onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
'Almanya ile 10 Önemli Konuda Birlikte Hareket Etmek Üzere Mutabakata Vardık'

'Almanya ile 10 Önemli Konuda Birlikte Hareket Etmek Üzere Mutabakata Vardık'

ATKN
05.02.2016 - 15:11 Son Güncelleme: 09.02.2016 - 01:26

Alman lider Angela Merkel, Kasım ayında mutabakata varılan Göç Eylem Planı hakkında temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. Merkel ile birlikte ortak açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Almanya ile 10 önemli konuda birlikte hareket etmek üzere mutabakata vardık' dedi. AFAD ve Almanya Teknik Yardım Grubu'nun Suriye sınırındaki sığınmacılar için birlikte çalışması bunlardan biri. İki lider illegal geçişler ve insan kaçakçılığı ile mücadelede ortaklık vurgusu yaptı. NATO'nun da devreye girmesi sağlanacak. Ayrıca gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Şırnak Cizre'de bodrum kata operasyon iddiasıyla ilgili ise, 'Bizim tarafımızdan teyit edilmemiş hiçbir habere itibar edilmemeli' dedi. Davutoğlu ve Merkel'in ortak basın açıklamasına, Die Welt muhabiri Deniz Yücel'in sorusu damga vurdu.

İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel'i resmi törenle karşıladı.

Davutoğlu ve Merkel, yaptıkları görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında göç ve Suriye'deki krizle ilgili açıklamalar yaptı.

AFAD ve Almanya Teknik Yardım Grubu sınırdaki sığınmacılar konusunda birlikte çalışacak

AFAD ve Almanya Teknik Yardım Grubu sınırdaki sığınmacılar konusunda birlikte çalışacak
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Başbakan Davutoğlu, 10 önemli konuda birlikte hareket etmek için uzlaştıklarını açıkladı. Bunlar arasında AFAD ve Almanya Teknik Yardım Grubu'nun Suriye sınırındaki sığınmacılar konusunda birlikte çalışması var.

Bir diğer konu da illegal geçişler konusunda iki ülkenin ortak çalışma yürütecek olması.

Davutoğlu, bu konuda NATO'nun da devreye girmesi için iki ülkenin birlikte hareket edeceğini açıkladı. Başbakan, 'Perşembe günü NATO Savunma Bakanları Toplantısı var. Suriye'den gelen mülteci akınının bütün sonuçları konusunda NATO'nun da devreye girmesi hususunda Türkiye ve Almanya birlikte bunu bir gündem maddesi olarak NATO'ya tavsiye edecek ve özellikle de NATO'nun da izleme, gözetleme mekanizmalarının sınırda ve Ege'de etkin şekilde kullanılması konusunda ortak çaba sarf edeceğiz' dedi.

3 milyar euro'luk fonun kullanımı: 'Hızlıca harekete geçilecek'

3 milyar euro'luk fonun kullanımı: 'Hızlıca harekete geçilecek'

Sığınmacılar için ayrılan 3 milyar euro'luk fonun kullanımı da görüşmedeki bir diğer konuydu. Davutoğlu bunun için 'Hızlıca harekete geçilecek' diyerek, 'Önümüzdeki haftalarda ilk projeler AB tarafına iletilecek. Eğitim ve sağlık konusundaki hazır projelerimizi AB tarafına ileteceğiz' dedi.

Buna göre, perşembe günü Türkiye Göç İradesi Başkanı da Yunanistan'a gidecek. Atılacak adımlar birlikte ele alınacak.

'Sınırda 30 bine yakın kişi birikmiş durumda'

'Sınırda 30 bine yakın kişi birikmiş durumda'

Bülent Kılıç / AFP

Davutoğlu, 'Suriye’ye barış gelene kadar acıların dinmesi için beraber çalışacağız' diye de ekledi.

Başbakan Davutoğlu'nun görüşmeye ilişkin verdiği diğer bilgiler ise şöyle:

'Suriye konusunda hepimizi kaygılandıran gelişmeler yaşanıyor. Halep ve civarındaki Suriyeliler için trajedinin eşiğindeyiz. Sınırımızda 30 binine yakın Suriyeli birikmiş durumda. Tabii ki biz Suriyeli kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılayacağız. Ama kimse, 'Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor' diyerek açık bir etnik kıyım anlamına gelecek şekilde sürmekte olan Rus hava saldırılarını mazur göremez, ona tolerans gösteremez. Hiç kimse, 'Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor ve bütün yükü üstleniyor' diye Türkiye'den mülteciler konusunu tek başına üstlenmesini bekleyemez.'

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

'İnsan kaçakçılığının her türlüsünü insanlık suçu olarak görüyoruz'

'İnsan kaçakçılığının her türlüsünü insanlık suçu olarak görüyoruz'

'İnsanlık Suriye’de bir sınavla karşı karşıya. Kuzey Suriye ve Halep civarındaki durumla ilgili BM kararına göre tarafların davranması gerekiyor. Birlikte bununla ilgili bir diplomatik girişim başlatma kararı aldık. Halep’e dönük gayri insani saldırılar bir an önce son bulmalı ve sığınmacılar konusunda birlikte hareket edilmeli. Birlikte Suriye sınırındaki Suriyelilere yardım için hızlıca çalışmaya başlayacağız. Biz, insan kaçakçılığının her türlüsünü de, her zaman insanlık suçu olarak, terörle eş bir suç olarak görüyoruz. Masum insanların beklentilerini, ümitlerini istismar ederek onları bilinmez, meçhule doğru götürmek, olabilecek en büyük insanlık suçlarından biridir. Bugün dahi Edremit açıklarında yine acı bir insani trajediyle karşı karşıya kaldık. Bakanlar Kurulu’nda aldığımız karara göre, bunu terörle eşdeğerde görüyoruz. Bunun önlenmesi için ortak çalışmalar olacak.'

Merkel: 'Yasal yolla gelen göçmenleri kabul etmeye hazır olmalıyız'

Merkel: 'Yasal yolla gelen göçmenleri kabul etmeye hazır olmalıyız'

Almanya Başbakanı Merkel ise, 'Rusya’nın bombardımanları nedeniyle binlerce kişi acı içinde kıvranıyor. BM kararı Rusya tarafından da imzalanmıştı. Sivillere dönük saldırı olmaması konusunda mutabık kalınmıştı' ifadelerini kullanarak sözlerine başladı.

Alman Başbakan, görüşmede göç konusunu ele aldıklarını, emniyet güçleri arasında işbirliği olacağını, insan kaçakçılığına karşı etkin işbirliği yapacaklarını belirtti.

Merkel, 'Yasa dışı göçü önlerken yasal yolla gelen göçmenleri kabul etmeye hazır olmalıyız' diye de ekledi. Açıklamalarının devamı şöyle:

'Suriyelilerin yasal yollarla Avrupa’ya gelmesini sağlamak istiyoruz'

'Suriyelilerin yasal yollarla Avrupa’ya gelmesini sağlamak istiyoruz'
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

'Biz mümkün olduğu kadar kontenjan yaratarak, Suriyelilerin yasal yollarla Avrupa’ya gelmesini sağlamak istiyoruz. Tabii bu Türkiye bütün göçmenleri kabul edecek anlamına gelmez. Arada tacirler var. Suçsuz insanlar denizde ölüyor. Bizim tarafımızdan tavsiye edilecek olan, yasal yol olacaktır. Bu parayı bir kullanalım, sonra tekrar konuşabiliriz.

AB ile Türkiye arasındaki eylem planı, Ankara’yı yalnız bırakmamak için hazırlandı. Lübnan da, Ürdün de yalnız bırakılmayacaktır. AB ile Türkiye arasında insani yardım konusuna baktığımızda, insan kaçakçılığı çetelerinin yaptıklarına göre hareket edemeyiz.'

Merkel gazetecilerin bir sorusu üzerine, 'Mültecilerin genelde herhangi bir malvarlığı yok. Ancak her Alman vatandaşına malvarlığıyla alâkalı sorular sorulduğu gibi, mültecilere de soruluyor' ifadelerini kullandı.

Cizre'de 'bodrum kata operasyon' iddiası: 'Bizim tarafımızdan teyit edilmemiş hiçbir habere itibar edilmemeli'

Cizre'de 'bodrum kata operasyon' iddiası: 'Bizim tarafımızdan teyit edilmemiş hiçbir habere itibar edilmemeli'

Gazetecilerin sorusu üzerine Cizre'de yaralıların bulunduğu öne sürülen binaya operasyon yapıldığı iddiası hakkında da konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Dün çıkan haberlerle ilgili olarak, resmi olarak bizim tarafımızdan yayınlanmamış, teyit edilmemiş hiçbir habere itibar edilmemesi lazım. Bu sabah Şırnak Valiliğimizce bir açıklama yapıldı, sadece ona itibar edilsin. Öyle bir intiba oluşturuluyor ki sanki bir binada çok sayıda yaralı vardı ve oraya yapılan operasyonla çok sayıda ölüm olayı gerçekleşti. Böyle bir durum, yaralıların mevcudiyeti anlamında da bir durum teyit edilmedi' ifadelerini kullandı.

'Cizre'de operasyon tamamlanacak'

'Cizre'de operasyon tamamlanacak'

'Önümüzdeki kısa bir süre içerisinde inşallah Cizre'de operasyon tamamlanacak. Türkiye'de her mücadele, demokratik hukuk kuralları içerisinde, şeffaf bir şekilde yürütülmektedir. Herhangi bir şekilde, kamuoyunu olumsuz şekilde etkileyecek algı operasyonlarına dikkat edilmesi gerekir. Bu sabah Valiliğimizin yaptığı açıklama, bu anlamda temel referans olarak alınmalıdır, diğer haberlerin bir kısmı önemli ölçüde spekülatif nitelik taşıyabilir. Bu konularda da kamuoyumuzun dikkatli olması icap eder.'

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Die Welt muhabirinden 'tutuklu gazeteciler ve insan hakkı ihlalleri' sorusu

İki lidere soru yönelten Die Welt muhabiri Deniz Yücel, Can Dündar ve Erdem Gül'ü hatırlatıp, şu soruyu sordu:

'İnsan hakkı ihlalerine ilişkin Almanya sessizliğe büründü, neler söyleyebilirsiniz?'

'İnsan hakkı ihlalerine ilişkin Almanya sessizliğe büründü, neler söyleyebilirsiniz?'

'3 yıl önce Gezi olaylarında Türkiye’ye eleştiriler yöneltmiştiniz. Türkiye’de insan hakları hakkında örnek vermiştiniz. Şu an durum düzelmedi. Örneğin ifade özgürlüğü konusunda Türkiye 195. sırada. Erdem Gül ve bir gazeteci daha hapishanede. Silopi’de Cizre’de insan hakları ihlalleri var. Emniyet güçleri sivil halka gözetmeksizin hareket ettiğinden söz edilmektedir. Almanya sessizliğe büründü. Neler söyleyebilirsiniz?'

Merkel: 'Her konuyu ele alıyoruz'

Bu soruya Merkel şu yanıtı verdi: 

'Zannedersem belirli bir çalışma ve görüşme formatımız var. Her konuyu ele alıyoruz. Gazetecilerin çalışma koşulları da buna dahil. Kürtlerle ilgili, barış süreciyle ilgili de çok umutluyduk ancak her ülkenin teröre karşı hareket etme hakkı vardır. Tabii ki eleştirilen konuları da ele alıyoruz. İki üç yıl önceki durumdan şu duruma geçtiğimiz zaman sorunsallar da çok değişti. Suriye savaşının çok daha ileri seviyede olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin bu konuda hiçbir suçu yok. AB ile Türkiye arasında tam üyelik konusunda müzakerelerde sürdürülmektedir. Eleştirileri de ele alıyoruz.'

Davutoğlu: 'Bu suçlamaların yapılabiliyor olması bile basın özgürlüğünün göstergesi'

Davutoğlu ise tepki göstererek, şu ifadeleri kullandı:

'Basın toplantısı iki başbakan arasında ama üçüncü bir basın açıklaması oldu. Esas itibariyle siyasi bir statement (açıklama) yapıldı. Buna da saygı duyuyoruz. Türk başbakanının yüzüne bakarak bu suçlamaların yapılabiliyor olması bile, Türkiye’deki basın özgürlüğünün göstergesidir. Herkes eleştirilerini dile getirebilir. Sorunun kendisinde birçok eleştiriyi aşan suçlamalar var. Türkiye’de herkes, hükümete, bana eleştiri getirebilir. Bugünkü gazetecilere dâhi baksanız eleştirel yazıların destek yazılarından daha çok olduğunu görebilirsiniz. Eleştirinin olguya doğru hitap etmesi ve objektif şekilde ortaya konması lâzım.

Türkiye’nin cezaevlerinde hiçbir gazeteci gazetecilik faaliyetinden dolayı hapiste değildir. Elinde sarı basın kartı olması suçtan muaf kılmaz. Ayrıca 193 ülkenin olduğu dünyada Türkiye nasıl 195. bunu da anlamadım.'

Anıtkabir'i ziyaret etti

Anıtkabir'i ziyaret etti
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Ankara temaslarına Anıtkabir'i ziyaret ederek başlayan Merkel, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu.

Merkel, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. 

Almanya Başbakanı Merkel, deftere şunları yazdı:

'Türk ve Alman halkları arasındaki özel dostluk ruhu içinde, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin Ata’sı ve Avrupa’ya giden yolun mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına, derin saygılarımla.'

Son dört ayda beşinci görüşme

Son dört ayda beşinci görüşme

Başbakan Davutoğlu, Almanya Başbakanı Merkel'i resmi törenle karşıladı

Merkel Türkiye'yi en son Ekim 2015’te ziyaret etmişti. Bu tarihte başlayan Davutoğlu-Merkel görüşmeleri, sırasıyla 29 Kasım 2015’de Belçika'nın başkenti Brüksel’de AB-Türkiye Zirvesi, 22 Ocak’ta Almanya'nın başkenti Berlin’de Türkiye-Almanya Yüksek İşbirliği Konseyi ve 4 Şubat’ta İngiltere'nin başkenti Londra’daki Suriye Donörler Toplantısı’nda devam etmişti.

Ajanslar ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
141
129
19
15
11
9
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Bodrum katinda anaları sikilmis bok çukurunda boğulmuş teröristleri ne zaman haber yapacan kodumun onediosu!

Pasif Kullanıcı

Anıtkabire gitmesi saygılı bir hareket, tebrik ettim.

Ufuk Aydoğdu

Çikolata getirdin mi appla ?