflasyonun nedeni ne, sorusu akla gelebilir.
Hemen cevaplayalım; yüksek enflasyonun nedeni bu ülkede gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki hızlı artış oluyor. Ve Türkiye gıda maddeleri enflasyonunda adeta dünya rekorunu kırıyor. Çünkü diğer ülkelerde böyle hızlı gıda fiyat artışı yok.