Açıklamalar Peşi Sıra Geldi: Barış Pınarı Harekâtı Dünyanın Gündeminde
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bugün saat 16:00'da Suriye'nin kuzeyine başlattığı Barış Pınarı Harekâtı dünyanın gündeminde.
Milli Savunma Bakanlığı ABD, Rusya, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya ile NATO ve BM'nin saat 14.00'ten itibaren Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin bilgilendirildiğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bugün toplanıyor.
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker: "Güvenli bölgenin masraflarını karşılamayız"
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: "Türkiye'nin itidalli davranacağına ve faaliyetlerinin orantılı ve ölçülü olacağına inanıyorum"
Rusya: "Türkiye ve Suriye arasındaki çatışmaya dahil olmayacağız"
Maas, 'Türkiye bu şekilde, bölgeyi daha da istikrarsızlaştırma ve IŞİD'in yeniden güçlenmesi riskini göze almış bulunmaktadır' açıklaması yaptı.
Almanya Dışişleri Bakanı, 'Türkiye'nin harekatı yeni bir insani felakete ve sığınmacı dalgasına yol açabilir. Türkiye'yi bu operasyonu sonlandırmaya ve güvenlik çıkarlarını barışçıl yollarla sağlamaya davet ediyoruz.' dedi.
Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, Türk büyükelçisini çağırdığını açıkladı.
Arap Birliği, Mısır'ın çağrısı üzerine cumartesi günü acil toplantı kararı aldı.
Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 'Mısır, Türkiye’nin Suriye topraklarına düzenlediği saldırıyı en güçlü şekilde kınadı.” denildi.
Bakanlık “kardeş Arap devletinin egemenliğine yönelik operasyonun küstah ve kabul edilemez bir saldırı' olduğunu bildirdi. Bakanlık, Mısır’ın Arap Ligi üyelerini olağanüstü toplantıya çağırdığını da açıkladı.
ABD Başkanı Donald Trump: "ABD bu saldırıyı desteklemiyor ve bu operasyonun kötü bir fikir olduğunu Türkiye’ye ilettik”
Trump, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin yazılı açıklamasında, bu sabah NATO üyesi olan Türkiye'nin, 'Suriye'yi işgal ettiğini' söyledi ve 'ABD bu saldırıyı desteklemiyor ve bu operasyonun kötü bir fikir olduğunu Türkiye'ye açıkça belirtmiştir.' dedi.
Operasyon bölgesinde herhangi bir Amerikan askerinin olmadığını kaydeden Trump, 'Siyaset sahnesine girdiğim ilk günden itibaren bu sonu gelmez ve anlamsız savaşları sürdürmek istemediğimi vurguladım, özellikle de ABD'nin yararına olmayanları. Türkiye sivilleri, Hıristiyanlar dahil dini azınlıkları koruyacağı ve herhangi bir insani krizin yaşanmayacağı konusunda taahhütte bulundu' ifadelerini kullandı.
Trump açıklamasında ayrıca 'Türkiye, hapisteki tüm IŞİD savaşçılarının bu şekilde kalmasını sağlamaktan ve IŞİD'in herhangi bir şekil veya formda yeniden ortaya çıkmamasından sorumludur. Türkiye'den taahhütlerine bağlı kalmasını bekliyoruz ve süreci yakından takip ediyoruz.' ifadesine yer verdi.
Harekâta son verilmesini isteyen AB üyesi 28 ülkeden ortak açıklama: "Güvenli bölgeye maddi destek sağlanmayacak"
28 AB üyesinin ortak imzasının bulunduğu yazılı açıklamada, “AB, Türkiye’nin tek taraflı askeri harekâtının sonlandırılması için çağrı yapıyor. Türkiye’nin kurmayı planladığı güvenli bölgenin mültecilerin dönüşü için gereken uluslararası kriterleri karşılaması ihtimali düşük. AB, yerel hakların görmezden gelindiği bölgelerde istikrar ve kalkınma yardımı sağlamayacak” ifadelerine yer verildi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Türkiye'nin harekatının "bölgeyi istikrarsızlaşma" riski yarattığını söyledi.
Raab 'Türkiye'nin tek taraflı askeri harekatı konusunda ciddi kaygılarım var. Bu, bölgeyi istikrarsızlaştırma, insani acıları artırma ve ortak odak noktamız olması gereken IŞİD'e karşı mücadelenin altının oyulması riski yaratıyor.' dedi.
Raab ayrıca, 'Türkiye'nin çok sayıda Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaparak kayda değer bir cömertlik gösterdiğini' söylemekle birlikte, 'Ancak biz gönüllü ve güvenli bir eve dönüş için koşullar oluşana dek, dönüş planlarını desteklemeyeceğiz.' diye konuştu.
Fransa Dışişleri Bakanı sosyal medya hesabından 'Türkiye'nin Suriye'deki tek taraflı operasyonunu kınıyorum. Harekat, IŞİD karşıtı koalisyonun güvenliğini ve insani yardım çalışmalarını tehlikeye sokuyor. Avrupalıların güvenliğini riske ediyor. Operasyon hemen son bulmalı. Güvenlik Konseyi'ne başvuruldu' dedi.
Netanyahu mesajında, “İsrail, Suriye’deki Kürt bölgelerindeki Türk işgalini şiddetle kınıyor ve Türkiye ve yönlendirdiği güçlerin Kürtlere etnik temizlik uygulaması konusunda uyarıda bulunuyor. İsrail, cesur Kürt halkına insani yardımlarını artırmaya hazır” dedi.
AA, Reuters, BBC Türkçe, Euronews ve DW
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
bunların hepsi birden yapmayın etmeyin diyosa demekki doğru yoldayız.
hepsi diye bişey yok aslında aynı agızdan çıkıyo emirler.
Allahım ya resmen komedi! Türkiye'ye güvenli bölge konusunda mali destek vermeyeceklerini söyleyen ülkeler sanki şimdiye kadar bir halta yarıyorlardı 😂 Ama a... Devamını Gör
doğru dedin salın şu suriyelileri😂
ulan suriyelileri sınırlarda hala engelliyoruz sal gitsinler avrupaya yeter artık ya ortadoğuda bütün kabaklar bize patlıyor ölen masumlar bunların umurunda ... Devamını Gör